En spiralanalys

Yo Dawg! Idag ska vi prata ett favoritämne i ekonomibloggosfären - preventivmedel. Förra årets mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne Richard Thaler skriver: "Om målet är att minska tonårsgraviditeterna är den mest effektiva strategin att använda långsiktigt reversibla preventivmedel som spiral. Försök med ett urval av sexuellt aktiva unga kvinnor har funnit en felfrekvens av mindre än 1%, mycket lägre än med andra former av preventivmedel. När väl spiralen satts in behövs inga ytterligare åtgärder. De som letar efter beteendepåverkande åtgärder som med hög sannolikhet kan fungera borde leta upp andra miljöer där engångsåtgärder kan vara tillräckliga. Om ingen engångslösning ännu existerar, uppfinn en."


Spiral tjänar alltså sitt syfte perfekt, vilket skulle kunna tänkas vara ett skäl till att typ 100% av fertila kvinnor borde vilja använda detta. Förutsatt att man får ligga alltså, och det hoppas jag för din skull att du får, åtminstone någon gång ibland. Men det var inte ditt sexliv vi skulle prata om, ej heller de ekonomiska fördelarna med att begränsa sitt barnafödande även om ett sådan samband finns. Jag tänker enbart tala om själva preventivmetodens kostnad och alternativkostnad. Ytterligare en avgränsning är att jag bara förhåller mig till den så kallade hormonspiralen, som till skillnad från kopparspiralen i princip eliminerar förekomsten av mens.

Låt mig ställa en uppriktig men potentiellt dum fråga: Varför väljer någon någonsin någonting annat än hormonspiral? Okej, jag fattar att första mötet med spiralemballaget på Apoteket inte är så lättsmält ("Nej, nej, herr farmaceut, det måste ha blivit ett missförstånd, det där kollit ska inte in i min kropp!") och själva införandemomentet är inte jättekul heller. Men face it, du behöver genomgå det mer sällan än du behöver ta dig till vallokalen så det är överkomligt. Och även om en hormonspiral kostar en slant, är det ändå peanuts jämfört med vad det kostar att bekosta mensskydd under en femårsperiod. En snabb överslagsräkning: En hormonspiral av märket Levonova kostar runt en tusenlapp, och som "Sladdis" i denna tråd påpekar: "Den är värd varenda krona!! har haft den i drygt ett år och mensen är nästan borta helt. De 900 kronorna sparar man snabbt in på att man inte behöver en massa dyra mensskydd!!"

Säg att en snitthona lägger runt 50 spänn i månaden på denna miljöförstörande produkt. Jag räknar nedan lågt med Willyspriser. Tillhör du någon av de 98% kvinnor som glömmer när det är dags så får du lägga på Reitanpåslag 100%.


På fem års tid blir detta 3 000kr. Hormonspiralen håller i fem år och kostar 1 000kr. Om vi räknar in alternativkostnaden för annat preventivmedel kan vi hamna på allt från 0kr (du kör "säkra perioder" som, och detta är rent anekdotisk kunskap, inte är så säkra som de låter) till, säg minipiller av märket Cerazette, till en kostnad av runt 600kr per år vilket blir 3 000kr på fem år. Det betyder att du genom att använda hormonspiral spar som minst 2 000 kr (enbart diff mensskydd/spiral) och som mest...ja vad vet jag, om vi antar att alternativet är minipiller - 5 000kr? Pumpa in diffen på drygt 80kr per månad i en indexfond med genomsnittlig avkastning i din ISK och du har dryga 6 000 kronor att förlusta dig med när femårsperioden är över.

https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Fördelar hormonspiral:
 • Du slipper bli på smällen
 • Du slipper allt mensrelaterat (ink PMS)
 • Du prickskjuter aktuellt område i kroppen med små hormondoser istället för att pumpa i dig större mängder via piller
 • Du behöver inte tänka på det. Som Thaler säger - det är en engångsövning - du behöver bara minnas att byta ut den vart femte år och klarar du inte det bör du snarast uppsöka ett socialkontor och ansöka om omyndighetsförklaring.
 • Du spar på miljön
 • Du spar deg
Om du går över till hormonspiral kan du alltså, vart femte år av ditt fertila liv, bjuda dina närmaste vänner på en trevlig middag på Sturehof, ink. drink i baren efteråt*. Eller så kan du göra en kvalitativ investering i en klassisk väska som för många år framåt ersätter ditt behov av miljövidrigt producerade slafsväskor från Zara eller Lindex. Eller så är du en snålfan och lägger pengarna på hög. Som en extra bonus slipper du känna dig som Mårran en gång i månaden.

Där Mårran går fryser allting till is
Mvh/
FruEfficientBadass


* Och då ska du vara glad att du har spiral

41 kommentarer:

 1. Med p-spruta uppnås också samma fördelar med undantag att du behöver tänka på det var tredje månad.

  SvaraRadera
 2. Jag har spiral och mens. Samt får svamp typ hela tiden sen den sattes in och svampmedicin är dyrt. Men skönt att slippa tänka på saken och tack vare klådan är jag ointresserad av sex också så det blir win win på spiralen därför ;)

  SvaraRadera
 3. Hormonspiral sätts inte heller gärna in på kvinnor som ej fått barn vad jag vet. /HW9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo numera gör man det. Jag har inte fött barn.

   Radera
  2. Tur, för jag tänker tvinga mina barn till det redan innan första skoldanspussen.

   Radera
 4. Menskoppen! Kostar typ 200kr, sägs räcka i 10år. Kostnad är därmed ca 1.66kr/månad. Men det är ju inte ett preventivmedel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har menskopp men är inte 100 % nöjd med den. Den har minskar kostnaderna men tycker den är krånglig eftersom den kräver flera tömningar de första dagarna med läckagerisker. Sedan funkar den bra.

   Radera
  2. You lost me at ”menskopp”. En kommersiell copy har INTE varit inblandad i denna produktutveckling. Plus, som Linnéa säger, det är ju inget preventivmedel.

   Radera
 5. Har haft spiral, men det var så gräsligt att ta ut den att jag inte vill ha den upplevelsen vart femte år. Kör med minipiller, generisk Cerazette, och har inte haft mens sedan innan sista graviditeten. Perfekt! Omgivningen slipper också min pms som var fruktansvärd redan i 20-årsåldern och som enligt min föreläsare i gynekologi skulle bli värre med åren. Minipiller är lite dyrare men det är en ekonomisk prioritering jag valt att göra.
  Nu inväntar jag klimakteriet så jag blir av med östrogenet "för gott". Sedan blir det champagnecocktails på Heaven 23.
  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart. Jag joinar dig där på klimakteriefest om 5-15 år.

   Radera
 6. Har mysiga sjukdomar som äggstockscancer i släkten och min gynekolog sa att man kan förebygga detta genom att förhindra ägglossning så därför är p-piller my modus operandi. Dock drabbad av störiga småblödningar av de flesta piller tills jag fick tipset att ”äta samman” kartorna. Hello freedom!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara en sadist undanhåller sådan information (sätta samman kartorna). Troligtvis samma barnmorskegren som vägrar ge ersättning till problemförlösta barn på BB för att ”barn till varje pris ska ammas” även om mamman är på gränsen till psykotisk av smärta och trötthet (har inte själv varit med om det men efter tre turer in på förlossningen har man ju bevittnat en och annan småpåve i Birkenstock).

   Radera
  2. Ja det verkar vara delat inom samma yrke. Har varit hos båda varianterna som hissat och dissat p-piller. Får ibland känslan av att kvinnor ska lida. Allt från allvarliga sprickor vid förlossning (som inte hanteras ordentligt) till tvångsamning. Det är av naturen så. En riktig kvinna tar vattenfalls-mens, amning och inkontinens. 50-talet ringde och ville ha tillbaka sin människosyn.

   Radera
  3. Som ett exempel på kvinnolidande så tyckte en kvinnlig släkting (ordagrant) att det var så lyxigt att få en inkontinensoperation vid 65 års ålder efter ha haft besvär i 30 år... Det var en gynekolog som tog sjukdomshistorian och då svarade släktingen lite förläget att ”det var lite besvärande att kissa på sig varje gång man skrattade, sprang och nös, ti-hi. Ja, det är ju höjden av lyx att bli av med det lilla besväret.

   Radera
  4. Dessa stoiska tidigare generationer. Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Fast idag är det lördag så jag skrattar lite, med kärlek. "Uppskjutet nöje är dubbelt nöje" = din släkting fick troligtvis större glädjekänslor än den nutida kvinna som okynnesopererat sig redan under år ett av skrattkissande.

   Radera
  5. Nu kanske jag har haft tur med barnmorskor tills den senaste som verkligen ville försäkra sig om att jag visste konsekvenserna av att ta p-spruta, dvs att den kan skydda i upp till två år innan man blir gravid. Jag är 37 och efter 38 kan man uppenbarligen inte få hjälp av landstinget med fertilitetsbehandlingar. Så vid tillfället hade jag 10 månader till den magiska gränsen. Detta efter att jag försäkrat att barn inte fanns i planeringen i vart fall den närmaste tiden.

   Radera
 7. Jag tycker att alla former av hormonell manipulation känns olustiga och förordar därför p-dator, även om det kanske inte är det billigaste alternativet. Menskopp har jag inte testat, det låter dock ypperligt - både miljömässigt och ekonomiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. P-dator? Du skämta mig aprilo? Eller är det natural cycles du menar?

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Älskar hormonspiral! Förutom allt du skriver om har min dessutom förhindrat återväxt av myom (muskelknutor i livmodern) som orsakar helvetes blödningar, dito värk, operationer och sjukfrånvaro. Är inne på nr 3 nu och hoppas det strax är dags för klimakteriet. Enligt min gynekolog hjälper den även till att minska klimakteriebesvär och gör att km man ev behöver hormonplåster så funkar de bättre ihop, 1+1=3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste tillägga att som statligt anställd får hag tillbaka kostnaden för spiralen (minus inkomstskatt) om jag lämnar kvittot till HR. Spiralen är nämligen ett läkemedel som ingår i högkostnadsskydd och därför ersätts. (men, så har man ju också pisslön i staten)

   Radera
  2. Jag saknar mina statliga semesterdagar som jag i någon mån anser kompenserar den sämre lönen. Räknade ut att med all flexledighet så kunde jag vara ledig minst 2,5 månad om året om jag optimerade flexledigheten med klämdagar.

   Radera
  3. Ja det är verkligen toppen med allt ledigt!

   Radera
  4. Ledigt och gratis spiral - here I come Staten!

   Radera
  5. Tror staten skulle passa dig utmärkt, mkt toleranta arbetsplatser i regel med fullt av sköningar (som undertecknad och Plina) :D

   Radera
  6. Civil i försvarsmakten har jag funderat på. De har så kryptiska annonser, verkar superspännande. Och hade närt mina katastrofscenarios alla dagar i veckan.

   Radera
  7. Har två bekanta som är civila i försvaret, de är mycket nöjda. Och hemliga. Slipper bära puffra gör de också. Skulle gärna jobba där!

   Radera
  8. Jag är inte hos staten för tillfället men kommer återvända så fort som möjligt. Eller i alla fall efter lite ledighet. Jagar hellre handläggningstider än debiteringsgrad.

   Radera
 10. När jag läste inledningen till ditt inlägg "favoritämne i ekonomibloggsfären" hade jag förväntat mig något annat än det här ;). Jag har personligen ingen användnign av varken spiral eller menskopp eller några av de andra ämnena du nämner men jag har illa fall lärt mig något av att läsa inlägget.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Alltid lär man sig något eller hur? Du kanske kan briljera med dina nya kunskaper på Aktiemamma?

   Radera
  2. Haha! Det får bli aktieflickvännen ;).

   Radera
 11. Eftersom du skriver saker som "100% av fertila kvinnor", vilket inkluderar mig, så måste jag ju bara komma med en liten pekpinne... Jag ligger massor, använder inget skydd och aldrig blivit gravid!*

  *Alla är inte heterosexuella u know...

  Tack för en mycket underhållande blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. What? Nej du har förstås rätt - har aldrig ens tänkt på de frugalt positiva effekterna med att inte para sig med män. Apropå könsroller en rolig sak (eller rolig - en sak) på flyget hem från Italien. Italienska flygvärdinnor. Vi beställer vatten till barnen, en kaffe och en öl. Flygvärdinnan vänder sig till mannen med ölen och säger "tis is for you I assume". Det var den ju INTE.

   Radera
 12. Jag slår ett varmt slag för kombination m-kopp och kopparspiral. Passar mig mkt bättre utan extra hormoner. Spar på både miljö och kropp och ekonomi med m-kopp, hade önskat att dt fanns när jag var tonåring. Det tar lite tid att lära sig använda den, men sedan "No way back". /s

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och jag vill varna för kombinationen menskopp och kopparspiral. Jag råkade nämligen dra ut min spiral när jag använde kopp. Koppen bildar som bekant ett vakuum för att hålla tätt, detta var lite väl effektivt. I samband med insättningen av spiralen hade jag specifikt frågat barnmorskan om det fanns någon risk för detta, men nejdå, det skulle inte vara någon fara och jag kunde använda kopp. En vecka efter min lilla oplanerade hemoperation (allt gick väl, så no worries!) gjorde en bekant precis samma bravad. För min del fick spiralen ryka och koppen stanna. Älskar min menskopp. Den är genialisk.

   I övrigt angående spiral: Det finns såklart för- och nackdelar med alla preventivmetoder. Icke att förglömma är att spiral givetvis inte skyddar mot STI:er (sexually transmitted infections, det fräckare och mer sexualpolitiskt korrekta namnet på könssjukdomar), och bör därför inte rekommenderas till personer utan fast partner. Det finns också en miniliten risk att trådarna sticker hål på en kondom. Och om man väljer att freestyle'a och hoppas på att penispersonen man ämnar ligga med inte har någon STI och han ändå visar sig ha det så kan trådarna leda upp infektionen raka vägen in i livmodern. Och där vill man ju i regel inte ha infektioner.

   Med detta sagt: Det finns ingen alltigenom bra metod och det är farligt att rekommendera något rakt av. Istället bör man berätta om både för- och nackdelar så att varje person kan göra ett informerat val av preventivmetod (vilket i praktiken blir att välja det som är minst sämst).

   /Mvh har pluggat sexologi och jobbat med sexuell hälsa

   Radera
  2. Nej nej, kastrera hanen när vi är färdiga med barnaavlandet såklart!
   Ungdomarna får ägna sig åt ickepenetrativt sex tills den dag de önskar reproducera. Så, nu har jag löst alla problem - igen. Grattis världen att ni har mig!

   Radera
 13. "en felfrekvens av mindre än 1%"
  -så drygt 100 ligg, sen är det kört?

  SvaraRadera
 14. Jadu, vad märkligt. Jag reflekterade inte ens över det. Blev star struck och kopierade bara rakt av.

  SvaraRadera