En sedelärande historia

För ett tag sedan bjöd jag in mig själv på kaffe hos en gammal kollega från dagligvarubranschen som jag inte träffat på ett tag. I vanlig ordning spydde jag galla över arbetslivet och beskrev min utopiska vision av hönsen och den hundraprocentiga avsaknaden av GDPR i mitt future FIRE life. Eftersom jag gillar att kontaminera folk med mina idéer frågade jag denna person (låt oss kalla henne Roberta) vad hen hade för framtidsplaner givet att det tillbringats mer än lovligt många år i en tuff bransch. Roberta svarade då saker som var corporate-anknutna, minns nu inte direkt men typ "hitta rätt produktmix", "expandera i nordiska grannländer" vilket för mig är grekiska då jag tänker mer "Produktmix=den mix av hönsfoder jag kommer att klicka hem från Granngården.se när det beger sig". Jag både avundades och oroades över denna solida lojalitet gentemot arbetsgivaren, det vill säga att de egna livsmålen flätas in i arbetsgivarens mål.

Min gamla kollega

Två veckor efter mitt besök får R veta att den svenska divisionen av firman ryker. Eller ryker, i samband med riskkapitalinblandning och företagsuppköp fasar man ut det kontor där Roberta jobbar. Eftersom R är en erfaren person med massa cred på sitt CV är jag inte ett dugg orolig för hens framtid. Men det slog mig med full kraft hur jävla poänglöst det är att fusionera sina egna livsmål med firmans*.

Jag minns en kille vi hängde med lite grann efter högskolan. Han hade blivit antagen som trainee på en firma som säljer en marknadsledande produkt i dagligvaruhandeln. Jag minns hur han under en gemensam middag inte kunde sluta tjata om hur fantastisk hans företags produkt var i jämförelse med konkurrenteras. Ett år senare var han utbränd och jag vet ärligt talat inte vad som hände med killen - jag har inte hört om honom sedan dess och det var 15 år sedan.

Så vad lär vi oss av detta?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Såvida firman inte ägs av dig

25 kommentarer:

 1. Att man ska vara på rätt sida av räntan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aah, den tänkte jag inte ens på. Vet inte hur R har det med blankolånen, men hen tjänar en bra bit över snittet och har inkomstförsäkring, så det går nog ingen omedelbar nöd på den.

   Radera
 2. Att ett arbete bara är ett arbete och du är inte oersättlig. Det finns inte längre några "fasta" tjänster oavsett om det är hos en statlig eller en privat arbetsgivare. Du bör se till att du utvecklas och kan få ett nytt jobb samt har din ekonomi i ordning så att om du blir uppsagd att du klarar dig. Jag jobbar med många stora företag och när vi diskuterar satsningar i Sverige kan du ge dig sjutton på att de har gjort en analys om produktionen ska läggas i Sverige eller utomlands. Det spelar ingen roll om du företaget går bra för det kan kanske göras ännu billigare eller effektivare någon annanstans. Eftersom jag jobbar i konsultbranschen är de flesta oroliga för en lågkonjunktur och det visade sig att någon av mina kollegor inte hade a-kassa. Hon hade inte tagit itu med det än enligt egen utsaga. Min ekonomi är räknad på att jag klarar mig även om jag blir sjuk eller arbetslös. Blir det lågkonjunktur så kommer det onekligen bli nedskärningar bland de som debiterar minst eller så blir det så vidrigt med all tjat om beläggningsgrad att folk frivilligt flyr.

  Så sammanfattningsvis ta hand om dig själv och din ekonomi för ingen annan gör det. Eller bryr sig lika mycket som du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tangerar min spontana tanke. Det jag tänkte när R berättade om sina/företagets framtidsplaner var att det saknades en väsentlig pusselbit nämligen livsdrömmen. För det kan väl ändå inte vara så att livsdrömmen är att sjösätta powerpoints?

   Radera
  2. Hon verkade nöjd med tillvaron och då finns det ofta inte skäl att fundera på andra drömmar. Mångas yrkesliv är väl sammankopplad med deras identitet och då blir företagets drömmar ens egna lätt. Många som hamnat i Fire och minimalism har börjat ifrågasätta just identiteten och arbetet alternativt grejerna. Så det krävs nog en hel del grubblande. Jag vet inte vad jag vill bli när jag blir stor. ;-) Sådana här dagar där man är ledig mitt i veckan får ju en att definitivt fundera över alternativ.

   Radera
  3. Ja och om man vänder på det är frågan om man blir så mycket lyckligare av att pursue ones dream - är det inte något rätt meditativt att varje dag vakna upp vid samma tid, äta sin frukost, ta sig till Corp Ltd och dricka samma automatkaffe, diskutera samma compliance-regler i stängda mötesrum för att sedan åka hem och se på Netflix? Lite som de tibetanska munkarna som varje dag sopar sitt jobb.

   Äsch, jag tänkte faktiskt seriöst ifrågasätta FIRE som överlägset ideal, men lyckades dåligt. Du kan ju omöjligt vara lycklig på riktigt av att känna dig intvingad i ekorrhjulet. Men för de som inte är intvingade, de som enligt statistiken trivs bra på sina jobb? Vem är jag att peta på dem med min infekterade FIRE-sticka? Förmätet är det. Nu måste jag gå och sopa mitt köksgolv för bot och bättring.

   Radera
  4. Lite lustigt är att jag stiger upp ungefär samma tid när jag är ledig utan väckarklocka men utan oviljan. Ibland funderar jag på om man skulle ha ett eget företag. Då kan man slippa långrandiga möten och om man är missnöjd med chefen får man skylla sig själv. Har du ekonomiska reserver kan du välja att ge sparken åt kassa kunder. Rent krasst så behöver skulle jag behöva jobba hälften så mycket för att få ut samma summa pengar i lön.

   Radera
  5. Exakt. Jag tror du hade blivit en enastående bra chef till dig Plina. En vän till mig, splendid som få, driver eget och säger att man grovt får räkna det dubbla fakturerat. Behöver du 15tkr för att gå runt behöver du fakturera 30tkr i månaden. Vad är det i din värld, 20h? F ö var jag till en början förvirrad när hon sa saker som att ”min chef har skickat hem mig tidigt idag” och annat njutningslystet. Hon är målbilden, måste bara hitta något att fakturera först.

   Radera
  6. Nja, jag hade nog siktat på att få ut 30 tkr så att man kan spara lite också. 15 tkr skulle möjligtvis gå runt men livet skulle vara lite väl spartanskt. Så ca 35 timmar. Ok, jag skulle behöva jobba en 1/4-del. Dessutom kan man ha ganska höga friskvårskostnader som egenföretagare för att inte tala om pensionsinbetalningar. Jag tror jag ska ta och spara lite i ladorna när jag kommer tillbaka och testa.

   Min chef hade tyckt att man skulle jobba när det är trist på hösten, ta lång semester, ursäkta konferens på lämpligt ställe i värmen på vintern, och sedan fokusera på jobb på regniga dagar.

   Radera
  7. Klok din framtida chef, du borde verkligen lyssna på hen

   Radera
  8. DU som jobbat inom sälj får väl kränga säljutbildningar.

   Radera
  9. Över min döda kropp. Det skulle vara världens lamaste säljutbildningar, desillusionerad och anti som jag är nuförti’n.

   Radera
 3. Vad är FIRE?

  Plina: kan du dra in samma pengar på en fjärdedel av tiden med egen firma borde du göra det bums. Vad väntar du på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får de flesta av mina uppdrag internt via kollegor så det skulle kräva en del försäljning från min sida. Vilket jag inte är så förtjust i. De flesta av mina kunder skulle således försvinna. Men nu när jag räknat att jag bara skulle behöva 35 timmar för att få samma lön och ett 20-tal timmar för att överleva så är det plötsligt betydligt mer görbart. Dock ska jag ta mitt sabbatsår först och sedan fylla på i ladorna innan nästa steg. Jag vill ha en bra buffert innan jag ger mig ut på svag is.

   Radera
  2. @Kalle: Financial Indepenence Early Retireent

   Radera
  3. FIER? Det blev änna dubbelfel i cavaruset!

   ;-)

   Mvh
   Newman Drygovic   Radera
 4. Oj oj nu måste tom jag som aldrig kommenterar skicka en kommentar.

  Du menar väl inte på fullaste allvar att du ska klicka hem en säck värpfoder 20 kg för 199kr? Nej du ska vända dig till bonden i granngården och köpa kross av honom. Vi betalar 2,50 per kg för det. Beställer en årsförbrukning på hösten och hämtar hem.

  Blir dyra ägg om du använder Granngården istället för granngården😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Excellent! Tack Ekonomitankar, det här kunde ha slutat riktigt illa. Kross är noterat.

   Radera
  2. Haha ja min bonde blandar ihop något, vet inte riktigt vad men jag säger jag behöver 100 kg till hönsen så fixar han. Billigt men vitt och på faktura. Har slutat helt med värpfoder.

   Radera
 5. Varje gång jag stöter på en överentusiastiskt kollega på nationella nätverksträffar som babblar på om dens egna viktighet eller lovordar det egna landstingets värdegrund kommer tvångstankar om att bryta förbannelsen kollegan måste ha drabbats av. Det manifesterar sig som en känsla av att plötsligt vilja utropa ett könsord eller göra turtle på golvet och sedan direkt resa sig upp och fortsätta som om inget hade hänt. Tänk så förvånade de skulle bli, och så blir det alldeles mörkt... Än så länge har dessa tvångstankar stannat i hjärnan och mitt offentliga jag har nickat och hummat och förgäves försökt finna tröst i den alkoholfria välkomstdrinken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Elchocker används ju redan med framgång mot depression, kanske går det att bryta hamsterhjulshypnos med en liten slaktmask? Ett litet nyp och törnrosasömnen bruten. Vad är turtle?

   Radera
 6. Du vet när man snurrar på rygg på golvet, breakdance

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok jaha då förstår tant. Mmm...tror ändå att en rejäl kyss av slaktmasken skulle sitta fint. Kanske som ett sensoriskt komplement

   Radera