The Millionaire Next Door - Resten av boka

Så här in kapitel sex känner jag att jag kan rassla på lite, hoppas ok med er för jag är ivrig att starta upp lite andra serier. Har en mastodont på temat skurning av golv på gång exempelvis.

Om kapitel fem: "Economic Outpatient Care" (älskar namnet!) handlar om curlingföräldrar generellt handlar kapitel 6: "Affirmative Action, Family Style" om hur olika föräldrars beteende kan slå mot olika individer. Som exempel tas "Cinderella Sarah", en ung kvinna som vägrar rätta sig efter sin pappas patrialkala ledarstil och drar hemifrån asap medans hennes fogliga syrra stannar hemma, gifter sig och blir hemmafru. Den förra lär sig att tjäna pengar medan den senare blir en passiv mottagare av mannens och faderns ekonomiska stöd. I slutänden blir det Cinderella Sarah som får se till att syrrans avkomma får gå på college. Lärdom!

Kapitel 7 heter "Find your niche" och har underrubriken "They are proficient in targeting market opportunities". Detta korrelerar väl hyfsat väl med Kioysakis tankar och handlar om att hitta de där ännu ej fyllda luftfickorna på marknadsplatsen. Stanley & Danko skrev boken 1996 och ger här nästan profetiska framtidsantaganden:

"During the ten-year period from 1996 to 2005, wealth held by American households is expected to grow nearly six times faster than the household population. By the year 2005, the total net worth of American households will be $2.7 trillion, or more than 20 percent higher than in 1996."

Jag hittar ingen bra siffra på hushållsnettovärde, men BNP per capita ökade 1996-2005 från indexerade 130 till 158 vilket är drygt 21%.


Sen kommer lite bla bla och sedan några antaganden om branscher som skulle "ta fart". Det Stanley & Danko inte har en aning om är exakt hur mäktigt Internetz med relaterade yrkeskategorier kommer att bli åren som kommer, så deras tips "specialiserad advokat" i retrospekt kanske hade fått konkurrens av andra yrkeskategorier såsom "SEO expert"/"e-commerce consultant" etc. Men andra områden tror jag benhårt på som "medical & dental care specialists." Det lär ju dröja innan robotar tar över områden som tandkirurgi (inga visdomständer växer lika) eller reparation av inplantat (de lär ju diffa så till den grad att utvecklandet av en sådan robot, på samma sätt som en rörmokerirobot, lär dröja åtminstone 50-4 500 år). Andra yrken på bubblarlistan: Plastikkirurger (läs och förundras), dermatologer (hudvård till GDPR-karriärister som behöver reliefs), "allergists"*, psychologists, psychiatrists** samt slutligen: Kiropraktorer.*** Författarna spår också en fortsatt efterfrågan på fastighetsmäklare och allt som hör till fastigheter: hantverkare, lånehandläggare, renoveringsprojektledare, återförsäljare av renoveringsmaterial, larm- och säkerhetslösningssäljare****, inredningsarkitekter etc. Jag kan inte argumentera mot en enda. Synd att jag inte läste den här boken 1996 när jag stod inför yrkesval. Då hade jag garanterat blivit allergenist och min kundbas hade växt för varje år.

Sista kapitlet, nummer 9, heter "Jobs: Millionaire Versus Heirs" och kan av författarna sammanfattas som "You can't predict if someone is a millionaire by the type of business he's in." Bluecollar, whitecollar, fancy pancy bil, skrotbil, omöjligt att säga. "The character of the business owner is more important in predicting his level of wealth than the classification of his business." 

Jag kan inte skriva ovan utan att återigen återkomma till mitt eget yrkesliv. De fancy chefer jag haft i white collarmiljön som inte kunnat vara pappalediga "eftersom då hade vi förlorat den lilla guldkant vårt liv har snif snif " (reellt exempel från en snubbe som blev pappa vid 45 men tyckte att det var mer värt att kunna ta familjen på restaurang - något man som småbarnsförälder rimligtvis lär sig att inte uppskatta på samma sätt som hästen ogärna lägger sin mule mot elstängslet - än att de facto umgås med detta första och kanske enda barn) mot mina blue collar-klienter som efter 30 år i håla med matlåda i lunchrummet kunnat köpa hus i Provence och checka ut vid 50. Det finns helt enkelt inget klockrent samband mellan att leva ett liv som på ytan ser ut att vara rikt och att de facto få ett högt nettovärde. Sen är ju frågan vad man tycker är mycket värt. Är det för individen av större värde att kunna leva "high manintenance" där man får lira med de stora grabbarna och utbyta reseberättelser i fikarummet efter industrisemestern eller är det att vid 55-60 kunna känna sig helt oberoende? Det är naturligtvis upp till var och en. Poängen med den här boken, som jag verkligen (till skillnad från Rich Dad Poor Dad) kan rekommendera eftersom den är såväl klok som intressant, är att:

1. Det är upp till var och en, men alla förtjänar att kunna göra ett aktivt val.
2. Utsidan är en ej tillförlitlig markör på vem som har ett högt vs. ett lågt nettovärde.

Med detta avslutar jag den här bokserien, får se om jag ids läsa uppföljaren. Jag tycker den var spännande i det att de, vid sidan av rätt omfattande datapresentation, även ger en del målande exempel på hur det kan gå när inte haspen är på. Jag fick mig framför allt en tankeställare kring detta med pengar till barnen och tankar kring hur man bäst kan fostra sina barn till att bli ekonomiskt självgående. För gemene man, utan barnuppfostransfrågan, räcker det med att skicka iväg ett par punkter:

- Snåla på, det lönar sig i längden.
- Underskatta inte företagsidéer som av gemene man anses vara oglamourösa.
- Gift dig med en ryss eller en skotte.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Läs om "hygiene hypothesis" här. Spoiler alert: Det kommer inte att avstanna.
** Den förra för att ge livs- och karriärcoaching, den senare för att bota den stress och ångest som kommer av livet och karriären.
*** Ett område som listas som humbug i boken "Salvekvick och Kvacksalveri". Jag säger ingenting så har jag ingenting sagt, men kanske någon THZ i läsarskaran har en åsikt?
**** Jag har min egen lilla hatkult kring just detta yrkessegment. 

15 kommentarer:

 1. En tankeställare kan väl vara att ingen trodde att det skulle gå att automatisera bort yrkeschaufförer för 10 år sedan. Nu finns det plötsligt inom synhåll

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej exakt. Många åkerier menade/menar fortfarande att "det handlar om mer än att föra gods från punt a till b, kunden kommer även fortsatt att värdesätta bemötande och seeervice". Vi får väl se. Att tusentals, kanske hundratusentals (har inte stenkoll på siffrorna) amerikanska lastbilschaffisar spås bli arbetslösa de kommande tio åren är en starkt bidragande orsak till att folk som Andrew Yang törs gå till val på medborgarlön. Lyssna gärna när han gästar Joe Rogan. Och även på när Naval Ravikant smular sönder hans argument i sitt besök hos samma podcastare.

   https://podtail.com/en/podcast/the-joe-rogan-experience/-1245-andrew-yang/

   https://podtail.com/en/podcast/the-joe-rogan-experience/-1309-naval-ravikant/

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Dödsstavning
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. ”Är det för individen av större värde att kunna leva "high manintenance" där man får lira med de stora grabbarna och utbyta reseberättelser i fikarummet efter industrisemestern eller är det att vid 55-60 kunna känna sig helt oberoende?”

  Känner igen det här från alla mina arbetsplatser. När någon av cheferna frågar en vad man gjort under helgen förväntas alltid att en svarat ”varit i Marbella över påsken eller i sommarstugan på Orust. Att nämna att en lyssna på ChooseFI podcast i skogen, bakat bröd och servar bilen själv - det går aldrig hem. Den obekväma svaret från chefen blir total tystnad, för hur ska denna kunna relatera till detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. What? Vågar du svara så? Haha va modigt!

   Radera
 3. Hellre mor i tidig ålder än rik nucka. Cinderella Sarah kan likaväl ses som en varning - Lärdom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om jag får välja blir jag hellre en rik mor än en fattig nucka (vilket hemskt ord haha måste jag börja använda mer).

   Radera
  2. Usch vilken tråkig attityd/Fembarnsmorsan

   Radera
  3. För män finns det ingen motsvarigt till epitetet nucka,(MAN kan undra varför) kanske man kunde säga nucko. oavsett med eller utan barn, kan man alltid, man eller kvinna vara ett pucko./Mutter

   Radera
 4. Antar at det virkelig er en stor skilnad mellom de som ønsker seg en glamorøs livsstil og de som tror det er ren humbug (og jeg snakker vel av erfaring her) Noterer meg at gruppepresset ikke er nevnt i denne boken heller. Jeg fikk engang forklart hvordan gruppedrevet forbruk fungerer - om du ikke oppgraderer ditt kjøkken når "lederene" i din sosiale gruppe gjør det melder du deg ut av fellesskapet ved å kaste vrak på verdiene i gruppen (kort versjon). Conspicious consumption - Torstein Vebelen (spør Elon Musk) omhandler nettopp håndtering av gruppepress og mobilitet i det sosiale hierarkiet ved å eie Bright Shiny Things, eller Brighter, da.
  Det er veldig bra at du leser og oppsummerer så vi kan lære litt vi også :)
  - Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja grupptryck är så intressant. Frihetsmamman skrev för ett tag sedan om att till och med HON - medveten som få - kände grupptryckseffekter efter att ha flyttat till ett lite mer posh område och bad om tips på bot. Jag nämnde då filmen "Familjen Jones" med Demi Moore och David Duchovny. Jag skäms för att erkänna det, men jag tycker att det är en film som har allt. Den är rolig, sorglig, romantisk, rå och den har star quality (Lauren Hutton!). Bästa replik, när "pappan" i familjen sitter i bilen med "sonen" (spoiler alert, alla är castade som "ledare" i ett övre medelklassområde i USA för att skapa försäljning kring exklusiva varumärken).

   https://www.youtube.com/watch?v=n2Y3GoN2PGw

   Radera
 5. Jag gillar det här formatet där du bloggar dig igenom en bok några kapitel per bloggpost, kommentarer i din oefterhärmliga stil; ett slags blandning mellan recension och kåseri. Mer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh la la be careful what you wish for! Har en hel hög böcker om arbetets leda här på landet.

   Radera