Eget myntate

Jag vet inte hur du funkar men om jag dricker vin varje kväll under en längre period, då tycker jag att det är svårt att avstå från att dricka vin även nästkommande kväll samt kvällen efter det. Om jag däremot gör ett aldrig så litet uppehåll på säg, två dagar, är det som att min kropp glömt bort att den någonstin druckit vin och allt är fine and dandy. Som ett led i såväl frugalism som energinivå bestämde vi någon gång i vintras att vi bara skulle dricka vin på helgerna och lämna veckodagarna vita. Nu hävdar visserligen min man att vi aldrig haft en vit kväll, men han är bara glömsk, jag minns bestämt att vi gjorde så under våren och eftersom det är jag som är vinköparen i familjen kan jag bevisa det med kvitton. I vilket fall, nu i samband med skolstart bestämde jag att vi skulle rycka liv i den här rutinen. Också för att jag som ett led i min intermittent fasting inte vill hålla på att bälga i min kolhydrater efter sjusnåret. Till middagen går det utmärkt att dricka bubbelvatten eller lättöl. Det är efter middagen, framför filmen, jag blir lite sugen på något gott. Och kravet är som sagt att det ska vara utan kolhydrater så jag kan inte sätta i mig snacks, frukt, läsk eller liknande. Så jag har kommit på en revolutionerande idé och det är:

ATT DRICKA TE

Det bästa av allt är att det, i det fall du har tillgång till en blomkruka eller ännu hellre en rabatt, kan göra det helt gratis efter en mindre uppstartskostnad. Att göra marockanskt myntate (i mitt fall utan socker) gör du hur enkelt som helst av den spridningsbenägna och överlevnadsstarka kryddan mynta som kostar runt en tjuga i en butik nära dig.



Den är faktiskt omöjlig att ta död på och jag har giftgröna fingrar. Gör så här:

- Knipsa av några blad mynta, vrid runt dem lite så att safterna kommer ut och lägg dem i en tekanna. Om du inte har en går nedan modell att köpa på loppis för max 40 kronor, det producerades tydligen hundratusentals av denna modell på 70-talet.
- Häll över kokhett vatten och låt stå mellan 5-8 minuter. Bladen kan ligga kvar.
- I fallet nedan lade vi även i lite vinbärsblad och min fem gånger använda gröna te-påse (det var en helt gudomlig sort jag snodde med mig - använd - från ett fik)* vilket blev göttigt. Barnen älskade det.

Om du kör intermittent fast skippar du honung och socker.

Så frugal win: Vin vs. rabattplockat.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Alltså, det var jag som köpte och använde tepåsen på lokal. Någon måtta får det vara och skäms på dig som trodde att jag skulle gå in och stjäla använda tepåsar på de ännu ej avplockade caféborden.**
** Apropå det så satt jag bakom grannens vinbärsbuske i somras och fyllde glasskartong på glasskartong med vinbär. Eftersom jag har lurar på mig hör jag inte att mina barn kommit hem från skolan och står och snaskar i sig bär på andra sidan busken. När 11-åringen till slut får syn på mig säger hon: "Nu har du verkligen nått botten med din snålhet mamma, när du sitter här på marken och plockar bär från grannens buskar." Haha! (Jag hade alltså inbjudan från grannen att plocka av bären och trots att jag plockade fem Big Packs fulla syntes det inte ens att jag varit där just sayin).

8 kommentarer:

  1. Under sommaren är det enklare att gå och pimpla vin då det alltid finns hemma (mer eller mindre). Dock är det knepigt för magen att dricka för mycket surt vin, så det har under 2019 antagits ett bloggmål om att minska alkoholkonsumtionen. Faktum är att jag inte har druckit en droppe på flera månader. För något år sen kunde man dricka några glas och allt var frid och fröjd, men nu senaste året blir jag rejält snurrig, får huvudvärk, sover dåligt etc om jag dricker vin, så det är ytterligare en anledning förutom magen till att dra ner på det hela. Fru Snålgris är så gott som nykterist så det är inget problem med nån som "läskas"... Saknar faktiskt inte alkoholen alls. Nåt glas kan det bli när man blir bortbjuden max nån gång i månaden, men det är allt.

    Håller dock stenhårt på min kopp kaffe om dagen. Den vill jag inte vara utan. te slutade jag dricka för flera år sen på inrådan av tandläkaren, då tänderna blev missfärgade. Tydligen reagerar personer olika för just te.

    Att dra ner på alkohol gjorde dessutom underverk för plånboken.

    SvaraRadera
  2. Även te på polinerarnas favorit citronmeliss är lovely. Svartvinbärsblad (späda) är också gott samt en delikatess i sommarens sallader.

    SvaraRadera
  3. Har sett lite för mycket negativa konsekvenser av alkohol för att våga dricka ett glas vin varje kväll, hur gott det än skulle vara. Och då menar jag inte utslagna alkoholister som förlorat allt utan sk högfungerande alkoholister som glidit omärkligt in i beroende som påverkat både dem själva och andra. Så har du alkoholsug på kvällarna är det minst sagt en varningsklocka. Te is da shit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, blir lite orolig.Växte upp under såna förhållanden som barn, inte kul. Drick mera myntate

      Radera
    2. Samma erfarenhet här med varje-dag drickande (med negativa konsekvenser) i familjen. Dricker ca 1/2 glas vin i månaden, det räcker fint för mig :-) /Mika

      Radera
    3. Nu finns det ju dessutom alkoholfria viner som är goda, iaf de vita och någon rosé. Så det är inte svårt att avstå. Och alkoholfri Staropramen är det regelbundet erbjudande på på Willys. Smakmässigt skiljer det inte mycket från vanlig öl. Men ur sparperspektiv får det bli undantagsvis även det.

      Radera
  4. Jag har pepparmynta som växer lite halvvilt i en mindre sorterad del av trädgården. Plockar en rejäl kvast på sommaren och hänger upp på tork, nyper sedan av de hela torra bladen och sparar i en burk för resten av året. Det blir precis lika gott med torkade som färska blad, tycker jag. När man slår på kokande vatten vecklar de ut sig och blir vackert gröna igen, nästan som före torkning. Dricks med fördel i glas av denna anledning :-)

    SvaraRadera
  5. Jeg dyrker mynte, oregano, kjørvel blant annet. Jeg plukker også ville urter. Alt tørkes og noe blandes til te. Noen teer er fx mot forkylning, underlettar sømn eller lugnar mager. Det er gratis, roligt, og gir självfortroende å kunne gjøre sin egen te og jeg har meget glede av å sammenligne med Pukka te og føle at jeg faktisk tjener store summer på å rusle rundt i skogen. Kanskje jeg skulle vært hex ;D?
    -Ann

    SvaraRadera