Dammsugarbyte

Wassup bitchas? Löning idag, så varför inte prata dammsugarbyte, ett ämne så gott som något. Men med ett löfte om en sentimental touch.


"Det var en gång en dammsugare. Han kom till vår familj för sju långa år sedan, med en sladd grön som en nyutslagen sommaräng och en karross svart som ebenholts. Låt oss kalla honom Mr Green. För det är så modellen heter.

Electrolux Green


Å, du var duktig Mr Green, du dammsög vårt hus minst en gång i veckan. Ingen pryl var för liten, ingen partikel för äcklig för dig, du tog allt. Vi kallade dig "dammsugarjäveln" inte för att vi var arga, utan för att du var en jävel på att dammsuga. Vi gillade dig för din lilla storlek och ditt lågmälda ljud, att du var så lätt att sparka över trösklarna och barnen brukade lägga sig på dig och låtsas att du var en hund. Du var en del av vår familjs DNA. Bokstavligt talat, eftersom det mesta dammet består av gammal hud blä.


Men plötsligt, för cirka två år sedan, märkte vi en tydlig försämring i din sugförmåga. Det gick som det gick för den typen av fall, du blev förpassad till landet, där dammet var grövre och skiten värre - kort sagt, ett jobb man inte gärna lägger på en helt ny, fin dammsugare, en sådan vi skaffade till stan. Du tragglade på så gott du kunde, vi klagade sällan. Men i somras började du spotta ut dammet, du trilskades och vi blev osams. Minns du? Vid ett tillfälle skrek jag på dig, knuffade in dig i väggen alldeles för hårt, det kom dumma ord ur min mun. Förlåt. Det var onödigt, du kunde ju inte hjälpa att du börjar bli obsolet. Vi pratade om dig, utom hörhåll. "Är det dags för Mr Green att gå i pension?". Vi började snegla mot nya, fräscha modeller, uppgraderingar i attraktiva prisbilder. Och plötsligt en dag hittade vi henne - din efterträdare - tack vare appen Matpriskollen.  ICA Maxi sålde dammsugare till 30% under ordinarie näthandelspris. Vi slog till, herregud, vi gjorde det förlåt Mr Green, men det var en deal för bra att tacka nej till snörvel snif...


Du var inte direkt glad när jag visade henne för dig. "Är det här tacken" sa du. Du snörpte på munstycket och vi grät en skvätt. Men redan efter en stund kom du till acceptans. Du förstod att du inte hade mer att ge oss. Du gick till och med med på ett litet avskedskalas med MissClassicSilence. Hade det inte varit så stor åldersskillnad vet man inte hur det hade slutat, så ihopslingrade var ni.


Mr Green & Miss ClassicSilence
Du tog själv initiativet till att åka till återvinningen redan samma eftermiddag. Du var nästan upprymd, spänd på livet efter detta. När jag petade in dig mellan de avdankade luftfuktarna och lampsystemen såg du faktiskt riktigt nöjd ut. Jag tackar dig för den här tiden, Mr Green, och önskar dig all lycka i dammsugarhimlen. Och bara för din info, Miss ClassicSilence är inte alls tystare än du, ingen kan vara tystare än du Mr Green, vi kommer minnas dig med kärlek 4ever and ever. Puss och kram, från familjen EfficientBadass."


Ett sista farväl.


PS. Samtidigt som jag lämnade dig på tippen passade jag på att slänga dessa poänglösa tillbehör man alltid får med nya dammsugare. Bara av intresse - berättade någon för dig på fabriken huruvida någon någonsin använder dessa eller produceras dessa bara för att psyka oss konsumenter ("Vad f-n ska man ha den här till då, är jag helt tappad..?") DS.


Aldrig använt. Har du?
2 kommentarer:

 1. Nämen, måste kommentera, min första kommentar! Nu går det inte att vara tyst längre!

  När jag läser om dammsugartillbehören tänkte jag; YES! Så smart, hon spar på de gamla dammsugartillbehören därför att de är så smarta! Nixpix, de åkte ut!

  Nu kommer lite tips angående borstarna:

  Den där mockajängen som har en liten borste används flitigt, har du djur som hårar fäller du ut de små vingarna och får ett itsybitsytinywhinymini-munstycke - perfekt för at komma åt djurhår i soffan, under dynor osv, tar du sedan den smala, smala kommer du även åt håren mellan soffdynorna (om det är sådana som sitter fast i soffan). Även veck i soffan vid exempelvis armstöd kommer man åt!

  Borsten är perfekt för att dammsuga av lister, även en gudagåva för att få rent såna däringa gamla vattenburna element med inbuktningar. Bara dammsug!

  Jo, det där itsybitsytinywhynyminibini (eller hur det nu var)-munstycket är suveränt för att återställa en ryamatta till nyskick, på´t med den och rugga upp den ihoptrampade mattan tills luggen står upp som armhår en kylig sommarkväll!

  Det sista stora munstycket har jag däremot ingen aning om hur den används...

  Finns det fler tips på hur de små kan användas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skit också - var var du i oktober förra året - nu är det ett minne blott. Jag har iofs inte smådjur, annars hade jag kanske intuitivt kommit på lämpliga användningsområden. Ingen ryamatta heller. Jag tänkte mer - komma åt i små smala språng - men kan inte komma på att jag har så mycket sådana.

   Ett smart knep jag lärde mig nylgien i en av dessa Jungerksa skrifter var att trä en nylonstrumpbyxa över dammsugarröret och köra i besticklådor och andra lådor med småprylar - in sugs damm och fnul men kvar stannar prylarna.

   Radera