Arbetslivet och nativiteten

För ett tag sedan talade jag med en bekant som haft oturen att drabbas av PBS, ni vet Psychopath Boss Syndrome. Det hela blev bara värre och värre och när min vän precis var på gång att söka nytt jobb kom glädjande nyheter: En ny, omvittnat sund enhetschef skulle in och bli chef över psykopatchefen. Morgonluft vädrades, kollegiet såg ljuset i tunneln och så vidare. För inte kunde denna nya chef, dokumenterat rättrådig, låta en psykopatchef gå bärsärk på enheten?

Men jo, det visade sig att det kunde han. Till sakens natur hör ju, och det vet alla som någon gång haft en psykopatchef, att dessa är rätt bra på att bete sig som om vore de normala. De kan till och med lira på så vis - och det är detta som är riktigt läskigt - att de ger sken av att de är medvetna om sina psykohandlingar men att de nu är villiga att ändra sig, vilket naturligtvis bara är buffel och båg. Det var alltså detta kort psykopatchefen spelade ut den här gången och den nye kuckun köpte spektaklet med hull och hår varpå den blöta yllefilten la sig över kollegiet igen med skillnaden att PB nu gav dem mer subtil psykisk terror än tidigare.

Alla har vi olika sätt att hantera motgång och min vän valde att söka sig vidare till en ny arbetsplats. Hon berättade emellertid för mig om en kollega som valt en annan väg: Hon blev, sina 40+ år till trots, på smällen. Hon försökte inte ens försköna det utan det var Psycho Boss fortsatta styre som var den enskilt största anledningen till att just denna tjänstemannafamilj nu skulle gå från att vara fyra till fem. Det fick mig att börja fundera, som Carrie Bradshaw hade sagt (referens för er 40+):

Hur många barn blir till på grund av att jobbet suger? Jag minns vagt att jag själv hyste denna typ av tankar pre MMM, d.v.s. innan jag förstod att det fanns ett mer praktiskt sätt att bli fri från ekorrhjulet än att avla barn fram till klimakteriet. Ni som haft småbarn vet att uppskatta den desperation jag måste erfarit om jag på riktigt såg livet som åttabarnsmor som ett mer attraktivt alternativ än livet som tjänsteman på CorpInc. Och utan att hänga ut någon läsare specifikt vet jag att åtminstone två av er har tänkt samma sak (jag har emellertid sparat era namn och IP-adresser ifall börsen kraschar och aldrig återhämtar sig och då ska jag hota att berätta för era sladdisar).

Ironin i att det var kvinnans frigörelse och ökade närvaro i näringslivet som pressade ner födelsetalen till typ världslägsta. Nu är det vår närvaro i Corporate Bullshitland som inklusive red tape och firmaintriger, gör att vi skaffar fler barn. Och när jag säger "vi" menar jag inte 100% av alla kvinnor så lugna dig, men jag menar något fler. Och något fler är är motsatsen till något färre sist jag kollade. För lyss till statistiken: Kvinnor med hög lön - a.k.a. "tjänstemän" skaffar fler barn än kvinnor med låg lön. Dessutom: chefer skaffar fler barn än icke-chefer. Spoiler alert: Det suger att vara tjänsteman. Det enda som suger ännu mer än att vara tjänsteman är att vara tjänsteman och chef, gärna på mellanchefsnivå vilket gäller cirka 99% av alla kvinnors chefspositioner eftersom det oftast sitter en man i toppen. Man skulle kunna uttrycka det så här:


Har du någon gång fantiserat om att skaffa ett barn för mycket på grund av konferensrumsångest?

Mvh/
FruEfficientBadass

41 kommentarer:

  1. Funderat? Hahahaha... jag är hemma as we speak med min 3a och kommer vara hemma lääääänge. Hon är definitivt min escape baby. Jag tar inte ut någon fp alls eftersom jag vill spara dagar så länge det går. Så vi lever väl i nån slags tillfällig FIRE på min mans icke-höga lön. Han ska dessutom gå ner i tid efter årsskiftet (living on the wild side). Får se hur det går. Skulle behöva tajta till det lite mer,framförallt matkontot. Hur tänker du/ni andra kring lång föräldraledighet kontra jobba ihop pengar så man kan vara ledig sen? Önskar jag hittat FIRE för 10 år sen..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gött, precis den anekdotiska bevisföring jag behövde för att ro min tes i hamn!

      Radera
    2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade upp mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett relationsproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) Älska trollformler
      2) Lost Love Spells
      3) Skilsmässor
      4) Giftermål
      5) Bindande trollformler
      6) Uppdelningar
      7) Dödsförtroll
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare 10) Lotteri
      Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Skulle nog inte tänka mig skaffa barn för att komma bort från jobbet. Däremot är det ju en välkommen bonus att få betald föräldraledighet om man gillar att vara hemma med barn istället. För som alla vi som har/haft småbarn är det ju inte direkt egentid för självförverkligande projekt att vara hemma med en 0-2-åring.

    Skulle vi skaffa en tredje unge framöver så skulle jag däremot kunna tänka mig att vara lite strategiskt om det kommer i slutet av min planerade lönejobbskarriär och byta jobb till något lite mer krävande med högre lön för att kunna maxa föräldrarpenningen innan man säger upp sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En chef på min arbetsplats gjorde så. Vet dock inte om det var medvetet eller om insikten om var det innebär att chefa blev lite för verklig under föräldraledigheten. Men hon jobbade 8 mån som chef för att sen gå FL i 18mån för att komma tillbaka och jobba 1-2 mån innan hon slutade,(sade alltså up sig i slutet av FL).

      Radera
    2. Tips om ny spännande blogg också!

      https://baradittliv.wordpress.com/

      Radera
    3. Grattis förresten! Vad bidde det?

      Radera
    4. Bra tips. Vacker blogg.

      Radera
  3. Been there done that :) mao blev det en tredje. Ångrar det såklart inte en sekund men visst är det galet att det överhuvudtaget är ens arbete som påverkar det beslutet. Har också hittat FIRE sent i livet men det är väldigt befriande att ha som mål att åtminstonde se en möjlighet att kunna gå ner i arbetstid inom en snar framtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej såklart ångrar man inte ett barn (dessutom suger ångerrätten, någon initiera en översikt där). Man kan så att säga förena nytta (slippa exponeras för psykon och Corporate BS) med nöje (sniffa bebis).

      Radera
  4. "Jag minns vagt att jag själv hyste denna typ av tankar pre MMM, d.v.s. innan jag förstod att det fanns ett mer praktiskt sätt att bli fri från ekorrhjulet än att avla barn fram till klimakteriet." Jag räknar ner antal arbetsdagar och inte dagar till nedkomst, dock min första och är en bit ifrån klimakteriet. Hur har ni fire-people lagt upp uttaget av föräldrapenning? Vad skulle ni gjort annorlunda om ni vetat det ni vet nu kring fire? Önskeinlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi skulle sparat MYCKET mer mellan 25 och 35. Nu blev det bra ändå, vi köpte ett litet hyreshus i annan stad än Stockholm, bodde "gratis" och turades om att vara föräldralediga åtta år på raken. Vi gillade våra dåvarande jobb och hade inga FIRE-ambitioner, bara viljan att kombinera barn, ledighet och egen gräsmatta.
      Hade vi sparat mer i stället för alla dyra resor hade vi kunnat köpa fler hyreshus 2007 och 2010. Vi hade också kunnat köpa en billig villa och hyrt ut tills vi växt ur ägarlägenheten. Nuvarande sent köpta hus var inte FIREmässigt direkt. Dessutom hade vi haft ännu större valfrihet på den nya arbetsmarknaden.
      Inte alls synd om oss dock och igen ånger kring den långa ledigheten. Jag har aldrig träffat någon yrkesverksam över sextio (alltså med lite perspektiv) som sagt att de varit hemma för länge med barnen.

      //Ingolf

      Radera
  5. Med FIRE blir man barn på nytt men på CorpInc får man barn på nytt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spot on! En slogan som används alldeles för lite i rekryteringsannonser.

      Radera
  6. Ett av de bästa inläggen jag läst på länge. Du drog i en tråd i mig som inte tänkt på tidigare. Din blogg är en av de bästa, som jag följer varje dag innan jag börjar mitt arbete. Får jag passa på att ställa en fråga? När jag planerar för min exit, så kommer det en tanke alltid krypandes: om 10 år är du redo, men du kan alltid jobba ett år till för att en massa pengar till roliga saker. Mina kalkyler slutar sedan på när jag är 65 år gammal än 43 år som var prognosen från början. Jag vet inte hur jag ska gå över den mentala tröskeln. Hjälp, EB!

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym 08:34: Den mentala tröskeln är så olika för olika människor och det är svårt att ge generella tips. Men om jag går till folk i min närhet (ex. min man och Frihetsgrader) verkar det som att många målar fan på väggen där och oroar sig en del för vad som kommer att ske - ska jag balla ur etc - men när proppen dras ur karet är de cool cats. Men du tänker kanske hur undvika "one more year syndrome"? Där står jag dessvärre svarslös eftersom jag själv aldrig erfarit det.

      Radera
  7. Nej jag har nog aldrig tänkt bli gravid för att komma loss. Däremot har det hänt att jag har varit avundsjuk på en kollega som var hemma i två veckor med en ruskig influensa. .....

    SvaraRadera
  8. En helt ny tanke för mig (det är en av de saker som gör denna blogg så läsvärd). Även den att övertala min fru för att *jag* skulle få vara hemma från jobbet.

    Magnus

    PS. Språkpolisen tycker nog att det heter "gå bärsärkagång" och att "gå bärsärk" är en anglicism. Men den varianten blir säkert snart den normala. Han fruktar också att det hemska "komma till bukt med" snart är del av god svenska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Magnus. Jag ska eskalera frågan om "gå bärsärk" och se om min man supporterar den eller ej.

      Radera
    2. Jag röstar för "gå bärsärk", man kan ju inte "gå gång", bärsärka- eller annan. Alternativet är att på nysvenskt manér göra kaos.

      Radera
    3. https://spraktidningen.se/artiklar/2010/06/barsarkagang

      Radera
    4. Där nämns även "gå holmgång" - lika dumt. Och "dö sotdöden". Ja, vad ska man göra med döden annat än att dö den? Jag tycker att vi ska erkänna att engelsmännen har en bättre lösning med "go berserk" och rätta in oss i ledet.

      Radera
    5. Kameler går väl passgång... :D

      Radera
  9. Den tanken tänkte jag för första gången för över 15 år sedan. Var drygt 20 år och ville verkligen inte gå till jobbet på en konferensanläggning. En baby lät som en utopi jämfört yrket jag hade. Men med facit i hand så var det lättare att hitta nytt jobb. Nu väntar jag en sladdis vilken dag som helst men inte för att slippa jobba vilket känns rätt bra. Snarare gör det lilla tillskottet sitt bästa att förlänga tiden innan vi kan nå FIRE :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det var väl tur att ni inte slog till där vid 20, då hade ni inte satt pensionskapitalbollen i rullning. Lycka till med sladdisen!

      Radera
  10. Jag sällar mig till den framväxande empiriska studien i kommentarsfältet och meddelar att tanken har dykt upp här också. Har visserligen tänkt yngla av mig ändå inom några år, men de där åren har, ju längre jag jobbat, krympt till...dagens datum? Tur att min sambo har sitt sinne i behåll och kan bromsa mig när jag kommer hem med dessa idéer efter ännu en bortslösad dag på Slösabortmittliv AB.

    SvaraRadera
  11. Oj, oj, oj, hur många gånger har jag inte funderat över det. Snacka om igenkänning. Fast när jag fick min psykopatchef var det för sent. Jag blev sjuk istället. Också ett sätt att fly men inte särskilt roligt.

    SvaraRadera
  12. Försökte bli gravid under tre år på en icke fungerande arbetsplats. Såg ingen annan lösning på hur jag skulle ta mig därifrån. Man säger inte upp sig från en doktorandtjänst fick jag höra, och trodde på. Jag skulle vara tacksam. Provade allt, köpte tom IVF behandling även fast vi hade fått två barn tidigare på naturlig väg. Har ett mörkt minne från ett konferensrumsmöte när jag satt och kände att jag fick en blödning vilket var ett tidigt missfall.
    Tog till slut mitt förnuft tillfånga och sa upp mig. En månad senare var jag gravid med nr 3. Sen blev det en nr 4 för att dra ut på friheten lite till. Tur att jag inte hittat FIRE då- då hade lillprinsen inte funnits ;)
    Mvh
    Frugala foxen

    SvaraRadera
  13. Jag har två tonåringar som inte skulle ha funnits om jag hade trivts på jobbet. Brände ut mig, blev sjukskriven och kände under sjukskrivningen att skulle jag någonsin ha barn så var det väl nu eller aldrig, när jag ändå kommit bort ifrån arbetslivet. Var då 36 och hade dittills tänkt, inte särskilt barnkär, att jag nog ändå skulle ha barn "någon gång i framtiden", men nu fick det bli av. Tog inte ut någon föräldrapenning alls första året, för att förlänga ledigheten. Levde på makens inkomst och besparingar. När första barnet var nästan 2 år fick hen ett syskon, dels för att jag är ensambarn och tror att syskon är bra, dels för att ge mig mer tid utanför arbetslivet.

    Totalt var jag hemma i 5 år, först sjukskriven ca 1 år och sedan föräldraledig i 4. Jobbigt med småbarn, visst, men ändå bättre än det var på jobbet. Sedan kom jag tillbaka, till samma arbetsplats men med mindre ansvar, och trivdes några år med det. Nu är det olidligt igen. Under andra sjukskrivningen hittade jag FIRE-rörelsen och är nu supernära att säga upp mig. Så båda mina "gå-i-väggen"-erfarenheter har ändå fört med sig två barn och snart FIRE, inget ont som inte har något gott med sig som min mamma alltid sa.

    SvaraRadera
  14. Jag har ett barn som blev till för att slippa psykopatchef. När jag kom tillbaka efter FL var psykopatchef borta. Win-win!

    SvaraRadera
  15. Har aldrig dragit "jag blir gravid" kortet, har alltså inga barn. När det har varit pissigt på arbetet har jag sagt upp mig.
    /kryddisen

    SvaraRadera
  16. Har precis som kryddisen sagt upp mig när det blivit för olidligt på jobbet. Har även dragit mig för att skaffa ett barn till just för att det var så tufft att komma tillbaka till jobbet efter föräldrarledighet och märka att föräldrarskap var icke-önskvärt, svårt att kunna ta vabb, semester nekades när dagis var stängt osv. Jag har faktiskt trott att just de som har schyssta arbetsplatser skaffar barn.

    SvaraRadera
  17. Wtf?

    Det här låter ju helt skruvat, att skaffa barn för att inte gå till jobbet?
    Offence taken av någon? Bra för då behöver du som läser fundera en runda till.
    Förstår att många vill göra något annat, men att ge liv för det?

    Antar att folk egentligen menar att det är vad som pushar en över till att skaffa ett barn till att inte göra det. Dvs vill gärna ha barn till 98% o de sista 2%en som består av att jobbet suger gör det till en deal? Låter för övrigt som en dum idé, att skaffa barn för att slippa jobba 1-2 år för att sedan åter till jobbet o då köra det helvetiska livspusslet, 3 kids hämta lämna mat disk tvätt osv i +tio år till. Då blir det ju bara värre. Väggen nästa? Bränner man ut sig då får man nästan skylla sig själv..

    Själv skulle jag skaffa fler barn om jag kunde va hemmapappa på heltid, dvs frugan fick försörja oss båda. Det "går" inte så då blir det inte fler barn.

    SvaraRadera
  18. I min bransch (förskola/skola) är det vanligare att kollegor skaffar barn för att slippa PF (psykopatföräldrar) eller skogstokiga barn, men det kan ju klassas som arbetsplatsrelaterat. Där är fördelen att om du är hemma något/ några år får någon annan ta de kontakterna.

    SvaraRadera
  19. Man skulle ju kunna tro att det är lättare i det långa loppet eller i vart fall bättre att skaffa ett nytt jobb istället för att skaffa barn för att undkomma sin arbetsplats.

    SvaraRadera
  20. Fungerar detta åt andra hållet också? Dvs skaffa fler barn för att slippa vara på jobbet och vara psykopatchef själv?

    SvaraRadera
  21. Alltså, jag känner mig lite skyldig. Jag vill ha flera barn ändå, men måste erkänna att det faktum att jag vill slippa jobbet gör att jag känner mig mer stressad att få till dessa barn än jag hade känt om jag hoppat upp ur sängen av jobbglädje varje dag...

    SvaraRadera
  22. Jag har tänkt den tanken ett par gånger samt fått den bekräftad. Så jag tror nog att du är något på spåren.

    Ett effektivt botemedel mot ovanstående strategi är dock att skaffa tvillingar. Då är det ibland en befrielse att vara bland människor som kan klä på sig själva, äta själva och låter en gå på toa ifred. Men ännu bättre än jobb är a-kassa och en kortis på dagis varje dag.

    SvaraRadera
  23. Goddagskompisar, mitt namn är Antonio Laura från Stockholm - Sverige, jag är läkare av yrke i General Surgeon, jag är 45 år, läs noga mitt vittnesbörd om hur jag återställde ex ex love inom 2 dagar av kärleksdel ljus som stavar bön, jag har goda avsikter att dela denna goda nyheter här ute, för jag vet att den här informationen kommer att hjälpa någon som läser detta just nu att läka trasigt hjärta och återställa förlorat kärleksförhållande inom två dagar. Min stoy kan vara likadan, jag var gift med Antonio fyra år, förra månaden han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka att älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket eftersom vi hade två små barn tillsammans och jag älskar honom så mycket att jag inte kan leva utan honom, jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min kollega på jobbet, hon är min goda vän och hon rådde mig att snarare kontakta en kärlek stavningskärna som kan hjälpa mig att stava kärlek tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller kan fungera, jag hade inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalens e-postmeddelande som hon gav mig och några muniter efter att jag fick ett svar Dr.Oduduwa sa till mig att han kan hjälpa mig att få tillbaka min man, det var inget problem att allt kommer att vara bra innan tre arbetsdagar, jag följde noga all hans instruktioner om vad jag ska göra hemma under mitten av natten kärlek spell bön. Oduduwa lanserade en Love-stavningsdel i luften och förvånansvärt andra dagen var den omkring 06.00. Min make kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad för min man har vägrat att ringa mig eller sms till mig de senaste tre veckorna, plötsligt ringde han för att be om ursäkt till mig och han sa att han kommer att återvända hem för att besöka mig och mina barn snart. Ända sedan den första dagen han ringde mig har han blivit ringd och smsat mig varje dag, idag ringde han att jag svarade på telefonsamtalet och han sa igen att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle förlåta och återvända till honom som kärlekspartner, att han älskar mig så mycket. Jag är så glad och tills idag började vi leva tillsammans lyckligt som en familj. min djupa tacksamhet till Dr.Oduduwa för hans begåvade krafter för att återställa trasiga äktenskap och föra tillbaka ex kärlekspartner inom två dagar kärlek stavning bön som fungerar. Jag rekommenderar honom varmt för alla som söker brådskande återställande av kärlek (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

    SvaraRadera
  24. Jag bor och arbetar i Storbritannien. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 2 år med trasigt äktenskap lämnade min man mig med två barn, jag kändes som att avsluta allt, jag begick nästan självmord eftersom han lämnade oss med ingenting, jag var känslomässigt nere allt detta medan. Tack vare en stor stava caster som heter Dr Ilekhojie som jag träffade online som förde min man tillbaka till mig. På en trogen dag, när jag bläddrade på internet, stötte jag på flera vittnesbörd om Dr Ilekhojie. Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern, botade cancer och annan sjukdom, tack! Ilekhojies kontakta gethelp05@gmail.com eller ring +2348147400259

    SvaraRadera