Skakigt på börsen...

...och jag bryr mig så fundamentalt lite. Varför? För att jag är ett hängivet fan av Mr Money Mustache och Jim Collins och vet att kortsiktiga (samt även mer långsiktiga) börsrörelser är ungefär lika intressanta som en storm söder om Sydney, såvida jag inte råkar befinna mig söder om Sydney för tillfället.* Därför var det med ett visst mått av förakt jag sneglade på gårdagens DI-löp.Ooooh Maaaj Gååååddd nu är slutet nära. Sälja sälja, panika panika. Alltså, jag har lust att dra rubriksättaren på DI inför Europadomstolen, så dumt är det eftersom det kan skrämma nyblivna investerare att sälja när det enda vettiga att göra i alla lägen är att sitta still i båten.** Jag orkar inte ens förklara vidden av hur dumt gårdagens löp är utan refererar till de länkningar jag gjort på rad ett och två i detta inlägg. Läs dem och joina mig sedan i kommentatorsfältet för att smäda DI.

Samtidigt kan jag inte vara arg på riktigt. Jag menar, DI är ingen välgörenhetsinrättning i syfte att ge medborgaren adekvata investerartips ("one size fits all" då?) utan en vinstdrivande tidskrift ägd av familjen Bonnier vars talrika familjeantal med dito antal claims på avkastning, gör att det blir rätt relevant hur många tidningar man säljer eftersom detta attraherar annonsörer. Så löp av typen "Börsen går upp och ner och just nu ner" eller "Billiga indexfonder fortfarande bästa investeringen" uppmuntras nog inte överdrivet mycket på redaktionsmötena.

Så, nu har jag fått ur mig det. På tal om företeelser jag ogillar - en av dem är kedjan "Joe & The Juice". Varför? Dels för att det cirkulerat en del skit kring deras personalpolitik i media*** men kanske främst för att en juice kan kosta över 70 spänn. Nog för att de heter rafflande saker (Iron Man, C-shot Sweet och Go Away Doctor), men någon gräns får det bannemig vara. Dessutom känner jag mig som en gammal tant när jag beställer där, vilket kanske är det helt primära skälet till att jag hållit mig borta. Any How, jag hamnade där igår och frugal weirdo som jag är tog jag det billigaste på menyn, nämligen en Turmeric Shot med gurkmeja, citron och äpple (25kr). Och OMG vad god den var. Men alltså...såååååå god. Så se - FruEB dissar inte bara, hen hissar också. Ha en underbar lördag på er alla, nu ska jag åka och köpa hamster!


* De har ju vinter där nu och betydligt svalare än här. Är det bara jag som stör mig på alla svenne banans som nu går och klagar på värmen, efter att de senaste 469 veckorna klagat på att det är för kallt i Sverige, "varför bor man här egentligen" och andra klyschor?
** Åtminstone om du investerat i billiga, breda indexfonder.
*** Att jag ens noterat detta måste vara en riksnyhet givet att jag konsumerar oerhört lite dagligmedia. Att det otillbörliga ("Tvingas arbeta berusad och ragga på kunder") snarare borde ligga under "personalförmåner" är min högst subjektiva åsikt. Mig raggade de emellertid inte på, även om den fagre ynglingen försökte sig på ett tafatt "Varsågod vännen" när jag fick min snålshot. Vännen? Taktfullt uppmärksammade han min snipiga min och lät mig vara under den timme jag satt och åkte snålskjuts på deras WiFi.

19 kommentarer:

 1. Jag följer också din blogg! Med stort nöje! Tänkte bara att jag skulle säga det för jag vet inte om du ser på nån statistik hur många som följer din blogg. Och det känns konstigt att läsa och ha så roligt åt bloggen utan att säga nåt - som att åka snålskjuts�� Hur som helst så har jag några frågor: ingår din mans sparpengar i den planen som du prsenterar på bloggen? Och ska han också sluta jobba samtidigt? Kommer ni sälja att lägenheten och använda en del av det kapitalet? Om en (som jag) vill bo kvar i vårt hus, hur kan man tänka kring amorteringar? Investera allt månadssparande och sen amortera av allt på en gång? Huset kommer att vara värt en hel del sen men kommer också göra att vi kan bo helt gratis, då vi hyr ut en lägenhet i det. Men det kommer ju fördröja tiden innan vi kan bli ekonomiskt oberoende eftersom vi behöver amortera den summan som vi annars skulle kunna leva för. Och skulle vi sälja huset idag och flytta till mindre ort än Stockholm skulle vi kunna sluta jobba idag. Jag fattar ju att det är upp till oss men vill bolla frågan kring amorteringar med experterna här på bästa bloggen��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ingrid! Jag ser statistik och kan meddela att ni är cirka 650 som läser dagligen och runt 400 som tittar in om jag infogar ordet ”spara” i inläggsrubriken. Dina frågeställningar är relevanta och på a) familjens inblandning = inlägg kommer under juni månad och på b) ditt case = jag gör separat inlägg om det då jag får kramp av att pekfingra mig fram på mobilen. Och jättekul med riktiga fallstudier!

   Radera
 2. Kanske borde testa Joe & the juice. Jag brukar inte dricka saker med kalorier i, om de inte samtidigt innehåller alkohol. Jag borde också ha svarat på din kaffefråga då jag brygger kaffe varje helg men ser att du redan fått svar. Har tidigare kört med snabbkaffe då jag var den enda i familjen som drack kaffe, men nu har maken vuxit upp så nu snyltar han på innehållet i min lilla pressobryggare och jag får därför inte i mig tillräckligt med koffein för att ta mig till kaffemaskinen på jobbet. Måste nog börja med bryggaren även på vardagarna.
  Ha en skön dag i värmen!
  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar din dryckesprincip. Jag har faktiskt börjat med grönt te på morgnarna. Ger mig motivation att ta mig till kontoret och minskar risken för magkatarr.

   Radera
 3. Detta med investeringar och olika synsätt på dessa är intressant. Jag har valt att satsa på utdelningsaktier och kollar depån ca en gång i månaden när jag gör min månadssammanställning om det inte är utdelningstider. Då kollar jag lite oftare och ser till att utdelningarna återinvesteras. Att hålla koll dagligen och se alla upp- och nedgångar måste vara stressande. Nu har jag inte investerat mycket det senaste året pga andra planer för pengarna men eftersom planen är långsiktig så bryr jag inte heller mig on det kortsiktiga.

  @Ingrid Min personliga inställning hade nog att göra någon fördelning mellan att investera och betala av lån. Det gör att man nyttjar ränta på ränta effekten men ändå sänker kostnaderna långsiktigt genom amortering. Jag hade inte bara amorterat för det hade gjort mig sårbar inför oväntade händelser. Dessutom är räntorna låga för tillfället så avkastningen är bättre på börsen. Men jag skulle nog säga att valet beror på ens egen riskbenägenhet och vad man känner sig bekväm med att göra.

  Själv har jag valt att investera/spara en viss del av min inkomst och amortera 2 % + några hundra kronor extra för att det blir ett jämt belopp att amortera. Underlättat uppföljning. ;-) Eftersom jag inte vet hur långsiktigt mitt boende här blir väljer jag att inte extraamortera större belopp. Att inte binda pengarna ger mig mer valfrihet.

  SvaraRadera
 4. Tack!! Låter lite som det jag börjat luta åt, hittills har vi bara amorterat stora summor varje månad. Men sen jag började följa den här bloggen mfl och kommentarerna har jag börjat tänka nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man nu ska komplicera saker och ting: Med amortering vet du vilken "avkastning" (i form av lägre kostnad du får). På börsen kan det gå båda upp- och ner. Mycket beror på när du tror dig behöva pengarna, har ni en buffert (jag rekommenderar sex månaders kostnader i buffert). Om ni inte tror er behöva pengarna inom fem år, satsa (brett = indexfonder med låga kostnader) på börsen.

   En mellanmjölksvariant likt Plina rekommenderar är nog inte dumt.

   Mvh

   Egon

   Radera
  2. På tal om mellanmjölksvariant skulle jag också säga att det beror också på hur många års amortering ni har framför er. Jag skulle tycka det vore ganska deprimerande att se största delen av mina pengar inom de närmaste 15-20 åren gå till amortering (vilket är den horisont som skulle vara aktuell för mig) men det handlar om risktolerans etc. Hade vi pratat om 5 år så kanske jag hade tänkt annorlunda och likaså med en annan räntenivå.

   Radera
  3. Bra råd! Då skippar jag min fallstudie eftersom det i runda slängar min filosofi också. Minus att jag nog hade viktat 80% investering 20% amortering pga det Egon nämner - nuvarande ränteläge. Jag tänker som så att om skiten slår i fläkten med 15% bolåneränta till följd har jag under de gångna åren maxat mitt kapital som jag om situationen så kräver, kan pytsa in för att ta udden av lånekostnaden. Hade jag fjösat på med amorteringar senaste tre åren hade jag inte - i teori - kunnat betala ner lika mkt. Men nu har ju börsen varit bra och som Egon säger - man kan aldrig räkna med uppgång.

   Radera
  4. Jag tycker det är bra att i tanken börja med att amortera 0, eftersom det nu är mer lönsamt, och därefter räkna med den egna situationen.

   Det är inte osannolikt att räntorna går upp samtidigt som börsen dippar. Man kanske inte vill sälja av innehav och amortera av på ett bräde när räntorna går upp, så en del av beslutet om att amortera eller bör räkna med hur höga räntar hushållet klarar.

   Har läst flera som säger att 50% belåningsgrad är rimligt, men att man kan sluta amortera där. Jag vill lägga till att det beror på hur högt lånet är i förhållande till tillgångarna. Ett lån på flera miljoner när tillgångarna är några hundra tusen är mer riskabelt än det omvända, oavsett belåningsgrad.

   Det finns mer saker att räkna på, men grundtanken är iallafall att utgå ifrån scenariot som nu är mest lönsamt, och sedan göra teoretiska stresstester på ekonomin för att se om amorteringen ändå bör höjas från 0.

   Radera
  5. Du har ju rätt i det Korran att räntor upp gärna flankeras av en börsdipp. Fördelen med att vara en frugal person är då att man genom sitt idoga sparande till ISKen är van att ha en viss /låg/ levnadsstandard. Har man turen att fortfarande ha en anställning när krisen kommer kan man då med större lätthet vikta om en rätt ansenlig summa till såväl räntor som amorteringar varje månad. Jag tycker ofta att det mesta faller tillbaka på just förmågan att hålla nere de löpande kostnaderna.

   Radera
 5. Är mycket tacksam för era råd. Jag är hemma med halsfluss och läser, (mycket bra länkat från din sida), medan resten av världen och familjen är på stranden. Känns det som. Men inget ont som inte har något gott med sig. Hade jag varit på stranden hade jag aldrig lagt så många timmar på att läsa på som jag gjort nu. Inser att vi amorterat väldigt mycket, i och för sig bättre än att konsumera. Nu blir planen ungefär som ni tipsar om - jag ska lyda råd och lyda råd! 2% amortering, blir ca 20 % av sparkvoten och sen fixa till en buffert som Egon tipsade. Har använt huset som buffert men då måste vi ju låna om nåt skulle hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fastigheter är inte så likvida. Jag tänker mkt krisgrad 1 (räntorna höjs - vi måste börja amortera) och krisgrad 2 (IS har annekterat Sverige och vi måste omedelbart ta vårt pick och pack och söka asyl på Färöarna). Inser att det är ett rätt stort glapp mellan de två, men båda pekar mot indexfondens ljuva horisont. Apropå att vara sjuk och förkovra sig i ekonomibloggar; det var under en segdragen lunginflammation i maj 2015 jag sträckläste MMM. Medan resten av familj+land solade sina tatueringar på någon generisk strand låg jag hemma med neddragna gardiner och, adrenalinstinn, skissade upp min nya livsplan. Like totally worth it.

   Radera
  2. Krisgrad 2 är egentligen en intressant tanke som jag funderat på en del med tanke på att många ojar sig över flyktingars kontantreserver. Från svennebanan synpunkt framstår det nog lite ologiskt att ha så mycket medel tillgängligt för att fly men om man nu bodde i ett oroligt land tacka fan att jag tror fler personer skulle samla i ladorna. Rent krasst skulle jag börja i relativt god tid att likvidera saker och samla kontanter i madrassen eller utomlands. Om man maxade kreditkorten, likviderade så mycket som möjligt av prylarna och samlade på hög under några månader så skulle man ha en ok hög med pengar om man skulle behöva fly landet och söka asyl. Det är ju inte så sannolikt för jag tror svenskarna skulle lägga sig platta bara de fick tillbaka sitt internet.

   Och tanken på pengahögen ger en ganska stor frihetskänsla. ;-)

   Radera
  3. Eftersom jag inte konsumerar dagligmedia vet jag inte om diskussionen gällt att flyktingar har för mycket eller för lite medel när det kommer, men något säger mig att det hade stött på patrull oavsett scenario. Ja herregud, hade man haft ett par månaders framförhållning (med ok börsläge) hade man ju kunnat vara kung i baren på färöarna i åtminstone fem år innan det börjar kännas akut. Jag har, för info, redan googlat på airbnb Färöarna, och det är helt realistiskt att bo för runt 8-10tkr/mån. Eftersom det är nordiskt land behöver vi heller inte söka asyl. Fint fågelliv också. Ska det terrordådas så inte är det där - alldeles för glest mellan människorna.

   Radera
 6. Nä. För det första har inte di rekommenderat att man ska sälja utan bara informerat om att riskerna har ökat. Men om de, som du säger, skulle skrämma bort någon investerare så är det nog bara bra. Skräms man av di-löpet har man ingen strategi eller också vet man inte vad man köpt, då är det lika bra att sälja och komma tillbaka bättre påläst.
  För det andra är det inte alls, som du antyder, att det bästa är att vara inne i marknaden för jämnan. Det viktiga är att man har en strategi; när man ska sälja men då också när man ska köpa igen.
  Att sälja för att di skriver något, eller att det "känns" skakigt, är naturligtvis ingen bra strategi. Har man sen ingen strategi för att köpa in sig (eller vänta på ett positivt di-löp, eller fin "magkänsla") så blir det dubbelfel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul, jag har ju druckit ett glas lördagschardonnay och först när jag började läsa din kommentar Kalle tänkte jag att det 1/ Var ett prank/spam eller 2/ En riktigt bonnig Emil i Lönneberga-typ som sa "di" istället för "de". Ok nu är jag med, DI. Jaja, som du fattar gillar jag att dissa utan att läsa brödtext så du har säkert rätt - artikeln var välbalanserad som få. Och ja, jag håller med, det viktiga är att ha en strategi. Den vettigaste strategien för merparten av oss (=ointresserad populass) är buy and hold index. Tycker jag, jag tvingar inte på andra min absoluta religiösa övertygelse annat än att jag ger starkt uttryck för den i denna blogg. Jag ogillar faktiskt att ge börstips till enskilda personer, risken är då att det veckan efter vänder nedåt och så får man den där blicken.*

   *Som säger: "Vaffan har du nu lurat in mig på?

   Radera
 7. Joe and the Juice framställs som Hooters för kvinnor. Jag har ett bra tag varit sugen på att gå dit och vara riktigt kärringsjuk.

  "Står du på menyn? Höhö, vink vink"

  Säger inte att jag faktiskt skulle göra det, absolut inte. Jag menar, det vore ju dumt att erkänna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahaaaa underbart. Korran - jag gör't med dig. Du kör den så tar jag "Ursäkta, är du ett WiFi?" - "?" - "För jag känner ett visst connection".

   Radera