Saker jag inte fattar 14 - Sophinkar utan påse

En sak jag har svårt att förstå är varför folk låter bli att sätta i en plastpåse i sophinken. Jag talar primärt om badrums-sophinkar. Exempelvis en sådan med lock som syns på bilden:


Jag menar, du måste ju ändå få över skräpet i en påse vid något tillfälle, för jag antar att man inte bär skräpet i sin hand ut till soptunnan eller till sopnedkastet. Påsmomentet kommer in förr eller senare, såvida du inte har ovan behållare på institution eller kontor och en städare sveper förbi någon gång då och då med en stor städvagn med svart sopsäck ovan vilken han vänder soptunnan till tömning för att sedan gå vidare?

Särskilt äckligt blir det om man tänker på vad för typ av sopor som hamnar i en badrumssoptunna. Man vill liksom inte joxa med grejerna mer än nödvändigt. Därför sätter man in en påse så att man enkelt och smidigt kan ta upp den, knyta en knut med påshandtagen och slänga iväg den. Men icke. Jag lovar att runt 70% av de sophinkar jag ser i badrum (gäller även på hotell men då kommer ju institutionstanken in - städvagnen) saknar påse. Varför, hur gör folk? Dessutom riskerar det väl att bli klägg i själva soptunnan om du där slänger i [använd fantasi] för att inte tala om [mer fantasi]. Bläk.

Några kommentarer på ovan:
1/ Ett trick är att lägga en hel rulle soppåsar i botten så är det bra att dra ut en påse när du lyfter upp den fulla. Jag såg detta första gången på köpenhamns flygplats och numera gör jag det i alla soptunnor utom i köket eftersom det där riskerar att läcka klägg ibland och då blir påsrullen äcklig.
2/ Det finns bara en sak som är värre än ingen påse och det är en för liten påse (Systemet). Eller en för stor och otymplig (Stadium). Med den lilla måste man sikta rätt och den riskerar att halka ner och bete sig. Med den stora blir det brutalt fult. Särskilt om det är grälla färger.
3/ En gång hade vi en städare på ett jobb som, troligtvis på grund av några kostnadsdirektiv uppifrån, vägrade byta påsarna utan gick runt och plockade upp skräp manuellt ur påsarna för att sedan ställa tillbaka papperskorgen med samma påse. Det var på den tiden jag snusade så du kan ju tänka dig hur fräsch min korg var. Jag tyckte att detta var så sjukt obekvämt. Att en person ska gå och rota i ens äckliga sopor. Det kändes dessutom intimt på ett supersnuskigt sätt - buu till den rationaliseringskonsulten. Jag hade själv kunnat bekosta påsarna om det nu var så förbaskat viktigt.
4/ Mitt favoritmärke Frida har numera helt återvinningsbara påsar av majs som multnar bort efter några månader i komposten. Så det behöver inte vara förenligt med fossila bränslen att spänna upp en påse i sin sophink.
5/ Enligt feng shui är det viktigt att tömma soppåsar relativt ofta. Skräp, sopor, döda eller vissnande växter samt stillastående vatten verkar negativt på stämningen i ett rum. Du behöver inte vara asflummig för att tro på det, det räcker med att känna hur munter man blir av att sitta i ett rum med vissna snittblommor och en soptunna som luktar gammal äppelskrutt. Stagnation och förruttnelse.

Mvh/
FruEfficientBadass

34 kommentarer:

  1. Enligt naturskyddsföreningen bryts inte påsar av majs ner fortare än andra plastpåsar.Sen blir man ju lite misstänksam är det verkligen bara majs i majspåsarna, eller finns det något annat kuckelimuck i också. Kan man verkligen kompostera dem? Helst skulle jag inte vilja använda plastpåsar alls men har ingen lösning. Som du skriver, sophinkar nedkletade med äckelpäckel är inte kul/Mo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag och barnen försökte äta en bit i sommar men la av efter en stunds tuggande. Smaklöst var det också. Ungefär som de där obegripliga majskrokarna som säljs till småbarnsföräldrar.

      Radera
  2. Majs? Det ger en helt ny innebörd till uttrycket: "-äta här eller i påse?"

    SvaraRadera
  3. Måste vara ett kulturellt fenomen.Här i Finland har jag aldrig sett en sophink utan påse.Jag återanvänder dom påsar jag köpt frukt i.Passar presic i sophinken i badrummen.Åtminstone i vår butik kan man om man frågar köpa hela fruktpåsrullar.Kostar ca 7€för kanske 300 påsar!
    AnnH

    SvaraRadera
  4. Yes, jag kan kommentera! Ja, detta fenomen med tomma papperskorgar är skumt. Jag har ingen förklaring annat än vilda gissningar och fördomar. Har kokat ner till två personlighetstyper. Jag stod som 5:e reserv på intagningen till psykologprogrammet så det finns fog för mina tankar: 1. Fröken design som har Vipp vill gärna inte att estetiken förfulas av plastpåse på kanten. 2. Fröken lat/dum som ett spån, orkar inte/fattar inte att sätta in en plastpåse än mindre tömma spannen när den är full. Herr lat/dum som ett spån/hunsad, får göra det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halleluja den förlorade sonen är åter! Som jag har saknat dig (även om jag har tvingat mig till kommentarer mail-ledes).

      Jo visst är det så - har man stått i reserv är man expert. Jag stod som 2:a reserv till Personalprogrammet förra seklet och jisses, vad bra jag är på att hantera personal.

      Radera
    2. Kanske inte riktigt expert, men helt klart högre kompetens än vanliga amatörer.

      Radera
  5. Jag brukar använda fruktpåsarna i badrummet för jag gillar inte heller påsfritt. De är av tillräcklig storlek. När det gäller köket upplever jag att det knappt är något i påsen så den kan tömmas var 2-4 vecka. Allt i matväg och förpackningar sorteras ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det märks att du konsumerat stora mängder no waste-litt. Hemma i stan slänger vi kökssoporna varje dag. Här på landet blir det en påse i veckan. Och vi är fem pers! Däremot många turer till återvinningen, säkert var tredje dag för att vi inte ska svämma över i plast och kartong.

      Radera
    2. Jag gissar att det gör ganska stor skillnad att endast är en person i hushållet. I och med att matavfall separeras så är det i princip några enstaka kuvert som hamnar i soporna. Det är ju väldigt lite som inte kan sorteras ut. Däremot är det ju sjukt mycket förpackningar i allt även om man försöker minimera.

      Radera
  6. Sedan finns det de med INGEN påse eller skräpkorg alls i badrummet. Ny nivå av obegripligt om du frågar mig. Men det är vanligt. Har varit på middag och valt mellan att mula ner blodig binda inlindad i toapappret i handväskan eller ta en promenad med den ut till sopkorgen i köket där gästerna sitter (ja alltså de sitter inte i sopkorgen utan runt köksbordet). Har även på ren jävulskap övervägt spola ner den i toaletten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahahaaa underbart, ser det framför mig hur du lite diskret försöker navigera i sopsorteringen medan värdparet synar dig noga. Jag skulle hållt upp den till allmän beskådan och artikulerat ett tydligt: "Blod? Är det organiskt avfall? Cellulosa borde ju egentligen gå i papper/kartong, men jag är inte säker..." That should teach them!

      Radera
    2. Kommer f ö att tänka på en barndomsvän som bytte skola i tonåren och där, på första dagen lyckades promenera igenom hela huvudkorridoren med en binda släpandes efter sig i byxbenet (den hade halkat ur - det här var innan vingar och andra finesser). Idag hade jag TYP inte brytt mig (eller jo, det hade jag, fy vad jobbigt) men tänk att vara tonåring, ny på skolan...

      Radera
    3. Ha ha vad underbart! Jag hade nog inte brytt mig heller. Och har inte brytt mig de gånger jag fått ta med mitt avfall ut i köket. Sprang fö ifatt en tjej på Drottninggatan i Sthlm för några år sedan som stoppat ner kjolen i trosor och strumpbyxor. Hon nästan dog, hon hade gått så från Slussen :D

      Radera
  7. Hahaha Mias kommentar! (Så rolig för den är sann dock).

    Jag använder inte påse på min soptunna i badrummet, just för att tunnan är så liten och jag inte har någon passande påse. Antingen måste jag köpa mindre påsar bara för att det ska passa, och det känns ju inte bra för vare sig plånbok eller miljön, eller så kör jag utan och tömmer allt i en stor påse när det är dags att tömma (behöver inte rota, eftersom tunnan är så liten ryms hela tunnan i påsen). Den stora påsen är dessutom oftast den som sitter i tunnan i hallen och eftersom den heller inte är helt anpassad storlek är det perfekt passform att få i lite skräp från badrumstunnan. Dock superviktigt att man lindar in allehanda produkter, annars skulle inte det här systemet vara lika hållbart. En gång hade vi fest och en tjej (uppenbarligen) bemödade sig inte ens med att ta minsta lilla varvet av papper runt - ueeeerk! Hade jag haft ständigt besök av såna hade jag kanske tänkt om. Räknar dessutom med att minska ner svinnet ytterligare nu när den lilla koppen kom på posten i veckan!

    Smart kommentar med att använda fruktpåsarna ovan, själv försöker jag lägga frukten direkt lösa i påsen när jag ändå väger och packar direkt vid självscanning, så såna har vi inte heller så många av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försöker också minimera fruktpåsarna speciellt för frukten men man får med sig nån i månaden så det brukar räcka.

      Radera
  8. Men är det inte människan som till sin natur är lat och inte ser en framtida belöning av ansträngningen nu...?
    Såhär: ok, min lilla badrumspapperskorg behöver en påse och precis som många skriver så är de stora påsarna för stora och små påsar ligger möjligen någon annanstans i huset och det orkar man verkligen inte springa runt och leta efter nu. Man orkar inte anstränga sig nu, för att 1-2 veckor senare få en enkel och icke-potentiell äcklig upplevelse vid tömning?
    Kan appliceras på många saker i livet; Orkar inte vara hungrig nu för att om en vecka gått ner i vikt? Orkar inte svettas och anstränga mig nu för att senare få det lättare? Orkar inte "försaka" något nu och spara pengar för att bli fri sen? Osv, osv.
    LottaJ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alternativt ”orkar inte ta ansvar för mina barnbarns miljö så jag använder plastpåsar i badrummet för att jag, känsliga varelse, är så lättäcklad”. Fick dåligt samvete efter att ha hört Magnus Carlsons Sommar igår. Påsar, lyxproblem!?

      Radera
    2. Brukar säga att-vi måste tänka på barn och barnbarn, fast jag inte har några. När det gäller miljön, anser jag att alla barn och barnbarn, barnbarnsbarn o s v är mina också. Har fullt sjå, det är jobbigt att ha så många att tänka på;)

      Radera
  9. Grattis! https://martinajohansson.se/mitt-enda-inlagg-om-pengar/ Passar väl in med detta senaste inlägg av the escape artist: https://theescapeartist.me/2018/08/06/your-part-in-the-revolution-is-to-pay-it-forward/ . Keep up the good work!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ååå tack K! Det var alltså DU som stod för dagens absolut steroida tal på bloggen. Gulledig! Vet med dig att det är på grund av dig jag kommer poppa första cavan på veckor imorgon kväll. Pay it forward bitchas!

      Radera
    2. Sanna ska ha cred(hon som tipsade specifikt om dig). Det var tyvärr inte jag som tipsade om din fantastiska blogg, men jag och Martina diskuterade fi i kommentarsfältet. Så härligt att få bidra till att dessa budskap sprids. Skål!

      Radera
    3. Tack Sanna! @K: Jag läste hela texten nu (escape artist). Visst är det en härlig tid vi lever i? Inte bara FI, men ett skifte i mind-set (en konsekvens av digitaliseringen for sure) där kunskap demokratiseras och positiva rörelser uppstår så ”effektivt” och förhållandevis snabbt. Det blir tuffare och tuffare att vara Comp Org och sälja sina [ibland undermåliga] idéer & produkter när det är så billigt att som privatperson göra sin röst hörd. Vi är ju flockdjur (obetalbart TED-talk på slutet) som behöver flockens bekräftelse. F ö är den här flocken (de som hänger på ekonomibloggar) så härlig tycker jag. Nyfiken, intelligent och ROLIG!

      Radera
  10. Alltså... om man utgår från att det finns mer än en typ av människa (host tjej host) så förstår man ganska snabbt att vissa personer (host män host) inte slänger äckliga saker på toaletten.... kanske en toarulle, tandbors/tankrämsförpackning. Så antingen behövs inte nån soptunna på toaletten eller så kanske man inte behöver nån påse....

    SvaraRadera
  11. Skulle precis lägga in samma länk här, men Katarina hann före! Kul att två av mina främsta inspirationskällor knöts ihop! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow. Måste lära mig mer om djurfetter. Ni som är inlästa på området; quick fixes?

      Radera
    2. Smör! :-D Vet att Martina även kör ister, talg & ankfett, men dit har jag inte nått. Vi kör huvudsakligen med smör & kokosolja i matlagning på högre temperatur, rapsolja till majonnäsen & olivolja till sallad.

      Radera
    3. Älskar smör! En gång i tiden höll vi på med Lätta - denna skitprodukt - men sedan barnen föddes bara smör, 3% mjölk etc. (+ massor av rapsolja till stekning, dressingar, popcorn etc: olivoljans neutrala och billiga kusin från landet). Nu denna sommar har jag haft cravings efter extrasaltat Bregott; antar att det har med värmen och efterföljande saltbrist att göra.

      DRICK VÄTSKEERSÄTTNING läsare! Efter en sådan här långvarig värme måste även unga, starka människor göra det. Se vårdguiden eller min Insta (typ samma sak) för recept.

      Radera
    4. Efter att ha läst på en del om vad de omättade fetterna omvandlas till vid hög temperatur (många läskigheter!) använder vi numera bara smör eller kokosolja till mat som ska upphettas (vilket inkluderar all tillagning i ugn). Oliv- & rapsolja används enbart i kalla/rumstempererade sammanhang. Det finns deodoriserad (neutral) kokosolja att använda till matlagning. Den med kokossmak förbehåller jag efterrättsliknande mat (typ pannkaksstekning).

      Radera
    5. Ok så så länge jag håller rapsoljan kall är den ok. Bra tips.

      Radera