Jag tar ett återfall

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Granngården. Och kanske vuxenfilm. Och ett och annat illegalt kakrecept? Det hände sig nämligen i veckan att jag fick köpsug. Detta är bakgrunden:

Med undantag av första skolveckan har det varit lite blött och ruggigt på morgnarna när jag ska cykla till stationen. Det gör inte så mycket, för det är ju varmt på tåget och när jag väl kommer fram till Sundsvall brukar det ha torkat upp. Men mina gympaskor eller loafers blir i gräset blöta på vägen från ytterdörren via cykelskjulet till tomtgränsen och det stör mig (är inte van vid detta, i stan finns trottoarer). Vissa dagar har det rentutav regnat och då är hela jag blöt när jag kommer till skolan. Det stör mig inte nämnvärt eftersom jag inte tror att man blir förkyld av vatten, men jag gillar inte känslan av att gå i blöta skor. 

Jag har tänkt på det här ett par år nu, faktiskt ända sedan min yngsta började dagis inne i stan så det måste ha varit för fem år sedan. Jag identifierade ett behov i min garderob och det var ordentliga, men inte alltför tunga/varma promenadkängor. Gympaskor i all ära, men de är inte så roliga att halka runt i vintertid. Ni minns kanske att jag gjorde ett försök på Naturkompaniet i våras, men min snålhet tvingade mig ur den skitdealen. 

Any heuw...[herregud hur orkar ni lyssna på dessa intron jag kommer ju ald-rig till poängen], jag minns vagt att jag för fem år sedan hade spanat in ett märke på känga vars stil jag gillade och jag hade också ett diffust minne av att jag sett just det märket på Granngården i Hudik. Så häromdagen, när det regnat hela dagen och jag dessutom hade en inplanerad resa till stockholms skärgård [som utlovat regn och 16 grader hela helgen] beslöt jag mig för att ta ett konsumtionsåterfall. Men se då bara, de heter Blundstone och är sååå stiliga.


Det är inte en slump att de går under beteckningen "ridskor" eftersom jag är en sucker för allt vad ridkläder heter. Om jag hade saknat aningen mer distans hade jag alltid gått klädd som en tävlingsryttare, ink. piska. Jag älskar också att det står "Tasmanien, Australien" på dem, för som ni vet är jag ju kär i Prinsessan Mary av Danmark.


Kängan är så praktisk. Den har stålhätta, så jag kan sparka ner ligister med den. Den är i slitstarkt läder, vilket gör att jag med min Effekt läderbalsam kan hålla dem fina i säkert tio-femton år. De är bra på att hantera väta och smuts, vilket gör att jag kan ha dem såväl i regn på väg till och från skolan, som på skogspromenader i våta myrar. De håller värmen hyfsat bra, men är inte fodrade så jag slipper sitta och svettas om fötterna på tåget och i föreläsningssalen. Sist men inte minst har de en robust sula vilket gör att jag inte kommer att halka på samma sätt som jag gjorde med mina Puma promenadskor i vintras. Dessa var dessutom inte vindtäta så jag frös ofta.

Jag besökte således Granngården i veckan och där stod de uppradade, mängder och mängder med Blundstone i brunt respektive svart och jag valde brunt i min storlek som är 41 (eller 7 på engelska). Jag är sjukt nöjd. De skulle kostat 1 399 kr men när jag kom till kassan visade det sig att de var på kampanj, 999 kr (gäller endast Blundstone 500, den variant jag spontant valde). Kampanjen gäller fram till på söndag, så är även du sugen på ett par kvalitativa kängor, lämpliga för skogspromenader and shit, följ denna länk så ger du mig några spänn på kuppen. Skulle tro att de är unisex?


Min loppisfyndande, blå oljerock på detta och jag är redo för en regn- och ruskhelg i skärgården, non? Hörs nästa vecka!

Mvh/
FruEfficientBadass 

28 kommentarer:

  1. Jag har två par! Ett par i stan och ett par i stallet. Värdelösa att rida i dock, det är mer arbetsskor. När jag för 12 år sedan jobbade med lantbruksmedia så fanns det annons av en importör av skorna riktade till lantbrukare et al, men skillnaden var att de då kostade 800 kr på Granngården. Sen seglade de upp som modeskor typ 2013 och bokstavligen hela Gbg gick klädda i Blunnies. Var det inte så här i Sthlm? Naturkompaniet drev upp priset och jag är säker på att det fortfarande bara fanns en importör och att hans omsättning måste tiodubblats, minst.

    Jag älskar mina. Precis som du säger funkar de i alla väder, på vintern har jag tjocka strumpor och de har tagit mig genom hela Gbgs väderrepotoar, och funkar lika bra i Malmö även om vädret är mindre extremt här. Mest blött vintertid.

    Looking sharp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Blundstone har varit populärt hos ryttare länge men blivit trendigt hos andra senaste åren.

      Intressant att du tycker det skiljer sig så mycket i väder mellan Gbg och Skåne. Jag har bott i Gbg i 20 år men flyttade ner till Skåne för några år sedan och bor nu på landet utanför ystad. I huvudsak tycker jag vädret är ganska likt med Gbg. Det som skiljer mest är den stora skillnaden mellan stad och att bo på landet. Här på landet har jag verkligen nytta av sådana där allvädersstövlar

      Radera
    2. Jag kan vara färgad av att mina exilår i Gbg inföll precis när vintrarna blev smällkalla. Min uppfattning är att snön inte ligger lika länge i Malmö, och i Gbg tenderar det att töa, frysa på och blir halt. Jag har inget behov av vinterdäck till cykeln. Men jag ska inte uttala mig om vädret i Skåne, min jämförelse gällde Malmö.

      Radera
    3. Ja, det var alltså för runt fem år sedan jag såg dessa dojor på mina fellow östermalmsmammor, innan dess hade jag inte sett dem så det stämmer med vad du säger Lupinerna. Lustigt hur en produkt, primärt riktad mot bönder, blir trend.

      Men det ÄR de facto så att ridprylar är förbannat snygga. En gång skaffade jag ett par riktiga ridstövlar från Hööks och jag har då aldrig blivit så stoppad på stan som när jag bar dessa. Problemet var bara komforten, man liksom rullar fram i dem eftersom de är stenhårda i skaftet (troligtvis av någon ridteknisk orsak). Nu när jag tänker på det är det helt obegripligt att jag har dem kvar, de var svindyra dessutom. Tradera, here we come!

      Radera
    4. Jag var mycket överraskad själv. Precis som någon skrev längre ned så är de egentligen lite för breda för mig, hakade på trenden sent eftersom jag istället gick runt i ridskor från Hööks...

      Ridstövlar är hårda ja, precis därför jag har Blundstones på väg till stallet och när jag gör vid hästen. Sen tar jag på mig mina svindyra stövlar och piskan. Eller stövlarna iallafall, piskan gillar jag inte.

      Älskar också estetiken, engelsk högadlig landsbygd. Jag vill dock inte se ut så i stan, associerar mest till Östermalm eller Handels (Gbg, vet inte hur det är elsewhere) då. Jag vill vara lite skitig samtidigt.

      Radera
    5. Angående ridstövlar så har de en ingångsperiod där de kommer "knäckas" som vi sa förr i'tin i stallet. De gås in och då sjunker de ner lite och korvar sig lite vid ankeln. Sen är de underbara att gå i. Men eftersom "riktiga" ridstövlar är kanondyra var det på min tid kutym att man gick i gympadojjor i stallet och drog på stövlarna (med stövelpådragare) precis innan ridning.
      Bootsen du köpt är snygga! Jag har liknande jodphurs men av Doc Martins - kvalitetsmärke som jag hållt mig kvar i länge. Tror mina kostade 1600 kr...
      /kryddpåfyllaren

      Radera
  2. Hej! Detta är världens bästa skor! Alla lantbrukare har dem. Det går inte att slita ut sulan så om du bara sköter lädret kan du ha dem för alltid. De är också vattentäta om man smörjer dem regelbundet.
    /Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sulan går faktiskt att slita ut. Efter nästan 20 år gav mina upp, sulan hade då mer eller mindre börjat vittra sönder och lossna. Men de hade använts i stall och jag hade mockat tonvis med hästskit i dom och misstänker att nr1 från hästarna var den nedbrytande faktorn. Har idag ett par svarta till kontorsjobbet men i modell "dressboot" (ingen stålhätta och lite fyrkantigare tå). Är klart ett par av mina favoritskor! /LM

      Radera
  3. Bra köp! Samtliga mina polare på landet lever i sina Blundstone året runt, dygnet runt typ sedan 80-talet. Själv har jag för smala tassar tyvärr.

    SvaraRadera
  4. Jag har ett par ridskor (liknande dina) som jag iklätt sporrar och som går som finsko. Snygga som fan till både jeans och klänning. Köpte dem på Hööks ridshop.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hööks 4 president. Ägs av riskkapitalbolag, minns ej vilket. Gamla IKEA Invest?

      Radera
  5. Hade du inte skrivit att detta var ridskor, så hade jag sagt att det var ett par Chelsea-boots av den rejäla sorten! För övrigt den enda typen av vinterkänga jag själv använder sen ett par år tillbaka. Har dock inte provat just det här märket, får spana in det nästa gång det är dags att köpa nytt!

    /Cecilia

    SvaraRadera
  6. Kan inte tycka att det är ett återfall om man köper något som behövs. Du har inte gått och köpt dig ett par stilettstövlar i mocka att klafsa runt i mylla och regn med.

    SvaraRadera
  7. Hej FruEB! Jag letar febrilt efter ditt inlägg om herrmode och snygga kläder. Jag googlar och söker här men hittar inte, kan du länka?

    //Richard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det denna?
      https://efficientbadass.blogspot.com/2019/07/capsule-wardrobe-for-den-skona-snubben.html

      /Holger

      Radera
    2. Tack där var den!

      //Richard

      Radera
  8. Jag bytte från Bluntstone till Muckboots för jag blev så trött på att de skräpar ner så in i h-vete i trappuppgången. När leran från stallet fastnat och torkat i mönstret på sulan så ramlar det av små "korvar" och det blev så pinsamt skräpigt hela tiden efter mig i BRFen så jag bytte. Ingen annan som har märkt av detta? :-D . Muck Boot har inte denna sula så där fastnar det inte!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.outdoorexperten.se/images/product/large/31989.jpg

      Radera
  9. Jag såg en liknande på Bondgården höll jag på att skriva, menar Granngården. Men tycket - no offense - att Blundstone var snyggare...

    Nu bor vi inte i BRF för tillfället så det enda ställe jag potentiellt grisar ner är institutionen och där är det inte jag som städar mohiha.

    SvaraRadera
  10. Jag är Fd dressyrryttare och har köpt ridskor i hästaffärer och haft till vardags. Snygga, gjorda för att användas och oftast bra kvalitet.

    Jag hade gärna haft en ridjacka också men har redan fyllt min jackkvot. Inga klädinköp under 2019 förutom att jag köpte underkläder på Ullared. I know, ullared, shame on me men flyttar man till en egen lägenhet krävs en del saker. Allt flänga runt på Secondhand ville jag helt enkelt inte.

    SvaraRadera
  11. Intressant (ja, faktiskt även för en medelålders man i sina bästa år). En fråga kollektivet kanske kan hjälpa till med: Vad erfarenheten av ”resåren” (eller vad det nu heter) i skaftet? Det töjs eller förstörs inte med tiden och skon börjar glappa?

    Jag såg att trevliga Lundhags har något liknande, men då mer kängliknande vilket ser ”tuffare” ut och kanske inte passar i alla sammanhang lika lätt som denna sko verkar göra.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  12. Sulorna på mina gav upp efter så där 10 år men passande nog fick jag två presentkort på Naturkompaniet eftersom jag fyllde år så jag gick +/- noll för ett par nya!

    SvaraRadera
  13. Jag har alldeles för höga vrister för att jag ska kunna ha den här typen av skor ... Men jag är ICKET bitter (gnisslar med tänderna) Sen håller jag med, det är ju inte ett återfall. Du verkade behöva ett par funktionella skor. Blött, kallt och halkigt är inte kul

    SvaraRadera
  14. Jag köpte ett par via din länk! Gud så bra tips! Hela sommaren har jag harvat runt i gympadojjor jag ärvt/stulit av min 13-åriga lillasyster, typ i strl 37, när jag efter min graviditet har lagt mig till med 38,5 eller sådär. Och det är liksom inte små gulliga finpromenader jag ägnat mig åt denna sommar. Nej nej. Jag har manövrerat pansarkryssaren med de nu 1-åriga huliganerna, förmiddag som eftermiddag, dag ut och dag in. Behöver jag säga att smärtande fötter varit de senaste månadernas krydda? Och jag som avskyr att gå i affärer och prova kläder och skor, för alla som sätter klädstorlekar är dumma i huvvet och det är jättejättetråkigt att vistas i butiker. Nåväl. Efter ditt inlägg mätte jag mina fötter på ett A4, prisjaktade mig runt på olika sidor, jämförde modeller och färger och beslöt mig till sist för att ähvafan, jag köper samma som du. Imorgon kommer de hem med sambon efter jobbet (valde givetvis fri frakt till butik). Ska bli som julafton! Hoppas de kan komma överens med mina fötter. Så: tack för tips!

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera