Stil efter 40

"Women [och män, min anm] at every stage in life need real clothes, clothes that are friends." (Diane von F)
Stil är som bekant tidlös och därför stör det mig inte att ta min inspiration kring kläder från en återvinningsrumsfyndad Harper's Bazaar från april 2009. Där hittar jag reportaget "Fabulous at Every Age & Price" som frontar då-heta namn som Michelle Obama, Tilda Swinton och Carla Bruni-Sarkozy. Man får också minnas att världen befann sig i finanskris varför temat kostnad genomsyrar hela reportaget. "They days of the $3000 impulse buy are over" vilket jag hoppas är ironi men jag är inte helt säker. Any Heuw, reportageidén sammanfattas med nedan bild, d.v.s. att det finns overlaps mellan 20/30-åringen och 40 plussaren:


Ni som följer mig på Insta vet att jag vintagefyndade en snarlik marin tröja som den längst upp till vänster fast av märket Busnel* i höstas. Betyder det att jag är en åldersförnekare? Jag älskar den där tröjan, minus att den kliar när man blir varm. Moderedaktören tipsar om lite generella riktlinjer för oss som passerat 40 och det är väl egentligen inget nytt under solen: Investera i klassikerna av typen trench, ridstövlar eller den perfekta läderjackan, bla bla heard it all before. MEN, sen kommer en passage som är så perfekt, så inspirerande och så lysande, att jag utan att skämmas klipper in hela konkarongen (konstigt - konkarong fanns inte i Bloggers rättstavningsprogram men det gjorde konkarongen):
"What you have to leave behind is the clutter - those noisy, trendy items that lure you to the dressing room because when you put them on you feel very rock'n'roll when you're really a classical person, or very boho when you're completely Park Avenue. Don't beleive the hype! In this economy, you need to be smart and hypercritical about your choices. [...] This new mentality of putting serious thought into your purchases, buying less and buying better, wearing iconic accessories again and again, and splurging on the smaller stuff could have a profound collective effect on women's [och mäns, min anm.] style this decade because it forces you to focus on what you like most and what you can live without. It won't be easy, but once you get rid of the nonsense that you've been collecting, you will be left with a core, classic wardrobe - your style distilled, 100 percent recession proof."
Alltså...jag kan inte sluta läsa den fetmarkerade meningen, det är så vackert. "Your style distilled." Jag får på riktigt gåshud. Nedan en bild på min och min mans gemensamma garderob tagen utan någon som helst prepp en lördag förmiddag i januari. Vissa skulle kalla den tråkig. Jag kallar den ett destillat. Jag/vi har under de senaste 20 åren kokat bort ballasten. Dessutom verkar vi ha fusionerat till den grad att jag ibland tar fel på sidan av garderoben, men det är en annan diskussion.


Varenda plagg är av [hyfsad] kvalitet, alla plagg kan obehindrat kombineras med allt annat och är, precis som DvF beskriver i det inledande citatet: Good friends. Faktiskt till den grad att jag har mycket svårt att skiljas från dem. Ni minns kanske min quest att laga fem småhål i den grå V-ringade vilket skedde med framgång på grund av ett geni på kemtvätten. Likt Bergman vill jag begravas i något nött, högkvalitativt, gärna av cashemere. Eller begravas förresten...jag vill kremeras i cashmere, vilket för övrigt blev en vacker alliteration.

Artikelförfattaren Jennifer Alfano ger vidare några konkreta stiltips:
- Kontrastera proportioner, d.v.s. blanda stort och litet. Exempelvis parar du en lång cardigan med en smalt läderskärp. "Anyone from 25 to 75 can do this", puh skönt att höra.
- Använd milda grå och hudfärgade toner som bas, men kontrastera med svart eller en riktigt stark färg så som orange eller neon.**
- Accessoarer är alltid viktigt, men särskilt viktiga om du av budgetskäl måste hålla nere inköpen. Låt ett par to-die-for svarta sandaler lyfta alla dina befintliga outfits.
- Att återkommande bära samma accessoar visar på sofistikerad stil av två skäl (man exemplifierar här med Michelle Obamas Alaïa-skärp som tydligen var en snackis 2009): a) Du är en person som uppenbarligen vet att beräkna PPA (Pris Per Användning) och b) Du visar prov på stilskicklighet eftersom du förmår skapa att mixa och skapa med få beståndsdelar. "Pick a couple of pieces that you love and wear them almost obsessively until they become your style trademarks."Ni som följer mig på Insta vet att jag i december rensade ut i smyckeslådan och jag har nu två halsband och två armband kvar (jag slutade tydligen tåla örhängen efter att jag slutade jobba, mycket märkligt). Jag märker hur mycket mer jag gillar att använda dessa halsband återkommande och regelbundet när jag bara har dem. Det blir som en lagom trevlig tankenöt att knäcka varje lördag.
1) Vilket halsband?
2) Vilket Chanelnagellack att para det med?

End of story morning glory. Resten av kläddebaclet är som en mjuk, härlig, välkomnande upplevelse av att varje dag träffa sina bästa vänner och åter få krypa in i deras välbekanta, lagom värmande och 100% ej skavande skydd. I den mån jag ändrat min klädstil de senaste åren är de mer ett resultat av min resa mot FIRE, d.v.s. längtan efter minimalism, enkelhet och komfort, snarare än att jag känner att jag behöver presentera mig på ett annat sätt bara för att jag blivit äldre. Har du ändrat ditt sätt att klä dig med åren och har du några bra stilknep att bjuda på?

Mvh/
FruEfficientBadass

* En annan skillnad var att jag betalade typ 5 dollar och tröjan i HP kostar 845 dollar.
** Jag tänkte faktiskt på detta med neon efter att ha plöjt senaste säsongen av Modern Family där Gloria, i den scen där hon ska driva ut onda andar i ett mäklarobjekt, har ett så djävulskt snyggt neongulgrönt halsband som bara lyfter. Å andra sidan klär den skådisen i allt, men det var något extra med den där klassiska outfiten och så det neoniga på det. 

29 kommentarer:

 1. Åh, asså jag bara älskar er garderob. Jag blir avslappnad och känner ett inre lugn bara av att titta på bilden av den.
  Själv är jag inte riktigt där än. Har fortfarande ett och annat plagg som sticker ut från den annars "woods/horse"-stilen vi kör på (vet inte ens vad genren heter på riktigt) men eftersom jag kör med mitt köpstopp och planerar att använda slut på mina nuvarande kläder så kanske jag hamnar där om några år (?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns något så tillfredsställande med att verkligen nöta ut plagg. Så att de blir typ genomskinliga.

   Radera
  2. Som Ingvar Kamprad gjorde!

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Bekvämt
  Kompatibelt
  Välskött

  Volilá, all you need to know.

  Sen, den här mohairtröje-trenden. Komba inte mohair med de svarta byxorna som mest suger åt sig fluffet. Hår och fluff sänker vilken outfit som helst.

  Selected Femme är ett budgetalternativ på riktigt sköna och lättskötta kostymbyxor. Har ett par som jag lätt tvättat 30 ggr på ett år. Fortfarande superfina.

  Putsa skorna! Jag skojar inte, skitiga skor är lika illa som fluff och hår.

  Trosskydd skyddar kläderna mot svett, givet att de inte syns.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Selected Femme är ett budgetalternativ på riktigt sköna och lättskötta kostymbyxor. Har ett par som jag lätt tvättat 30 ggr på ett år. Fortfarande superfina." Not tagen.

   Radera
 3. Känner igen de ljusblå skjortorna. Konformt och "safe", eller bara att inse att de funkar bäst för mig.

  Håller mig annars borta från modediskussionerna men har två språkliga kommentarer:

  Ordet "konkarong" förekommer nog bara i uttrycket "hela konkarongen", så i obestämd form ligger det långt ut i svenska språkets periferi (felstavningsmarkeras här också).

  Ordet "neon" är för mig ett grundämne (en ädelgas gu'bevars) som ger ett skönt sken. Men är det verkligen en färg?

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neon i sig själv är ju ingen färg, utan ett prefix som talar om att en färg just ör starkt lysande, tex neongula, neonrosa. Alla de färgerna var ju väldigt moderna på 80-talet

   Radera
 4. Att det skulle vara/bör vara sådan skillnad i klädsel för kvinnor på 20+ och 40 håller jag inte med om. Den där knytblusen med jacka/kavaj på bilden skulle jag tänka att en kvinna långt över 40 skulle ha, om hon nu inte var politiker eller innehade någon speciell position. Då skulle hon kunna ha det även vid 30.

  Att just 40 ofta ses som någon tantgräns är intressant. Kändes inte alls så för min del och de flesta man ser i den åldern ser ju betydligt yngre ut idag än förr. Men det varierar förstås starkt. Just i Sverige är det väl välkänt att särskilt kvinnor klär sig generellt sett stillöst. Det kan ju gälla för män med, men nja håller inte riktigt med om det. Hur som helst, yttre stil och självrespekt hänger ihop. Då snackar vi inte pengar och status, det är något helt annat. Stil kan även en fattiglapp ha. Den sitter i sanning inte i mängden cash att shoppa för. Mest sitter den nog i attityden. Självaktning gör dig snygg!

  Däremot förväntas väl, med stigande ålder, en större medvetenhet kring kvalitet, vad som verkkligen klär en, passande färger och en viss konservatism istället för tvära kast mellan olika stilar som bara ger ett omoget intryck. Men det är väl också vad du redan skrivit i inlägget.

  Orange är riktigt snyggt. Skulle gärna ha den där randiga tröjan, kjolen och 40-väskan. Skorna går bort, likaså jackan med knytblus. Blusen kan gå, men då ensam, ihop med jackan är det alltför tantigt! /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just medvetenheten av vad som passar en är kanske det som gör skillnaden. Många av de s.k. modeplaggen som oftast inriktar sig mot 20-åringar passar egentligen få kroppstyper. Om alla klädde sig efter sin kroppstyp så skulle vi ha en betydligt vackrare värld. Sen tycker jag personligen att vissa kläder inte passar med stigande ålder i alla sammanhang.

   Jag har varit på föreläsningar med en kompetent kvinna på hög position vars garderob fastnat i 80-talet. Vid ett av tillfällena hade hon minikjol i läder och läderjacka. Minikjolen var så kort att när hon satt bredvid mig på fikat så kunde jag se hennes trosor. Nästa gång kom hon i neonrosa dräkt med ett hårspänne i samma färg för barn. Det var tantstil på dräkten. Jag har också sett henne i läderbrallor, vilket jag tyckte var snyggt. Jag lovar att de flesta inte hörde något av vad de sa utan funderade på vad hon tänkt när hon valt dagens outfit. Jag kommer inte ihåg något från hennes föreläsningar förutom hennes udda klädstil. Jag hade så stor lust att ta henne och shoppa en klädsel som passade hennes stil men som inte var för 20-åringar.

   Min mamma (60+) kommenterade faktiskt att det är lustigt att när hennes mormor var i hennes ålder så gick hon klädd i svart kjol och blus medan hon har stuprörsjeans.

   Radera
  2. "Jag har varit på föreläsningar med en kompetent kvinna på hög position vars garderob fastnat i 80-talet." Det var kanske meta, hon var så trendig att du inte fattade. Liksom tantdräkt och barnhårspänne liksom...såååå 2020.

   Radera
  3. Ja, kanske är det inne?! En bekant gick på bröllop i ny klänning i åttatusenkronorsklassen och till det en barnväska från loppis för en tia. Färgmässigt passade det utmärkt, men nog reagerade jag på stilblandningen. /Eva

   Radera
  4. Det var kring 2010 så tror inte det. Det är väl bara en av de där grejerna som är obegripliga i världen. Ungefär som asiaters fascination med Hello Kitty och andra, vad jag skulle klassa som, barnfigurer.

   Radera
  5. Plina, tänk nu på vad du säger! Fru EB har flera gånger sagt att hon faktiskt antecknar viktiga ting i sitt Hello Kitty-block. /Eva

   Radera
  6. @Eva, det är helt underbart, jag läser första meningen och känner; det är Eva som kommenterar. Och det stämmer i 90% av fallen! Keep it coming (dina kommentarer alltså).
   /C

   Radera
  7. @C, håller med. En Eva-mening har en särskild karaktärestik, jag skulle kunna urskilja den i en lunta GDPR-mos illare än kvickt.

   Radera
  8. Håller med! Eva har STIL i sitt sätt att skriva. Jag är mer trucker. Apropå framtoning och kläder. Språket är lika viktigt som dammfria kläder.

   Morsan Ribbing

   Radera
 5. Jätteintressant det där med kläder. HIstoriskt har jag bara köpt mer och mer av sådant jag tycker är fint. Nu har jag landat i något som förmodligen drar sig åt minimalisthållet. Jag har inte slängt allt överflödigt men jag siktar på att fasa ut allt mer plagg på sikt. Det jag köper nytt nu är bara det jag tycker är kalasbra/fint och som jag behöver. Senaste köpet var de dyraste kallingarna jag någonsin köpt: 390 kronor för ett par sydda i Sverige av fint material. Som en kvinna i en minimalistdokumentär sade: Jag äger inte så många olika kläder men de jag äger tycker jag är de mest kickass finaste. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. 390 spänn för ett par kallingar. Går bra nu Petrusko.

   Radera
 6. Roligt att du använder ordet konkarongen!
  Har aldrig hört någon annan än min mamma som var född i trakterna mella Uppsala, Enköping, Västerås använda det uttrycket. Hon var född 1923. Roligt att höra det igen - och från en så ung person. /Marie-Louise

  SvaraRadera
 7. Men Fru EB, garderoben är ju inte organiserad efter färg! Det är mitt absolut bästa tips för en harmonisk garderob, att färgkoordinera alla plagg som hänger eller förvaras i samma låda. Ger harmoni och man vet exakt hur många svarta t-shirtar (2st) eller blå skjortor (3st) man äger. Gör om och gör rätt! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å Anonym jag vet, jag vet...men det blir artvidrigt om jag ska blanda och ge bland mina och makens plagg, det måste bli två separata sorteringar. Vet du, att vissa menar att man ska sortera plaggen i LÄNGD har du hört någe så knasigt?

   Radera
  2. Längd? Aldrig provat, får bli nästa Capsule. /C

   Radera
  3. Längd. Vardagsedge.
   /C

   Radera
  4. Det börjar med sortering på längd, plötsligt har man skaffat tribaltatuering och börjat missbruka heroin.

   Radera
 8. Har inte ändrat min stil nämnvärt sedan 20-årsåldern (förutom då jag var gravid och en tid efter då jag hade en annan (någon annans?) kropp), och nu är jag snart 46. Kör klassiskt stilrent (ytterst få kläder har mönster eller fickor). Färger är svart, blå, grön och plommon/vinröd. Möjligen något grått och mörkrött också.
  Jag kör Capsule wardrobe och är SÅ nöjd. Har provat olika sätt att sortera mina kläder; färg, kombination och nu senast efter hur frekvent jag använder dem för att se om jag kan rensa ut några plagg. Är ambivalent vad gäller ordningen på kläderna.
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. "förutom då jag var gravid och en tid efter då jag hade en annan (någon annans?) kropp" Haha, word! Den där andra personen som insisterar på att se precis lika gravid ut efter förlossningen som före. Vad är det där i magen, va?

   Radera
 9. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera