Tandlösa tips från kvällspressen


I maj 2015 trillade jag, via en länk från rikatillsammans.se, in på mrmoneymustache.com och blev frälst. Den dagen började jag spara pengar, inte till gratis shopping (se mitt inlägg från 10 okt), utan för att kunna sluta jobba tidigare än vid 65, troligtvis senast vid 48. Detta är idén kring det som i amerikanska bloggosfären kallas FIRE (Financial Independence Early Retirement) och de flesta bloggar i min blogglista till höger är del av denna rörelse på ett eller annat vis.
Mr Money Mustache a.k.a.min stora idol
Det finns lika många takes på FIRE som det finns folk som är anhängare av rörelsen, men gemensamt för dem är att de söker större frihet i livet. Det kan handla om allt från att vara så oberoende att man aldrig mer måste jobba för pengar. Eller så kan man sikta på att jobba deltid efter en viss ålder för att frigöra mer tid till annat. Knappt någon i de bloggar jag följer verkar se fram emot evig semester den dagen de slutar 9-5-jobba, utan det mest attraktiva scenariot verkar vara att utan pengastress kunna ägna sig åt det man tycker är kul. I Fantastiska Farbror Fri:s värld handlar det om att få skriva och föreläsa. Vad Miljonär innan 30 kan tänkas vilja göra återstår att se, men det verkar inte som att han kommer att ligga i en hängmatta för resten av livet, den saken är klar. Gemensamt för FIRE-communityn är emellertid att man förkastar de gängse sparnormerna av typen "spara 10% av din nettoinkomst" utan sparar mer aggressivt. 50% är inte ovanligt, Miljonär innan 30 är uppe på runt 75-80%.

"Miljonär innan 30" - läs boken
När man väl slagit in på FI-vägen finns det ingen återvändo, åtminstone inte för mig. Det får ta den tid det tar, men jag ska nå dit så är det bara. För mig handlar vägen till ekonomiskt oberoende om en serie kluriga utmaningar snarare än om självspäkning. Hur ska jag tänka för att minska matkostnaderna? Hur ska vi kunna resa utan att det dränerar vår ekonomi? Lönar det sig att skaffa en vedklyv till landet? Det blir som en hjärngympa i vardagen och gällande vedklyven måste jag få återkomma i ett separat inlägg för jag älskar den jäveln.


Mr Money Mustache skrev en gång att han ibland har lust att ställa sig upp och skrika "Wake up drone people!" och så känner jag mig varje gång jag ser folk bränna sin lön på skit de inte behöver eller ens vill ha. Kortsiktigheten i att lägga familjens hela sparande på en årlig Thailandsresa istället för att investera pengarna och kunna dra till Thailand for life tio år senare. Okej om det vore ett aktivt beslut - "det är mer värt för oss att åka varje år än att bosätta oss där i framtiden" - men folk verkar inte medvetna om att alternativ två finns. 


"Wake up, drone people!"
Och även om man inte når hela vägen fram kan det vara gött att ha en FU-mille på banken den dagen man har lust att göra en Lotto-Åke. För även om folk i regel verkar tycka att det är oattraktivt att vara sparsam, är det heller ingen statushit att vara en hunsad medarbetare som inte törs säga sin åsikt på jobbet. Oder?
Därför blev jag lite uppspelt när jag, i Expressen från 8/10, såg att det skrevs om att gå i pension tidigt. Ivrigt letade jag upp mittuppslaget, men det tog inte mer än ett par sekunder innan jag fattade upplägget. Det var ett i raden av mesreportage riktat mot snittsvensken som av såväl media som myndigheter anses vara så känslig, korkad och söndercurlad, att man inte under några omständigheter kan ställa ett krav eller inspirera med lite out-of-the-box-tänk. Här är knepen som Expressen så frikostigt bjussar på:
1/ Ta reda på hur pensionssystemet fungerar.
2/ Placera dina PPM pengar i flera fonder som du tror ger en bra avkastning (särskrivningen var inte min idé)
3/ Kolla med jämna mellanrum hur det går med fonderna.
4/ Se till att du har återbetalningsskydd på tjänstepensionen.
5/ Om möjligt är det bra att ha ett privat pensionssparande som ett komplement till pensionen.
Ey caramba! Här kommer Fru EfficientBadass kompletteringstips #6: Köp aldrig mer kvällspress och lägg de pengarna i din nystartade ISK och börja spara ihop till ditt första aktie/fondköp på vägen mot Early Retirement. Gå sen in på www.mrmoneymustache.com och läs de första femtio inläggen. Där har du de riktiga tipsen. Ett varningens ord bara - har du väl öppnat MMM-bloggen, finns det ingen återvändo.

You take the blue pill, the story ends. You wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes.

Mvh/
FruEfficientBadass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar