Frugala stiltips inför terminsstarten

I dessa dagar återgår de flesta ordningssamma medborgarna, inklusive de som i smyg gräver sig en tunnel, till ordinarie verksamhet efter veckor i ljuv sus och dus. Det kan då vara frestande att göra som en bekant nämligen gå till frissan och ansiktsbehandlaren för att så att säga rensa ogräset och sen ta en tur genom gallerian för att plocka på sig ett och annat som uppåttjack.

STOP, gör det EJ, det kostar skjortan och halva ärmen och du som frugal weirdo vet mycket väl att dessa stålars gör bättre nytta i din ISK, särskilt nu när du köper aktier på rea. Du kan dessutom åstadkomma ungefär samma känsla genom nedan enkla steg. Jag vänder mig nu företrädesvis till dig som är kvinna.

1) Städa hemma. Ja, det kanske låter lite apart i en lista som rör ditt yttre men enligt mig börjar all form av välbefinnande i städning så shut up. Jag tror helt enkelt att det är svårt att genomföra punkt två om ditt hem ser ut som ett dammigt Shurgardförråd. Se särskilt till att all eventuell semesterpackning är undanplockad och att Var Sak Är På Sin Rätta Plats, detta ger dig den själsliga frid du behöver för en smidig övergång mellan semester och jobb.

2) Rensa garderoben och gör en termporär kapsel med saker som funkar i brytet sommar/höst. Bra kombination oavsett arbetstyp är svart topp och svarta brallor av caprilängd samt en välstruken pashminasjal över axlarna. Det är en outfit som passar alla kroppstyper. Fördelen är att du kan anpassa sjalen efter rådande väder. Lite småkyligt på morgonen: Drapera den likt på min stilguru Inez nedan. Varmare under dagen: Bär den som en klassisk halsduk, knuten runt halsen, eller häng den över din ergonomiska stol. Ut på krogen på kvällen: Tillbaka till läge ett. Det bästa av allt är att du troligtvis kan hitta alla ingredienser till denna kombo i din existerande garderob. Och skulle du inte göra det finns den på valfri 2nd hand nära dig. Till skillnad från de outfits du ser i fast fashionträsket är den också tidlös och lätt att kombinera - du alternerar bara scarfens färg och bär olika skor/smycken till.**




3) Gör pedikyr och manikyr hemma. Kommer mer tips på det imorgon.

4) Gör en ansiktsbehandling hemma. En kollega som var intresserad av hudvård berättade en gång att gör man ansiktsbehandling regelbundet en gång per månad (ej FIRE-kompatibelt) är det jättebra för hyn. Gör man det sporadiskt, så som jag gjorde, ställer det bara till med oreda. Personligen har jag aldrig haft bättre hud än nu när jag inte besvärar den alls. Med det sagt vet jag att det kan vara upplyftande att göra en behandling innan ett säsongsskifte. Min rekommendation är att du tar dig till en butik som säljer lermasker. Döda havs-lera. Inte för att jag tror att hyn blir särskilt mycket bättre av det, men den psykologiska effekten är omedelbar. Det stramar åt, det pirrar, det svider, du ser ut som ett träskmonster och sen tvättar du av och voilà, du är ditt forna vackra jag, fast med rosor på kind. Bara den upplevelsen kan vara värd ett par tior.***

5) Klipp dig eller låt en vän klippa dig. Och om du absolut måste, gå till frissan då. Det blir ändå billigare (?) att gå till frisören än att drabbas av total stilpanik och springa ut på stan och shoppa kläder för flera tusen. Och inse faktum - folk bryr sig mest om sig själva och skulle de titta på dig så ser de företrädesvis på ditt huvud så satsa där. Hår, smink, snygga tänder. Och om du inte bryr dig om vad andra tycker är det ändå trevligt att se en pigg och ej halvdöd människa när du ser dig själv i spegeln så gör det för din egen skull.****

6) Starta en bra vana. Gör några solhälsningar på morgonen eller meditera en minut. Gå eller cykla till jobbet. Kan bli såväl hälso- som frugal win.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Köpte själv ett par helt formgjutna svarta byxor i caprimodell från Esprit för 60 kr på Erikshjälpen häromsistens. Pashminasjalar eller sjalar i den storleken finns nästan alltid på loppis och om inte kan du i Stockholm fynda dessa billigt på Drottninggatan i höjd med Rosenbad (min favoritbutik i halsduks/souvenir-segmentet drivs av asiater, snett emot dansmuseet).
** För tt inte diskriminera er män kan jag åtminstone försöka mig på ett tips och det är att så här års hålla kvar vid en snygg piké-T-shirt-look istället för att gå direkt på skjorta+kostym. Beige chinos, marinblå/mörkgrön/mörkgrå piké och ett snygga sneakers till det. Vet inte hur andrahandsmarknaden ser ut för er men antar att du skulle kunna hitta ett par av dessa items begagnade.
*** Jag har köpt dessa masker i engångsförpackning på ICA Kvanutm för runt 15 kr/st. 
**** Apropå spegel kom min 11-åring hem från tio dagars scoutläger häromdagen med en helt fantastisk insikt. Hon hade inte sett sig själv i spegeln under hela lägret (eftersom de var i skogen) och när hon såg sig sig själv i spegeln för första gången efter det tyckte hon att hon var finare än förut. "Vad tror du att det beror på?" undrade jag. "Jag tror att man blir finare av att inte bry sig så mycket". 

13 kommentarer:

  1. Jag fattar inte varför Erikshjälpen och andra loppisar är så billiga I ALLA ANDRA STÄDER!? Hittar aldrig något så billigt här. Däremot vill de ha 95 kr, eller ibland tom mer för en H&M klänning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till Örebro! Idag blev det en räd på Erikshjäpen och jag kom hem med en höstkappa/svart trenchcoat Hettemarks - som my, 165 kr. Samt en perfekt grå 100% merinoull kofta för 50 kr. Förr veckan fyndade jag en handsydd finsk handväska i skinn, 40 kr. Måste sluta åka dit, det finns lite för mycket bra! ;)

      Radera
  2. Håller med om att det är ett perfekt tillfälle för en ny vana. Elcykeln har fått gå 8 av 9 dagar efter semestern. Sinnesfrid!

    SvaraRadera
  3. Vilken underbar insikt av din dotter! Jag brukar tycka att vårt hem är så fint (nåja) när jag kommer hem efter att ha varit bortrest. I år har jag varit hemma hela sommaren och tycker kanske inte att det är så fullt så fint ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa att gå runt i ditt hem och se det genom en spegel, då blir det som nytt.

      Radera
  4. Sonen börjar skolan idag. STOR dag! Han har fått en ny ryggsäck - thats it. Vi kryddar hans skolstart med att han får välja en upplevelse efter att skoldagen är avklarad. Valet föll på resturangbesök så det blir kvällens begivenhet.

    För min del har jag skaffat en ny vana och det är att, som Brad i ChooseFI, köra med foam roller på kvällarna. Skön stund.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok det är bra alltså, foam roller? Måste googla.

      Radera
  5. Ho ho ho, capribyxor over my dead body! Är man 170 cm lång, 40/42 upptill (bredaxlad + ordentlig byst) och har 36 nedtill ser man ut som en höna i dylika brallor. Särskilt svarta som ju förminskar. Så nä hur mysiga höns än må vara vill jag inte se ut som en, så hellånga byxor här. Men jag är med dig i teorin. Ser vidare fram emot tips på hur man plockar ögonbryn, jag får inte till det trots idogt youtubetittande och lägger därför 200 kr varannan månad. Skulle gärna sluta med det bums!

    SvaraRadera
  6. Tack!
    Kändes lite bättre med jobbstart idag.
    Jag väljer frisörklippning, och kör på med kapselgarderoben. Målet är inga klädköp alls i höst, inte ens på Tradera. När det gäller skonhetsrutin så har jag ingen utöver shampoo och nagelfil, så most likely inte så skön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag signar upp på ditt köptopp kläder i höst. Har köpt cirka 10 plagg i sommar och det är inte ok. Har allt jag behöver.

      Radera
    2. Jag håller just nu på med ett klädes-köp-fritt år sedan i mars och det går väldigt bra :-) lite sugen på vissa saker men dom är uppskrivna på en lista tills köpstoppet tar slut så får jag se om det fortfarande behövs. /Mika

      Radera