FIRE = Epikurism?

Igår lyssnade jag på ett Money Guy Show om FIRE som jag kan rekommendera. Det var inte alls sågigt utan mer nyfiket men med den vanliga slutklämmen, lyssna så får ni höra, tänkte att vi kunde diskutera det längre fram.

Ni som hängt här ett tag vet ju att jag är stor fan av stoicism och frugal hedonism, d.v.s. konsten att göra det lite obekvämt för sig för att sedan gilla det man har ännu mer. För ungefär ett år sedan gjorde jag en hel serie baserat på den världsbästa titeln "The Art of Frugal Hedonism" av Anne Rasier och ni kan köpa den på affiliatelänk här, låna den på bibblan eller läsa inläggsserien om ni går in i webbläge och trycker på etikett "Art of Frugal Hedonism". Jag skulle sträcka mig så långt som att säga att köper man budskapet i den boken kommer man att bli både ekonomiskt fri betydligt snabbare är snittet. "Ge mig knepen, ge mig knepen!" Nej bitch, du får läsa boken för det är på ett helt annat plan än billiga sparknep.*

Men när jag lyssnade på ett Filosofiska rummet från slutet av maj titulerat "Epikurismen, njutningen och döden" undrar jag om det inte är epikuré jag är. För lyss cirka 10 minuter in i programmet:

"Det handlar inte om att söka kickar eller söka upplevelser av extravaganta saker. Det handlar snarare om att kunna njuta av det som är naturligt och enkelt. [...] Det handlar egentligen mer om frånvaro av oro och begär och smärta."
Och ni som läste mitt inlägg om mitt första år i frihet minns kanske att jag sa något i den stilen och om du fuskade och inte läste det inlägget får du tillbakakaka här:

"Det är ju inte så att jag går runt om dagarna och talar i tungor över mina lyckonivåer - jag skulle inte ens säga att jag är särskilt mer 'lycklig' nu än tidigare - men mina nivåer av välbefinnande är betydligt högre och mina nivåer av oro har droppat som tegelstenar i öppet hav. Nu förstår jag människor som lyckas bryta med dysfunktionella relationer eller blir av med konstant smärta. Man behöver inget mer. Allt annat antar per automatik färg och doft och form."

Epikurus ska ha sagt: "Allt som behövs för att göra bröd och vatten till en fest, det är ost". Jag kunde inte hålla med mer. Älskar ost. Räcker det för att få kalla sig epikuré? Tydligen ej:
"Etiken är av huvudbetydelse i läran, allt annat som behandlas i läran är inte av samma värde; dock så har alla ämnen gemensamt att som mål medföra sinnesfrid till människan.[19] Mer precist är frågan som epikuréerna försöker förmedla ett svar på: "Hur ska man garantera individens lycka?".[22] Sinnesfrid, eller lycka (eudaimonia), anses av epikurismen även vara "livets mål". Epikurismen skiljer mellan tre typer av begär: Naturliga och nödvändiga begär, naturliga men onödiga begär, och varken naturliga eller nödvändiga begär." (Wikipedia)
Okej check på allt. Etisk, jakt på lycka och sinnesfrid, c'est moi! Intressant också med dessa utvecklade tankar om begär 2 300 år före skapandet av MOS. Vilka var dessa varken naturliga eller nödvändiga begär man hade på den tiden?**

Vad säger du, är epikurismen FIRE-rörelsens husfilosofi? Och då inte i den populärkulturella betydelsen ett matvrak vid buffébordet, utan enligt den ursprungliga betydelsen, en som finner njutning i det anspråkslösa?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Är inte ett sparknep per definition billigt hefhef? Okej då jag berättar: Det handlar om att finna lycka med mindre. Speedar på din sparkvot samtidigt som det minskar behovet av framtida nest egg - frugal win from both directions och en lyckligare själ till på köpe. Det boken gör att ge sådan makalöst bra inspiration. Älskar den. Love it love it love it. Har till och med köpt den.
** En väldigt grön oliv? 

12 kommentarer:

 1. Tycker absolut den här frugalitetsrörelsen känns väldigt epikureisk. Har tyckt det var väldigt konstigt när MMM och andra började prata om stoicism. Stoicism är ju ett ideal för soldater. Epikureerna släpper karriärhetsen. Släpper jakten på social prestige. Bara man får vara fri att ägna sig åt sitt är man nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Har tyckt det var väldigt konstigt när MMM och andra började prata om stoicism." Du spelar i en annan liga Kaktus. En annan bara "wow namedrop av något antikt, jag lyssnar!". "Släpper jakten på social prestige." är en hörnsten inom FIRE så det låter ju som en husfilosofi som klippt och skuren (om man nu känner behov av att förankra sekten i någe gammalt).

   Radera
 2. Att denna visdom har 2300 år på nacken men ändå inte fått någon jättespridning i förhållande till rik, berömd och smal som ideal säger en del om att faktiskt inte är självklart enkelt att nå målet.
  Just nu når jag nirvana varje måltid hemma då jag går ut och plockar lite sallad, trots att jag vanligtvis egentligen inte tycker att sallad smakar så gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde i, tror det var En varg söker sin podd, att en undersökning frågade x antal kvinnor om de föredrog att bli väldigt framgångsrika på jobbet, dito med partners eller gå ner fem kilo permanent. En överväldigande majoritet valde det sista. Deppigt (apropå att det är överdrivet idealiserat kombinerat med rätt svårt att följa våra estetiska krav) .

   Radera
 3. Intressant - ska lyssna.

  Min ingång i det hela är via mitt utmattningssyndrom. I den processen kom jag i kontakt med ACT, acceptance and commitment training. Min analys är att de har plockat godbitar ur stoicismen och paketerat det till en terapiform (GROVT FÖRENKLAT).

  Hursomhaver var de rätt kloka förr i tiden. Det inre har senare fått stå tillbaka till förmån för selfies, smarta klockor och annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det månne överlappande partier mellan di två - eller exakt vad stoicism-specifikt (som inte finns inom epikurianismen) tror du man plockat till ACT?

   Radera
 4. "Att denna visdom har 2300 år på nacken men ändå inte fått någon jättespridning i förhållande till rik, berömd och smal"
  :)
  Förutom att en epikureisk livsfilosofi är rätt sämpig för företagen som vill sälja prylar så kanske det också beror på att den dessutom inte passar in på nationell nivå. Epikureerna blev snabbt etiketterade som amoraliska. Det är en intressant parallell hur provocerad den där radiojournalisten blev av hon Åsa som slutade jobba. Det är en fiende i SRs världsbild där det är public service som håller ihop välfärdslandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att du läst filosofi eller idéhistoria? Ja verkligen intressant. Brist på arbetsmoral, samhällsmoral, det är ju det det ryas om i kolumner och i viss mån även amerikanska poddar (se intro detta inlägg, även om de på amerikanskt libertariansktangerande vis inte skulle få för sig att fördöma personers val har de i sanning åsikter om arbetets dygd).

   Radera
 5. Bröd (gott bröd!), ost och vatt... nej vin. Det skulle jag kunna leva på. Vet inte om det är epikureiskt. Kanske att det bästa som finns är en långpromenad på landet där jag observerar naturens växlingar och alla vackra blommor (just nu: vitmåra, rödklöver och stora blåklockor).

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vet inte om det är epikureiskt." Jovisst, pang poff färdigpaketerat du är epikuré.

   Alltså blommor. Vi har börjat med en morgonritual, (läs: JAG har sedan igår som är vår digitala detox, tvingat ut barn och man) en morgnpromenad genom skogen och hittat de mest fantastiska, näpna små moss-blomster (en tvåhövdad som vi tror heter linnea eller kanske ängsklocka e d. Vid hemkomst lade barnen sina välkurerade klocksamlingar i press och det kändes så underbart. "Mamma, den här blomman har jag sett på YouTuuuuuuube!" får man liksom sålla bort. Min ambition är att de efter ett tag ska sitta framför YT och säga: "Den här blomman har jag sett i skogsgläntan uppe på berget". A bliss. Naturen alltså.

   Radera
 6. Ost förgyller allt skulle jag vilja säga!
  Jag har letat efter inlägget där du beskriver hur ni tänkt med FIRE framöver och hur ert kapital skulle räcka både till er och till era barn, sälja lägenheten osv. Kan inte hitta detta, kan du länka eller hinta om vart jag hittar det?

  SvaraRadera
 7. https://efficientbadass.blogspot.com/2018/08/frueb-far-kicken.html

  Men jag har inte ambitionen att vårt kapital ska räcka också till mina barn, om där är inbegripet handpenga lägenheter etc. Däremot har vi en lekpott bestående av jäsande barnbidrag som ska användas til lspråkresor, körkort, privata utbildningsalternativ av typen Nyckelvikens konstskola (d.v.s. ej överdrivet dyra alternativ) etc.

  SvaraRadera