Mitt automatiserade kök

Nu börjar våra barn bli större så det är inte lika hysteriskt i vardagen som det en gång var. Men det finns en trång sektor och det är vardagar mellan 16:30-18:00, d.v.s. när vi ska ha sinnesnärvaro att producera middag för fem så att folk kan komma iväg på sina eventuella aktiviteter i tid alternativt inte börja klösa varandra i ansiktet på grund av hungerirritation. Eftersom vi båda jobbar är vi sällan hemma förrän 17:00 och då är det rätt kort uppstartssträcka. Och man vill ju gärna få andas ett par andetag, hänga av sig kavajen och ställa in skorna i garderoben, tömma sin handväska på allt sitt innehåll och lägga varje item på sin rättmätiga plats samt tvätta händerna och meditera fem minuter innan man drar igång köksbalunsen.* Jag har några hjälpmedel här:

- En trettonåring
- En riskokare
- En långkokare
- Papper och penna

Långkokaren Croc Pot har jag ju redan talat om, den är genial. Bara att ösa i och så är det klart när du kommer hem. Inget mer att kommentera på den.

Riskokaren är även den genial. Jag fyller den på morgonen med en extra skopa vatten så får det stå och götta till sig (utan värme) under dagen. Med hjälp av papper och penna skriver jag en instruktion till min läskunniga trettonåring: "Vänligen sätt i kontakt och tryck till "cook" på riskokaren när du kommer hem puss." Funkar varje gång.

Kokar perfekt ris varje gång - pris runt 250kr

Om vi känner för klyftpotatis (en favorit hos barnen), klyftar jag kvällen innan en batch som jag oljar, saltar, pepprar och lägger i en skål i kylen. Återigen författar jag en lapp: "Sätt ugnen på 200 grader klockan 16:00. Häll potatisen på plåten klockan 16:15." (Jag har då preppat med en djup plåt med bakplåtspapper på). När vi kommer hem vid 17-snåret är det bara att snabbt slajsa upp och steka kycklingen jag tagit fram för tining på morgonen och vispa ihop en kall sås med crème fraîche och valfri krydda så är det klart. Maten klar 17:45 om man så vill. Plus att det är en underbar känsla att promenera hem från jobbet och känna att middagen redan är på gång.

Ja, det var det. Har du några effektiviseringsknep i köksvardagen att dela med dig av?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Satan, vad jag är avundsjuk på Marie Kondo ibland. 

19 kommentarer:

 1. Hej Efficientbadass!
  Bra inlägg. Tänkte passa på att ställa en fråga om riskokaren. Stänger den av sig själv när den är klar? Min oro är ju att lämna elektronik att verka ensamt i hemmet medan jag är borta. Kan inte ens lämna tvättmaskinen igång ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att sett diskmaskinen fatta eld så lämnar jag aldrig hushållsapparater igång när jag inte är på plats eller vaken. Laddar t.ex aldrig mobilen under natten.

   Radera
  2. Å fy, nu blev jag skraj. Jag har total orespekt (undantag att barnen måste ha väggfasta sänglampor och de får inte ladda saker i sängen). Jag sätter utan problem på diskmaskinen innan jag drar från lantstället. Plina - HUR kan en diskmaskin fatta eld (den är ju full av vatten tänker jag..?). Och KTM riskokaren slår om till ”warm”, den slår inte av helt.

   Möjligen kan mitt hemelektronikutmanande beteende ha att göra med en överdos i barndomen (hemma hos mina föräldrar drar man exempelvis ut sladden ur brödrost och vattenkokare efter varje användning).

   Radera
  3. Det var ett kretskort på ca 2 cm som resulterade i att det slog ut lågor från luckan på den. Det blev en del smältskador plus byte av den lilla grejen.

   Radera
  4. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emotionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testamenten om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att sluta skilja sig och så vidare. Jag stöter också på ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskast för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
 2. Färdiglagad mat i frysen. Sedan jag blev sjuk finns det inte på världskartan att orka laga mat på kvällen. Nu har jag iofs inte familj, men det bör rimligen gå att skala upp matlåda x5. Äta frukostmat till middag går också utmärkt. Med tillägg av hummus, stekta ägg mm om man vill. Rabarberkräm står sig i kylen flera dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Rabarberkrämen tar jag rakt av, perfekt sommarlunch när det är varmt ju.

   Radera
 3. För den som inte har en trettonåring går det att köpa en timer till riskokaren. Detta är dock svårare för ugnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaaaart! Vad gjorde jag utan blögga? Och jag HAR dessutom redan en timer.

   Radera
 4. Precis som Mia lever jag på matlådor i frysen under veckorna och lagar för minst fyra varje gång jag lagar mat trots att jag bor själv.

  SvaraRadera
 5. Det händer att vi lagar måndagens middag på söndagen, när man är någorlunda pigg och ostressad. Fantastiskt på måndagen att bara värma. Eller att laga dubbelt så mycket, t ex lasagne eller gryta, när man ändå är igång och frysa in en hel middag att ta fram vid mer tidspressat tillfälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbar känsla. Det är som att lura systemet - när alla andra skyndar fram sina snabbmakaroner eller sneglar mot thai take-away-flyern snabbvärmer man boefen/paneeren man tagit fram på morgonen och serverar till sitt nykokta jasminris. Hemlagat när det behövs som mest. Mitt dilemma är halvfrys. Drömmer om en ”chest freezer”.

   Radera
 6. Jag satsar på snabba rätter; ris- eller pasta- eller möjligen potatis-koket tar längst tid. Ser till att tina fisk, kyckling eller ngt kött. Sedan slänger jag ihop någon gryta, ibland med färdig kryddmix (typ tikka masala eller någon thai-påse). Eller en smaksatt creme fraiche. Mat på 25 min. Max.
  Eller ber 13-åringen laga mat.
  LottaJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, din kan laga mat? Känner att jag behöver uppgradera min från enbart knäppa på riskokaren. Är det som med mobilen då Lotta, man pluggar in dem någonstans så tankas matlagningsskillsen in över natten?

   Radera
  2. Alltså, tror barnen går på världens bästa skola när det gäller hemkunskap. En termin hade de 17 (sjutton; jag upprepar: sjutton) hushållssysslor de skulle göra hemma. Allt från städa, tvätta, stryka, putsa fönster, städa bilen och tvätta den till: tadaaa: laga en middag till familjen. Dottern som kanske ibland lider av prestationsångest, letade upp ett recept på mobilen på en kycklingrätt med pasta och gräddig sås.
   Så; du behöver en konspiratorisk plan med skolans hemkunskapslärare, är mitt tips.
   Så kan du njuta av mat lagad från grunden av din tonåring.
   ok?
   /LottaJ -som antagligen kommer svara under helt fel inlägg... som vanligt

   Radera
 7. Har fått dottern att tro att det är lyxigt att äta frukostmat till middag så närhelst jag inte pallar ställa mig vid spisen är det som att jag erbjuder något härligt och busigt istället för att erkänna att morsan helt enkelt inte räcker till.

  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så clever. Jag försöker göra det ngn gång ibland när min man är borta. Han blir lätt orolig när cirklar rubbas men med barnen går det bra. Även om minstingen någon gång reflekterade över det hela i negativa ordalag (hon har iofs svårt att skilja på när man äter frukost, lunch resp. middag så har man tur tror hon vid tidpunkten i fråga att det är frukost som står på tur).

   Radera
 8. Lagar all mat på typ söndag kväll så slipper man tänka på vare sig matlådor eller svätdöden efter jobbet resten av veckan, bara välja den rätt som lockar mest (gör kanske 3-4 olika rätter). Bästa jag gjort, men vet inte om jag skulle göra så med barn hemma, då kanske jag hade prioriterat någon form av gemensam tillagning och ätning. Eller så hade det varit perfekt att slippa lägga tid på, vad vet jag :) Det är iaf optimalt för oss, att laga fyra rätter samtidigt tar inte så mycket längre tid än att göra en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1/ Slippa tänka på svältdöden = SÅ underskattat i dagens samhälle. Jag skojar inte ens, Johan Norberg-biased som jag är. Vi snackar tre-fyra generationer bakåt och barn, vuxna, gamla dog av svält vissa missväxtår. Vi tenderar att glömma det när vi (jag) gnäller över svårigheterna att ställa mat på bordet i tid för barnet att hinna till scouterna.
   2/ Färdig mat + barn = ljuv musik. Den där romantiserade bilden av att stå och på Jamie Olivervis stå och separera äggulor med sin femåring är fel. Fel fel fel. Såvida du inte har obegränsat med tid, tålamod och hushållspapper - och det har åtminstone inte jag i vardagen.

   Radera