Camp FI Süd

Ciao suckerz som inte var i Malmö i lördags. Vi hade Camp FI Süd! Men så se då bara!


Vi var väl ett 40-tal det vill säga fler än i Stockholm i juni och här fanns bland annat Lilly, Avfart Frihet, IGMR, Tinga, Fri2032, Vänligen Hanna, Utdelningsbagaren, Mika/Ann, Laura, ett antal från ChooseFI, Anonym M, RikaKvinnor, Horsewood9, Ansi och jag har säkert glömt ett antal men fyll gärna på i kommentatorsfältet ni som var där. Så roligt att träffa er! Och som vanligt en surrealistisk känsla av att obehindrat kunna röra sig med termer som Trinity-studien, geo arbitrage och house hacking utan att mötas av fågelholkar utan istället initierade nickningar. Väldigt kul också att träffa en effektiv altruism-anhängare och få diskutera de frågorna.

Som av en slump pågick ett Camp FI i Kalifornien samtidigt som vårt möte och vi pratade en del om mötesformens ursprung. Det hela började med att MMM träffade några läsare inom ramen för Camp Mustache. Därefter tog en av hans läsare initiativet till att vidga mötesformatet och sprida det från kust till kust under flaggen Camp FI. Grundprinciperna är att det ska vara no profit (gratis eller självkostnad) och no prophet (det ska vara erfarenhetsutbyte mellan jämlikar, inte en guru som mässar). Applåd till IGMR som fixat en centralt belägen lokal till ett spottstyver och applåd till mig som tog med mig en termos från min loppis som saknade pumpen för att få upp själva kaffet med vilket renderade en del slabb.

Any Heuw, under dragningen blev det livliga diskussioner och folk delade generöst med sig av sina erfarenheter. En vänlig själ tog anteckningar och nedan ser ni vilka sajter och tjänster det tipsades om på temat resor, delning, icke-kommersiella rum etc:

Trusted House Sitters: En sajt där du kan komma i kontakt med folk som behöver hus- och djurvakt världen över.
Work Away: Här kan du hitta sätt att resa billigt genom att exempelvis bo i värdfamilj eller jobba ("working holidays").
Coachsurfers: Sov på någons soffa eller ta emot någon som behöver detsamma.
Warm Shower Lift: Lite samma som ovan, fokus cyklister.
Circle Center: Ett ställe i Lund där man kan låna prylar av typen möbler och husgeråd till exempelvis studentlyan.
Garaget i Malmö: Ett bibliotek med allt från kreativ verkstad still språkcafé och möjlighet att värma matlåda om man vill leka kontorshotell fast gratis.
Wwoof: En plattform där man kan komma i kontakt med ekologiska jordbruk runt om i världen och där få kortare eller längre gig i utbyte mot mat och husrum. Lite som en kibbutz-upplevelse antar jag.
Snappcar: Hyr ut din bil till privatpersoner. Eller hyr billigt för eget bruk.
Lagningsbloggen: Lär dig laga allt i livet. Kemisten Agnes Ozolin brinner för hållbar konsumtion.

Jag vill poängtera att konceptet Camp FI, eller vad man nu önskar kalla det, inte är mönsterskyddat av vare sig Fri2032 (som var den som drog igång det hela denna gång), mig, Ansi eller IGMR. Vem som helst kan dra ihop ett Camp FI och det på vilken plats som helst. Det vore emellertid schysst om man då kunde underrätta intressenter om tid och plats i god tid innan, exempelvis genom egen blogg eller genom att skicka informationen till några FIRE-bloggar så kan dessa lägga upp på sina respektive sajter. Några tips till nästa arrangör alternativt note to self om jag är nästa arrangör:

- Om det ska ske inomhus, be att folk anmäler sig innan. Exempelvis till en specifik mailadress från arrangör, inte i öppet kommentatorsfält eftersom det känns lite mindre bindande. Räkna med ett bortfall på 15-20%.
- Picknick funkar bra utomhus och inomhus är kaffe, muggar och mjölk egentligen allt som behövs. Men självklart blir det trevligare om en Utdelningsbagare bakar bullar.
- Om det är utomhus, gör det inte på Djurgården på nationaldagen eftersom 76% av Sveriges befolkning befinner sig där då.
- Om det är utomhus behövs ingen anmälan, men gärna ett ställe som har tak.
- Ha namnlappar av typen frysetiketter eftersom det är jättetrevligt att se vem som är vem, även (särskilt?) om det är ett alias.
- Be folk skippa sociala mediaupplägg och respektera anonymiteten. I Stockholm skapade vi en låst Instagrupp som de som var där anmälde sig till på plats. Där visade vi ansikten, men inte på den bild som jag sedan lade upp på bloggen.
- Om det är barn som ska utfodras - gör påsar med exempelvis Mer, frukt och något snacksigt så slipper du eller andra ägna dyrbar tid på deras omständliga dryckesadministration. IGMR fick dessutom den goda idén att ställa i ordning ett pysselbord där barnen kunde rita, lägga pärlplattor med mera. Pyssel funkar bäst inomhus, men utomhus kan man slänga till dem lite såpbubblor eller dylikt.

Var ses vi nästa gång?

Mvh/
FruEfficientBadass

40 kommentarer:

 1. Tack för att ni ordnade detta!
  Jag var så nervös innan jag kom, men till sist vann nyfikenhet och viljan att träffa er!
  Min lilla hjärna kämpade med frågor som vad ska jag ta med mig (min man skrattade och sade BUDGET ska du väl ha med på ett sådant träff) eller tänk om min egen bild av bloggarna inte alls stämmer med verkligheten.
  Blev överraskad av andelen tjejer på den här träffen och så var del som är lite yngre än vad vi (FEB och jag) är. Heja alla ungdomar - önskar jag hade vetat om FIRE i er ålder, då hade jag varit riktigt fri idag. En viss frihet går dock att spara ihop ganska snabbt.

  Glömde dock fråga innan jag gick om vi skulle lämnat en slant någonstans eller swishat eftersom ni har trots allt hyrt lokalen o fixat fika.

  Tack!!!

  /Lily

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Lily,

   Vad kul det var att ses! Jag slogs också av, och gladdes av att det var många unga på träffen. De har tiden för sig (ränta på ränta kaching!).

   Gällande swisheriet ska du inte tänka på det. Allt det där står vi som anordnade träffen för :)

   Radera
 2. Det låter som att ni hade en fantastisk dag i Malmö och väcker många fina minnen från Djurgården i somras :)

  SvaraRadera
 3. En mycket trevligt anordnad eftermiddag! Ett stort tack till er som fixat och donat så bra. Vi höll ju dock på att våldgästa ett barnkalas istället för att gå på Fire träff, haha.

  Fru EB höll ett föredrag och det blev en hel del kommentarer och diskussion under tiden. Folk bjöd både på erfarenheter och små anekdoter från sina liv, vilket var väldigt spännande och uppskattat att få höra. Jag gillade detta upplägget skarpt, speciellt när det blev ett så aktivt deltagande som det blev.

  Sist men inte minst ställer jag samma fråga som Lily. Borde vi inte swishat en slant? /Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Horsewood9: Ja, ni kan swisha 1 500kr var till 123454453, tack! Nej men allvarligt, vi som roddade gjorde en split av lokalhyran och den uppgick till vardera en stor Starbucks-latte (dålig liknelse då denna säkert är dyrare än vad vår lokalsplitt var). Dessutom kanske det är någon/några andra som vill köra ett event nästa gång så det jämnar ut sig i längden. Däremot tycker jag att man kan ta självkostnadsbetalt om det ingår mat och logi, som ett riktigt Camp FI. Men där är vi ju inte än.

   Radera
  2. Enig. Vi som roddade står för det och nästa gång våldgästar vi någon annans event, Camp FI Snåland kanske?

   Radera
  3. Låter som en bra deal! /Horsewood9

   Radera
 4. Stort tack till Fru EB, IGMR, Fri2032 och alla andra som gjorde det möjligt! Så många intressanta diskussioner med trevliga människor! Längtar redan till nästa träff :-D /Mika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. Jag känner att jag tyvärr missade en hel del människor jag velat prata mer mer, dig bland annat. Fastnade i intressant diskussion och sedan var det över. 4 timmar går snabbt när man har roligt!

   Radera
 5. Tack! Det var en väldigt givande eftermiddag.

  SvaraRadera
 6. Nejmen shit, jag fattade inte vem du var. Vem var du?

  SvaraRadera
 7. Jag hade en puderrosa långkofta på mig, höll mig vid bordet där vi pratade "spartips" vilket var väldigt kul. Jag höll mig lite incognito, inte en chans att jag klarat av att mingla annars. Alla var så trevliga och roliga, kul att få leva ut sina intressen.

  SvaraRadera
 8. Väldigt trevligt, givande och intressanta diskussioner.

  Det slog mig när Fru EB drog sin powerpoint presentation - detta är den bästa, mest intressanta, givande, meningsfulla presentationerna jag upplevt. När någon startar projektorn brukar min hjärna gå in i död-läge och börja tänka på vilken den optimala blötläggningen av hundfodret är eller vid vilken temperatur fästingar dör. Men INTE denna gång. Person, content och talets förmåga är avgörande så i detta fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "detta är den bästa, mest intressanta, givande, meningsfulla presentationerna jag upplevt." Kan ha att göra med att du är en FIRE-nörd. Men tack. Jag får väl kontra med att dina bullar var de godaste jag ätit sedan 1900-talet (ärligt talat hur mycket smör?).

   Radera
  2. Världsklass på bullarna och ppt:n.

   Radera
 9. Stort tack för att ni ordnade detta! Så himla skönt att få vara helt öppen med sina tankar en stund. Kul att få träffa er alla och tack för alla intressanta samtal. Tiden gick alldeles för fort! /Madde

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske får bli ett upplägg à la Joshua Tree då nästa gång = fyra dagar i öknen e d.

   Radera
 10. Det låter ju toppen. Jag som missade nationaldagaträffen skulle uppskatta en ny upplaga i stockholmsregionen fram på vårkanten. Jag är sannolikt sämre än Utelningsbagaren när det gäller bullar men gör en smarrig bärkaka som lätt kan produceras i avsevärd mängd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fundera gärna på lämplig plats. Inte bara du Frihetsgrader utan alla.

   Radera
  2. Gärna en annan dag än nationaldan då! Eller överhuvudtaget mitt i student/skolavslutnings/bröllps/dop-racet (dva mitten av maj - mitten av juni är en dålig idé).

   Jag vill också vara med!

   Spargrisen

   Radera
 11. Låter som ni hade det väldigt trevligt! Hoppas jag har möjlighet att närvara nästa gång!
  /A

  SvaraRadera
 12. Ja, tack hela bunten för en mycket lyckad träff! Är fortfarande chockad över hur snabbt fyra timmar kan gå.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
 13. Önskar såå att jag kunnat komma!

  SvaraRadera
 14. Låter som en riktigt härlig dag! Jag kunde tyvärr inte komma! Skulle vara kul om du FruEB skulle kunna skriva ett blogginlägg med tips om hur man kan ha den typen av diskussioner även med "vanliga" människor, verkar som att du pratar lite sånt med dina vänner, grannar och alla möjliga. Själv har jag inte riktigt vågat... Inlägget skulle kunna innehålla tips på lite do's and don'ts när det kommer till vilken typ av sparsamhet/FIRE-ämnen man pratar om, social smidighet m.m. Och sedan skulle kommentarsfältet kunna komma med ännu fler tips (älskar det här kommentarsfältet :D)!

  SvaraRadera
 15. Instämmer med övriga, tack för en jättetrevlig och bra ordnad träff. Var ganska nervös innan iom att jag kom dit själv och inte kände någon, men det var ju fler i den situationen så det funkade bra i slutändan, underlättade säkert att vi ju hade ett tydligt gemensamt intresse att samlas kring. Ett roligt sammanträffande var för övrigt att en av de första personerna jag pratade med visade sig bo i samma kvarter som mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt roligt. Jag lovar att vinka när vi ses.

   Radera
 16. Tack för att ett bra initiativ! Efter att ha varit inne i en svacka där jag ifrågasatt möjligheten att faktiskt uppnå FIRE känner jag ny inspiration. Det är dags att skala löken ytterligare. Tack!

  SvaraRadera
 17. Hur kunde man se var (lokal i Malmö) och när det var?

  SvaraRadera
 18. makasih buat infonya dan semoga bermanfaat

  SvaraRadera
 19. Yah begitulah, backlink dari google ini memang perlu untuk kita kejar dan kita dapatkan

  SvaraRadera
 20. artikelnya sangat bagus, terima kasih telah membagi informasi tersebut

  SvaraRadera
 21. Kabar Baik Untuk Para pencinta Game Karena di Bulan januari ini Sudah keluar Game RPG Online Terpopuler Se-Asia Penasarankan Game nya Seperti apa??? Kalian bisa dilihat game nya dari link di bawah yaaa

  SvaraRadera
 22. keren mas buat infonya dan salam sukses selalu

  SvaraRadera
 23. semoga sukses terus gan buat usahanya

  SvaraRadera
 24. Kabar Baik Untuk Para pencinta Game
  Karena di Bulan januari ini Sudah keluar Game RPG Online Terpopuler Se-Asia
  Penasarankan Game nya Seperti apa???
  Kalian bisa dilihat game nya dari link di bawah yaaa

  SvaraRadera
 25. Yah begitulah, backlink dari google ini memang perlu untuk kita kejar dan kita dapatkan

  SvaraRadera
 26. Menarik sekali, perlu saya coba ini..
  kebetulan lagi cara tentang hal ini.

  SvaraRadera
 27. Mau mendapatkan pelayanan yang baik dan ramah???

  Modal Kecil bisa mendapatkan hasil yg luar biasa...

  SvaraRadera
 28. Info menarik dan boleh sekali dicoba, Makasih buat infonya dan sukses selalu.

  SvaraRadera