Låt det verka

"Låt städpreparatet verka över tid." 


Jag minns nu inte riktigt var jag hörde det här städtricket, men det var troligtvis inte i en reklam för Cillit Bang.


Istället för att köpa evil shit med frätande ingredienser, låt mildare preparat verka någon minut innan du skrubbar loss fläckar och klägg. Eftersom mitt angreppssätt på bloggen är hermeneutiskt har jag försökt förstå denna maxim utifrån två vinklar*:

a Genom teorin**
b Genom empirin***

På a hittar jag ingenting faktiskt. Alltså - att preparaten ska verka en stund. Men på b nådde jag framsteg. Jag använder ju mestadels gulsåpa när jag städar (utspädd i en blomspruta - 1 msk såpa, resten vatten), Yes till köksbänken, WC-duck till toaletten och Svinto till diskbänken. Och ja, hällrent - försökte på läsares inrådan övergå till gulsåpelösning även på spisen men alltså...det funkade inte för mig. Och en 42-årig kvinna som tycker att det är "lyxigt" att dricka McDonald-kaffe kan väl få ha sina små splurges i fred ändå?

Köksbänken är ju det i särsklass kladdigaste området i vårt hem. Jag sätter en ära i att bänken åtminstone en gång per vecka ska vara len som en babys kind, utan knöliga syltfläckar eller flottiga avlagringar. Tidigare blötte jag upp en svamp av typen Scotch Brite (rosa) med varmt vatten, adderade en klick Yes och sen löddrade jag med en dåres frenesi in bänken för att få bort det stenhårda kladdet. No more. Nu applicerar jag en tunn hinna av varmt Yes-vatten på bänken och går sen för att göra något annat under ett par minuter. Skickar ett sms, läser Frostenson eller funderar på något viktigt. När jag sedan kommer tillbaka - tro det eller ej - har möget luckrats upp så att jag i princip bara kan svepa av det med en mikrotrasa. Geschwint!

Ibland får jag oidentifierade svarta, klibbiga fläckar på golvet, särskilt i köket. Antingen är det någon i familjen som spiller flytande mat utan att torka upp efter sig för att sedan trampa runt på fläckarna. Eller så är det som jag alltid har misstänkt - Spökplumpen har varit på besök under natten.****


Lite Yes-blandning på dem, en liten cancan i vardagsrummet och tjoff, svep bort med moppen. Det är TIDEN som är NYCKEL. Vilka är dina bästa hustles i städningen?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Hermeneutisk=ingen aning. Ett ord som hänger kvar sedan högskolan och någon valuta ska jag väl ha för en kvarts miljon i studielån.
** Googling
*** Att använda googlingen i mitt liv
**** Varför talar vi aldrig om Spökplumpen? Han är ju det läskigaste som skapats sedan...skogsrået? En helt svart, oformlig varelse med två ovala vita fläckar i "ansiktet". Jag får rysningar än idag.

22 kommentarer:

 1. Någon gång skulle det vara intressant att höra kring hur du resonerar kring den där kvartsmiljonen i studielån. Betalningar börjar irritera mig men med tanke på räntan är det lite svårt att motivera en avbetalning.

  Städning + jag = urk. Tyvärr verkar jag dock ha fått någon sorts renlighetsgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, den där pröjsade jag bort i samband med bostadsförsäljning för ett decennium sedan, tror att jag nämnde det i Pensions-serien förra året. Plina - har du inte memorerat alla inlägg? :( Men det tål att upprepas att det var det i särklass skönaste samtal jag haft i hela mitt liv. När CSN-administratören trodde att jag ville göra en extrainbetalning, men när jag kunde säga "Nej, jag vill betala av RUBB och STUBB". Jag hade tidigare fått smått allergiska utslag varje gång det kom något med CSN-logga på i brevlådan (du vet ju liksom jag att det inte är kärleksbrev de skickar om man skulle råka vara sen en nanosekund). Jag fick efter inbetalningen ett brev med loggan, och där stod: "Din skuld hos CSN är: 0kr." Jag var SÅ nära att rama in skiten.

   Radera
  2. Betalade av mitt CSN i samband med...öh...bodelning vid skilsmässa. Ångrar det inte en sekund. Såg tidigare i CSN-appen hur skulden ökade dagligen. Förut var mitt mål att bli skuldfri, har även betalat av mitt bo-lån, nu är mitt mål FIRE och som jag ser det investerar jag bara obelånade pengar (helt emot de rekommendationer som flertalet springande/cyklande manliga aktiebloggare förespråkar).

   Radera
  3. Hejsan
   Intressant det där med studielån. Både mycket irriterande att ha och ifrågasatt att amortera bort. Tom 2014 hade vi inget sparande och mycket sparsamt med amortering. Läste våren 2014 boken Rikaste mannan i Babylon, utan tvekan den bok som gjort störst avtryck i vårar liv. Började då spara 30% av nettolön (nu ökad --> 50% eller mer), varav 10% -->investering och 20% --> amortering. Det första som amorterades av var CSN. Jag förstår att detta inte är nyttomaximerande, dock ett härligt mentalt långfinger till CSN😎.
   Numer 30% investering och 20% amortering. För mig handlar det om att sova gott om natten och diversera mitt sparande.
   Ha en fin dag
   //Jonas

   Radera
  4. Finger åt CSN, värt varenda spänn om du frågar mig.

   Radera
  5. Det var innan jag började läsa... Jag har funderat på att accelerera något betalningarna efter mitt sabbatsår även om jag även fortsättningsvis vill spara eller investera större delen av sparandet. Jag fick en naturlig acceleration de första åren eftersom jag hade både det gamla och nya lånet. Nu är det gamla inkomstberoende lånet avbetalt. Betalade dock för hela året i mars vilket kändes skönt så nu slipper jag de månatliga fakturorna.

   Radera
 2. Hey! Jag kan verkligen rekommendera linoljesåpa istället för vanlig såpa. Doften!

  Sen tycker jag att du borde byta ut den store satan på diskbänken -Yes. Närå men det finns vettigare alternativ för miljön. https://www.testfakta.se/sv/hem-hushall/article/populart-diskmedel-klassat-som-miljofarligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1/ var köper man linoljesåpan?
   2/ de miljövänliga diskmedlen är enligt mina privata studier värdelösa. Kan du namnge en favorit så testar jag.

   Radera
  2. Jag använder Änglamarks diskmedel som jag tycker funkar fin fint. Nu använder jag det mest typ vid diskning så övriga områden vågar jag inte svara på.
   Anna

   Radera
 3. Jag är glad att jag inte betalat av studielånen eftersom jag nu är sjuk och behöver de sparpengar som skulle gått åt till CSN att leva på. Det har varit frestande många ggr, men jag är glad att jag inte gjort slag i saken. Har ca 100 papp på gamla systemet. Räntan är ju ok och framförallt så regleras avbetalning efter inkomst. Och ev kvarvarande lån skrivs av vid ålderspension. Eftersom jag inte vet om jag någonsin kommer få en normal inkomst igen så får det rulla på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad händer m csn om man har 0 i inkomst? Måste man ändå betala av en liten summa/år?

   Radera
  2. Noll koll! Lovar att meddela när/om det sker.

   Radera
  3. Man kan uppenbarligen få nedsättning av beloppet om man har låg inkomst. Det verkar som man också kan få lånet eller delar av det avskrivet om man har låg inkomst på grund av sjukdom så jag hade nog kollat upp möjligheten.

   Radera
  4. Plina har koll @ Mia: Få den avskriven. Alternativt: Få dem att skjuta upp skuldkraven några år så kan du passa på att tratta ev. förtjänster från bouppteckningen i fonder nu när börsen är låg. Skadar inte att ställa frågan.

   Radera
  5. Hade glömt arvet och har inte koll på hur sånt räknas. Det kan vara värt att kolla upp så att man kanske kan portionera ut den i delar om det räknas som inkomst (vilket det egentligen inte borde rent logiskt) så man inte åker på en csn-smäll.

   Radera
  6. Det som räknas enligt CSN är lön, föräldrapenning, pengar du tjänar i ditt företag och inkomster från försäljning av lägenhet eller aktier. Saxat från CSNs hemsida. Arv och gåvor är med andra ord lugnt.
   Jag är kluven till att betala tillbaka CSN i förtid, räntan är i nuläget 0,13% och så länge jag har dyrare ränta på mitt bolån så känns det inte logiskt att prioritera CSN. Trots det så har jag full förståelse för att det måste vara en otroligt skön känsla, får helt enkelt fundera vidare på den pucken.

   Radera
  7. Jag är också kluven på grund av den bristande logiken med hänsyn till ränteläget.

   Radera
  8. Jag har hittills fått nedsättning varje år (3) jag varit sjukskriven. Lär fortsätta ansöka om det även fortsättningsvis. Tror det är sjukersättning (det som förut var sjukpension) som krävs för avskrivning. Men sjukersättning får man i princip inte numera, man anmodan söka "vanligt förekommande arbete på arbetsmarknaden" om man inte klarar det man är sjukskriven från.

   Radera
 4. Blanda lika delar diskmedel och ättikssprit i en sprayflaska. Spraya på kakel, låt verka och spola sedan av. Smutsen bokstavligen rinner bort utan gnuggande eller torkande. Varning för att det inte luktar något vidare vid applicering dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag leva med om ”smutsen bokstavligen rinner bort”. Jag älskar när smuts rinner bort.

   Radera
 5. Angående Spökplumpen. En smått komisk figur som framkallade lite nervöst obehag när han dök upp. Mårran däremot, då pratar vi rysningar och traumatiska barndomsminnen.

  HS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fy Morran. Tove Jansson var en skräckens mästare.

   Radera