Nya vanor och annat gött


Your job as a wise, badass Human is to understand your strengths and weaknesses, and then arrange your life to make the best of things. The temptation to pursue shiny but useless upgrades is one of our biggest weaknesses.
För ett tag sedan kom MMM med ett nytt inlägg vilket är julafton för hans lärjungar eftersom det inte är så ofta han postar nu förti'n. Det var också ett överraskande traditionellt inlägg - jag tycker numera mest han kommer med avarter kring sina nya altruistiska projekt. Det här var emellertid ett mer hands-on praktiskt inlägg om hur vi kan laborera med våra hjärnor för att inte vara sådana consumer suckas. Jag tänkte här exemplifiera ett par av knepen och hur jag själv applicerar dem/kommer att applicera dem i mitt liv:

1/ Fördröj konsumtion
Ofta är väntan på något gott nästan lika gott som det goda. Genom att fördröja konsumtionen av något minskar du kostnaden för det. För mig blir detta tydligt när det gäller utlandsresor. Tidigare reste jag (privat) säkert tre-fyra gånger om året. Numera - max två gånger, oftast bara en gång. Längtan till just den här resan blir desto större och den längtan är helt jämförbar med mina kortare ”längt” från tidigare. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag är 0% mindre lycklig idag av att resa en-två gånger om året än det dubbla. Ett annat exempel är restaurangmåltider. I och med att jag i princip aldrig äter ute längre blir även ett enkelt besök på en vanlig lunchrestaurang lite av ett äventyr. Jag vågar faktiskt påstå att det faktum att jag i princip aldrig äter ute längre har gjort mig cirka 5% lyckligare, eftersom jag, de få gånger jag faktiskt gör det, förmår att uppskatta det desto mer.2/ Skapa en bra vana av en dålig vana
MMM föreslår att man, exempelvis om man har för vana av att gå och småäta, ska registrera varje impuls att öppna kylskåpsdörren och låta detta bli en trigger till det motsatta - exempelvis att göra 20 armhävningar. Jag brukar inte gå och småäta, kanske för att vi bara har tråkig "mat" i kylen och inget "gott" - dessutom avskyr jag armhävningar - men jag hittade en annan sak att jobba med. Jag har en ovana av att i princip dagligen (ibland flera gånger om dagen) gå in på ISKen och glo och det gör ju ingen glad - det händer ju inte så mycket på 24h och gör det det är det ofta till det sämre vilket gör en deppig. Så jag har beslutat att jag från och med nu får gå in exakt en gång i månaden och det i samband med aktieköp kring den 25:e, därefter totalförbud. Om jag kommer på mig själv med att trycka på Avanzaloggan i telefonen måste jag googla fram ett vegetariskt recept som jag måste tillaga inom en vecka. På så vis vänder jag ett destruktivt mönster till något som gagnar mina långsiktiga mål, nämligen äta billigt, hälsosamt och miljövänligt. 

Personlig reflektion: Hur nördig har man inte blivit när man bestraffar beteendet "gå in och kolla av sitt sparande". Wellwell, har du något beteende du skulle vilja ge på käften?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag var i helgen på Kjell & Company för att köpa ett mobilskal till ett barn. I kassan ser jag då en information enligt nedan:Först tänkte jag att det var snusk av någe slag, men sous vide har ju med matlagning att göra? Eller är det ett kodord för något helt annat? Vad ÄR detta för välfärdsböld, snälla upplys mig!

21 kommentarer:

 1. Öppna datorn! Många ggr per dag. ETT av skälen till att jag sökt till robinson. Ska på casting på torsdag i GBG. Nåväl: äter gör jag tre ggr/dag MEN när jag dricker vin vill jag gärna småäta hela kvällen. Hm... sluta med vin eller med näsan i kyl och skafferi???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Robinson, finns det fortfarande? Sök till mig istället, du kan få sitta med konfiskerad skärm på landet i sommar, utan parasiter i magen och skogstokiga människor (hmm).

   Radera
 2. Jag har också tagit viloperioder från att kolla depån dagligen, vilket varit mycket bra - det sparar tid och minskar risken att trycka på säljknappen. Om jag bara kunde avhålla mig från att läsa för mycket på intressant bloggar (såsom din)...

  Sous vide? Jag har ingen själv, men har ett par vänner som har. Ett mycket fiffigt sätt att tillaga mat - ställ in den temperatur du vill ha på t ex ditt kött och sedan kan det ligga där (i en liten påse) i få/många timmar utan att bli "överkokt", sedan kan man fräsa till ytan på biffen hastigt i stekpannan och så är det klart. Används tydligen av en del avancerade kockar. Biffen blir perfekt tillagad med andra ord. (Det ska tydligen funka med andra typer av mat också.) Båda mina vänner är mycket nöjda.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egon din smickrerska. Det var från du eller möjligen Gustav som nämnde detta med Avanza i ett inlägg under våren som fick mig att fundera på mitt eget tvångsmässiga beteende. Om jag ska vara ärlig har jag inte kommit i hamn än, vilket resulterat i en handfull vegorecept. Sous vide - jag känner till konceptet från Goohs färdigrätter, men just manicken, en "cirkulator"? Man lägger den i påsen alltså?

   Radera
 3. Det där med att kolla Avanzakontot ofta känner jag igen mig i!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis. Och jag passar på att korrigera min artvidriga grammatik i svaret på Egons kommentar: "Det var från DIG eller möjligen Gustav..." (det var en annan formulering från början).

   Radera
 4. Idag masar jag mig fram mellan kylskåp och dator, orkar inte göra några armhävningar, knappt lyfta rumpan. Just idag skulle jag behöva en svimmingpool att på sin höjd guppa i. Mitt liv är fullt av irriterande ovanor, en ständig dissonans mellan det jag vill vara och inte är./M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slänger man sig med ord som dissonans är man ursäktad.

   Radera
 5. Hej!
  Ny fallstudie här, nä men lite snack, frågor och önskemål. Jag var hos banken för några månader sedan och gjorde nog precis tvärtemot vad alla sparbloggar säger. Jag satte upp ett månadssparande i fonder på 3500 kronor i månaden och fonden har a. en förvaltningsavgift på 1,66 % och b. är 100 % på aktiemarknaden.

  Tänker såhär: om den där himla fonden (Multi Asset 100) kan få mig att känna mig trygg och kunna släppa tankarna på fonderna så är det absolut värt 1,66 % i avgifter. Tänker att den rimligt är 1,66 % bättre på fonder än jag. Men skulle jag inte sätta pengar i en trygg, tråkig indexfond? (kan liksom inte plocka en på måfå för jag fattar typ inte exakt vad det är så lite av detta är svammel). Detta är pengar som jag tänker att jag främst vill ha för att känna mig modig och våga ta risker i karriären, är så lättstressad men vill ändå bli framgångsrik. Alltså tänker inte röra en spänn på minst 20 år. Detta är dock inget pensionssparande, det kör jag separat.

  Så summerat önskar jag att du skriver om:
  a. Hur dåligt mitt val på banken var, förvaltningsavgifter, trygghet vs. chanser, göra om göra rätt
  b. Hållbar karriär, eller egentligen allt vad det gäller jobb och karriär, du känns så proffsig på att balansera insikterna du har fått och fortsätter att få
  c. Ännu mer fantastiskt raljerande om sparande och helst riktigt snålande

  Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neej! För hög avgift för en fond som har relativt hög avgift. Tio senaste åren har Multi Asset 100 gått upp ca 120% och stockholmsbörsen 155%. Jag rekommenderar bloggen rika tillsammans om du vill ha enkla fondtips med inriktning på index. Om du sparar på lång sikt så kommer mycket att ätas av avgifter, speciellt om du sparar i en relativt indexnära fond med hög avgift (som Multi Asset 100 är). Om du går in på till exempel https://avanza.se/fonder/om-fonden.html/2742/handelsbanken-multi-asset-100 och trycker jämför och väljer SIX Return index så kan du se hur din fond gått jämfört med stockholmsbörsen.
   Mvh
   M

   Radera
  2. Tack för ditt utdragna neej. Stoppade alla automatiska överföringar och köp på direkten och nu ska jag göra om, göra rätt.

   Hanna

   Radera
 6. Restaurangluncher håller jag verkligen med om! Ju mer sällan, desto mer exotiskt blir det och värdet känns högre de gånger man går ut. Middagar blir mer ofta för mig, men det är en fritidsaktivitet med vänner, inte en del av ens jobb.

  SvaraRadera
 7. @Hanna- håller med Minimalistspararen, en klassisk bankenmanöver att sätta en fancy etikett på något enkelt, allt för att du som kund ska känna att du varit aktiv och ”tagit tag i saken”. Rika tillsammans-bloggen är grym (det var gm Jan B jag hittade MMM och för det är jag evigt tacksam). Jag kan tycka att det ibland blir lite överduttande med den ”perfekta splitten tillgångsslag” eftersom man då riskerar att fastna på tröskeln till de två absolut viktigaste faktorerna 1/ Att investera på börsen över huvudtaget 2/ Att gå på låg avgift (never EVVA över 0,20% Hanna, lyss!). Men har du tendenser till att sova dåligt och Jans trygga skånska kan vagga dig till ro med nybörjarportföljen - gör’t. 20 års sparhorisont - du måste ha med Asien i mixen - växande medelklass med deg och >1 barn. Swedbank Robur Access Asien till exempel. Lite Zero och Spiltan Investmentbolag på det och du kommer ha tre-fyra gånger pengarna om 20 år (disclaimers disclaimers osv).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste ju att jag blev lurad, har läst och lyssnat tillräckligt på er sparraringar men tog vad jag blev erbjuden när jag satt där och skulle motprestera för att få lägre ränta på bolånet. Man gillar ju det där direkta tilltalet, när något känns skräddarsytt. Sen var jag osäker på om jag skulle nöja mig, men nä, det skulle jag ju såklart inte. Har stoppat alla automatiska överföringar och köp nu och öppnat ISK hos Avanza istället. Dock inte bestämt hundra vilka fonder jag ska satsa på än.

   Hanna

   Radera
 8. @Hanna. Självklart kommer jag att fortsätta skriva om vårt dysfunktionella yrkesliv och ge er mina allra fulaste sparknep. Exempelvis återanvände jag precis en påse grönt te och det gick alldeles utmärkt - gillar inte när grönt te blir för starkt då det tangerar beskt. Tebudget cut in half!

  SvaraRadera
 9. Bra frågor Hanna! Jag får som alltid ändå följdfrågor på det? Vad är zero? Avanza zero?

  Och känner du till något om följande 6 fonder som jag fått tips om, hiss elle diss?
  Spiltan och didner känner jag ju igen från olika sparbloggar, så de känns ju ok. Och nu fick jag tips om den där Swedbankfonden a la Asien.

  Avanza auto 3
  Avanza auto 6
  Didner och gerge small & microcap
  Spiltan global investmentbolag
  Carnegie sverigefond A
  Länsförsäkringar global indexnära

  Men hur många fonder ska en satsa på? Är det bättre att lägga lite större summor i få eller fördela det på fler?

  / Ingrid med halsflussen

  SvaraRadera
 10. Om du frågar mig Ingrid (och du kommer få svar från flera) skulle jag hålla det enkelt: 4-5 st med geografisk spridning. Helt hypotetiskt höftar jag 20% Avanza Zero, 20% Spiltan Indexfond Investmentbolag, 20% Spiltan Indexfond Global, 20% Didner & Gerge, 20% Swedbank Robur Index Asien. BAM badass mix, blev nästan sugen på att ombalansera från min 90% Spiltan Investmentbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De andra du nämner känner jag bara till vid namn (minus avanza auto), tror Storugglan har Länsförsäkringar Global Index och han brukar veta vad han gör.

   Radera
 11. Tack för så snabba svar - läste din kommentar igår men tänkte att det vore knäppt att svara så sent, då skulle ju du kunna misstänka att jag bara låg och läste din blogg hela dagarna och väntade på svar. (jag läser faktiskt de andra du länkar till också.)

  Behöver bli en rätt given följdfråga på ditt svar: hur det kommer sig att du har nästan allt hos Spilltan? Du kanske har nämnt det i något tidigare inlägg men feberdimman måste ha gjort att jag glömt det i sånt fall, (för a. Jag har läst alla dina inlägg och b. Jag brukar ha grymt minne.)

  Ytterligare en rolig sak när en har feber och samtidigt läser in mycket ny fakta och annat, är att drömmarna blir helt vansinniga - en galen mix av Storugglan (vem är det?!), ISK, FFF, MMM, lilla huset på prärien-familjen i Frungalwood, Sparo, Plina, Lana osv osv osv osv osv i all oändlighet.

  Nu håller halsflussen dessvärre på att gå över och jag kommer inte kunna lägga hela dagarna på att läsa bloggar med tillhörande kommentarer, men jag fick i alla fall igång ett bra och långsiktigt sparande och skaffade en inkomstförsäkring och gick med i a-kassan, så inom tio år kan jag (om planen går som på räls) ligga i en hängmatta i en trädgård och läsa vad jag vill hela dagarna - Tack fru Effie, mfl och halsflussen för det!

  Over and out

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fniss, hoppas du är lika rolig utan feber Ingrid.
   a) Allt i Spiltan = Från början hade jag en ganska jämn split mellan Robur Access USA, Robur Access Asien, Robur Access Europa och Spiltan. Förra sommaren, i samband med en halsfluss faltiskt, läste jag ett MMM-inlägg som fick mig att göra det man absolut inte ska göra (och som han heller inte rekommenderar nota bene) nämligen sälja av alla innehav då jag fick lite domedagskänsla. Usch och fy, så får man INTE GÖRA! (Dett var inlägget från juni 2017 https://www.mrmoneymustache.com/2017/06/20/next-recession/ titulerat "Great News, there's another recession coming). Men det råkade sig så att börsen dippade rätt rejält veckan efter mitt sälj och sedan lyckades jag med den osannolika turen att köpa in mig nästan på botten strax innan det vände. Då köpte jag bara Spiltan och anledningen till det var helt enkelt att den presterat bäst historiskt av mina fonder och som du vet är fondköp känslomässiga beslut inte byggda på rationale.
   b) Ta mig med din till wacko dröm, lilla prärien-familjen parat med Plina, Lana, gärna Korran också. Storugglan är en kommentator i den här sfären som har stor akting då hen kommenterar rätt sparsamt men med stor insikt och språklig elegans.
   c) Jag ger dig stor ryggdunk för det du åstadkommit under din halsfluss, mer än de flesta tar tag i under ett helt liv.

   Roger that, over and out.

   Radera