Läsarmail: "Mindre behov av terapi efter att jag slutade jobba"

Här kommer ett läsarmail och det jag gillar särskilt i denna mastiga tipshög är två punkter som jag kan känna igen mig så väl i, nämligen de två sistnämnda punkterna, saker som hen numera inte behöver göra i samma utsträckning på grund av avsaknad ekorrhjul. Jag själv har helt slutat med en mängd åtgärder som jag tidigare ansåg som helt essentiella för att kunna dra runt mitt liv, men som i och med jobbstop blev icke-frågor. Men nu handlade det inte om mig, let's dig in:

"Du bad om tips från oss i dagens bloggpost. Vet inte om det är tips, men detta är vad jag har gjort efter att jag hittade din blogg i mars:


- Insett att jag har allt (och lite till). Att jag verkligen har nått mitt ”enough”, eller ”det räcker nu”, för länge sen.
- Gått från att inte tycka jag visste mycket om investeringar till att ändå känna att, ”det här har jag koll på” och kunna ge råd till mina kompisar (köp billiga indexfonder!).
- Sagt upp min personliga bankman (ja, herregud, jag hade en sådan...) och fått min partner att göra samma sak.
- Flyttat min ISK från kuckelimuck bank till Avanza och valt ett urval indexfonder och Spiltan Sverige Investmentbolag, plus lite räntefonder eftersom jag inte längre är i ackumuleringsfasen
- Upptäckt att min kapitalförsäkring som kuckelimuckbanken rekommenderade att jag köpte i 2008 (innan ISK existerade) var mycket dyrare än en ISK och flyttat pengarna till ISK:en i stället.
- Sålt vår ”fritidsbostad” (lägenhet i annat land), vilket gör att jag nu är ekonomisk fri.
- Sålt alla dubbletter efter försäljningen av lägenheten (köksprylar, möbler etc) och konst vi inte längre vill ha.
- Börjat handla på Willys (det satt LÅNGT inne att välja Willys framför underbara Cajsa Warg...), och med det sparat 30-40 procent på mat.
- Insett att jag behöver 10-13.000 per månad och inte de 30.000 jag trodde jag behövde för att leva ett bra liv med hjälp av MrsFrugalwoods Super frugal month (och då har jag ändå råd med några resor, besök på några vinbarer eller restaurang per månad).
- Dragit ner på restaurangbesök (har inte kört hardcore, men går fortfarande ut max 1 gång per månad) och samtidigt insett att jag tycker det är roligare/trevligare att ta med en bra flaska vin, god ost och gott bröd och äta ute i naturen än att sitta på restaurang.
- Lyssnar på podden till the MadFIentist. Tycker han är alldeles underbar. Så lugn och härlig. (Choose FI är lite för mycket, lite för amerikansk, för mig).
- Hittat Tanja Hester och Our next life som verkligen talar till mig.
- Mer DIY, som t.ex att fixa spolknappen på toaletten i stället för att få en dyr rörmokare att göra det.
- Slutat jobba och börjat göra saker jag har drömt om sedan länge; skriva en bok och gå vinkurser.

Innan jag hittade dig hade jag redan påbörjat ett shoppingfritt 2019 (inga kläder och skor). Jag hade också precis läst nyutgåvan av Your money or your life - den var omvälvande! Den gjorde att jag:

- Upptäckte att jag hade en massa saker jag kunde sälja på vinden.
- Började ifrågasätta vad som verkligen gav mening och värde i mitt liv.
- Började räkna ut min månatliga investeringsinkomst och nu har en fin wall chart som visar att utgifterna har gått radikalt ner och nu är mindre än min investeringsinkomst (alltså FI!).
- Skaffat mig bibliotekskort och därmed dragit ner drastiskt på bokinköp (inte haft kort på bibblan sen jag var student).
- Slutat gå till hudterapeut. Ooh, mycket pengar sparat. Har rosacea och har gått ca fem gånger per år x 1.000/gång = 5.000 per år. Rosacean är dessutom mycket bättre efter att jag slutade jobba, så behovet finns liksom inte längre.
- Mindre behov av terapi efter att jag slutade jobba, kanske 1-2 g per år i stället för varannan månad. Sparat ca 6.000 per år.

Däremot går jag fortfarande till frisören (bara klipp, har kort, kort hår), till min kompis som är personlig tränare en gång i månaden, köper mina tre favorithudprodukter och relativt dyra naturviner (min hobby). Det är saker som jag verkligen uppskattar och har stor glädje av (det är därför jag gillar Vicki Robin och Tanja Hester - lägg pengar på det som ger värde för dig och skit i det andra).

Jag har också under två års tid rensat kläder och vikt allt enligt Marie Kondo (oh, jag älskar att vika, förutom strumporna, blä). Därmed kunde vi ge bort vår fula IKEA-garderob och ersätta med snygg, låg ”sideboard” i trä sovrummet och få plats till alla kläder som måste hänga i vår inbyggda garderob från 30-talet (okej, det kostade lite, men vi gav en extremt duktig möbelsnickare jobb och glädjer oss varje dag över förändringen)."

Klädförvaring före

Klädförvaring efter

Det var det! Tack snälla du för att du delade med dig. Fortsätt maila ni andra.

Mvh/
FruEfficientBadass

10 kommentarer:

  1. Väldigt inspirerande. Berättelsen påminner om oss Snålgrisar, innan vi lade om kursen mot att spara istället för att slösa, och framför allt skita i vad andra ska tycka om oss. Fina kläder, fina bilar, fina telefoner etc, allt var bara en sorts fasad ändå, för oss själva spelade det ingen roll alls. Nu när man tänker tillbaka på det känns det riktigt löjligt, som man höll på. Allt för att imponera på släkt, grannar och vänner. Helt i onödan.

    Nu lever vi ungefär som läsaren skriver, minimalistiskt, bibliotekskort, second hand, dragit ner på allt utom mat (åja, vi köper så mycket vi kan på kampanj) som är viktigt för oss.
    Vissa utgifter är svåra att komma undan, som t.ex. tandläkaren, men mycket kan man göra själv, eller genom att ta hjälp av vänner. Jag står i valet och kvalet om jag ska våga byta bromsklossar själv eller lägga 4000 kr på detta hos en verkstad. Det finns massor av instruktioner på youtube hur man gör detta och de som kan säger att det är busenkelt... hmm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bromsklossarna är easy peasy. Läs på och kolla så att du har alla verktyg och sen bara kör. Glöm inte kopparpastan.

      Radera
    2. Om du har möjlighet, gå till biblan och låna Haynes verkstadshandbok för just din bilmodell, de har verkligen steg för steg instruktioner (eller investera i en bok, om du behöver meka mer med samma bil i framtiden).
      Ett tips, fota allt innan du demonterar, brukar alltid vara lite förvirrande sen när man väl ska få dit fjädrarna igen och man blir osäker vilket av alla hål den ska in i.

      Radera
    3. Tack för tipsen! Ska göra ett försök nu lagom till skiftet för vinterdäck.

      Radera
  2. Bromsklossar låter som en sak jag aldrig kommer att DIY:a. Men så många andra saker som jag trodde var stört omöjliga klarar jag idag. Ger en sådan enorm tillfredsställelse. Också att kunna hjälpa andra. Altruism by being savvy.

    Jag tycker det är så underbart när hon skriver: "Rosacean är dessutom mycket bättre efter att jag slutade jobba, så behovet finns liksom inte längre." Jag tror ju, som jag sa på Camp FI, att TIDEN är nyckel till så mycket annat. Med ökad tid hinner vi återhämta oss, umgås med familj och vänner, laga mat, träna, ägna oss åt självförverkligande och välgärning i största allmänhet och då kapar vi en mängd kostnader av bara farten. Kul att ni känner igen er i ovan läsare.

    SvaraRadera
  3. Väldigt inspirerande inlägg, tack för det! // Frilans

    SvaraRadera
  4. Och tänk att det går att få in dyra fina platsbyggda lösningar att glädja sig åt mitt i sparandet och FI! Det är en av de viktigaste kompromisserna för mig. Så fint det blev! Och inspirerande skrivet!

    SvaraRadera
  5. Känslan när man får ta bort en större möbel för att man bara behöver en mindre. Aaaah...

    Jag har dock hamnat i motsatt spiral, i och med att allt i huset i norr rensades bort, blev det några (4 st) kartonger med saker som på nåt vis ska integreras in i min lilla stuga. Just nu står de i vägen överallt och jag får ständigt flytta på dem för att komma åt andra saker jag behöver. Suck. Har klurat lite på varför jag hamnat i detta och svaret är helt enkelt; jag har inte haft tid att tömma kartongerna och placera innehållet på rätt ställen. Mera tid ger verkligen mer möjligheter.

    Likaså skulle jag behöva mera tid för att rensa ut en massa i stallet. Kan inte nån annan jobba åt mig några veckor så jag kan ägna mig åt rensandet? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej men du kan jobba så rensar jag, chopchop.

      Radera
  6. Har försökt DIYa spolknappen på toaletten 1 år!! Den vägrar. Börjar snart tro att förlänga min väg till FIRE (med en i blåställ) är enda lösningen :(

    SvaraRadera