Ellinors tacokrydda

När vi tidigare i år diskuterade Tex Mex påminde mig Ellinor om hennes tacokryddmix:

Meh! Har du glömt min ljuvliga tacokrydda redan? Så enkel, så supergod!

1,5 tsk salt
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar

Jag fick lite dåligt samvete eftersom det var precis det jag hade gjort, glömt den. Så jag gjorde en batch.


Enda skillnaden från originalet från E var att jag uteslöt vitlökspulvret. Jag behövde ändå investera i "lökpulver", en artikel jag i övrigt aldrig använder och jag tänkte att någon måtta får det vara på spektaklet. Och det blev super! Jag körde ett blindtest på min man och han trodde att den jag gjort var den köpta. Om nu det är ett gott tecken. De var i alla fall väldigt lika och blotta tanken på att jag nu kan improvisera en tacokrydda hemma utan att springa till butik är en lättnad eftersom det är enda sättet att få i barna någe.


Den batch som jag gjorde fyller min tacomixburk (fyndad på Myrorna, det står "Ingefära" på baksidan i 70-talstypsnitt) till ungefär hälften vilket är vad en köpepåse gör också. En köpepåse kostar cirka 10 kronor och jag estimerar att mina ingredienser gick på ungefär hälften. Plus att man slipper tillsatserna, som någon sa. Ytterligare en nivå är tipset från Magnus:

"Typ koriander, chilipulver, spiskummin, lite farinsocker och en skvätt vinäger (och salt och peppar förstås). Yes, tillsätter en skvätt vinäger (helst cidevinäger). Det var ett tag sedan though då vi försöker minimera vår köttkonsumtion. Lite oregano ska det vara också. Receptet kommer från amerikanska mattidningen Cook's Illustrated som alltid testar en massa varianter för att hitta det "bästa" receptet."

Min kommentar på Magnus input är att tacokrydda går ju att ha på vego också. Jag har freakin' grillkrydda på vego, får oss att känna oss som köttätare. Det är säkert helt vegovidrigt att göra så men det struntar vi i tralala. Såg för övrigt en spännande nyhet i kryddracket på ICA: Umamikrydda? Jag läste på baksidan och det verkar mest vara fisksås. Så lurigt va. Dyr var den också.

Mvh/
FruEfficientBadass

22 kommentarer:

 1. Det blir så gott och det är verkligen mycket billigare att göra egen! Jag "höftar ihop" en egen blandning och använder samma ingredienser som i receptet ovan fast jag tar färsk lök, vitlök, och chili. Jag använder dock mer spiskummin, kör lika delar spiskummin och paprikapulver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då gör du alltså från grunden varje gång?

   Radera
  2. Ja, jag har ingen färdig krydda blandad i skåpet. Förstår om ni som äter det flera (?) ggr/vecka behöver en smidigare variant.

   Radera
 2. Tack för receptet! Måste provas i helgen. Jag har ett annat tips för alla er som köar på Åsa Axelssons bok " ja lämnar ekorrhjulet". På "mitt" bibliotek finns det att låna som ljudbok upptäckte jag igår. Bara att gå in på bibliotekets hemsida och låna och läsa i mobil/ surfplatta. Fast det kanske ni redan visste. 😊
  Trevlig dag därute! // Fru Småland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick in på "Biblio" och de har den inte. Ska kolla om det finns en "önska"-funktion även där. Rätt usel användarvänlighet överlag på Biblio tyvärr.

   Radera
  2. Förlåt, inte ljudbok. E - bok menar jag.

   Radera
  3. Den finns inte på biblio utan man får logga in på bibliotekets hemsida och söka på e-bok. Där kan man söka i sökrutan och så hamnar den som e-bok under "mina lån" .

   Radera
  4. Finns ej på Stockholms stad. Nu ligger den i alla fall "under inköp" på såväl Stadsbiblioteket som "Sture" bibliotek whatever that is.

   Radera
  5. Lilla Sturebibblan ligger en trappa upp mittemot T-Jarlen i tunnelbaneingången närmast Stureplan. Lätt att missa faktiskt.

   Radera
  6. Mitt under Stureplan - the irony.

   Radera
 3. Egen krydda i egen hydda är klart godast! Smart med porslin/glasburk. Vår Tupperware plastlåda lider fortfarande av att vara rödfärgad så varning för plast som förvaring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ååå när det finns kryddburkar i överflöd ute på loppisarna? Go get! Och så lite retro dymo-etikett på det.

   Radera
  2. Eller Poscapennor från favvohobbybutiken!

   Radera
  3. Låter som en smarrig efterrätt.

   Radera
 4. EB - kan du inte ta FIRE till familjeliv via denna tacotråd? https://www.familjeliv.se/forum/thread/74063471-vad-har-ni-till-tacos/2

  SvaraRadera
 5. Tacokrydda är så lätt att göra själv bara man inser grejen med spiskummin! Sen kan man alltid rosta färsk vitlök och ha i, och färsk koriander! mmm. Och jalapeños.. Mmmm, nu blev jag sugen på tacos...

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera
 7. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera