Helgens städprojekt - Pysselskåpen

När vi flyttade från stort hus till liten lägenhet var ett av gisslen hur vi skulle få plats med allt pyssel. Mina barn befann sig då i kulmen av pärlande, ritande, limmande och flirtkulande. Vi löste det hela med tre väggfasta köksskåp som var på utgående på IKEA - de har samma svala ljusblå nyans som väggarna i vardagsrummet så när skåpen är stängda stör de nästan inte alls rummets harmoni. När man däremot öppnar luckorna störs ens harmoni.


Det framgår inte riktigt på bilden, men särskilt skåpet i mitten är en röra. Det kastas bara in saker lager på lager - gammalt pyssel blandat med tejprullar, garnnystan, limstift, you name it. Två Panduroboxar från i julas står staplade ovanpå skåpet eftersom de inte får plats i skåpet. Pyssel som inte ryms i pysselskåpet - kan ju driva en neurotiker till vansinne alla dar i veckan. Något behövde göras.

Så jag rev ut skiten, till soundtracket av Pocahontas (var tvungen att hålla barnen fokuserade på annat, annars blir det en massa jidder kring slänget). Å det var ljuvligt, att bara hiva halvårsgamla kreationer, omgruppera, ompaketera, återföra förlorade föremål till deras rättmätiga platser (exempelvis ett flertal muggar och glas). Vi har en gordisk knut att lösa i vår familj och det är det faktum att vi alla ritar och skriver mycket i olika block, men ogärna börjar rita eller skriva i ett block som något redan är ritat eller skrivet i. Lösning: Riva ut de sidor där saker är ritade eller skrivna på och låtsas som att det regnar. Och det funkade! Bara någon kvart efter rensningen sprang mellanbarnet och plockade ett block och utbrast förtjust "Kolla det här är ju tomt! Får jag ta det?" Ibland är jag bara för genial för mitt eget bästa.*

Ett annat problem är att våra barn ofta får pennor och andra ritdon i present, men att de är för snåla/oföretagsamma för att börja använda dem.** Därför händer det att jag hittar pennor av prima kvalitet liggandes, på gränsen till uttorkning, som inte kommit till nytta. Istället sliter vi på lågkvalitativa pennor av IKEA-typ i vardagen. Den här gången lyckades jag få storingen - som har cirka fem kilo mangapennor i sitt rum - att skiljas från en uppsättning Stabilopennor som vi kunde pytsa in i allmänna potten, vilket var en uppgradering av pysselbordet.


Jag gjorde också en överslagsinventering av vad som behöver införskaffas och kom fram till att vi troligtvis aldrig kommer att behöva skaffa mer färgpennor av typen som ser ut som blyertspennor men är i färg. Inte heller kritor. Däremot penslar till akvarellfärg och lamineringsplast.


Efterbilden kanske inte ser så raffinerad ut, men det blev ändå två soppåsar med skräp ut. Jag fick också in båda pyssellådorna som tidigare stod på skåpet. Mellanskåpet är nu mer hanterbart och på mellanhyllan ser du alla tomma block - nu är det bara att gå och hämta ett om andan faller på.


Riktig harmoni når man emellertid inte förrän luckorna är stängda. Se så elegant de glasförsedda luckorna smälter in i vägga? Längst ner till höger skymtar bilder på respektive barn - för att indikera vems skåp som är vems. Det här är också min bloggskrivarplats. Jag gillar att få hörnet av skåpet i tinningen när jag reser mig upp. Och jo, ni ser den bruna lådan till höger? Det är en IKEA-skapelse som går under namnet "tekniklådan". Här lägger vi alla paddor, mobiler och laddare som är på vift i lägenheten. Om ett barn påkallar min uppmärksamhet med orden "Har du sett..." säger jag alltid "Tekniklådan" eftersom det i nio fall av tio är just teknik de letar efter och eftersom jag hatar teknik på vift hamnar sakerna i regel i tekniklådan illare än kvickt.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Sade jag och håller tummarna för att hon inte ska minnas timmarna hon lade ner på teckningarna jag precis hade rivit ut.
** En negativ bieffekt av att ha en snålfan som moderlig förebild.

3 kommentarer:

 1. Hej!

  Vill bara höra av mig och säga att Jag fortfarande läser din blogg varje dag med glädje men jag kommenterar inte och ger feedback i den utsträckning jag önskar då jag har en mobil som bara funkar att trycka på på vissa delar av skärmen så det tar så oändligt lång tid för mig att skriva en kommentar och sen när jag ska trycka i att jag inte är en robot går det nästan inte. En ny mobil är på ingång i oktober om jag kommer förlänga abonemanget nu när jag blivit ekonomiskt klok. Då ska jag peppra kommentarer och frågor! Be aware.

  Nu är det dock sonens tur att ha halsfluss så nu har jag tid att mecka med kommentaren igen.

  Våra barn befinner sig på toppen av sin pysselbana och jag känner igen mig så otroligt mycket i det här inlägget! River också ut använda sidor i block och låtsas att de är nya, sätter på TV:n åt barnen och rensar i hemlighet ut gammalt pyssel (med alltid lite dåligt samvete) men jag sparar också en del genom att rama in och sen byta ut. Nyss gick jag igenom alla pennor och slängde alla dåliga. En sån obeskrivlig lättnad�� Det finns så många gratisnöjen så det är inte klokt!

  Vi hörs i oktober!

  / Ingrid med en son med halsfluss

  PS. Juni 2018 är nu officiellt första månaden med ett ISK-sparande för vår familj! Målet blir kanske att sluta jobba om 10 år helt och deltid fram tills dess och sen flytta till Åre eller någon annanstans. Alltså det är ju helt ofattbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart*3! Hoppas han kryar snart.

   Radera
  2. Mitt liv är tillbaka !!! Efter 1 års brutet äktenskap lämnade min man mig med två barn. Jag kände mig som om mitt liv var på väg att sluta jag begick självmord, jag var emotionellt nere under en mycket lång tid. Tack vare en stavningskastare som heter Dr Ogundu, som jag träffade online. På en trogen dag, när jag surfar på internet, kom jag över hela testamenten om denna speciella stavningsbana. Vissa människor vittnade om att han tog tillbaka sin Ex-älskare, vissa vittnade om att han återställer livmodern och annan sjukdom, vissa vittnade om att han kan kasta en stavning för att sluta skilja sig och så vidare. Jag stöter också på ett visst vittnesbörd, det handlade om en kvinna som heter Sonia, hon vittnade om hur han tog tillbaka sin Ex-älskare på mindre än 2 dagar och i slutet av sitt vittnesbörd droppade hon Dr Ogundus e-postadress. Efter att ha läst alla dessa bestämde jag mig för att prova. Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom. På bara 48 timmar kom min man tillbaka till mig. Vi löste våra problem och vi är ännu lyckligare än tidigare Dr Ogundu. Han är verkligen en begåvad man och jag kommer inte sluta publicera honom eftersom han är en underbar man ... Om du har ett problem och du letar efter en riktig och äkta stavningskast för att lösa alla dina problem för dig. Prova Dr Ogundu när som helst, han kan vara svaret på dina problem. kontakta den stora doktorn genom detta mail: drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera