Kondo-söndag: Breaking Free From Mountain of Stuff

Det första som slår mig när jag ser detta avsnitt är att jag vill flytta till L.A. Jag tror att alla avsnitt är inspelade där va? Och det känns så behagligt: Inte för varmt utan bara lagom soligt, varmt och palmigt. Kan ha att göra att jag har den svenska vintern i ryggen och längtar ihjäl mig till vår och sommar, men hur najs är det inte att året om kunna planera suckulentodling.


Något jag emellertid inte avundas den här amerikanska familjen är deras prylberg. Det här måste ha varit värst hittills non? Eller var det empty nesters med tomtarna? Den här röran berör mig mer eftersom jag kan relatera så till prylarnas art: Barnkläder i olika ålderskategorier som ska sorteras och kategoriseras för framtida användning. Fula plastkreationer av typen "baby-gym" (satans gåva till nutidsmänniskan) och den där omöjliga planeringen när man är mitt i barnafödarkarusellen ("Det här är bra att ha om/när vi får ett till barn"). Tur man kommit ut på andra sidan så att man kan börja slänga på allvar.

En sak som vi tidigare diskuterat är det dilemmat som den till honom oproportionerligt snygga kvinnan har nämligen att befinna sig "in between sizes". Just nu drar hon på sig något praktiskt, troligtvis i väntan på att bli på smällen och så är planen att hon ska komma i sina små plagg sen. Svårt att rensa då menar jag. Eftersom jag själv varit i den situationen mellan mina nio barn (åtminstone känns det som nio) är mitt stalltips att lägga undan favoriterna från förr i en resväska/låda på behörigt avstånd och parallellt med detta plocka ut en capsule av okej plagg du kan använda nu: Ett par sköna byxor, en förlåtande cardigan, en wrap dress osv. som du kompletterar med kick ass accessoarer och snygg friss. När du klippt sista navelsträngen gör du en reverse heffaklump (vilket av någon outgrundlig anledning alltid tar minst nio månader) och därefter kan du börja plocka tillbaka från resväskan pö om pö. Men ha för guds skull inte dessa plagg framme som en konstant påminnelse. Den garderob du öppnar varje dag ska passa dig i nuvarande skick till 100%. Minns också att en storlek är bara en storlek och inte ett mått på din excellens som människa, det är bara din ISK som kan visa på det. Och din själ och sånt.

En annan sak som det här avsnittet lyfter fram som jag själv gått och grunnat på är kvinnans opponering mot "spark joy"-jiddret kring kläderna. Att göra spark joy med "prydnadsföremål" och köksgeråd fattar jag. Men garderoben är ju ett intellektuellt pussel där du måste få ihop en fungerande helhet. Det kanske är så att du behöver de där svarta kostymbyxorna för att få din vardag på jobbet att funka, även om de inte sparkar lika mycket joy som din cocktailklänning. Jag befarar att man lätt slutar med en väldigt brokig uppsättning kläder om man hårdnackat ska gå på spark joy. Min rekommendation är att man gör något enligt nedan:
1. Skriv upp ungefär hur mycket tid du ägnar dig åt olika aktiviteter under din vakna tid. Ex. jobb = 60%. Hemma med barnen = 30%. Skogspromenader = 9,999%. Fest =0,001%.
2. Sen viktar du din garderob ungefär enligt detta d.v.s. du har cirka hundra gånger så många jobboutfits som festoutfits. Nej jag bara skoja, det var onödigt dystopiskt. Men säg 10 fungerande jobboutfits (exempelvis bestående av 2-3 nederdelar och 7-8 toppar/skjortor och ett par kavajer), tre uppsättningar fritidskläder för inomhusbruk och en uppsättning outdoor-kläder för alla väder. Och så en festuppsättning som du varierar med accessoarer. Du behöver max två pumps såvida det inte är en hobby av något ofrugalt slag - att köpa skor du aldrig använder alltså.
3. Förvara jobbkläder på ena sidan garderoben och fritid/fest på andra så spar du tankekraft. Eller så förvarar du fritidsplagg i en byrålåda eftersom de sällan behöver strykas.

Kort sagt, jag är lite skeptisk till spark joy avseende kläder. Men det är klart, har du lika mycket kläder som kvinnan i avsnitt två (Empty Nesters) får du nästan börja med en grovrensning med spark joy för att sen gå in på outfits, annars blir det ogörbart. Men för vanliga dödliga tror jag mer på att cherry-picka fungerande kombinationer för att sedan göra sig av med dödköttet. En reflektion från det här avsnittet är också att jag upplever att de båda, men framför allt hon, klädde sig bättre i slutet av programmet än innan. Det var som att hon återupptäckt en del plagg i garderoben under rensningen, färgglada klänningar som passade henne som en smäck. Jag är nyfiken på vad ni tycker om detta med spark joy-systematiken och förmågan att bygga en fungerande garderob?

Mvh/
FruEfficientBadass

21 kommentarer:

 1. Jag tycker spark joy handlar om hur kläder får dig att känna dig och hur de passar dig. Jag har en del kostymer som både känns bra att ha på sig och som jag tycker är snygga. Senast jag köpte en kostym så köpte jag en billig en (pga att jag vuxit ur mina andra) och jag kan säga att den varken fick mig att känna mig snygg eller spark joy. Den blev skrynklig av användning etc så den åkte ut i senaste rensningen. På samma sätt köpte jag en snygg kjol som visade sig krypa uppåt hela tiden. Ingen joy där att gå pch dra i den hela tiden. Så jag ser egentligen ingen motsättning mellan att bygga en fungerande garderob och joy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du har en poäng, helt klart. Ett skavande plagg är ett skavande plagg, oavsett hur väl man skulle behöva dess funktion i tjänsten.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Håller med Plina, joyen måste finnas där men i övrigt handlar det om att välja rätt tillgångsslag. Från början eller vid nystart/ombalansering. Men ska man rensa en hög modell större måste man nog blanda in en hel det diciplin och krasshet med. Orkar jag sköta om alla dessa plagg så de hänger rena och strukna när jag öponar garderoben? Den frågan är bra att börja med.

  Angående graviditet. Jag var en heffaklump. Gick upp 30 plus kilon och hade smilgropar i knävecken istället för ”hålet”, ja du fattar. Jag var så lycklig över graviditeten att jag sket i allt runt kläder. Jag fick en hel påse blandat noppigt av en vän som jag bodde i, köpte inte så mycket. Och dessa kunde jag med glädje slänga sedan. ”Komplikationer” var en del av viktuppgången förstod jag ett år efter födelsen. Jag hade en process i magen som växte i takt med barnet och fick tas ut, som en tegelsten var den men snäll tack gode gud. Den vägde sina modiga kilon och efter något år fick jag tillbaka hålrummet bakom knät också. Önskar lite att jag sparat en av mina amningsbysthållare, för att kunna tro på att dagens Liptonpåsar faktiskt var i storlek som en delad vattenmelon då det begav sig. Jag hade kunnat försätta Arla i konkurs med min produktion. Om jag gått ut på marknaden istället för att stoppa i frysen.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Törs inte ens tänka vad jag hade kunnat dra in på den tyska marknaden, den lite mer tvivelaktiga
   (i jämförelse med Arla.) Tjena isken, här kommer tutt-insättningen, försök att inte spricka.
   Morsan

   Radera
  2. @Morsan: Obehagligt med tegelsten som parallellväxer med bebi. Och smilgropar på knän (så du och bebisen hade liknande hull till en början då?). Jag tänker mig (i teori) något i stil med "kabinväsketricket", d.v.s. du lurar dig själv att du ska på en enveckas casual chic semester i ett sydeuropeiskt respektive Lulevinterkt klimat och så packar du dessa två fiktiva väskor. Allt ska funka ihop och du ska trivas i vartenda plagg. Voilà - din vår respektive höst/vintergarderob. Sommargarderob Sverige =vårgarderob. Släng på en baddräkt och ett linne och fortsätt på våren.

   Radera
 3. Haha Morsan! Vilket otroligt härligt, roligt och sprudlande uttryck du har i dina texter. En fröjd att läsa.

  SvaraRadera
 4. Vilken fröjd det vore att höra dig som stå-uppare Morsan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just do it Morsan! Du har redan ett publikunderlag för att fylla ett antal O'Learys.

   Radera
 5. Problemet med det svenska klimatet vad gäller jobbklädsel är att 5 likadana uppsättningar funkar ej året om. På sommar kör jag kostymbyxor och 2varianter av bekväma skjortor (egyptisk bomull eller linne), när det blir kylare ska de tas på en tröja, långkalsonger, jeans, jacka Irriterar mig ofta på detta. Att klä på sig inför jobbet ska vara bekvämt och gå snabbt likt de som jobbar i vården har det, en skön rock, tofflor och allt löst sittande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ett gissel. Minns mina jobbdagar då jag tog på min 2-3 lager på morgonen men sen höll på att drypa av framåt lunch så det var ett joxande med långkallingarna. Det är det iofs nu också men då tar jag bara av mig jeansen efter hundrundan och går omkring hemma i underställ som en annan byfåne.

   Radera
 6. Vi såg också avsnittet ovan och kunde efter en delat blick konstatera: "Bränn skiten"
  Det var väldigt mycket konstiga anknytningsproblem till kläder, böcker och fan och hans moster. Vi ska inte predika, vi har också varit där. Det var bara så tydligt, och ledsamt.

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi såg också avsnittet ovan och kunde efter en delat blick konstatera: "Bränn skiten"". Haha, jorå. Nu har ni ju iofs inte barn än för då inträder en annan nivå i prylhanteringen i det att man som frugal weirdo försöker återanvända plagg och saker typ babysitter till barn #2 och det är ett litet härke att hålla reda på när barn 2 säsongsmatchar barn #1 för tre år sedan osv. Desto större anledning att vara stringent med sin egen skit så att man orkar med logistiken.

   Radera
 7. För att återgå till gårdagens inlägg om glassen som fortfarande sitter kvar i mitt smakminne, då jag tillsatte krossad choklad till vaniljvarianten och vips fick en egengjord Magnum i burk. Det stora hände nämligen att den yngste sonen spontant uttryckte att " det känns mer genuint att äta hemmagjord glass..." ( en fingrarvinnarteckenemoji)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir inte det typ strachiatella? A version I do not approve of i min school of ice cream. Men om sonen var nöjd så är ju inte jag den som är den. Ren vanilj är nog min favorit. Därefter blåbär.

   Radera
 8. Nu väljer jag att gå of topic: Åsa Linderborgs attack på Åsa Axelsson/”jag lämnar ekorrhjulet” på Aftonbladet.se i dag (ja, jag vet att man inte ska läsa click-bait media men ibland trillar jag dit). Kortfattat så menar Åsa Linderborg att Åsa A väljer att utnyttja samhällets resurser som andra skattebetalare står för när hon stannar hemma och inte lönearbetar, vilket ju iofs kan ses som sant. Problemet som jag ser det är att Åsa L själv är kulturarbetare och fakturerar mindre i egna firman än vad en student tjänar om året. Så hur i hela friden menar hon att hon bidrar? Eller räknas ”kultur” alltid som en välgärning oavsett hur mycket blaj/personliga/politiska åsikter man skriver?
  I debatten om FIRE så antar jag att man får vänja sig vid denna typ av ”du bidrar ju inte” diskussioner, mer här i sverige än i det stora landet i väst, eftersom det här är mycket ofinare att inte vara solidarisk. Någon som har en idé eller åsikt hur det ska hanteras? Ska vi alla leva i tystnad och utåt säga att vi ”driver eget” eller ska man vara ärlig med sina planer/hur man lever? För dig fru EB verkar det ju ha gått smidigt att dra sig ur men jag vet själv flera i min omgivning som öppet skulle ifrågasätta varför jag inte ”bidrar”, oavsett hur mycket och länge jag bridragit innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vi inte bara skita i vad folk tycker? Det är mycket som jag tycker min omgivning borde eller inte borde göra men de bryr sig inte om mina åsikter. Det är väldigt få människors åsikter som verkligen räknas i mitt liv i den omfattning att jag skulle ändra något radikalt och de som räknas accepterar nog tids nog min inställning även om de nödvändigtvis inte gillar den.

   Radera
 9. @Anonym 16:47: Ja, att ta ansvar för sin hälsa och därigenom undvika såväl sjukpenning som förtidspension är ju mycket osolidariskt (undrar för övrigt vem som skattat mest Life To Date - Åsa A eller Åsa L?). Jag tycker Linderborg är en fin författare och beklagar att man satte Persbrant i rollen som sig själv i filmatiseringen av Mig äger ingen. Men efter hennes agerande under Me too tappade hon enligt mig all kredibilitet (https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1185662?programid=2795 avser Medierna 20 okt förra året). Att skada en människa och dennes familj på det sätt hon gjorde i syfte att sälja kvällsblaska är i min värld fel. Hade jag burit ansvar för något liknande hade jag nog hållit låg profil under resten av mitt liv.

  Anonym, du är inne på något när du säger: "ja, jag vet att man inte ska läsa click-bait media men ibland trillar jag dit". Go implement!

  SvaraRadera
 10. Jag menar Medierna från 24 mars 2018.

  SvaraRadera
 11. Finns också ett intressant segment 45 minuter in i denna podd.
  https://podtail.com/en/podcast/alex-och-sigges-podcast/304-fladd/

  SvaraRadera
 12. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera