Varför jag vägrar mail i mobil

Här sitter man, vid datorn klockan 19:59 en onsdag kväll, snif.
Är jag högerhänt eller vänsterhänt? Pennor på båda håll.


Nej, det är inte ett dugg synd om mig. Vän av ordning noterar att jag:
1/ Har ett glas rödvin till vänster om datorn.
2/ Ni som känner mig ser att jag inte är hemma, jag är solokvist på landet = 100% kvalitetstid.


Anledningen till denna lilla exkursion är att jag besöker kunder på annan ort, så jag har suttit i bilen i flera timmar idag. För ett halvår sedan hade dessa timmar i bilen varit en plåga då jag hela tiden, trots att jag satt på min "out of office" fått pling och surr i mobilen så fort ett nytt mail trillat in. Och jag hade, trots att man inte får, plockat upp mobilen och försökt läsa mailet på motorväg, stressat upp mig och stannat till vid någon rastplats för att försöka lösa skiten (för face it, Outlook är blott en spridare av problem, hur ofta hör folk av sig på jobbmailen med ett "Tjenamors! Ville bara kolla att du mår bra? Och btw, här kommer en bild på söta kattungar som brottas"). Vän av ordning kanske menar att jag då borde tagit bort aviseringarna och inte kollat mailen förrän på kvällen, men det funkade inte heller. Jag visste ju att mailen låg där, bara ett pekfingerstryck iväg. Så även utan surr pushade jag självmant fram nya meddelanden, som en självplågare.


Efter sommaren fick jag ny mobil och tog då ett radikalt beslut. Jag skulle inte lägga in jobbmailen i den, bara min privata (där jag rätt ofta får bilder av kattungar). Och mein Gott, vad jag inte ångrar det. Min livskvalitet har jackat upp med typ 175% I kid you not, för:
- Jag kan inte lösa saker superbra i rastplatsfickor på E4:an.
- Ingen vettig människa förväntar sig svar samma dag om mottagaren uttryckligen anger att "Jag är inte inne på kontoret. Vid brådskande ärenden, ring mobilen".
- Jag undviker att under dagen blanda mig i en massa mailkonversationer vilket på något magiskt vis minskar det totala antalet mail. När jag efter kontorstid går in och svarar på det sista meddelandet i tråden får jag sällan något svar under kvällen, eftersom folk har nog med ungar och Game of Thrones. Ett, tu, tre, så är mailkorgen ren på tjugo minuter vs. en vanlig dag då jag spenderar timmar med den.
- Jag kan njuta av min dag i bilen. Jag lyssnar ofta på podcasts, och tidigare stördes min lyssnarupplevelse av att ljudbilden då och då besudlades med surr av inkommande mail, och kortisolnivåerna steg omedelbart. Nu är jag helt närvarande i podcasten, och blir endast avbruten då någon upplever att de har ett ärende så akut att de måste ringa - vilket nästan aldrig händer.


Jag satt och pratade med en kollega häromdagen och bevittnade hur han hoppade och ryckte till hela tiden. "Vad händer?" frågade jag. "Jag får mail" svarade han. "Men koppla bort den då" sa jag. "Nej men jag måste ju läsa mailen" menade han. Måste vi verkligen läsa mailen hela tiden?  På min arbetsplats är åtminstone det officiella credot att det är ok så länge man svarar på ett mail inom 24 timmar. Mailen är ingen chatfunktion, till det har vi andra program (som jag vägrar signa upp mig på, lyft på luren och ring om du vill något din latmask).


Så sluta vara slav under mailen. Visa vem det är som bestämmer. Åtminstone ett tag till, när AI passerat det mänskliga intellektet är det kanske du som kommer att skrubba golv hemma hos Herr Outlook, men än är vi inte där. Så passa på och njut av en tillvaro med högkvalitativ input från podcasts, spotify och annat streamet utan onödiga surr.


Mvh/
FruEfficientBadass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar