Frugalt vinhack 2:2

Howdy wine loverz (ja, jag använder z på ett omotiverat sätt i text, ingen är perfekt). Hoppas du blev lite klokare av Frugalt vinhack 1:2 men nu kommer det ni egentligen vill åt nämligen artikelnumren. Och innan jag börjar vill jag flika in den sista kommentaren från igår och det var en f.d. krögare som kallade sig "F.d. Krögare" som sa att folk i gemen skäms så för att ta husets att de redan tar det näst billigaste vinet och därför är det egentligen "husets" som ligger på det "näst billigaste vinet" om ni fattar. Ni måste alltså rycka upp er ett snäpp, till det näst näst billigaste vinet för att få bang for the buck. Aaah älskar blögga.

1. Rött vin
Om min vinimportörskontakt skulle välja ett "husets vin" att alltid ha hemma skulle hon på rödvinsfronten ha ett tiotal flarror Caravan (Australien). Artikelnummer 6573. Pris: 89 kr.




2. Vitt vin
Detta kom lite som en chock för mig men hon name-droppar ett enliters tetra-vin vid namn Aussie White. Ett Chardonnay som kostar 69 kr för en liter (1000 ml!). Artikelnummer: 6449.


"Om du tycker att det har för sött lägger du bara i en isbit, det tar ner sötman." Tydligen så har kyla den egenskapen, att det domnar vinet. Det är kanske därför jag gillar att ha mitt vita liggande i frysen en timme innan servering, då blir det så där crisp torrt som jag tycker om.

3. Rosé
För övrigt anser min källa att rosé är underskattat. Särskilt som buffédryck då såväl kött- som fisk serveras. Dessutom - och detta var nyheter för mig - färgar rött vin tänderna lilasvarta i det fall man innan intag ätit något som legat i vinägerinläggning (blir någon sorts kemisk reaktion). Rätt så ofta har man ju vid smörgårdsbord olika pickles och inläggningar, så det förklarar varför man på så många mingel ser folk med dessa missfärgningar.  Inte snyggt! Rosé for president om man bara ska ha ett alternativ. Hennes förslag var det matiga Mulderbosch från Sydafrika. Artikelnummer 6077, pris 89 kr.

Överlag är sydafrikanska viner bra och du känner igen dem på att de ofta slutar på -bosch eller för att de står under rubriken "Sydafrika" på stora gröna apoteket. Tydligen har man dragit upp sötman på Mulderboschen för den svenska marknaden det senaste året men den är fortfarande god och väl kyld med en isbit i funkar det utmärkt.

Till sist då tänker jag delge ett par moraliskt förkastliga begivenheter så jag måste be de av er läsare som har moralisk kompass (Eva) att sluta läsa. Det är ju så att Systembolaget nästan förbehållslöst tar emot returer av sina varor. Även om de är öppnade. Jag har själv bevittnat hur en kvinna kommit farandes med en till hälften urdrucken BIB och fått pengarna tillbaka utan kvitto. Anledningen till att man så frikostigt tar emot dessa i studentstäder vissa delar av landet rikligen förekommande - ibland även nästan urdruckna - reklamationer, är att man som existensberättigande gentemot staten & Big Brother (EU) har något som kallas NKI = Nöjd Kund Index. Om kunden - d.v.s. du, jag och random fyllo - inte är NÖJD ryker monopolet som ett sparutrymme hos en consumer sucker på lönehelg. Dessutom är det inte systemets sista rad som drabbas utan producenten som får ta tillbaka och ersätta systemet för en produkt som förtärts till 9/10-delar innan konsumenten insåg att det nog var något fel. Just sayin. Och hade jag varit fattig omoralisk student så nog hade jag kört det gamla vattentricket, det man trixade till hemma hos pärona. "Vi tog en klunk av det här vita vinet och kände genast att det var korkat...". Jag tror knappast att personalen tar och halsar en klunk på stående fot för att kontrollera vattenhalten i flarran om en så siger.

Dessutom finns det anekdoter om folk i sydligare delarna av landet som tagit sin bil över gränsen och köpt ett vin till billig peng för att sedan reklamera samma vin på systembolaget fast där till en helt annan prislapp. Detta ska vara omöjligt att göra eftersom Systembolaget kräver att svenskimport får en specifik liten etikett med mening jag ej kan avslöja för det övergår min moraliska gräns. Men långt ifrån alla systemetanställda gör den checken, man tar bara emot vinet och skickar tillbaka det till leverantören som en reklamation.

Personligen skulle jag inte orka hålla på med den här typen av manövrar, även om det skulle få mig att känna mig ung och daredevil. Det blir för mycket logistik helt enkelt. Men om du som läser är en fattig enögd student vars kropp kräver riboflaviner för att du ska klara av dina studieresultat så att du ska kunna lyfta dig och din familj ur extrem fattigdom...så är det fortfarande...moraliskt förkastligt...(jag tror att Eva läser fortfarande).

Mvh/
FruEfficientBadass

35 kommentarer:

  1. "Howdy wine loverz (ja, jag använder z på ett omotiverat sätt i text, ingen är perfekt). "

    Haha, jag kommer fortsätta använda z:an, skriva jag "tänker" istället för tycker och använda =). Hate it, love it, deal with it.

    När det gäller Chardonnay har jag mycket svårt för denna druva. Smörigheten som kommer från Diacetyl har jag någon form av överkänslighet mot. I ölvärden är Diacetyl ofta en felsmak och jag känner den alltid direkt när något inte gått helt rätt i processen. Vissa stilar som typ tjeckisk pilsner ska dock ha en del Diacetyl i sig men det är i stort sett den enda stilen.

    Förövrigt TYCKER jag att en på frugal-vin-tips-flik på blögga ska upp prompt. Under 100kr kanske?

    Mitt bidrag blir först och främst Governo Nr 72526.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé! Gör en i helgen när alla spottat ur sig. Och ja, Chardonnay är knepigt. Men med massor av is....Och lite sprite...

      Radera
    2. När vi var i UZA och vinprovade på min och Fru IGMRs honeymoon-och-giftasigismygresa fick jag veta att:

      Chardonnay som lagras på stålfat inte får samma smörighet. Vad tror ni om detta?

      Radera
    3. Ibland gör man rätt: Yes! Chardonnay i supersmöriga, ekstinna viner från Australien går fet(!)bort. Men denna druva kan ju så mycket mer. Finstämda, eleganta blanc-de-blanc champagner (och som komponent i nästan alla andra champagner också) och krispigt aptitretande viner från Chablis (också 100% Chardonnay vilket en del inte verkar känna till). Finns också andra lite mer "rundade Chardonnay-viner från Bourgougne, men de kostar ju en del och platsar inte här. Spännande tips, men Aussie-tetran går bara inte. Vita viner till mat ska inte ha någon sötma.

      Magnus

      Radera
    4. Diacetylen kommer ur jäsningsprocessen och har inte så mycket med lagringen att göra. Jag kan gå in full nerd mode här men bespar er det för tillfället.

      Radera
    5. OK ok ok. Det finns så mycket kul här i världen att förkovra sig i. Här sitter herr IGMR på sitt lönejobb och drömmer om mer tid. 2026 när vi kör hoppsasteg i armkrok ut ur lysrörsbunkrarna kan du väl göra dragningen om diacetylen?

      Radera
    6. Jag har ett bygguppdrag som kommer efter 2026 som skulle kunna innefatta både Herr och Fru IGMRs expertis. Tänk "husdrömmar"-klass. Det kommer en upstartsinlägg på bloggen så småningom!

      Radera
    7. Me2! Jag kan slarvsätta tapeter i barnens rum.

      Radera
    8. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
      1) kärleksspell
      2) Lost Love Spells
      3) Skilsmässa Spells
      4) Äktenskapsstavar
      5) Bindande stavar
      6) Breakup Spells
      7) Förbanna en förälskad älskare.
      8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
      genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Ja, jag läser allt. Bra att du fattat det. Järn ger skärpa åt järn, så skärper den ena människan den andra.

    Skrattade dock gott. I natt kunde jag inte sova utan låg och tänkte på allt festligt jag läst på din blogg. Det roligaste var om kvinnan "ur balans" enligt ditt tyckte, eftersom hon var förtjust i helvetespasta. Och så de sjuka bilderna på pastaansiktena till det. Länge sedan jag skrattat så mycket och i flera dagar. I natt också då när jag mindes det och lite annat. Undrar om det är du som är ur balans, haha! Eller så dricker du cava varje dag. Dessa ting hänger dock ihop förstås.

    :)

    /Eva

    SvaraRadera
  3. Och jag som konsekvent har räknat bort (student)vin på 1 L tetra! Måste helt enkelt ge chardonnay en andra chans.

    Mitt bidrag till "frugala vin-fliken":

    https://the-simplicitas.blogspot.com/2018/12/basta-frugala-nyarsbubblet.html

    Studenten A har flera bra tips i kommentarsfältet där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Och jag som konsekvent har räknat bort (student)vin på 1 L tetra! Måste helt enkelt ge chardonnay en andra chans." Det kanske är i linje med det IGMR säger ovan: Skit i ekfat och annat lullull, Chardonnay göre sig bäst i stålfat och sen tetrapak! Ungefär som min pappa som går på systemet och knäpper med fingrarna för att höra vilka som är PET, då nappar han. En riktig konnässör.

      Radera
    2. Haha! Jag kan förstå att det väger över om det är pant.

      Radera
    3. Ska ärligt erkänna att jag har ett register för samtliga av mina favoritviner, uppradda efter prisnivå.. visserligen inte druckit vin särskilt länge men listan uppdateras kontinuerligt vilket är kul och lärorikt :)
      /A

      Radera
    4. @St A: "visserligen inte druckit vin särskilt länge men listan uppdateras kontinuerligt vilket är kul och lärorikt :)" Vad är du inne på nu, andra året? #skrumplever

      Radera
  4. När det gäller returer och reklamationer så var jag en gång för länge sen på studiebesök på V&S (Vin- och spritcentralen, låg i Årsta i Stockholm). Där fick vi veta att returer och reklamationer som kom till glasbanken skickades vidare till dem för analys (de hade en hel avdelning med kemister). Ett typiskt exempel kunde vara en medelålders man som kom in med en flaska whisky (mer sällan) eller en Absolut (betydligt oftare) som hävdade att alkoholhalten var för låg. Kemisterna tog emot flaskan och analyserade. I 9 fall av 10 var det rätt alkoholhalt, men med de övriga 10 procenten så gjordes lite grundligare undersökningar. I dessa undersökningar ingick bland annat att titta efter små blyertsstreck på etiketten. Sen skrev de en rapport. När den medelålders mannen kom och hämtade rapporten så ställdes följdfrågor av typen "har du tonårsbarn hemma?". Om svaret var jakande så gjordes ett tillägg i rapporten (ungefär): Kunden har fått vår analys och även studerat flaskan i detalj. Han lovar att ta ett allvarligt samtal med omyndiga familjemedlemmar.

    Hälsningar Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha jag garvar ihjäl! Var på lunch hemma hos mina föräldrar när jag läste denna kommentar och var nära att läsa högt men kom på att det nog var too soon https://www.youtube.com/watch?v=B2T1wmRhp6g.

      Radera
  5. Yay, caravan och aussie är redan "basvaror" i vårt hem, fungerar verkligen till allt och när man köper dem är det så sjukt praktiskt att slippa det klassiska klirret i kassen då varannan är tetra👍 Bara en sådan sak

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja bara en sån sak #Lean. Särskilt eftersom Systemet nu vässat sin ekoprofil och tagit bort "strumporna" som förr räddade mången smygalkis från pinsamma klingljud.

      Radera
  6. Late to the party...

    En kommentar till gårdagens hack: i Ungern är det sen gammalt mycket vanligt att vinet blandas med bubbelvatten så vanligt att de har inte bara ett namn för det utan så vanligt att det på menyn på en lite gammaldags restaurang kan finnas en hel sida för detta med olika namn beroende på andelen vin och vatten.

    Det är utmärkt varma dagar och dessutom smakar mindre bra viner betydligt bättre när man blandar dem med vatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Najs. Man undrar ju lite vad de olika alkoholgraderna får för namn. "Liten elegant" vs. "Bitchslap maestro" oder?

      Radera
  7. Som en lydig lärjunge har jag nu varit på systemet och köpt Caravan, Aussie och Dao. Tack för alla tips och roliga blogginlägg! /Birgit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha det är bra, ät ur mina hand bara. Glömde jag den däringa formuleringen i början av inläggen nu att jag är vin-influencer och därmed dömd till white collar prison?

      Radera
    2. Det börjar bli dags att sätta åldersgräns på bloggen med andra ord? Säkerställs med inloggning med mobilt BankID

      Radera
    3. Haha ja! Och nu är även jag på plats på systemet (på MOS). Vår dotter har tagit hål öronen och detta är vårt närmaste systembolag. Vi tar idag och handlar alla artikelnummer i detta blogginlägg + kommentarer.

      Radera
    4. Kanske bör tillägga att vi köper alkohol för 240 kr per månad. Så det blir inte så mycket. Och det räknade handelsbankens app ut åt oss. Den loggar alla köp och sorterar dem åt oss. Mycke finurligt!

      Radera
  8. Jäklar vilka faktakunskaper ni besitter! Låter som många timmars studier bakom. Själv kan jag inte mycket om vin men relaterar ändå till den världen genom fina minnen från sena tonåren. Inga fylleminnen utan farmor och farfar bodde i Provence och där var jag och bodde år efter studenten och då åkte vi runt på vingårdar, jag körde och farfar provsamakade. Han hade basker på huvudet, en scarf runt halsen och en monokel (han var blind på ena ögat) och en provsmakningskåsa i nåt metalligt material i ett band runt halsen. Côtes-du-Rhône och Châteauneuf-du-Pape var det som gällde. Men bäst vin fanns ändå att hämta i egna stora plastdunkar ur en kran i väggen hos de lokala vinodlarna. Jag provsmakade också ibland för det var (är fortfarande?) inte så noga med vin och bilkörning. Farmor blandade alltid vatten i sitt rödvin. Hon började dricka sent för hon var kristen och trodde inte det gick ihop men sen läste hon i boken att Paulus sagt att lite vin var bra för magen och sen dess drack hon lite varje dag till middagen.

    De blev båda 96 år och ligger som sagt begravda på Bjuråkers kyrkogård. Så ni har vinkännare inteäkten EB, dock inte vid liv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow chills down my spine vilka underbara minnen Ingrid! Jag ser din morfar framför mig som någon sorts hälsingsk Evert Taube med monokel. Kul med din mormor. Min var inte religiös men väldigt anti vin/sprit. Men tidigt 90-tal läste hon i Tidningen VI att det kunde vara bra att dricka ett glas rödvin om dagen och då bunkrade hon upp med mängder av [troligtvis prisvärda] pavor i förrådet och doserade ut till sig och morfar, som om det var fiskleverolja eller något. Ett mycket torrt förhållningssätt till vin. Lite som amerikanarna och deras syn på mat, som någon form av teknologi där man fokuserat räknar ut näringsinnehåll, kalorier etc. Själva njutningen är som bortblåst. Jmfr random fransman, där upplevelsen är råvarorna, tillagningen, umgänget, upplägget, tillbehören, synergierna med drycken som någon nämnde, samtalen (franska skolbarn "tvingas/lär sig" äta lunch under en timmes tid fyra rätter ink ost OCH LINNESERVETT känn på den), l'ambiance...allt det som är måltidskultur. Bläk för teoretiserande kring mat & vin. Minus kostnadsaspekten då he he...

      Radera
    2. Vilken syn i svenska skolor!

      Radera
  9. Låter som din farfar hade stil.

    SvaraRadera
  10. Apapap...

    Hur kan det mest frugala av allt passera obemärkt förbi här?

    Göra eget vin!
    (Och jo jag gjorde det också i ungdomen men det är inte det vi pratar om här)

    Köper man en dyr vinsats så slutar det med ett pris per flaska på ca 40kr och då smakar det som minst det dubbla från gröna apoteket.

    SvaraRadera