Sparhöst 2018 - Mat

Innan vi börjar dagens övningar en Samhällsinformation. Eftersom det i vissa consumer sucka-sammanhang anses vara skämmigt att leva en lågintensiv livsstil som inte tär så mycket på jordens resurser, vill vissa inom spar-bloggosfären vara anonyma. Jag nämner inga namn och har själv inget namn, och skulle du nämna ett namn så kommer jag omedelbart att glömma bort det. Vidare kanske en del som strävar mot FIRE ogärna vill dela med sig till chef & kollegor att man parallellt med veckomöten, SWOT-analyser och processkartläggningar, gräver en liten liten tunnel ut i friheten som ej inkluderar chefer, kollegor eller deras kärlek till möten och processer. Det är helt i sin ordning, faktum är att det är en grundregel i FIRE-klubben. Med detta sagt vill jag bara säga att jag aldrig varesig kommenterar eller lajkar er på Insta. Detta eftersom en del av er gärna följer men inte vill få snål/FIRE-brännmärket i pannan av att jag gillar tillbaka och skriver saker av typen "Tjoho Maria, jag kan tipsa om att din boef bourgignon också kan tillagas på roadkill av typen grävling eller räv!". Så ta inte min avsaknad av interaktion på Insta som ett utslag av min lathet (vilket det iofs också är), men som ett sätt för mig att låta er följa mig utan alltför mycket ståhej. Jag läser och myser av alla era kommentarer så fortsätt för guds skull. 

Eftersom åtminstone två av böckerna är skrivna i punktform är det också så ni kommer att få det presenterat för er. En fråga innan jag börjar. Varför måste det vara så putslustigt i fruglitt? Genomgående fåniga allitterationer och liknelser: "Pruta på pratet" eller "Matnyttigt om mat". Inte undra på att sparande får töntstämpel? Tur att ni har mig som coolar upp det några steg.

Mattips från Peter Wiklund:

Etablera ett högkvarter
Det här tipset föreslår att man skaffar en plats (typ en skokartong och en pärm) där man samlar en basic kokbok (loppis?) och lite recept - både från reklamblad men också sådant du skrivit upp hemma hos vänner efter en god middag, utskrifter från nätet osv. Jag gillar tipset, men sen skiljer sig våra agendor åt. Peter tycker att det är en arvssynd att inte följa inköpslistan, medan jag håller med Korran om att bygga caset från andra hållet - kolla vad som är billigt (ex. genom appen Matpriskollen), köpa grisen i säcken av frukt & grönt andrahandssortering (från Mathem, tips från Ingrid) och därefter skrädda menyn.

Däremot kom jag på en annan idé och det är att - i denna skokartong eller pärm - samla vattentäta kort, d.v.s. saker samtliga i hemmet boende gillar. Eftersom jag har demens light så jag minns jag väldigt dåligt, alternativt inbillar jag mig att de gillar det jag gillar* och sen sitter vi där med minst en som petar i maten och en som håller på att få spel (jag).

Välj varor efter säsong
Det säger sig själv. Om du inte minns vad som är säsongsvaror är det bara att gå på priset - det som är i säsong är billigare än det som inte är i säsong. Därmed löses detta problem i och med första punkten - handla det som är billigt. Sen råder han dig också att i möjligaste mån jobba hemifrån; "...ett sätt att undvika frestelserna från dyra lunchrestauranger och godisautomater...". Hmm eller bara ett effektivt sätt att dra ner på psykoterapikostnaderna?

Skär själv
Han tycker också att man ska undvika färdigskurna sallader, frukter etc. Jag är lite kluven till den här typen av grepp. I en etta-nolla-värld där man helt rationellt scannar av kilopriser är det självklart så att man ska köpa hela vitkålshuvudet och hela melonen, därtill alltid utan undantag den jordiga potatisen på lösvikt. Men, det som till syvende och sist räknas är ju din totala matkostnad. Så om du börjar gå över till vego-light** och skippar restauranger i stor utsträckning, kan jag tycka att en färdigskuren liten bistrosallad för att piffa upp tillvaron är berättigad. Det kanske rent utav är dessa små splurges som får dig att hålla dig på rätt spår, istället för att balla ur och gå crazy bananas med thai take-away eller middag på Sturehof i blotta förskräckelsen. Dessutom kan ju ett helt salladshuvud bli dåligt, särskilt i rötmånad i singelhushåll.

Vattentips
Två smaksättningstips jag inte hört förut är salt och ingefära. Samt färska kryddor av typen mynta. Det ska jag testa. Vill minnas att man på yogayama får någon form av varmt ingefäravatten som känns rätt fräscht. Även i den andra boken tipsas om dryck och då att servera te som måltidsdryck. Jag vet inte ja, med undantag av grönt te till asiatiskt. Det är faktiskt överlägset till och med vin eller öl.  Lena "Köp inte en zebra" Näslund tipsar om ett riktigt fulknep från förr: "Som ung journalist med låg lön drog jag mig för att köpa vin. Som oerfaren konsument vågade jag inte heller bjuda på de riktigt billiga. Det vin jag hade valt kanske inte var tillräckligt gott. Då fick jag ett tips av min faster som kom från restaurangvärlden. Ett billigt vin kan lätt förgyllas med en matsked sherry i botten av vinkaraffen. Det lurar också dem som har mer exklusiva smaklökar än vi andra."***

Life hack kids
Lena Näslund är inte född i farstun på något vis. Kort efter ovan tips avslöjar hon: "Skriv torsk eller blodpudding på frysförpackningarna med sockerkaka och småbröd om du har godissugna barn hemma." Prank parade! Nedan är också hennes tips:

Använd de gamla bananerna
När du har alldeles brunfläckiga bananer - lägg dem i 200 grader i 20-25 minuter tills de är helsvarta. Gröp ur innehållet och servera med vaniljglass och/eller grädde.

Pytt-i-panna-låda
Ha en låda i frysen där du lägger korvstumpar och köttbitar. Använd till pytt i panna.

Potatissmörgås
Skiva upp en överbliven kall potatis och ät på knäckebröd tillsammans med lite skivad rödlök och/eller gräslök.

Budgetlunch-tortilla 
Stek ett par överblivna potatisar och knäck ett par ihopvispade ägg över. Salta och peppra. Stek på låg värme ett par minuter.

Följ matpyramiden och bli en finansiell vinnare
En del av er minns den prudentliga matpyramiden från 70- och 80-tal. Den är hetare än någonsin. Betänk Lenas ord från 1993: "De flesta av oss äter för mycket mat från djurriket och för lite från växtriket. [...] Ett av de främsta skälen är att det är "finare" att äta kött än att äta gröt. Gröt är för 'barn och fattiga'. Den som äter mycket kött har råd att kosta på sig och är därmed lite bättre än vi andra."**** 

Ta inte med barn till butiken
Både Peter Wiklund och Lena Näslund är rörande överens om att man bör undvika att ta med sig barnen till mataffären. Jag har vetat om detta i ett drygt decennium och lever därefter. Däremot har min man inte registrerat denna uppenbara nitlott och kommer ofta hem med barnen i släptåg samt tre sorters yoghurt som kommer att mögla inom de närmaste veckorna samt udda varor som jordnötssmör, amerikanska flingor samt frukter med tentakler.

Jag blir uppriktigt sagt nostalgisk när jag läser Lenas bok. Anno 1993, det var krisår och sparande handlade inte så mycket om självförverkligande aktieköp utan mer om överlevnad. "Köp storpack av hushållsrullar och toarullar när det kommer förmånliga erbjudanden. Om du har dåligt med förvaringsutrymmen, eller svårt att transportera hem en hel bal, kanske du kan komma överens med grannen om att dela kostnader, innehåll och transport." Jag ser det framför mig: Pling plong! "Eeh...ja hej...det är jag som bor här under, säg mig, du har inte lust att köpa en bal toapapper med mig? Jag har ingen bil förstår du och det är så vansinnigt förmånliga priser på Maxi just nu..."

Och så slutligen ett favoritrecept:

Nässelsoppa

1,5 liter späda nässelblad (plockas på vår och försommar)
1 liter vatten
2 tsk salt
1 msk margarin
2 msk maizena eller mjöl (egentligen "matlagningsmjöl" men vet inte vad det är?)
1 liter buljong
En skvätt grädde
Finklippt gräslök
Klyftor av hårdkokt ägg

Skölj bladen (använd diskhandskar vid hanteringen) och lägg dem i kokande saltat vatten. Koka 15 min. Häll av spadet. Hacka nässlorna med vass knvi. Smält fettet i en stor kastrull, rör ner mjölet. Späd med buljong och lite grädde. Låt koka ett par minuter, lägg i nässlorna, smaka av med salt. Ha på ägghalvor och finklippt gräslök.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. När jag svarade på en Stekis-kommentar i helgen och då googlade på "Guldhöna" hittade jag denna hemsida. Wow! Ett jäkla mysterium. Någon som runt 2010 suttit och knåpat ihop något så fint och värdigt, utan annonser, utan att kränga. Vad är detta om? Så jag mailade upphovsmakaren och frågade. Vad var planen? Bara skapa den sådär och sen lämna den? Upphovsmannen, låt oss kalla honom Putte, säger: "Skrev texterna i början på 10-talet och har inte uppdaterat något på många år. Hade stora planer för hemsida/bok till att börja med men det slutade i en altruistisk gärning. :)". Gå in och kolla vettja!

* Grandiost föräldraskap har många ansikten
** Du drar ner på kött och använder det ofta mest som krydda till en i grunden vegetarisk rätt
*** Hade det inte varit för den i "The Art of Frugal Hedonism" omskrivna studien med franska vinexperter som inte kunde avgöra att de två vinerna i en studie var samma vita vin - fast ett färgat rött - hade jag fnyst åt detta tips. Nu gör jag mental notis. 
**** Jag vet inte det ja, men visst finns det ett visst koketterande inom vissa dieter att det ska vara högklassigt protein när vi av ekologisk hänsyn borde äta mer havregryn exempelvis. 

38 kommentarer:

  1. Har du provat att göra glass av brunprickiga bananer? Jag brukar blanda i lite kakao. Sist jag gjorde hade jag också i en slatt gräddfil. Det bästa är att man slipper socker. Husmansknäcke med skivad kall potatis, kaviar på är gott. Vill man gå längre i sin snåliver, bre Husman på snålsidan,den utan hål./ Marianne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du förlorade mig vid "göra glass". Hur gör man?

      Radera
    2. Vet inte om jag kommit längre, men varför smör på mackan om man har kaviar? Är det något jag missat?

      Radera
    3. Inte som jag iallafall - skulle testköra min nya high speed blender igår & som första test göra nicecream på fryst banan & fryst mango. Det stod på locket till mixerkannan att man inte skulle köra mixern utan lock & det kunde jag också räkna ut. Vad jag däremot inte räknade ut var hur man startade maskinen, så efter att frusen (stenhård!) frukt åkt i kannan råkade jag starta maskinen UTAN lock (instruktionsmanualer är för mesar ;-) )! Jag kan säga att vi kommer att få spackla om delar av kökstaket, för några bitar frukt gjorde djupa hack där!

      Stackars sonen som var med som hjälpreda blev helt vettskrämd & köket fick sen saneras. MEN ingen kom till skada & glassen blev god!

      Radera
    4. Klart att det blir billigare med antingen smör eller kaviar, men den kulinariska upplevesen av att blanda båda missar du.

      Radera
  2. Numera finns en hel del recept på nätet. Skiva och frys bananerna. Låt tina 2 minuter, mixa i en matberedare eller mixer, tar en stund. Smaksätt. Ibland säljs brunprickiga bananer till halva priset, jag har prutat ibland på "gamla" bananer./ Marianne

    SvaraRadera
  3. Banana Bread av bananerna. Annars undertian.com all the way! 300 kr veckorna kommer göra kaoz med matbudgeten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aargh jag måste bli bättre på undertian. Vet inte var skon klämmer riktigt. Jag prenumererar på dem på Insta, jag tänker regelbundet att jag ska gå in och bara dras med i dessa supersnålveckor. Men sen glömmer jag.

      Radera
  4. Två saker till comes to mind. 1. Samarbete. Jag och min bättre hälft har nu delat upp sysslorna som så att hon lagar matlådor och jag handlar + hämtar barn. Båda nöjda. 2. Ägg håller väldigt länge. Den datummärkning som står gäller bara om de är i rumstemp. I kylskåp håller de minst en månad mer. Kör vattentestet istället för att kolla datum. http://slangintematen.se/hallbarhet-pa-agg/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra*2! Jag gillar också uppdelning, blir mindre tjafs och man blir expert på sin grej. Frugalwoods gör också så, hon är tydligen en usel kock. Hemma hos oss är det numer mest jag som lagar mat av förklarliga skäl (min man kommer hem vid 18 och jag är hemma), men han tvättar. Jag städar. Han bäddar. Vi grälar 0 gånger/vecka om hushållsnära tjänster. Gällande äggen: Bra påminnelse. Jag älskar ägg och kände inte till vattentestet.

      Radera
  5. Vi har ett helt system för vår handling! Vi storhandlar varannan vecka och stödhandlar nån gång för max några hundra. Så i snitt besöker vi en matbutik 4-5 ggr per vecka. Sparar tid också! Vi har gjort 14-dagarsmenyer som vi följer. De är utvalda efter följande kriterier: näringsriktiga, billiga, snabblagade och en majoritet i familjen kommer att gilla dem.

    Då gäller det att ha koll på hur många, hur mycket kål, yoghurt med mera som går åt. Det blir till att ransonera. Till exempel har jag räknat ut att en säck med blåbär som väger 2500g kan vi ta ca 180g per dag av om det ska räcka till nästa handling. Barnen äter blåbär dagligen.

    För det mesta räcker allt, vi vet precis hur mycket vi gör av med. Ibland om jag märker att t.ex. äggen håller på att ta slut kan jag skriva på kartongen "2 ägg/dag".

    En utveckling av detta skulle vara att göra veckomenyerna delvis beroende på vad som är på extrapris. Dit har vi inte kommit ännu.

    Det löser sig alltid och alternativ finns jämt att tillgå. Sen följer vi inte slaviskt de där menyerna. Vill vi ha något annat än vad som står på listan lagar vi det. Förutsatt att vi har ingredienserna hemma. Jag vill inte lägga en massa tid på att ränna till affären titt som sätt. Det här funkar jättebra för oss.

    Sen har jag tips på böcker för barnfamiljer som vill äta mer vego: Sara Ask och medförfattare har skrivit mera vego, ännu mera vego och sammanslagningen av de två första mega vego. Deras hemsida: https://www.meravego.se/.

    Som vuxen kan man testa periodisk fasta, att hoppa över frukost eller inte äta på 24 timmar, 5:2 eller vad som nu passar en. Det sparar pengar, tid och är bra för hälsan. För kvinnor kan det slita på hormonbalansen så välj en dag när du inte behöver stressa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. MEN vad slarvigt jag skrev! Blev fel både här och där. Vi besöker matbutik 4-5 gånger PER MÅNAD. Jävla skillnad!

      Radera
    2. Jag tänkte väl. Dessutom vet jag vilken/vilka butiker du handlar lokalt på och de är man inte jättesugen att hänga i. ICA:n till exempel, jag minns hur det kändes som att jag hade ätit Varenda Pryl därinne. Bra idé med 5:2! Tyvärr är jag prone to ätstörning så fort jag testar en diet, men i teori och för den som pallar, superbra.

      Radera
    3. Var finns blåbär i 2500g säck?

      Radera
    4. På Willys för 149 pix. Svenska men ej ekologiska. Mathem har ekologiska men det kostar mer.

      Radera
    5. Wow! Fasen, jag som köpt apdyra på torget i sommar. Måste kolla på en större Willy's för jag har bara sett små lådor på min närmaste Willy's Hemma.

      Radera
    6. Den Willys vi handlar på är av den större sorten. Lycka till att hitta! :)

      Radera
  6. Gud. Finns SÅ mycket att hacka när vi talar om mat. Återkommer ikväll!
    Morsan

    SvaraRadera
  7. Jag börjar tro att lösningen för att gå ner matkostnaderna är att ha en veckobudget, inte månadsbudget, och hålla den. Denna månad har jag klarat på 450 kr/vecka inkl förbrukningsvaror och godis/snacks. Vilket är väldigt bra för att vara jag - skulle lätt ligga på 650 eller mer. Nästa månad siktar jag på 400 kr/vecka. Låter numera "kort datum-lådan" på Willy's bestämma vilket kött jag ska äta men grunden är alltid linser/bönor + nötter och frön som protein. Behöver bli bättre på att äta frysta grönsaker, tycker det är hemskt men prisskillnaden är ju enorm. Det blir dock i vinter - just nu unnar jag mig färsk broccoli, spetskål, mangold mm från torghandeln på lördagarna. Annars är nog mitt bästa mat hack eget surdegsbröd. Jag bakar enbart bröd efter recept från Paindemartin.se - ingen knådning och det jäser över natten. Rekommenderas att tigga en slatt vetesurdeg på ett bageri och testa!

    SvaraRadera
  8. Lägger du cash i ett kuvert eller för du bok?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja har ett SAS mastercard som all mat handlas på (och inget annat). Köp på torget med swish/cash spar jag kvitto på. Enkelt att hålla reda på då.

      Radera
    2. Jag har en app för kortet som jag ser alla köp i, smidigt.

      Radera
    3. Ok. Vissa spargurus menar ju att cash är bra om man vill lära om sitt konsumtionsbeteende. Någon som har testat?

      Radera
    4. Jag hade en period när jag behövde strama åt ekonomin lite extra. Då tog jag ut 2000 kr när lönen kom och så fick jag använda 500 kr varje vecka till mat och annat nödvändigt. Det gjorde stor skillnad för mig, det blev mer konkret när det var fredag och jag hade kvar 300 kr för att "festa" på under helgen eller när jag ibland bara hade 50 kr kvar på onsdagen. :-P

      Så står man ut med en massa jädra mynt kan jag rekommendera det.

      Radera
    5. Sweet! Jag ska testa det någon gång bara för att jävlas med butikerna. Plus att barnen lär sig att det där HM-besöket faktiskt kostar pengar. Kort är svårt att fatta för di små.

      Radera
    6. Min stammiskrog tar inte kontanter. Det hade annars varit ett smart ekonomiknep för mig att gå dit med ett kuvert. Den dagen jag ska ta tag i den löken...

      Vänligen, Hanna

      Radera
    7. Eller så gör du som jag i tonåren - jag betalade alla mina barnotor med mynt. (Familjeteknisk lösning - min farmor betalade allt med sedlar eftersom hon skämdes för att betala med mynt. Jag fick mynten)

      Radera
    8. Varför är kort svårt att fatta för de små (och de stora)? Jag har verkligen väldigt svårt att förstå varför alla säger så?

      Om du har 500kr på kortet eller i näven så är det lika mycket pengar. Betalar man 49kr för en t-shirt så belastar det kortet och den fysiska 500-lappen lika mycket.

      Rent logiskt så borde man veta att man har 451kr kvar på kortet och i handen efter genomfört köp.

      Varför bryr man sig mindre om sina pengar man har på kortet? Beror det på att man fortfarande lär ut konceptet pengar genom kontanta exempel?

      Radera
  9. Ok, glassen först. Det finns två sätt. En komponent ska vara frusen och den andra ickefrusen. Vill du göra, säg jordgubbsglass så ska den ena vara frusen. Jag har alltid gubbar (hela) i frysen, mixa dessa först, hårt som fan, och sen i med bruna bananer (de ska nästan krypa). Voilá, rawfoodglass till och med ungarna gillar. Gör man chokladglass är det ännu enklare att dölja banansmaken. Då ska BANANERNA (skrikigt humör idag) vara frysta (jag skivar de gamla och langar in i frysen) och så mixar du dem så in i helve-e, i med kakao (mycket), vaniljpulver (om budgeten tillåter) och späd med typ grädde (vi kör Oatly) tills den är krämig och god. Voilá and so on..

    Osthack: Köp massor när det är billigt, kör i mixer så det blir "rivet" och frys in till pizzan/pajen/tacon/quesadillan/whatever. Så mycket mindre tröskel att göra paj om osten finns riven och klar.

    Morots/alla rotsaker till like everything-hack (morötter och rotselleri använder vi galet mycket av, i allt: Köp billiga och GODA rotsaker nu i säsong. Kör i matberedaren så de blir "rivna", tjoffa in i frysen i färdiga portionspåsar till grytor/Bologneser/etc. Så mycket mindre tröskel..and so on. SLUTA för sjutton med att stå och slanta morötter, förvälla, och frysa in! VEM gillar förförvällda morötter? Like nobody, det är bara ett gammalt trams sen förr på tiden.

    Brödhack (för de som skräms av surdeg): KALLJÄST deg. Behöver inte ens en maskin, bara rör ihop eländet, ställ i kylen över natten och baka svingott bröd morgonen efter. Man använder en fjärdedels jästkub så det smakar ingen jäst alls. Får lite struktur som surdegsbröd.

    Kryddhack: Frys in dem hela för bövelen. Bara tjoff in i frysen, salviablad/mynta/ogräs. Torka kryddor gjorde man på 70-talet bara för att dölja marijuana-torket man pysslade med samtidigt.

    Toalettpappershack (går in under mat): Allt toapapper över 19 kronor per kilo är stöld.

    Gud, skulle kunna hålla på tills jag blir avstängd. Men som alltid, planering är plånbokens bästa vän. Och bulkdagar, jag lagar mat som en galning (älskar det) om helgerna och fryser in. Av en gigantisk köttfärssås (läs 10 liter) (med massor av lök/rotselleri/morötter i, jag har kanske 30 % köttfärs och resten ljuvliga rotsaker) kan du sen göra Bolognese, köttfärspaj, lasagne, piroger ja hur mycket som helst. Att bulka är den arbetande mammans bästa vän om veckorna. Måste ge mig nu tror jag.. Det är här är mitt hjärteområde :-) Älskar mat, älskar ännu mer att spara på mat.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmm jag visste väl att det skulle komma mumma efter förmiddagens kommentar. VILKA HACKS! (högljudd feedback). Jag blir så sugen på den där banan/jordgubbsglassen att jag nästan måste ut i augustikvällen och besöka ICA Nära (hade gjort det om jag inte fått smäll av er). Gillar också kalldegen och tanken att bulka allt allt i tillagningsvänliga storlekar. Tyvärr har jag bara en halvfrys men den dagen jag har en kistfrys ska jag damn it ha tio liter rotsaksköttfärs liggande där och mysa.

      Jag tackar också för insikten om att det var gräsdoften de ville dölja päronen på 70-talet, har alltid undrat över de där fången med salvia som hängde orörda i köket och samlade damm.

      Morsan - det är du och Cajsa Varg. Well done! Eller mic drop, som ungdomarna lärt mig att man säger nu i veckan. Finns inte mycket att tillägga.

      Radera
  10. En fråga i största allmänhet (eftersom en av punkterna ovan var vatten och jag gillar vatten och då särskilt bubbelvatten), är det någon som testat Frugalwoods hackning av soda streamern? https://www.frugalwoods.com/2015/08/07/the-great-homemade-seltzer-discovery-of-2015/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hittade stora kolsyra flaskor här.
      http://www.xn--ltappen-80a.se/sv/co2-kolsyra/

      Inte kollat särskilt noga men snabb överblick verkar kolsyra vara mycket dyrare i Sverige än i USA, underlättar inte heller jämförelse pga USAs oförmåga att följa SI Metric System.

      Borde ju funka om man hittar ett prisvärt ställe där man kan köpa kolsyra för ett bra pris.
      Med vänliga hälsningar
      A

      Radera
  11. Haha, nej men det var ju UNDERBART. Funderade om det gick att skoja till ytteligare med en heliumtub istället. Tänk seltzer och Arne And-röst i samma!

    Jordgubbsvatten/Hallonvatten=Svingott! Droppa några frusna gubbar i karaffen bara. Rosa och fint blir det. God efterrätt till kidsen att taktiläta sen med.

    Lyxvarianten är vatten med Citronverbena, o kung av kruddväxter. Asgott som te men också i kallt vatten. Citronverbena är växtrikets gåva till mänskligheten, förutom vindruvor, som blir vin jada jada.

    Iste, in med karaff på kvällen med matsked valfritt rött te, enkel Rooibos eller smaksatt dito. Tycker rött blir bäst, grönt för bäskt, svart för ”peppande” och lätt för starkt.
    Eller så dricker man Störtebecker alkofri. Bubblor och skattefritt på samma gång.
    Morsan

    SvaraRadera
  12. Vi får alltid massor av rabarber. Rabarberpaj i all ära, men även jag tröttnar. Skördar, skivar 1-3 centimeter tjocka och in i frysen. Fyll en vattenkaraff, i med frusen rabarber och mums!
    /Horsewood9

    SvaraRadera
  13. Håller med om banan-glassen, nyttigt och gott! Planerar att fynda några kilo ekologiska bananer på Netto imorgon för under 10 kr/kg. Det har vuxit upp massor av nya nässelskott nu efter regnen som är fina om man gillar att hålla på med det. Men nu finns ju nypon också - det är supergott med nyponsoppa, och inte så svårt som man kan tro:

    1. plocka nypon, ev med handskar om du är rädd att sticka dig.
    2. skölj dem och koka tills de blir mjuka i kastrull med vatten, jag brukar låta det gå en timme eller så på trean.
    3. Mixa med stavmixer, häll i mer vatten om det blir för tjockt.
    4. Passera genom en sil (kärnorna mixas inte)
    5. Söta med honung, socker eller vad du vill

    Låt ingen lura dig att rensa kärnorna på nyponen, ingen vettig människa lägger tid på det.

    Jag brukar också lägga i lite citron/lime-saft + skal innan jag mixar, blir lite extra sting i det hela! Gott med grädde till!

    /Liten stach

    SvaraRadera
  14. Glömde en liten men ack så viktig sak i mitt inlägg: extra billiga och nyttiga livsmedel. Själv vill jag ha mycket näring för pengarna så här är min lista:

    Maskrosblad. Gratis och väldigt nyttigt (gott får vara upp till var och en. Här finns inulin som är fibrer för goda tarmbakterier (inulin sägs kunna dämpa inflammation, stabilisera kroppsvikt och förbättra sömn mm) och antioxidanter i sådana nivåer att andra bladgrönt får skämmas.

    Surkål eller andra syrade grönsaker. Kål/andra grönsaker plus salt plus lite tålamod = magi för näringsinnehållet i kålen. Förutom triljoner snälla bakterier möjligt finns här också vitaminer (A,K,B,C) som bakterierna bildat åt dig. Testa att göra du kommer att bli hooked främst på grund av smaken av hemgjord. Sen kan du mysa åt priset och näringen med. Väldigt uppskattad gå-bort-present!

    Inälvsmat. Kan vi prata om det här? Jag chansar. Men faktum är att lever är mycket billigt och ett av naturens multivitamin- och mineralpiller. Jag skulle kunna go on and on här om hur nyttigt lever är. Smyg ner det i köttfärs eller gör egen leverpastej. Leverstuvning för de riktiga tuffingarna (dvs inte mig).

    Ägg. Också väldigt mycket näring för pengarna med äggulan som är ett riktigt multivitamin- och mineralpiller det också.

    Sill har fru FB redan nämnt. Grymma grejer.

    Säkert har jag missat något men då får ni gärna fylla på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hennes Majestät Charlotta30 augusti 2018 kl. 21:42

      Bra tillägg. Billigt med ris och nudlar, men näringen minst lika viktig.

      Inälvsmat; jag är inne i en testperiod. Har provat lever i köttfärslimpan, kycklingmage i gryta och kycklighjärta i wok. Men det har inte funkat. Blä helt enkelt. Vi äter en del lverpastej, och ska prova göra egen vid tillfälle.
      Kokat okryddad benbuljong av märgben och annat benigt jag kommit över till bra peng. Fryser in i kuber och adderar till grytor och såser. Eller i smoothies, ingen märker! Det är nyttigt med benbuljong!

      Jag har kefirgryn som jag lägger i mjölk och gör egen Kefir. Supernyttigt och gott. Inte världens besparing, men några kronor per liter billigare. Och bra bakterier som håller magen glad så man håller sig frisk och lever länge.

      Svenska rödbetor när det är säsong. Billigt och massa nyttigheter.

      Fryst ekoblomkål o ekobroccoli är oftast billigare än färsk.

      Majskolv på konserv (4 pack) är billigare än den förkokta i plastförpackning. Plus innehåller inte kemikalier som den senare gör.

      Radera
    2. Inspirerande! Dock går lever (med undantag av leverpastej) bort för min del. Däremot har jag en burk surkål jag går och gnaskar ur minst en gång om dagen. Lite som probiotikamedicin. Tanken har inte slagit mig att man kan göra sin egen, får kolla upp.

      Radera