En ny matrutin 2:2

Jag hade tänkt knöla in detta i gårdagens inlägg men det hade blivit för långt plus att jag börjar bli lite smålat så kan jag bryta upp ett inlägg i två så gör jag det. Som ett prank till de läsare som är först på pucken varje morgon (em om det är Plina) har jag fördröjt dagens inlägg till 06:38. 


Som ni kanske skymtade på första bilden i gårdagens inlägg fanns där en klase bananer. Jag är inget stort fan av bananer eftersom de är svåra att tajma i perfekt läge. Antingen är de torra och sträva eller så är de kladdiga och ammoniaksmakande. Den klase jag fick i Mathemleveransen var dessutom iskall så det kunde ju vem som helst räkna ut att de skulle bli svarta till dagen efter. Jag ville minnas att jag i september månads Matspar-special (ni minns, sammanställningen av kloka/vansinniga råd från "Köp inte en zebra" m fl böcker) hade sett ett recept på bananer i ugn och googlade fram något liknande.


Sprätta upp bananerna på längden. Strö i lite socker och peta ner chokladbitar eller riven choklad. In i ugnen 10-12 minuter på 200 grader. Servera med florsocker och glass (vi hittade också lite av det som på norska kallas Knussel eller liknande -strössel).


Men det var MASSIVT gott*. Det blev nästan system overload för en måndag, elvaåringen var tvungen att lägga sig ner på golvet efteråt och bearbeta intaget som en boaorm. Förslagsvis gör ni därför bananefterrätten en dag efter en lean röd linsgryta, inte efter BURRITO MONDAY.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Gårdagens inlägg på Ibland Gör Man Rätt är så välformulerat kring FIRE. (Jag lovade ju att jag skulle pausa om FIRE men inte att jag skulle sluta tipsa om andra FIRE-inlägg). Saxat: "Vår finansiella situation samt våra arbetssituationer skavde. Ingen av oss har egentligen det direkt dåligt på våra arbeten men vi ogillar formen, ofriheten och att vår livsenergi dräneras sakta men säkert. Vicky Robin skriver i min favoritbok "Your Money or Your Life" typ: "It´s not making a living, it´s making a dying". Arbetet tar stor plats och tid för att gör nytta, intressen, nyfikenhet och inte minst familjen får prioriteras ned. Tidigare hade vi inget alternativ till att fortsätta på inslaget spår så vi följde strömmen." Copy paste miself 2015 när jag hittade MMM. Något skaver, men man har bara inte verktygen att ta sig an uppgiften. Crowdsourcing av kunskap är the shit. Jag är så otroligt glad att leva i denna tid när man tillsammans kan förädla idéer. D.s.
* Tycker till och med jag som inte gillar banan. Påminner lite om friterad banan/vaniljglass-desserten på Kinakrog.

30 kommentarer:

  1. Jag fryser in bruna bananer i skivor och gör glass av dem. Svinenkelt och gott. Mixar dem med rejält med kakao och något blött, havregrädde typ. INGEN unge har någonsin ratat det, tvärtom. Även glassbilenuppfödda kompisar till Morsans unge smaskar glupskt i sig den glassen. INGET komjölksprotein som driver för tidig pubertet etc. etc. Billig som stryk.

    Jag håller så sakteliga på att samla julklappar. Två landade till ongen. Tänkte vara helt klar med det lilla som ska köpas innan november är slut. December är en intensiv jobbmånad och då vill jag bara kunna chilla och silla. Jag kommer nog göra en shame-kommentar längre fram till alla som använder färdigurvattnad sill till sina inläggningar. Om det börjar dryftas julmat här på bloggen.

    Sorry, så fort det blir mörkt och vinterdäcken är på går jag in i en fluffig julkänsla. Jag är som ELF, älskar julen in absurdum, och det börjar typ nu.. Jag KAN vara jultomtens reinkarnerade exfru som hamnade så sorgligt framför släden när de hade eftersläckning en sen julaftonskväll.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Will Ferrell-ELF? Jag förknippar den kanske inte med julkänsla i första hand, mer absurditet. I och med gårdagens mottagande av svindyra pennor är jag i princip klar med mina inköp. Minns med skam hur jag förra året köpte julklappar på wish - det kommer aldrig aldrig att hända igen. I år är det Tradera som står för bulken. Dilemma dock för det äldsta barnet önskar sig ingenting förutom hoodies från Uniqlo och där har Maria vid något (eller fem) tillfällen påpkeat att de piskar sin personal med miljögift tjugo timmar om dygnet.

      Lustigt, exakt den glassen tipsade min svägerska om i helgen. Måste testas!

      Radera
    2. Om man har väldigt många bananer som blir övermogna samtidigt eller vill ha omväxling till glassen, kan man testa att frysa in och sedan använda dem för att göra banankaka. För detta recept t.ex. (https://www.ica.se/recept/banana-bread-banankaka-723551/) behövs hela 5 bananer så man har tid på sig att samla...
      Tack för en superbra blogg!
      Vänliga hälsningar,
      Caroline

      Radera
    3. Morsan: Jag fattar inte. Mixa bananer, kakao och havregrädde. Hur blir det glass av den smeten?

      Radera
    4. Du kan frysa youghurt och tillsätta till exempel sylt eller bär och göra glass. Min mamma frös saft till isglass i små koner från tupperware. Sen kan man gör som Morsan frysa bananer, tina dem ett par minuter och mixa tillsammans med övriga ingredienser. Eftersom det är fryst, bankar det på ganska bra i mixern, men efter ett tag blir det glasskonsistens.Den görs givetvis precis innan den ska ätas.

      Radera
    5. Tack Caroline för ditt tack och tack också för påminnelsen om banankaka. Det var en favorit när jag var liten, hade helt glömt bort. Jag älskar när kakor känns nyttiga.

      Radera
    6. Ex. rawbollar när man mixar allehanda nötter och frön med dadlar, kakao och en espresso. Godare än de onyttiga.

      Radera
  2. Bananerna är frysta, i skivor. Mixas i fryst tillstånd med ngt valfritt blött och kakao. Blir supergod glass. Jag har alltid frysta jordgubbar i frysen med, de mixar jag med ofrysta bananer och typ havregrädde. Men kör man hela frysta jordgubbar måste man mixa dem som fan innan man blandar i bananer och blött. Annars finns risken att de hoppar runt i sörjan omixade.
    Morsan

    SvaraRadera
  3. Annars funkar bananer oavsett var de befinner sig mellan vaggan och graven i havregrynsgröt! Att det är bruna o mosiga döljs liksom i sörjan och smakar bara sötare! /Anna

    SvaraRadera
  4. Inget fan av "fyra små rätter med friterad banan och glass" (finns det ens längre? Tror inte jag ätit det se'n tidigt 80-tal). Försöker välja inte allt för mogna ekologiska bananer (gärna till extrapris). Går de inte åt (vilket de oftast gör) fryser vi in dem i skivor och använder till en grön smoothie som vi gör nästan varje helg. Den har den märkliga egenskapen att den är både grymt nyttig (spenat, grönkål, äpple, avokado, ingefära, lime, apelsin, banan) och grymt god.

    För övrigt gillar jag också "It´s not making a living, it´s making a dying" (läser boken nu). Drastiskt, men ett rikigt wake-up call!

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyssnar just på henne i Paula Pant: http://podcast.affordanything.com/123-your-money-or-your-life-vicki-robin/

      Radera
  5. Grillad banan med blockchoklad i var en självklarhet på varje utflykt i det fria under hela grundskoletiden. Skolan stod för korv att grilla och själv fick man ta med pinnbrödsdeg och banan och choklad. Men ärligt talat så har jag aldrig gillat det. Jag åt helst bananen rå.

    På tal om detta med att stiga av från det vanliga arbetslivet så nämnde jag lite om detta för min mamma i helgen. Hon är inte dum, har lååång erfarenhet av heltidsarbete men uppfattar lätt det jag säger på ett oväntat sätt.

    Hon menade att det är ett tecken på låg självkänsla att inte vilja/klara av att vara kvar på sitt jobb, även om man vantrivs och ogillar det. Blev så förvånad över hennes resonemang. Hon menade att man inte ska låta sig styras av vad folk tycker. Nej, det håller jag ju med om men förstår inte hur hon kunde komma in på det. Det var svagt tydligen att kliva av från heltidsarbete före 61 års ålder. (61 var tydligen okej för henne ändå.) Att välja att frivilligt avstå inkomst och att ha negativa åsikter om arbetsledning och arbetsbelastning, är enligt henne tecken på bristande självkänsla och hon upprepade detta med låg självkänsla många gånger trots att jag aldrig hört henne använda ordet förut. Låg sådan skulle botas genom att sluta bry sig om omgivningen och tänka på sig själv och sina egna behov! Men det var ju det som lite var poängen, att sluta upp med anpassningen, men det är just extrem anpassning (min benämning ska sägas) som är vägen fram enligt henne! /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det bästa med dig Eva är att du förmår lyfta helt otippade ämnen ur en så banal diskussion som bananer. Din mamma säger "Låg sådan skulle botas genom att sluta bry sig om omgivningen och tänka på sig själv och sina egna behov!" Men där har du ju FIRE i ett nötskal! Fast upp och ner då för hennes alternativt min del, beroende på vems skor man går i.

      Radera
    2. Ja, jag är så socialt okänslig att jag alltid kan föra något helt oväntat på tal oavsett vad som för tillfället behandlas. Det är jag faktiskt känd för. Det beror på att det pågår väldigt mycket i min skalle medan andra håller på att prata om ointressanta saker. /Eva

      Radera
    3. "Det beror på att det pågår väldigt mycket i min skalle medan andra håller på att prata om ointressanta saker". Copyright Eva! Så kände jag ofta på jobbet också, särskilt när det vankades helgstories. Undrar hur många som tänker så när de hör mig mala på om FIRE.

      Radera
  6. Bananplättar borde också funka med barn.

    SvaraRadera
  7. Tack EB för omnämnandet. Ett till fantastiskt Vicki Robin citat: "How you spend your money is how you vote on what exists in the world"

    Gällande bananer har jag inte mycket att tillägga annat än att på produktionsavdelningen på företaget jag arbetar - där är chefen tvungen att ja fruktkorgen med bananer på sitt rum och typ dela ut dem... arbetslivet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja fruktkorgen = ha fruktkorgen

      Radera
    2. På kontoret här har vi ingen fruktkorg,
      #SparadFöretagetsKrona, #ArgKollega.

      Tur att man byter jobb om en vecka!
      (om nu någon inte skulle tro det så finns det fler anledningar än utebliven fruktkorg)
      /A

      Radera
    3. Hallå Studenten A. Du sätter fingret på något här... jag tror inte företagen förstår vad som händer med personalens moral när de börjar vara småaktiga, typ som med fruktkorgen. Jag har en kollega som inte har fått någon dörr till sitt kontor. Det är jätteskoj men samtidigt rätt sad.

      Radera
    4. Ja men exakt, det är riktigt löjligt faktiskt. Det är en sån obetydande kostnad sätt till det stora hela. Vad kostar arbetsmoralen för de anställda eller om folk får dålig blodsockernivåer?
      /A

      Radera
    5. Management by analysing Fruit Basket Interaction. Jag hade en kvinnlig medarbetare som inom två minuter efter ankomst fruktkorg cherry pickade ut det hon gillade mest (minns emellertid inte vilka frukter detta var) och lade på sitt skrivbord för att sedan, sakta och metodiskt, sätta i sig frukterna under veckan. Jag tänkte inte så mycket på detta förrän en annan kollega någon gång påpekade det osolidariska i denna handling - hon hade stört ihjäl sig på det.

      Radera
    6. @Studenten A; vad händer och fötter!? Du byter jobb. Detaljer tack!

      Radera
    7. haha kul anekdot.

      well.. även fast min karriär lär bli något kortare än snittet, 10-15år kanske, så är det väl bra att försöka göra den tiden så bra som möjligt, har haft vissa meningsskiljaktigheter med min chef.. då kände jag att det är bäst att ta sig vidare. Det nya är inom det väldigt trendiga ordet "fin-tech", mer än så får du inte veta!

      Förns du visar brittmetod'n dvs =)
      /A

      Radera
    8. Och som konsult aktade man sig mycket, mycket noga för att ens närma sig fruktkorgen, det är ju något för kundens anställda. Det var många som allt försökte med den finten -lite som i eva i edens lustgård kan man säga

      Men för oss som istället ser pengar som ligger i fruktkorgen istället för frukterna själva, inser ju att även med priser som hos "ICA för rika" är det endast småmynt och med en extremt minimal påverka på din budget.

      Så vad fruktkorgen avslöjade var ju mycket hur folk egentligen är och hur de egentligen beter sig, inte hur de säg sig vara eller säger sig agera.
      Fruktkorgspsykologi är intressant, mycket intressant. Det kanske kommer någon doktorsavhandling på det, eller det kanske redan finns?

      Radera
    9. Fruktkorgar och fikabröd är ungefär det sista jag som chef skulle spara på för det är som IGMR säger moraldödande. Ungefär som min kära arbetsgivare gav en billig ryggsäck med företagsloggan i julklapp (för vi hade ju lanserat ett nytt varumärke för ett halvår sedan och alla hade ryggsäckar med gamla loggor). Kändes som man verkligen ville visa sin uppskattning (eller not).

      Radera
  8. Lite efter i kommenterandet känner jag... Men gårdagens recept på tacokrydda kändes väldigt avancerad. Jag blandar ihop följande:

    1,5 tsk salt
    2 tsk chilipulver
    2 tsk paprikapulver
    1 tsk vitlökspulver
    1 tsk lökpulver
    1 tsk spiskummin
    2 krm cayennepeppar

    Brukar ha med mig som present när jag blir bortbjuden, väldigt populärt då den doftar himmelskt. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre! Ska verkligen ge det en chans, även om Studenten A tog udden av glutamathotet.

      Radera