Matlådetips

Detta inlägg började jag skriva innan jag fått kicken så ni får leva med att ansatsen är något inaktuell eftersom jag numera äter lunch hemma varje dag (till en helt orimligt bra kostnad bör tilläggas). Men eftersom en del av er läsare går till jobbet i dagarna tänkte jag att det kunde vara på sin plats med en diskussion kring dessa snuskburkar.

Sedan cirka två år är jag matlådefundamentalist. D.v.s. det ska till ett socialt event av typen privat vän-träff för att jag ska pynta 110kr för en restauranglunch på krogen*. Det blir nästan alltid lite mat över hemmavid (särskilt när jag gör vegetariskt av någon anledning) vilket gör att det allt som oftast finns något att rycka ut ur frysen på morgonen. Oftast använder jag de där SIA-glasspaketen (0,5l) - perfekt lunchstorlek. Jag smusslar in lunchen i min vanliga jobbväska ety jag absolut vägrar att bära en av de där kassarna från typ Lagerhaus med text av sorten "Kan innehålla spår av rester". Sen lägger jag den djupfrysta lådan i min skrivbordslåda för grovtining. Vid lunch har den tinat såpass att jag kan klämma ut den i en tallrik och, jag vet det här är så spännande att tiden står stilla, värmer jag den i mikron för att sedan äta den. Två problem:

- Vi har ont om plats i frysen (en "halvfrys" eller vad den korrekta termen är)

- Jag tycker SIA glass-lådorna ibland tar för stor plats, har fel form för min tote och därtill tar lång tid att tina upp.

För en tid sedan hade jag en väninnemiddag då jag bjöd på olika sorters paj. Av någon anledning** åt vi väldigt lite och det blev nästan två pajer kvar. Mitt gamla jag hade ställt in dessa i kylen, halvhjärtat ätit av dem i ett par-tre dagar för att sedan, trött på att se dem, hivat dem i soporna på dag fyra. Mitt nya jag gjorde tvärt om. Samma kväll som kalaset delade jag upp pajerna i lagom stora lunchbitar, slog in dem i folie och frös in dem. Pajer, särskilt ostpajer som detta var, är väldigt mättande så man behöver inte en jättestor bit. Platta är de också, särskilt Västerbottenpajen. Det blev totalt 13 luncher. Mätt i ordinarie Dagens Lunch-pris kan man säga att jag på denna manöver "sparade" runt 1 400kr. Fast jag köpte en ask mâche-sallad à SEK 12 till dessa pajer (en ask för två luncher) varför nettovinsten bara blir 1 352kr. Men det är pengar det med.

Någon helg efter middagen hade vi barnkalas med "gör-din-egen-pizza"-inslag. Det blev en hel pizzaplåt över. Klipp, klipp och vips hade jag fyra platta luncher, täta på energi. Lite sallad på det och en nettobesparing på 400kr, ungefär vad hela barnkalaset kostade (de var bara en handfull barn ska tilläggas). Tänk, att det som i princip inte har något som helst värde i en viss situation (=rester efter ett barnkalas), kan ha ett så väsentligt stort värde i en annan situation (en veckas jobbluncher som hade kostat skjortan på stan).

Fördelen med ovan beskrivna luncher är att de, till skillnad från SIA-glasslådorna, tar så minimalt med plats i min lilla frys. Det är bara att stapla, jag får plats med sex-sju pizzor på höjden och minst tre pajer. Ur ett prepperperspektiv är det också bra med dylika stash av energirik mat. Min mamma hävdar att en stängd frys kan hålla kylan i upp emot två veckor (kan det verkligen stämma?). Men säg att det ”bara” rör sig om några dagar - det är rätt bra katastrofmat; särskilt om du har ett Trangiakök och kan värma dem på ”stekfatet” en smula. Två poäng till den feta, platta maten.***

Har du några bra matlådetips? Var nu inte en snålkommentator som sitter och håller på dina bästa.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Ironiskt nog blir mina få luncher med vänner i regel dyra, vi dricker vin och tar kaffe och det slutar sällan under 200kr. Men det sker så sällan så det är mer att betrakta som restaurangmiddag.
** Någon anledning = vinimportör tog med stora mängder bubbel till tillställningen

***Kokboksvarning! ”Den feta, platta maten - mat som kan staplas i frysen”. 

53 kommentarer:

  1. Jag brukar lägga matlådor i frysen på jobbet om de inte får plats i min egen frys. Det är förvånansvärt få som utnyttjar frysarna på jobbet, så det brukar finnas mycket plats där. :)

    SvaraRadera
  2. Den bästa matlådan är den som blir av. :-)
    GÖR matlådor och ÄT matlådor. Blir vansinnig när maken "glömmer" min omsorgsfullt packade unicabox* gång på gång. Han får ta det från sitt eget nöjeskonto nu. Jag är tillbaka i jobb medan han tuffar på med ytterligare semester. Härom dagen var han iväg och kompletteringshandlade potatis. Två kilo för 40! kronor. När Maxi har görgod potatis för 6 kronor kilot. Han borde INTE fått tillbaka den posten från matkontot, som minnesbeta. Men jag är en sådan blid hustru..
    Morsan

    *Vi har ingen unicabox men det låter så nice.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja hur lyckas man med det (2 kg för 40kr)? Påminner mig om när jag skickade iväg en mig närstående att köpa kassaskrin till barnen (som ett led i att forma deras ekonomiska sinne) och tänkte mig något för 129kr/st på Clas O. Hem kommer han med Office Depot-värstingar (vi talar kassaskrinens Rolls Royce) för säkert det fyradubbla. Gråtgråt.

      Radera
  3. Lagar alltid middag för fyra och nuförtiden blir det minst två portioner över (kan underlätta i vårt fall att kidsen stuckit sin kos). Blir då lämpliga lunchlådor till dagen efter eller kanske övermorgon om man vill ha variation. Kan då spara på vårt också begränsade frysutrymme. Tar dem till jobbet i mer rätblocksliknande burkar och (skämskudde!) i en Lagerhaus-kasse med klatschigt budskap.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart att lägga in en buffertdag. Jag verkar helt okänslig för variationslöshet - äter i princip samma lunch varja dag när jag är ensam hemma (stekt ägg med olika tillbehör).

      Radera
  4. Vi är fyra i familjen men lagar alltid middag för sex personer = varsin matlåda till mig och maken. Tycker att det är både godare och bekvämare att äta hemlagad mat än springa på lunchresturangen. Lunch-kassen (utan budskap) används endast för att frakta låda + bestick + vattenflaska från skrivbordet till matlåderummet som ligger fem minuter bort.

    SvaraRadera
  5. Tipset om linsgrytan från ditt läsarforum gjorde jag i förrgår. Superbra att frysa in och ha i matlådor. Utan tvekan bland det godaste som lagats här hemma någonsin! Man behöver ju inte heller ha med exaxt samma ingredienser. Struntade i salladslök och använde sweet chili istället för den chili som rekommenderades. Med lite vana vet man vad man kan utesluta i detaljrika recept. Annars kan det bli onödigt dyrt också. Fryst koriander var också praktiskt.

    https://www.ica.se/recept/linsgryta-med-kokosmjolk-och-koriander-721469/

    /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men tack! Ja, den var grymt god, kul att du också tyckte det!
      LottaJ

      Radera
  6. Jag älskar att laga mat och drömmer om ett riktigt kök. Just nu när jag bor på 35 kvm har jag en tredjedels (!) kyl och en halvhög frysbox. För att inte tala om noll arbetsyta...

    Men på nåt vis går det, för jag gör alltid matlåda till jobbet. Dels för att det är mycket, mycket billigare och dels för att lunchställena i närheten av jobbet inte alls har lika god mat som jag. :-P

    Jag försöker alltid ha köttfärssås (på älgfärs...), nån typ av paj och en vegetarisk lasagne i frysen.

    Den här pajen är SUPERGOD: https://www.koket.se/lisa-lemke/paj-och-pizza/gronsaker--potatis-och-andra-rotfrukter/paj-med-mangold-och-fetaost/

    Jag brukar ibland bara ha mangold eller spenat (beroende på vad jag får tag på), sen skippar jag oliverna, har i 150 g fetaost och solrosfrön istället för pinjenötter. Det går utmärkt att frysa pajen. :-)

    Det här är typ världens godaste lasagne. Eftersom jag är själv, så får jag fyra portioner att moffa i mig under kommande veckor när jag gjort den. Jag tar färska championjoner (tar lite tid att skiva bara) och vägrar lätt crème fraîche. Även denna går att frysa. https://www.ica.se/recept/vegetarisk-lasagne-715781/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fan vad slarvigt jag skriver. Jag menar alltså att ibland får jag inte tag på mangold, då tar jag dubbel mängd spenat istället. Och vice versa. Det blir nog inte så gott om man bara har i bladgrönt och inget annat i pajen. ;-)

      Radera
    2. Det bevisar ju tesen att det inte är ett stort fancy kök med exklusiva gadgets som är nyckeln till matlagning. Bland det godaste jag någonsin ätit tillagades på ett - i Roslingtermer: nivå 2-kök (marockanska köttbullar i tomatsås) i norra Sahara.

      Radera
  7. Men vilka härliga kommentarer! Vedträn brinner verkligen bättre tillsamman och jag måste göra linsgrytan pronto.

    SvaraRadera
  8. Ett annat plus med matlådor är att det spara tid på lunchen om man ska iväg och träna (de få gånger). Du kan göra portionerna tillräckligt stora samt att du får själv bestämma vad som är i dem (oftast)

    På tal om frys så blir du skogsfrälst någon gång i livet (bär, svamp, viltkött) så är det härligt med stor frys. Vi har en hel och en halv hemma just nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Dacke: Lättare sagt än gjort i storstan. Jag HAR lekt med tanken på att skaffa en kistfrys och ställa den i vardagsrummet, för att kunna göra Frugalwoodsbatcher av chili. Men det blir helt enkelt för fult hélas.

      Radera
  9. Bra inlägg, matlådor är alltid bra. Men undvik glasslådor, de kan vara giftiga och är inte avsedda att hettas upp i en mikro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I know, men jag stjälpte ur heffaklumpen på ett fat. Kom på ett annat knep: Min vän A gör ex. pasta med sås och fryser in i portionspåsar. Enkla att förvara i frys/kyl och att ta med i väskan, stjälpa upp på tallriken och in i mikron. Dubbla påsar rekommenderas om du lägger den jämte elektroniken i din fancy märkesväska.

      Radera
    2. Inte alls miljö- eller plånboksvänligt med plastpåsar. IKEAs matlådor funkar bra. Kör man endast en modell ryms det fler i frysen.

      Radera
    3. Jag har haft de i plast men slängde de flesta nu eftersom de blivit slitna. Locken höll inte längre tätt efter flera års tvätt i diskmaskin och de var missfärgade. Ska nästa år köpa de i glas. De verkar vara populära av döma av användningen på jobbet.

      Radera
  10. För att visualisera vad en lunch egentligen kostar ute brukar jag slå ut det över en dag.

    Säg att en person tjänar 25 000kr brutto i månaden och får ut 19 748kr efter skatt.
    Det ger en nettolön per dag 19 748/30 = 658kr nettolön per dag.

    Säg att du köper utelunch för 100kr, dvs 15!% av din dagslön försvinner för att du behöver föda. Jämför det med att laga matlådor som kanske i snitt kostar 10kr per portion (iaf mina), 1,15% av dagslönen istället :)

    Alldeles uppenbart att slentrianluncha ute på stan varje dag inte lönar sig, dock tycker jag som dig att en lunch med en nära vän (och vin!) någon gång ibland självklart är värt det :)
    /Studenten A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med dagslönen är intressant. Man går till jobbet och äter ute. VIPS så får du bara betalt 7 av dina 8 arbetade timmar. Ekorrhjulet snurrar på.

      Radera
    2. @Studenten A: vilken kraftfull formula. Går även att bryta ner andra jobbrelaterade kostnader av typen pendling med fet SUV, Tigerkostym och alternativkostnader av typen barnflicka hämtar 2 dar i veckan och vi outsourcar allt. Tror det finns ett MMM-inlägg på det; True cost of a job eller liknande. Inte för att jag på någe vis uppmanar en i familjen att stanna hemmavid av dessa skäl - då vore jag reaktionär så det räcker - men det är intressant att fundera på.

      Radera
    3. Och Vicki Robin beskriver detta superfint i sin Your Money or Your Life :)

      Radera
    4. Aha, har ännu inte läst den skandal.

      Radera
  11. Matlådor för mycket annat gott med sig. Tidigare när jag åt lunch ute brukade jag köra till restaurangen jag åt (inte bra). Med matlåda slipper man stressen med att gå ut och äta lunch eller handla med sig. Matlådan äts lugnt och stilla och tid finns över till en liten promenad om vädret så tillåter. Vi gillar undertian.com. Hennes 300 kr veckor är verkligen grejt! Massa bra matlåddetips där.

    iblandgormanratt.blogspot.com

    SvaraRadera
  12. Ugnspannkaka blir också platt matlåda. Ha i purjolök och bacon eller fläsk, eller kryddkorv om det är på extrapris, eller gör den naturell. Blåbär är gott men då blir det efterrätt och man kan inte äta efterrätt till lunch?! En liten burk med lingonsylt till och lunchen är klar.

    /Malin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungspannkaka med blåbär underrbart! Klart du kan äta det till lunch, blåbär är super food.

      Radera
    2. Jag har aldrig sett ugnspannkaka naturell som en efterrätt utan som det enda sättet att äta pannkaka. :-) Jag åt för två dagar sedan det till middag med hjortronsylt och grädde. Lingonsylt till pannkaka känns så fel.

      Radera
    3. Hjortron sourcade i familjen antar jag?

      Radera
    4. Japp, mina föräldrar.

      Radera
  13. Kan rekommendera min frugala lasagne. Om du låter den bli kylskåpskall innan du skär upp den så såserna "stannat" så går den lägga i folie. Det frugala är följande: använd endast 150 g nötfärs till en stoooor lasagne. Låt 2 dl röda linser eller beluga, koka med i såsen + lite oxfond. En extra morot är också bra. Krydda rejält. Snål ostsås:strunta i ost i såsen, krydda istället upp den med grönsaksbuljongpulver + svartpeppar. Osten lägger du istället uppepå lasagnen. Använd torra lasagneplattor, det blir både godare och billigare än färska.

    SvaraRadera
  14. Vi lagar också, precis som flera ovan) ett par extra portioner av middagen de flesta dagar, så blir det automatiskt lunchlåda till dagen efter plus att man slipper mecket med att frysa in. Dock finns det ju dagar när det inte finns någon lunchlåda från gårdagens middag & för sådana tillfällen brukar vi ha köttfärssås & grytor, infrusna portionsvis i påsar (för att spara plats i frysen).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni har storfrys hör jag. När jag körde FI-racet som hårdast på mitt näst sista jobb hade jag några 5kr ramennudelpaket som nödlager i skrivbordet. Allt för att slippa pynta 110kr för helt poänglösa luncher i industriområdet jag jobbade i.

      Radera
    2. Vi har tre! :-D (Frysar, alltså.) En i fullhöjd & två ”halvor”. Vi gillar att plocka bär, så en av de små är vår bärfrys, för att kunna njuta av gratisplockade bär under vintern.

      Radera
  15. Har blivit trångt bland dina kommentarer sista halvåret ;-) kul att du tar dig tid att besvara så många.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett rent nöje. Jag är så glad att jag hittat en frugal community jag kan navelskåda med.

      Radera
  16. Ett par tips på barnvänliga veggorätter förresten, här är två som alltid uppskattas hemma. Halloumi är väl inte världens billigaste råvara precis, men det är värt mycket när barnen jublar också. :) Dessutom supersmidiga att göra storkok av!

    https://www.coop.se/recept/halloumi-tikka-masala/

    https://www.coop.se/recept/halloumi-stroganoff/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Halloumin antar en nästan kycklingliknande konsistens när den tillagas i grytform. En stående rätt hos oss är paneer med halloumi och det tog mitt några månader innan jag insåg att barnen faktiskt trodde att det var kyckling. Ska absolut kolla in dina länkar, I'm running out of child food.

      Radera
  17. I teorin vill jag ta med lunch varje dag men i verkligheten blir det inte så. Jag kan känna stort behov av att fly kontoret mitt på dagen. Då blir det ofta Subway vilket inte är speciellt dyrt. Men för övrigt tycker jag att smörgåsar alltid funkar. Måste testa den där linsgrytan....
    SB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina barn har börjat läsa Dagobert här på landet och jag skulle förklara konceptet "Dagobertmacka" och blev sååå sugen på mackor efter det. Kalkon, sallad, pickes, senap...men SB du måste ju kunna göra härliga mackor själv och ta med? Åtminstone en dag i veckan? Så säger du till kollegorna att du går ut på lunch men i själva verket tar du din tillflykt till en refug någonstans där du sitter och tuggar på din brown bagged lunch.

      Radera
  18. Alltså jag älskar matlådor men har under flera år inte lyckats få till att blir någon mat över från middagen förrän för något år sen då någon vuxen person tipsade mig om att lägga undan från middagen till matlådan INNAN vi ställer fram maten på bordet. Det kanske är helt uppenbart för alla andra här inne men för mig tog det ändå 34 år för polletten att trilla ner.

    Ett annat knep jag kör med ibland är att ta med frukosten till jobbet och äta den till lunch och fasta till frukost. Spar både tid, pengar och kalorier.

    / Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mind blowing gånger två! Så synd att denna smarta person du känner inte kunde förklarat ovan för mig för några år sen. Analogin till sparande är perfekt; avsätt pengar till sparande först, shoppa sen.

      Radera
  19. JAg lever på matlådor under veckorna och lagar oftast minst 4 portioner per rätt under helgerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är strukturfulländad. Umgänge på lördagar, är det matlådor då på söndagar? Och vad kom först; din struktur eller konsultsvängen, eller var det konsultsvängen som gav dig struktur?

      Radera
  20. Alla mina måltider är matlådor, man behöver ju inte bara spara pengar utan även tid (och minimera risker för hungerutbrott). Tar lika lång tid att laga 3 olika måltider som att göra en, men på köpet är kylskåpet fullt med lådor för veckans alla måltider. Men, ett tips på bra frysmåltid utan låda: Lasagne, funkar bra i folie och gör sig ingen större skillnad på att ha varit frusen. Kan ju varieras i det oändliga och funkar även med massa rester (win-win).

    SvaraRadera
  21. Mitt bästa matlådetips är frittata (en typ av tjock omelett som iaf jag gör i ugn). Kan packas platt utan kladd och är grymt nyttigt. Jag är en stor förespråkare av #sparadkrona och har praktiserat matlådor sedan jag började jobba 2013. Men några av de lönsammaste måltiderna jag ätit har varit när jag utövat #slösadkrona och ätit ute med kollegor, branschfolk och bekanta. Byggt kontakter och goda relationer, vilket gett ringar på vattnet och nya jobbmöjligheter. Vet att jag svär i kyrkan nu... /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har länge tyckt som du Anonym 10:18 d.v.s. att lunchlådor är för losers och att allt viktigt nätverkande sker på luncherna. Det var först när jag blev riktigt desperat jag gav upp det. Vilket sammanföll med att jag faktiskt inte såg någon nytta med nätverksluncherna, så det löste sig ju kemiskt.

      Radera
  22. Jag gör ofta matlådor, även när jag äter hemma, eftersom jag bor själv och inte orkar laga ny mat till varje måltid. Fyra portioner blir en eller två som jag äter direkt, en i kylen och en eller två till frysen.

    Mina bästa tips:
    Pasta/ris/potatis och en sås till
    Kan varieras i det oändliga och funkar bra att mikra. Såsen gör att du slipper äta torr pasta/ris/potatis efter mikrandet.

    Soppor och spad kan frysas in i glasburkar, tinas minst 12 timmar och sedan värmas på spisen. Bra på kvällarna när du bara vill ha något lättätet och varmt.

    Om du bakar, gör gärna småbröd och muffins och frys in. Lätt att ta fram precis så mycket man behöver och värma, jämfört med en limpa eller en stor sockerkaka. Även scones kan frysas in, trots att vissa påstår att man inte kan det. (Är det månne bara jag som gått på den myten som tonåring?)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ringer en klocka ja (om scones). Portionsfrysta bakverk mycket bra knep. Tricket är att det alltid ska finnas något lätt & gott att äta, så slipper man ens tänka take-awaytanken.

      När du säger ”sås” tänker jag ”rödvinssås”. Kan du bli lite mer specifik (gärna om du har något med curry i, mina barn älskar allt med curry).

      Radera