Jag städar in hösten

Jag älskar hösten och jag älskar att städa så vad är bättre än att höststäda. Jag struntar i frågetecken i förra meningen för det var blott en retorisk fråga, ingenting är bättre än att höststäda. Särskilt viktig blir höststädningen om man är frugal weirdo och måste nå heminredningsnirvana på egen hand, utan inblandning av externa snickeriföretag eller leverantörer av engelsk tapet. Men som inför varje lyckat projekt krävs två saker och det ena är tid och det andra är förberedelse. Jag avsatte en hel dag (i schemat benämnd: "egna studier") och förberedde mig med skoskydd jag snodde med mig från tandis (väldigt bra om man vill springa in och ut med mattor, saker till och från förråd etc. då man slipper snöra på och av sig skorna), kaffe, kallt bubbelvatten, bluetooth-lurar och en gedigen poddkö. Som städmaterial använder jag gulsåpa och massivt med fibertrasor. Nedan en odyssé före/efter-bilder:

Kök före: Fullt av smulor på  golvet, bänkar och
diskhon började anta en rostbrun nyans.

Kök efter: Mattorna skakade, golv dammsuget och torkat. Kakel torkat
med såpa, diskhon skinande ren efter en omgång stålull.

TV-rum före: Fläckigt sofföverdrag, dammlager vid TV, filtar
med popcorn, prylar både i och utanför bild.

TV-rum efter: Nytvättat sofföverdrag, mattan skakad och vänd, filtar
vädrade, prylar bortplockade, dammet borta, kuddfodralen på tvätt.

Vårt sovrum före: Syns ej men lösa prylar, allmänt dammigt och stökigt.

Sovrum efter: Nybäddat, bortplockat, dammsuget och våttorkat så att det
doftade Hälsingesåpa i flera dagar efteråt.
Tonårsrum före: Dammigt, stökigt, sommartäcke.
Tonårsrum efter: Odammigt, ostökigt, nybäddat med fluffigt vintertäcke.
Tweenierum före: Allmänt stökigt och dammigt.

Tweenierum efter: Allmänt ostökigt och odammigt.
Som pricken över i 1: En höstbukett från trädgården.
Som pricken över i 2: Jag flyttade in pelargonerna i värmen i köket.
Allt fnul bort, nyvattnade, färgsorterade, nöjda.

Som pricken över 1 3: Jag fick en rabattkupong på Coop (50kr vid köp för 250 kr) så min
"exklusiva" tvål av märket Gunry var i princip gratis. Doftar ljuvligt på diskbänken.

Städning gör sig väldigt dåligt på bild. Ni får helt enkelt tro mig när jag säger att energierna i huset blev helt annorlunda efter. När du har skakat varje matta, såpat varje golv, bäddat rent i alla sängar och lagt tillbaka var sak på sin plats, mår hemmet bra. Och det hjälper de som bor i huset att må bra. Jag vet att det här är feng shui kind of bullshit, men det stämmer. Olika människor är olika känsliga och medan vissa är vana vid konstant röra och inte verkar beröras av det, tillhör jag dem som mår psykiskt dåligt vid röra och/eller när det begås våld mot ett hems inneboende skönhet och harmoni. Det är därför jag har så svårt att gå förbi snett hängda tavlor, ens om det är i ett offentligt rum. Jag klarar inte av att se skiten.

Well, bortsett från att vara en del av min neuros är en rejäl höst/vår-städning ett effektivt vaccin mot spontanrenovering, spontantshopping och/eller högljudd klagan över sitt hem till den som vill alternativt inte vill höra på. Jag är så sjukt nöjd med att tassa omkring på mina smulfria golv, tända ett ljus på mitt avskalade soffbord eller tvätta händerna i min silverblänkande diskho med den citrusdoftande pumptvålen jag införskaffade i samband med storstädningen. Med andra ord: Du spar deg. Och det gäller att påminna sig om detta ibland, att den här bloggen inte primärt handlar om städning (även om det ibland verkar som så). Den handlar om resurseffektivitet. Och ett bra sätt att undvika att slösa resurser på onödiga husinvesteringar är att hålla hemmet tipptopp med det man redan har. Ni vet, så som dina förfäder gjorde för cirka 1,5 generationer sedan och sedan samtliga generationer tillbaka. För Kinaplast är bara ett nytt påfund med knappt 40 år på nacken. På samma sätt som det förhåller sig med dussincharter, ett rum per barn och två fyrhjulingar per Norrlandshushåll. Just sayin'.

Har du höststädat?

Mvh/
FruEfficientBadass

9 kommentarer:

 1. Det er nok mer snakk om vinterstädning her ;) men jeg blir veldig inspirert. Jeg har självklart vendt primstaven og tatt fram kottesamlingen som er min frugal weirdo ersättning for blomster, jeg skal også pynte med skjelett, pumpar og et par bøker - Poe er självskriven. På torsdag er det Halloween og jeg gleder meg som et lite barn :D /Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Poe! Underbart. VI har precis lånat en DVD på bibblan: VVITCH - A New England Folktale, som enligt barna ska vara läskig.

   Radera
 2. Drog en omgång i huset själv igår också. Det är en härlig känsla och såpdoften är underbar. Njöt av renheten med ett glas vin i handen medan mikrofibertrasorna tumlade runt i tvättmaskinen.

  SvaraRadera
 3. Upptäckte mig själv surfandes på soffan på jakt efter ny soffa, soffbord, glasdörrar al la New York lägenhet.... eller varför inte flytta vi bor trots allt för litet och minstingen saknar eget rum och gästrum har vi inte heller. STOOPPPP!!! Får fixa ordning i det vi har först. Tyvärr så har jag tappat kontrollen över vårt hem och ordning en smula o av egen erfarenhet så kan jag hålla med om att ordning och hur man mår går i alla fall lite hand i hand om man i grunden är den mer ordningsamma typen. Jag har varit så nära utmattningen och i samband med det så försvann all lust/vilja att göra något hemma. Jobbet tog över allt. Så under ett par års tid har saker bara hamnat någonstans. Vantrivs något fruktansvärt med detta. Utan ser ok ut och det finns nog de som inte märker så mycket eftersom det mest elementära tar vi hand om och köket tex är undanröjt varje kväll, sängen bäddas varje morgon, men skåpen, alla möjliga små förvaringslådor, garderoben, förrådet - oh my... Har bestämt mig att inte tänka på några andra stora förändringar förran jag har röjt hemmet. Högst upp på önskelistan är en vecka hemma utan barn och andra måsten och bara fixa detta. Men i väntan på den veckan så får jag börja med små steg. Har funderat på Kondo metoden, men har svårt med att inte se resultat direkt utan tvärtom det blir mer kaos ett tag när man ska plocka fram allt.
  Tack för inspiration!

  /Lily

  SvaraRadera
  Svar
  1. "så kan jag hålla med om att ordning och hur man mår går i alla fall lite hand i hand om man i grunden är den mer ordningsamma typen." Så är det ju. Den inte lika ordningssamma typen bryr sig inte alls verkar det som. Åtminstone inte på ett medvetet plan. Min privata tes är att de inte alls mår bra av oordning heller, men de vet inte att känna av att de mår dåligt...som sagt, jag har inte gjort några kliniska studier här. (men vaffan, vem mår INTE bra av att ha koll på sin fysiska omgivning liksom?)

   Radera
 4. Lily, Vill verkligen tipsa om att ta ett litet steg i taget. Ta en låda och gör den ordentligt. Då ser du resultat även om det är i det lilla. Ta sedan ytterligare en låda till dagen efter... Att avsätta flera dagar till röjning är sällan en bra metod. Då blir det inte roligt utan bara jobbigt.

  SvaraRadera
 5. Jag heter Linus SAARINEN, och jag är vårdgivare. Jag noterar att jag just nu är som den lyckligaste. Jag vittnar om ett lån mellan individer som jag just har fått. Jag fick mitt lån tack vare tjänsten av Pierre Michel. Jag började med henne förra fredagen och på tisdag 10:45 eftersom bankerna inte arbetar på lördagar, då fick jag bekräftelsen att överföringen av beloppet på min begäran på 400.000 kr skickades till mig. och efter att ha hört mitt bankkonto mycket tidigt, till min stora förvåning var överföringen lyckad. Här är hans

  E-post : combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera