Total country hallway makeover

Mitt lantställe har genomgått makeovers allt sedan vi tog över det från mina äldre släktingar på 90-talet. Alla sovrum är fixade och badrummet blev helt nytt för ett par år sedan. Det enda som återstår är egentligen köket och där vägrar jag av prepperskäl att ta bort den vedeldade spisen och jag gillar inredningen från 50-tal med träjalusier för köksskåpen.

Ett gissel är emellertid att man kliver nästan rätt in i köket när man kommer in genom köksingången vilket leder till en ansamling av jackor och skor precis vid matbordet, särskilt vintertid naturligtvis.  Är det något undertecknad ogillar så är det ansamlingar av olika slag. Det och krig. Det finns en minimal farstu precis utanför köket, men där är man aldrig för det är kallt och fullt av spindelväv. Men så slog det mig att man faktiskt skulle kunna pimpa den där hallen något så under Kristi Himmelsfärd tog jag och min äldsta tag i saken och inredde skiten. Så här såg hallen ut före:

Hall före
Några punkter:
- Jag gillar att den är lite gammelsliten med avflagnad färg etc. Det adderar lite kurerad patina till stället. Jag har alltså inget önskemål om att åka till Rusta och köpa akrylfärg för att muntra upp hallen, jag vill bara att den ska kännas fin, funktionell och välkomnande.
- Den hade inte städats sedan 1944.
- Den hade dåligt med krokar/förvaring.
- Den hade en gammal äcklig heltäckningsmatta som var jättesliten samt en dörrmatta som alltid gled hit och dit och skapade irritation för moi.

Hall efter
Vad vi gjorde:
- Vi tog ner en gammal småfläcking sisalmatta från vinden och klippte till den exakt enligt formen på hallen*.Vi lyckades klippa bort de fläckigaste delarna och i den skumma hallen ser man inte resterande fläckar så mye.
- Därefter spikade vi fast den. Spikspik.
- En extra mattbit spikade vi fast precis innanför ytterdörren som en dörrmatta. Fast den här satt fast på plats vilket var mycket satisfying. Min plan är att när den blir lastgammal och äcklig sliter vi bort den och ersätter den med en ny som vi spikar fast även den. Spikspik.
- Vi lade en liten trasmatta på för att göra det hemtrevligt och mjukt. Eftersom sisalmattan erbjuder viss friktion ligger trasmattan relativt stadigt fast på golvet. Så vi beslutade att låta den slippa spik.
- Vi dammade av alla skrymslen och vrår. I vanlig ordning hittar man alltid en massa intressant gammalt släktmög när man städar vårt lantställe, i det här fallet ohemult mycket rostig spik och tidningspapper som petats in både här och där - troligen i ett försök att isolera.
- Under damningen fann vi att det faktiskt fanns krokar i hallen - av typen luffarslöjd - som vi inte sett på grund av all spindelväv och lort.

Luffarslöjd
Vi hängde upp en ny gardinbit ovanfför fönstet och hängde upp ett draperi framför dörren - alltid isolerar det lite under vintern. Det som inte syns på bilden är att det finns en lucka i bakre väggen in till en liten skrubb där vi förvarar stövlar. Även där la vi matta och till sommaren ska storingen måla fint därinne. Vi satte upp lite finkrokar och ett ställe att hänga en vant/möss-korg på.


Vant/mösskorg bredvid stövelskrubb

Vidare satte vi upp krokar för sax (kryddlandet ligger i anslutning till köksingången), skohorn, paraplyer, kikare och annat hallrelaterat. Paranoid som jag är satte jag också upp en extra regel så att man kan skjuta till lite extra från insidan. Vi bytte också "gardin" ovanför fönstret och ställde korgen med tofflor i fönstret. En pall är bra att ställa skor på och under. Plötsligt hade vi en rätt funktionell hall och åtminstone merparten av skor och jackor får plats där. Vilket lyft för köket! Inget mer snubbla på skor när man ska duka.

Det lustiga är att tanken aldrig har slagit mig att man kunde göra något åt den där hallen. Det var bara ett infall en fredagskväll i brist på facebook. Har du något område i ditt hem du skulle kunna optimera med små medel men som du bara inte kommit på än?**

Mvh/
FruEfficientBadass

* Mattan heter Osted och kostar 599kr på IKEA ifall du skulle vilja inreda en större hall på egen hand utan att ringa in mattläggaren med vidhörande faktura.
** Trixig fråga va? Ungefär som: "Nämn några saker du glömt".

6 kommentarer:

 1. Vilket lyft, bra där!
  Just nu är det en del fokus på trädgård hemma hos oss, men sedan ska jag minsann optimera både det ena och det andra!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart trädgård. Ser fram emot att komma upp på landet och dra igång skövlingen.

   Radera
 2. Vilket lyft! Jag hade önskat att jag hade ett ”glömt” utrymme hemma i vilan.. Typ en stor sk groventré. Som vars dörr förövrigt allt för ofta i äldre villor, är placerad helt ologiskt närmast gatan för besökare, med likadan dörr som ”finentrén” som ligger längre in. Kul att ringa på dörren i nobelklänning och höga klackar och bli insläpp bland gyttjiga skor och tvättkorg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Story of my life (nobelklädd i groventrén).

   Radera
 3. Gillade skarpt det oväntat modiga och handlingskraftiga *spikspik*
  Fan, jag gillar det där *bara gör de
  *spikspik

  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Det kommer fler resultat av min doer-mentalitet i början av juli. Håll utkik efter min hallvägg i stan, som numera även fungerar som ett Rocharchtest.

   Radera