När ryker TV:n?

När jag var ung tittade jag sjukt mycket på TV. Det här var ju 90-tal, så direkt efter skolan var det direkt på med Loveboat, Baywatch eller valfri svensk såpa av typen Skilda Världar. Jag lade väl i snitt fyra timmar på TV om dagen skulle jag tro. Som student fortsatte jag - TV var den givna kvällsaktiviteten de dagar man inte hade tentaplugg. TV, TV, TV. Tänk om jag lagt alla dessa timmar på något vettigt, till exempel att lära mig portugiska, webbdesign eller lärt mig om börsen. Men det gjorde jag inte.


Idag har vi en TV men vi tittar inte på den annat än vid "Fredagsmyset" (hate that word), då vi hyr film som barnen tittar på i snitt 23 minuter innan de börjar spela på sina mobiler eller kolla YouTube på sina paddor. En kompis till mig har byggt ett fantastiskt vackert hus och i det skippar hon TV helt. På den plats som känns given för TV (väggen vid sofforna) hänger istället en intagande målning. Det sänder mäktiga signaler: "Detta är ett hus där vi umgås med människor, inte fiktiva fölk i sitcoms."
Även om du inte är redo att helt göra dig av med TV kan det ändå vara idé att fundera på hur många TV-apparater man ska ha (jag kände mig plötsligt som 70 år när jag skrev ut ordet "TV-apparat"). Enligt "Becoming Minimalist" har snittamerikanen fler TV:s än familjemedlemmar. Inläggsförfattaren Joshua säger:
Years ago, our family of four decided to get rid of every television except for one. For us, it was just an experiment at first. But quickly into the experiment we discovered that having only one television in our home brought us much closer together. The amount of television we watched began to decline dramatically. But even more important, when we did choose to watch something, we did it together as a family.

Jag längtar i sanning efter den dagen då vi alla i familjen öppet kan erkänna att TV:n inte fyller någon funktion längre, inte ens vid Fredagsmyset. Då ryker den jäveln och trots att den är platt kommer ingen att hämta den, ens gratis. Den är nämligen inte tillräckligt stor och platt. Hur många TV-apparaturer har du och är du redo att fasa ut?

Mvh & glad midsommar/
FruEfficientBadass

21 kommentarer:

 1. Vi har en TV i huset och jag skulle kunna kasta ut den idag! Inte nog med att den stjäl tid, den kostar ju sjukt mycket i form av TV-licens och parabol med abonnemang och därtill även en värdeminskning (fast TVn fick sambon snällt betala själv, ville han ha en där man kunde se bilden på fick han stå för det).

  Känner igen det där med 90 talet, får ågren när jag tänker på alla timmar som slösats bort framför allt skit och det är nog därför jag är så avigt inställd till att ha TV idag. Det jag "måste" se (hela *valfritt land* bakar) går ju på play, när jag behöver vila, på datorn. Men inte ens det är nödvändigt, och skulle jag inte höra reklamjingel via sambons tv tittande skulle jag ju inte ens veta att det gick en säsong just nu.

  Det som är en fördel just nu är iaf att vi har sakta men säkert byggt oss en liten loungedel i vardagsrummet där vi umgås med våra vänner, med soffor och fåtöljer och där även vi själva sitter och umgås på kvällarna utan TV. Vi har också kommit överens om att när det är dags för en ny soffa till TVn (alltså, vi ska också lägga till soffa i kostnaderna ovan) ska det inte vara ett enormt modernt schabrak med divaner och hörn, utan bara plats för oss, för har vi gäster har vi inget framför TVn att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå TV och möbler (och era tankar kring lounge ovan) så känns det så oerhört deppigt med ett vardagsrum som är byggt kring TV:n (”mediamöbel” och de där monstersofforna du nämner). TV:n på premiumplats, det första man ser när man kommer in. Är i Italien nu och enda plumpen i protokollet är deras TV-middagar.

   Radera
 2. Jag har aldrig förstått mig på tv, det mesta som sänds är skit och dessutom sjukt mycket jobbig reklam. Hem som alltid har på tven i bakgrunden borde verkligen tänka om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trubbar av kreativiteten. Som ett hjärnans bedövningsmedel.

   Radera
 3. Jag har inte ägt en tv de senaste 18 åren. Jag hade dock tv ett halvår när jag hyrde lägenhet andra hand men insåg att jag vant av mig tittandet och för det mesta stod den oanvänd. En tvfri termin i Frankrike fungerade som en detox från tv-beroendet. Jag läser stora mängder böcker och är numera internetberoende istället. Min pappa muttrar över tv-lösheten när han är på besök men har vant att han får läsa böcker istället. Folk brukade ibland förvånat konstatera att har du inte en tv men tycker det minskat med åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så de försöker inte vara snälla då och ge dig en i julklapp?

   Radera
  2. Pappa har erbjudit sig att köpa men jag har vägrat ta emot en. Jag har uppfostrat mina föräldrar väl så de skulle aldrig ge mig en överraskningsjulklapp av den magnituden. Överraskningar är betydligt mindre om ens något. :-) Julklappar i vår familj består av att vi berättar vad vi vill ha eftersom de envisas med att ge julklappar.

   Radera
 4. Har inte haft tv på typ 15 år och de första åren var besökare förvånade och kommenterade det. Nu är det ingen som säger något om det, gissar det har blivit vanligare att inte ha någon tv.

  Ja, jisses vad man tittade på tv när man var barn - fast det fanns inte så mycket att titta på mer än tv1 och 2 samt danmarkskanalen.
  Det var i tonåren mtv, eurosport och allt det andra kom.

  Antar att det är svårare att välja bort tv om man har familj - jag bor själv och kan göra mina egna val utan kompromisser.
  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja herregud MTV - det var som 90-talets Internet - man var ständigt lite påkopplad. Vad lätt det måste varit att vara kändis då. Peter Siepen, hur stort genomslag hade han fått idag?

   Radera
 5. Har ingen tv och är nöjd med det😀

  SvaraRadera
 6. Det är intressant det här med vad man egentligen menar med "inte har tv" eller "tittar inte på tv".
  Min erfarenhet är att det är alltifrån att man inte tittar på tablå-tv (alltså på det sättet man gjorde för 20-30-40-50 år sedan) "direkt" till att man inte ser på SVT längre.
  Däremot kan man ha en eller flera skärmar av olika storlek och modell, där man kan titta på tv-serier on-demand eller streaming, eller filmer eller videoklipp eller annan rörlig bild. Och det från källor som Netflix,HBO, SVT, YouTube, Facebook, Aftonbladet MFL osv osv. Men de tittar inte på TV,säger de.
  Ja en del tittar tex på Comhems kanaler via on-demand-streaming men de kallar det inte för att "titta på tv", inte heller om de ser på SVT-play även fast det kan vara direktsändning från en studio i tv-huset med de gamla vanliga tv-gubbar/gummorna.

  Ja, innehåll -"content" som det heter på fackspråk- verkar det konsumeras i många fall minst lika mycket om inte mer än tidigare främst pga lättillgänglighet. Men det är främst via andra vägar som det når konsumenten.
  Att konsumenten har ett vida större utbud och urval än tidigare är helt klart.
  Det är många som tidigare tjänade bra med pengar och/eller hade stort inflytande som inte gillar förändringen och som jobbar hårt för att förbjuda -kallas numera för att "reglera"- en hel del av dessa alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så är det ju- mina barn kommer nog inte att köpa en televisions-apparat, men de konsumerar idag massiva mängder TouTube-klipp (efter 15:00) och serier. Exempelvis kollar tioåringen på den ofattbart dåliga serien ”Huset Fullt” från 90-talet, parat med en modern remake med, vad jag förstår, samma skådisar? Like a never ending nightmare.

   Ska jag vara krass kollar jag på streamad film varje fredag, åtminstone en hyrd/2nd-handfyndad DVD i månaden (ex. köpte jag båda säsongerna Riket för 20kr st - helt otroligt!) SAMT The Crown och Black Mirror på Netflix vid ny säsong. Vid sällsynta tillfällen ngn spontanfilm på Netflix, men vi talar en gång i månaden max. Två timmar mediakonsumtion per vecka? Kollar inget på datorn mer än när jag letar klipp till blögga.

   Radera
 7. Brann grannen - ryker TVn, för att travestera Reinfeldt, apropå rubriken,

  SvaraRadera
 8. Har en, liten, platt smart-Tv. Använder den enbart för att streama Svtplay och ev kolla nyheter morgon+kväll. Tycker det är oupphörligt komiskt att ALLA som kommer hem till mig för första gången kommenterar att tvn är så liten och huuuuuur klarar jag mig?! De verkar inte notera den gigantiska högen böcker från bibblan. Betraktar inte tvn so tv längre, utan som en skärm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synnerligen! Och ju större desto fulare. Jag lurar på att hitta något snyggt skåp att ställa in den i. Har nu en sanslöst stor tvbänk i ek från tjocktvs dagar. När man dessutom hade video, dvd och stereo inmulat i hyllorna under tvn. Ren lathet att jag inte bytt.

   Radera
  2. Inmulat var ordet. Och ur ett miljöperspektiv bör du sitta still i båten - kanske pimpa den och fylla den med ekletisk blandning ej hemelektronik-items (biblioteksböckerna exempelvis).

   Radera
 9. Har ingen i nuläget, men jag har faktiskt tänkt mig skaffa en när jag ändå måste betala tv-licens nästa år. I nuläget streamas serier från USA när de kommer ut där, vilket leder till kanske 1-1,5 h "tv" i veckan och lite från den tyska versionen av svtplay.

  Jag vande mig av vid tv:n när jag bodde utomlands, men måste säga att jag saknat den lite nu när det är vm och allt inte kan streamas på play. Jag undrar dock om min dotter kommer få en chock i och med att hon tror att det är någon exotisk grej som mormor och morfar har och inte alls fått in tv-vanan. Hon är dock en frekvent youtube-tittare så det är inte för att jag är en sån fantastisk förälder, utan bara att jag tycker det är för dyrt med tv-licens. Undrar dock om min konsumtion av tv kommer öka markant. Mina föräldrar lägger så mycket tid på tv: n att de knappt har tid för oss när vi kommer på besök. Är rädd att bli beroende. Vi får se hur det blir. /P

  SvaraRadera
 10. Sålde min tjocka platt tv för några år sedan, insåg att jag sparade drygt 500 i månaden och fick faktiskt bra betalt trots att den var till åren. Är det ngt jag verkligen vill se så tittar jag på plattan men är så nöjd över att inte ha ett vardagsrum som är uppbyggt efter en stor skärm. Särskilt män tycker jag är märklig men det struntar jag fullständigt i. Att vara tv-fri är definitivt underskattat, det frigör så mkt tid och även yta i hemmet. Känns nästan som att det är mer status att inte ha en tv idag, typ jag har faktiskt ett liv och behöver inte titta på andras liv genom en skärm. Eller så är det bara nåt som jag intalat mig för att rättfärdiga mitt beslut haha

  SvaraRadera