Vårstädning del 7: Resten

Jag känner nu att jag frestar på allas utom morsans tålamod med detta långa städspecial och det var veckor sedan vi hade era favoritämnen på tapeten.* Därför komprimerar jag områdena hall, tvättstuga, barnkammre och arbetsrum till ett inlägg nämligen detta.

Hall
Säsongsrensa klädhängaren så att du enbart har relevanta plagg kvar. Deppigheten i en hall som sommartid är knökfull med täckjackor liksom blää.


Jag vill inte slå mig för bröstet eller så men min hall har inte lika många saker."Byt eller tvätta dörrmattan". Ur ett hållbarhetsperspektiv kanske jag borde avråda er från att byta dörrmattan men det blir enorm skillnad att byta ut vinterns trasiga och smutsiga dörrmatta mot en ny. Jag använder bara kokos- eller sisalmattor och vet inte om det är mer förlåtande än att byta ut en plastmatta, men det är ett guilty pleasure jag har så skjut mä.

Tvättstugan
- Avkalka tvättmaskinen. Detta görs lämpligen med ättika och bikarbonat, se mitt Insta från 23 maj.
- Dammsug bakom tvättmaskinen.

Arbetsrummet
- Torka allt etc. men dammsug även fläktuttaget på datorn. Antar att här avses den gamla stationära sorten så kanske inte helt relevant.
- Flytta böcker och pärmar, en sektion i taget, och damma bakom.
- Om undertecknad får tillägga är det underbart ljuvligt att fixa med bokhyllan nu dryga året efter min bokhylleutrensning. Såret har äntligen läkt och nu kan jag till fullo uppskatta min slimmade boksamling.

Barnkammaren
- Gå igenom barnets garderob och rensa ut det som inte passar längre eller det som inte är i säsong (vilket borde vara synonymer om du har ett mindre barn). Tänk bara på att det nog inte är läge att sälja säsongsplaggen förrän om ett halvår. Folk har inte fantasi nog att fynda vinterplagg på sommaren.
- Tvätta täcken, kuddar, bäddmadrasser etc.
- Tvätta gosedjur i maskinen. Brasklapp här för att djurens form inte kan garanteras. Jag minns än idag hur min favorit - en len och mullig hund - blev mycket slank och ruggig efter en maskintvätt i kollektivets tvättstuga.

Hela hemmet
- Dammsuga taklister och väggar. Va? Jag som är städgalen har aldrig hört detta. Möjligen dra med en dammvippa av regnbågssorten (ni vet den där fluffiga som är rolig för husdjuren) över väggar och i takhörn. Men att dammsuga hela konkarongen? Någon måtta får det väl vara.
- Torka av strömbrytare.
- Dammsug och torka elementen (här visar hon i bild hur man kan trä en trasa över en galge för att komma åt).- Torka dörrar, dörrhandtag och runt dörrhandtag.
- Piska mattorna eller gör rent dem på annat sätt.**
- Tuschpennstreck tar du bort genom att badda med hett vatten och en droppe ammoniak i direkt anslutning till uppkomsten. Jag kan också rekommendera fläcksuddare från Granngården (affiliatelänk här). Inte lika miljövänligt som Marlénes alternativ dock, innehåller evil shit.

Övergripande betyg för boken: 2 av 5. Varför?
1) Den är rörig. Saker förekommer flera gånger om i olika sammanhang. Exempelvis i separata rumsavsnitt men även under höst- och vårstäda. Fläckar i ett separat avsnitt men sen en del fläckrelaterade tips i "Hallå Marléne"-rutor spridda i hela boken. Trots att jag kan svära på att jag sett receptet för "avkalkning tvättmaskin" på åtminstone ett ställe hittar jag inte tillbaka till det utan fick googla. Har emellertid inget bra förslag på alternativ disposition.
2) Oinspirerande bilder. Jag älskar städning. Jag skulle velat se lite härliga före- och efterbilder där före är random avsnitt i Lyxfällan och efter är Feng Shui. Här känns det mer som att Marléne trängt sig på hos en rätt ordningsam granne och bett att få ställa fram en mopp inför fotograferingen.
3) Grad av paranoja. Låt mig citera ett par typiska uttalanden: "På huden finns bakterier som gnuggas av på handdukarna när vi badat eller duschat. Se dessa som högst personliga bakterier - dela inte haddukar med varandra, inte ens inom familjen." Vi delar handdukar jämt (alla ser likadana ut så det är lite svårt att veta vems som är vems, man tar en torr bara) och I love it. Jag kan inte tänka mig något trevligare än att dela hudbakterier med min gosiga lilla 10-åring eller min alfahanne. Än har jag inte fått smittkoppor. Men sen då, i glättig färg "Tips!":
"När du spolar i toaletten bildas ett moln av små bakteriespäckade vattendroppar som hänger kvar i luften ett tag. Dessa evaporerar sedan i badrummet även om du stänger locket innan du spolar. Förvara inte tandborstar oskyddade på badrumshyllan. Använd tanborstskydd!"
Verkligen? Låter som en hypokondrikers dagbok en dålig dag. Undrar hur det kommer sig att de 99,9994% av befolkningen som inte applicerar ovan rutin inte blivit sjuka? Eller är det det vi blir? Fast vi kallar det "influensa" eller "förkylning"? Men de bakterier hon avser borde väl snarare ge någon form av salmonella? Någon läkare som har en åsikt i frågan?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Era favoritämnen: Billig mat och bilar.
** Annat sätt: Ullmattor: Rulla ihop mattan. Lägg ett fuktigt lakan på golvet och rulla ut mattan med luggen ner, mot lakanet. Piska mattan mot lakanet. På vintern kan du lägga mattan i snön en stund och sen piska. Heltäckningsmattor: Strö bikarbonat över hela mattan och låt verka en stund. Dammsug. Äkta matta: Dammsug. Dela ett vitkålshuvud på mitten (det står så!). Gnid därefter hela mattan med kålen och använd vitkålshuvudet som en borste. 

18 kommentarer:

 1. "...inte så många saker."
  Inga saker i hallen! Har aldrig inträffat hos oss. Jag misstänker nästan att detta bara är en finhall som gäster får använda och att det finns en grovingång för familjen:)
  Skönt att höra att det är fler som ser tjusningen i att dela handdukar. Numera är jag ensam om att vilja ha det så och då blir det inte mycket delat!
  Sunda slutsatser tycker jag!

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det här med att dela är bra av flera skäl. Dels immunologiska. Jag hörde någonstans (eller så har min hjärna promotat historien) att det är bra att kyssas med många människor, då stärker man immunförsvaret. Sen finns det en social agenda också, att känna samhörighet. "Vår" handduk låter ju trevligare än "min" handduk. Förr hade man ju en träslev per familj som man lät gå laget runt för att sedan torkas av - inte med den privata trasan utan den gemensamma - för att åter läggas i lådan.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt, jag som absolut inte delar FEB:s städvurm dammsög i går alla golvlister, taklister och dörrfoder när jag städade på övervåningen! Någon gång om året dammsuger jag också innertaken ...
  Den där tomma hallen, är den ens på riktigt?! Jag blir stum av beundran!
  /C_50+

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halvriktigt. Tog en bild efter renoveringen. Just idag är den belamrad med prylar.

   Radera
 4. Jag har själv inte läst boken, men den verkar innehålla en del bakterieskräck och hypokondri. När det gäller vilka eventuella risker man tar när man utsätter sig för bakterier skulle jag hellre lyssna på Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi än städföretagaren Marléne Eriksson. Jag vet att jag tjatar om Agnes Wold men hon är min guru inom området. Hon slår hål på många myter när det gäller hygien, förkylningar, allergier mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lyssnade på en Allt du velat veta med Agnes apropå myter man prackar på gravida & ammande kvinnor (don't get me started det här är ett ämne soim gör mig skogstokiiiig) som jag rekommenderar: https://podtail.com/en/podcast/allt-du-velat-veta/190-om-myter-kring-graviditeter-och-barn-med-agnes/. MEN! Och detta behöver jag hjälp att navigera i eftersom jag inte känner till henne så bra, jag tycker att hon låter lite hejsan tjossan Anna Wahlgren-crazy. "Grönsaker är överskattat - ät godis istället mohohoo", alltså, ska man ta henne på 100% allvar?

   Radera
  2. Har aldrig hört Agnes prata om godis kontra grönsaker, men jag har inte full koll på vad hon kläckt ur sig. Hon brukar oftast hänvisa till forskningsresultat medan hon menar att många andra råd som florerar i media inte alls understöds av forskning, utan snarare går emot densamma.

   Radera
 5. "Inga saker i hallen! " Verkligen. Frågorna hopar sig; var ställer man skorna utan skohylla? Det blir ju blött på brädorna annars. Två ytterkläder för vuxna alltså (två galgar)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se ovan det var något stageat. Och vi har tre garderober till vänster som får vara skoskåp snarare. Sammantaget femton hyllor för skor, väskor, hjälmar, solglasögon och mitt reservlager BiB.

   Radera
 6. Angående bakterier....de går nog inte att bli av med....tveksamt om vi ens vill.

  Du har ecoli på dina tandborstar hur du än gör....men om du inte rengör toaletten med dem är det ingen fara att använda dem till tandborstning.

  Sök på Mythbusters, toothbrush och bacteria så får du en mer grafisk beskrivning.

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Thz.......jag avstår nog den grafiska beskrivningen. Älskar Mythbusters dock.

   Radera
 7. Avskyr att städa samtidigt som jag avskyr att ha det stökigt. Löste problematiken genom att inreda hela hemmet i samma stil som din hall....nästan ;-D.

  SvaraRadera
 8. Jag tröttnar aldrig på dina städinlägg - går inte, hur jag än försöker! Egentligen ska jag baka muffins med mina barn inför deras skol- och förskoleavslutning imorgon men nu bara måste jag städa istället...


  SvaraRadera
 9. Älskar städinläggen! (Dock något partisk jag älskar ju alla).

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 10. HIV GRATIS ALLT TACK TILL DR GOODLUCK.
  Hej allihopa
  Är så full med glädje att dela detta vittnesbörd om GUD som skickas till mitt liv Dr GOODLUCK, som kommer att tro att en ört kan bota hiv och aids, jag tror aldrig att detta kommer att fungera jag har spenderat mycket när jag får droger från sjukhuset för att hålla mig frisk, vad jag väntade på är döden för att jag var trasig, en dag jag svårt om den här stora mannen som är väl medveten om hiv, cancerbehandling, jag bestämde mig för att maila honom, omedvetet för mig att detta kommer att bli slutet på hiv och aids i min kropp, han förbereder örten för mig och ger mig instruktioner om hur man tar det, i slutet av 17 dagar efter att jag tog botemedel som han berättade för mig, sa han till mig att gå till sjukhuset för en kontroll, och jag gick förvånansvärt efter testet, doktorn bekräftade mig negativ, jag trodde att det var ett skämt, jag gick till andra sjukhus var också negativ, då tog jag min vän som också lider av HIV och cancer till doktorn med namnet Dr .Goodluck, efter behandlingen bekräftade hon också båda sjukdomsfria. Han har också örten att bota. (1) CANCER, (2) PENIS ENLARGEMENT, (3) Hiv och aids, (4) URINÄR TRACT INFEKTION, (5) DU ÖNSKAR DIN EXBACK ELLER ÖNSKAR ATT STOPPA AVDELNING ELLER SPARA DIN RELATIONSHIP HAN DU KAN HJÄLP DIG OCKSÅ, (6) IMPOTENCE , (7) BARENESS / INFERTILITY, (8) DIARRHEA, (9) ASTHMA, (10) DIABETER, (11) HERPS (12) OM DU BEHÖVER FRAMSTÄLLNING I ARBETET KAN JAG KAN HJÄLPA (13) Lotteri av alla slag han kan hjälper dig att vinna väldigt stort i någon form av lotteri ETC, snälla, jag vill att alla med det här viruset ska vara fria och botas, det är därför jag släpper sin e-postadress och Whatsapp-nummer för enkel kontakt med honom. kontakta honom på hans Email: goodluck05spellcaster@gmail.com eller lägg till honom på Whats-app: + 2348138654465, kan du också besöka hans hemsida: http: //drgoodluck.simplesite.com/. tveka inte att maila honom, han är en bra och en bra man. Dr.GOODLUCK tack för att du har sparat mitt liv, och jag lovar att jag alltid och alltid kommer att vittna om ditt bra arbete.

  Här är hans kontakt,
  Maila honom på: goodluck05spellcaster@gmail.com
  Ring eller Whats-app honom: +2347038374420
  hemsida http://drgoodluck.simplesite.com

  SvaraRadera
 11. Dr Noble (templeofjoyandprosperity1@gmail.com) Tack för att du tog dig tid att lyssna på mig och svara på alla mina e-postmeddelanden. Jag känner mig känslomässig stark igen. Mitt självförtroende är tillbaka och jag ser tydligt fram min framtid. Jag är alltid tacksam för din hjälp för att återförena mig med min gamla kärlek.
  Kontakta honom via templeofjoyandprosperity1@gmail.com
  Whatsapp nummer +1 {405} 990-5764

  SvaraRadera
 12. Jag vill tacka chef Dr Rika för den växtbaserade HIV-medicinen han gav mig och min dotter, jag led av HIV när jag födde min dotter och det var så min dotter fick sjukdomen indirekt från mig, men till Gud vara härlighet att jag läker med örtmedicinen som Chief Dr Wealthy gav mig när jag mailade honom. Jag vill använda detta medium för att berätta för alla att lösningen på vår sjukdom har kommit, så jag vill att du ska kontakta denna stora healer på hans e-postadress: wealthylovespell@gmail.com med honom alla dina smärta kommer att försvinna, jag är verkligen glad idag att jag och min dotter botas av hiv, vi är nu negativa efter att ha använt hans örtmedicin, min specialistläkare bekräftar det. än en gång säger jag ett stort tack till dig chef Dr Rika för att läka händerna på mitt liv och min dotter, jag säger att Gud fortsätter att välsigna dig rikligt och ge dig mer kraft att fortsätta hjälpa dem som behöver din hjälp. e-post honom nu väntar han på att ta emot dig. {wealthylovespell@gmail.com} eller What's App +2348105150446

  SvaraRadera