Drömmen om hönsen

Jag drömmer om att bli hönsbonde och vad jag förstår är det i vanlig ordning inte något jag själv kommit på utan återigen är man blott en del av tidsandan. Höns är trendigt och jag hörde på Veckans Bläcka att det är supertrend i Silicon Valley att bygga högteknologiska hönshus och ha framavlade rashöns som värper frukostäggen till ditt miljondollarkök.
Their pampered birds wear diapers and have personal chefs — but lay the finest eggs tech money can buy

I en artikel i Washington Post från i våras kan man läsa om tech-snubbar som gått åstad och skaffat hönor. Johan Land, produktchef för Googles självkörande bilar, vittnar om hur avkopplande det är att i stunder lämna skärmen för att titta på sina tretton hönor och tre får på husets baksida. I sann Silicon Valley-anda kastar man in rejält med pengar i projektet och såväl hönshus som hönor kan gå loss på stora summor (man nämner i artikeln att ett högteknologiskt hönshus kan kosta uppåt 200tkr -  och min framtida hönspusher som skrattar åt att ett par Stöckhölmare byggt hönshus för 30tkr*).
Some chicken owners talk about their increasingly extravagant birds like software updates, referring to them as “Gen 1,” “Gen 2,” “Gen 3” and so on. They keep the chicken brokers of the region busy finding ever more novel birds.
Det som har sitt ursprung i USA kommer förr eller senare hit och därför var jag inte förvånad när min IT-trendiga vän H för några månader sedan berättade att de väntade höns (den topping som behövdes till lyckad karriär, familj och vintagebåt). Och vilka höns då. I am so in love så fina är de. Jag har matat dem med majs, jag har har burit runt på dem och det enda negativa som jag ser det är att jag vet att jag aldrig någonsin kommer att kunna skiljas från en höna om jag skaffar en (eller tio). Ägaren till dessa hönor menar att han kommer att klubba ihjäl dem med spaden när värpåren är över, men mig lurar han inte - han kommer att låta hönorna sova vid fotänden av hans säng på ålderns höst**. Jag kommer att följa detta projekt i detalj fram tills den ljuva dag vi kastar in handduken i tjänstemannatillvaron och drar upp till landet och själva skaffar höns.

Jag tvångsmyser med en höna i motljus
I våras var räven på besök hos min vän vilket jagade upp stämningen hos de hyfsat nyanlända hönorna. De tog morgonen efter sin tillflykt till olika ställen i huset, bland annat ner i "Legodammen" i vardagsrummet. Anakronistiskt!


Vi var ett gäng vänner på annan ort när H mottar den lyckliga nyheten att en av hönorna redan samma kväll lade sitt första ägg efter ankomst till deras hem. Inte ett öga torrt. Numera är de perfekt synkade - fem fina ägg varje morgon i redet. På nätterna sitter de tätt, tätt på en och samma pinne och sover. Så gulligt!Är det någon av er som drömmer om höns? Eller kanske har ni redan? Om det senare - vad bör jag tänka på den dagen det beger sig? Kommunala tillstånd, hönsmassage, värmelampor -bring it on!

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Du vet väl att du kan sluta jobba den dagen du kan leva på 4% av ditt kapital?

* Nej det var inte vi, vi ska ha våra i ladugården. All set, behöver bara spänna upp lite hönsnät.
** Ink.hönsmassage och turer till hönsgeriatriska kliniken i Sollentuna

25 kommentarer:

 1. 4 % regeln gör mig deprimerad för med min nuvarande sparnivå om man nu inte räknar med uppgångar på börsen så kommer jag att vara ekonomiskt fri när jag är i pensionsåldern. Jag behöver en sambo och ett mer välbetalt jobb. Eller flytta någonstans med lägre kostnadsnivå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4%-regeln innebär, som jag har förstått det, att ditt kapital inte kommer att minska trots uttaget. Men om man inte ser något behov av att efterlämna sig ett stort arv kan man gå i pension vid betydligt lägre summor. Om man dessutom räknar med att man kan ta ut tjänstepension vid 55 och allmänna pension lite senare så blir sparkravet inte alls så högt som många tror. Onkel Tom har skrivit en del om detta. Liksom andra bloggare, t.ex. https://wealthyaccountant.com/2018/06/07/how-much-you-need-to-retire-is-a-lot-less-than-you-think/
   /JS

   Radera
  2. JS har helt rätt. Personligen räknar jag med en 10%-regel pga framtida tjänstepension i kombination med gig. Anledningen till att jag lade in/kommer att lägga in lite FIRE maxims under sommaren är att jag kommer att röra mig med lite mer triviala topics (inte för att förringa hönor på någe vis men så mycket med ekonomiskt oberoende att göra har de inte annat än att de är ett för mig starkt föreliggande skäl till denna strävan). Det trillar in lite nya läsare varje vecka och jag vet ju att det alltid blir intressanta och initierade diskussioner kring dessa, för oss seniora FI-junkies gamla men för dem nya, ämnen. Så håll ångan uppe, det kommer mera.

   Radera
  3. Så är det. Eftersom jag inte har arvingar och även om jag skulle ha så skulle det inte vara mitt mål att efterlämna ett arv så ger det möjligheter. Jag skulle kunna se mig själv jobba halvtid med lång ledighet över sommaren. En sådan arbetstid skulle kunna eliminera många av nackdelarna med att ha ett jobb.

   Radera
  4. Jamen exakt. Wealthy Accountant är ju mycket inne på den linjen om deltidspension. Tror det är en bra mellanväg. Som med allt annat i livet är det gråzonerna som är de göttigaste. Är man av naturen en flitig person som är van att jobba blir det nog nästan oundvikligt att man då och då halkar in på gig även om man föresatt sig paraplydrink 4ever. Människans natur är vad den är. Men ett stash på banken möjliggör denna sköna livsstil på ett mer effektivt sätt än ett ihopbakslån från Lendo förmår göra.

   Radera
  5. Plina, ska vi bilda ett kollektiv i väntan på FIRE och/eller sambomän?! ;) Jag har exakt samma situation som du, plus den däringa attans sjukskrivningen som inte är bra för sparandet. Eller attrahera män. Eller för nånting alls.

   Radera
  6. Får en annan praoa på ert kollektiv? Ni verkar ha så trevlig. Apropå ingenting måste jag få förhäva mig; första gången på landet med ny dator och massiva problem att ansluta till mobilen för uppkoppling. KaTaStrof. Efter 30 minuters fokuserat rieslingsmuttande löste jag det. Kvinnor kan!

   Radera
  7. Njaa, det här med kollektiv är inte riktigt min grej. Jag gillar att leva mitt liv som jag vill utan att behöva ta hänsyn till andra, vilket kanske delvis förklarar bristen på sambo. ;-) Dessutom ska jag ha mitt år av la vida loca. Vilket lär bli en test i just detta att anpassa mig till andra med tanke på att jag ska vara på resande fot större delen av tiden även om jag reser själv. Om jag nu inte får för mig att söka ett jobb som jag vill ha och lyckas få det. Då måste jag överväga att korta ner mitt sabbatsår. Av någon anledning har flera tjänster som jag vill ha blivit lediga just nu.

   Woho, jag verkligen avskyr datorproblem för jag har NOLL tålamod med sådant.

   Radera
  8. Nä, jag är i sanningens namn inget ämne för kollektiv heller. Vet inte hur man får till ett kollektiv för introverta och oberoende snåljåpar... ;) En utmaning!

   Radera
  9. Sluten anstalt? Mycket egentid och garanterat snålt.

   Faktum är att jag drömmer om det /i mycket korta stunder/ ibland. Å vad jag skulle sova, träna pilates, läsa, kontemplera. Inga konsumentbeslut och en superslimmad garderob (två par adidasbrallor och två vita T-shirts).

   Radera
  10. Stort hus på landet där man inte behöver ses varje dag. :)

   Jag tycker faktiskt att jag eliminerat konsumtionsbesluten ganska bra redan idag. Det jobbigaste är veckohandlingen på Ica som baseras på veckans erbjudanden. Kläder inhandlas när behov uppstår i kombination med rea eller personlig reakupong som dimper ner i brevlådan. Skor vid behov. Garderoben börjar likna en kapsylgarderob efter den senaste rensningen. Övrigt vid behov och det är inte alltför vanligt återkommande. Håller man sig till specifika varumärken så elimineras många alternativ.

   Radera
  11. Du skriver kapsylgarderob, är det den idiomatiskt korrekta översättningen? Jag mästrar inte, jag är genuint nyfiken. Capsule wardrobe - vad betyder det? Handlar det inte om kapsel? Kapsyl är väl en sådan som sitter på en glasflaska? Om det är kapsel som åsyftas, hur tänker man då? Att man ska kunna ta med sig kläderna i ett litet utrymme typ en rymdkapsel? Och om kapsyl, hur tänker man då? Att man ska kunna kombinera de olika delarna på samma sätt som man kan kombinera kapsyler i ett kapsylcollage? Undrande vattuman.

   Radera
  12. Ingen aning. Det kändes bara lite fånigt att slänga in ett engelskt uttryck. :-) Efter lite googlande så hittar jag ingen svensk översättning. Däremot kan capsule översättas både som kapsel eller kapsyl. Du kan ju se det som att du sätter en kork eller kapsyl på inköpen. ;-) Hittade inte heller varför det heter capsule wardrobe eller i vart fall kom det inte upp i de första träffarna. Så du kan skriva ett inlägg och se om någon av dina övriga läsare ha någon aning.

   Radera
  13. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare.
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
  14. Jag älskar att det i slutet av sambodiskussionen landar spam om hur man anlita en stavningskastare som kan hjälpa till med problemet...

   Jag vill inte vara tråkig nu men trinitystudien (4% regeln) definierade lyckat resultat som att det fanns pengar kvar i kistan efter 30 år. Det innebär att i många av scenariona tog man mycket av kapitalet i anspråk under testperioden.

   Man skall dock vara medveten om att den studien inte erbjöd någon som helst flexibilitet i uttagsnivån. Man skall konsumera en halv utlandsresa och en femtedels bil varje år oavsett om man vill det eller inte. Man måste gå på krogen var tredje vecka om det var så man gjorde från början osv.

   Med viss flexibilitet med hänsyn tagen till konjunkturen kan man i perioder sannolikt ta ut mycket mer än 4 %.

   Radera
  15. Så är det. Jag tycker verkligen inte man ska svälja 4%-regeln med hull och hår (mest av det skäl du nämner senare att den känns lite yxig och inte räknar med att mänschan är ett flexibelt djur, inte en maskin). Det jag gillar med 4%-regeln är att den på ett überenkelt sätt förklarar för svenne banan att det finns en alternativ väg att gå. Minns att merparten tror att man behöver 20 millar för att överleva till 65 (alt. tar sin årliga nettolön*antal år till estimerad död) vilket är ett alldeles för pessimistiskt scenario som avskräcker folk från att ens överväga FI. När du fått tummen ur och kommit en bit på vägen kommer du med stor sannolikhet ha fördjupat dig i Trinitystudien och alla dess diskussionstrådar. Du kommer säkerligen fläta ihop dina egna unika parametrar med den och inse att du nog inte behöver din årliga spending gånger 25 utan bara 20 eller rentutav 15. Men det var först när jag läste MMMs inlägg ”The shockingly simple math...” som jag förstod att FIRE var görbart för mig.

   Radera
 2. Höns är otroligt praktiska och lättskötta djur, och ger mycket tillbaka i förhållande till insatsen! Matrester, toppas med värpfoder och gräsmatta. Nästan inget jobb. Dock äter räven dem som snacks så nu ligger allt hönsfarmandet på is för mig. Jag skall ha bössa innan jag börjar om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å så gulligt, som snacks. Nej, håller med om att det verkar mycket vanligt. Även dagtid ibland. Man vill ju ogärna stoltsera med blodbad inför barnen.

   Radera
  2. Fast nu fick jag en makaber idé/lösning: När värphönan slutat värpa har jag ju inte the guts att klå ihjäl henne med mina egna händer (och jag betvivlar att det är särskilt kostnadseffektivt att ringa på veterinären för att låta dem stilla insomna till tonerna av Ave Maria). Man kanske då kan låta naturen ha sin gång och ”glömma” att ropa in Agda 3 på kvällen?

   Radera
  3. Fint att du tänker lite på räven, med Agda. Blir ju nästan lite fint, att du tänker på kostcirkeln höll jag på att skriva - näringskedjan menar jagl

   Radera
  4. Kretslopp och feghet i en smäll :)

   Radera
 3. Legodamm? Berätta mer!

  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget mer att tillägga. Det är en damm. Full av lego. Som varje femårings dröm ungefär. Min också för den delen, jag älskar lego.

   Radera
  2. Men är det comme-il-faut med damm i ett vardagsrum? Kanske superrimlig grej som bara gått mig förbi?

   Påminner mig lite om när jag var på en fest i Berlin i en lägenhet full av akvarier (inte dyra actionfilms-typen) och trodde det var världens knarkarkvart och sen visade det sig att prick alla var högt uppsatta konstprofessorer och kulturarbetare. En ojade sig om att hon försökt att säga upp sig i ett år men att hon bara blev pålurad nya förmåner gång på gång, nu hade hon tvingats ta emot en privat chaufför och jag tror inte ens det var skryt. Vilken skillnad mellan länderna. Men kanske inte så stor skillnad mellan inredning då? :)

   Hanna

   Radera
  3. Haha, jag älskar Berlin. Det är bara där du kan se alla dessa hål i väggen till verksamheter där det sitter någon välkurerad kvinna i assymetriska glasögon och jättesned lugg, verkar stenrik men man fattar fortfarande inte vad håålet i väggen saluför för gods. Inte verkar någon så intresserade av att sälja något till en heller. Bilden av kvinnan du beskriver som "försöt säga upp sig i ett år men bara blir pålurad nya förmåner" - underbart och balsam i en feministsjäl. Hoppas hon en dag lyckas befria chauffören också.

   Radera