Utdelningssäsong

Utdelningssäsong? Jag menar utvecklingssamtals-säsong.* Jag började fundera på detta ämne efter att ha hört Plånboken med Åsa "Cruella-de-Ville-låter-inte-sina-tonåringar-duscha-30-minuter" Axelsson beskriva sin vardagslogistik med fyra barn ink. alla föräldramöten, klassförälderskap och utvecklingssamtal.

Bilden är ett montage

Det finns så mycket som stör mig med den här världen va, låt mig ösa ur det ymnighetshorn av reflektioner jag har efter att ha tröskat runt tre barn i svenska skolan under snart tio år:

1. Klassföräldrar. Ska det vara så svårt? Måste det alltid bli tjafs och samma plikttrogna Morsor som tar sig an skiten? Gör så här: Tag ett stycke klasslista, troligtvis bestående av runt 30 namn. Sortera efternamnen i bokstavsordning (går enkelt att göra i Excel). Dela listan i det antal år som denna klasskonstellation antas existera troligtvis tre (3) år. Dela 30 med 3 och få fram talet. I det här fallet tio. Tio barn per år, delat med terminer = fem barn per termin. Dessa barns föräldrar (i alfabetisk efternamnsordning, från A till freakin' Ö) ska vara klassföräldrar en termin i taget. De som skippar höstterminens inledande f-möte i hopp om att undvika klassförälderskap meddelas mail-ledes. Frågor på det?

2. Utvecklingssamtal. WTF? Det här är inga utvecklingssamtal, det är någon form av pedagogisk lervälling som går ut på att baaaaarnet ska hålla i ett samtal som inte handlar om någonting mer än möjligtvis huruvida mitt barn upplever att hen har någon att leka med på rasterna. Ett till "Välkommen till mitt utvecklingssamtal...." och jag måste börja skära mig. Ni som läser blögga vet att jag inte är någon fordom-romantiker. Tvärt om anser jag att typ det mesta sög fett förr jämfört med idag. Med ett undantag nämligen interaktionen mellan lärare och elevernas föräldrar. Man gick på "kvart-samtal" där man som förälder, utan barn, hade möjlighet att tala med respektive ämneslärare om barnets utveckling och eventuella behov av hjälp. Idag? Vår "mentor" råkar ha endast franska som ämne och mitt äldsta barn har valt tyska så tough shit, mentorn kan inte svara på någonting av det vi undrar, bara plita ner i sitt block att hon ska fråga lärare X och Y om saker. En annan sak: Utvecklingssamtalet låg förr i tiden (jag har dubbelkollat detta med moder så jag vet att det stämmer) efter ord. arbetstid, vilket gjorde att en heltidsarbetande förälder kanske till och med kunde hinna hem och dumpa porteliföljen och äta ett äpple efter jobbet innan det var dags att träffa skolpersonalen. Idag får man en Doodle-inbjudan där det är "först-till-kvarn" på skittider av typen 12:30-13:00 och gissa vilka tider som går först, det är inte 12:30-13:00.

3. Föräldramöten...
...Jag har ingenting mer att säga än det som redan är sagt i nedan klipp.


Det jag vill komma till är att hälften av ovan vore nog. Särskilt med tanke på att barnens utvecklingssamtal av familjen Rotschild koordinerats så att de under vårterminen ska ligga samtidigt som medarbetarsamtalen på jobbet. Så först har man som anställd suttit och låtsas som att man bryr sig alternativt som chef suttit och låtsas att man bryr sig om att någon låtsas bry sig, och sen ska man med andan i halsen iväg på det här möget. Vad vill jag ha sagt här undrar vän av ordning? Lika bra att lämmeltåga oss ner i havet? Men nej! Min lösning är bra mycket enklare än så nämligen FIRE! För om jag tidigare under dagen gått en två timmars hundrunda lyssnandes på härliga poddar och av IGMR varsamt ihopsnickarde spellistor, känns dessa möten, ja kanske inte meningsfulla, men åtminstone drägliga. I skrivande stund har jag i pipeline 14-åringens 16:00 idag, nästa tisdags mellanbarn 14:30 och samma vecka 9-åringens performance torsdag 15:30 och jag ler åt det, hör ni det jag ler åt det. Läsare Katarina beskrev hur hon brukar ta "rävtiderna" d.v.s. de som ligger mitt på dagen och hur förvånad läraren blir: "Är det säkert, att du kan tänka dig ta den här tiden?!" Jamenvisst, har man skräddarsytt sitt liv så att man har fem dagars slack har man gott om tålamod och ljuva sinnesstämningar att bjuda på en vardag strax efter lunch.

FIRE - lösningen på allt. Även utvecklingssamtal. Utdelningsbagaren  - gör du affisch på det?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Ibland kan jag tro att jag medvetet sätter felaktiga rubriker för att fånga klick. Jag menar, vem vill läsa om utvecklingssamtal? Om du vill läsa om utdelningar får du väl klicka dig hit eller dit eller googla på "bästa utdelningsaktierna" och du har en hobby 4life. 

60 kommentarer:

 1. Grotescos "Föräldramötet" är helt underbar! Hög igenkänningsfaktor. Det är bara spot on hur det faktisk är i verkligheten. Jag känner alltid att skolan och andra föräldrar har slösat min tid när jag går på föräldramöten. Det är alltid nån j*vel som ska grotta ned sig fullständigt i skolans nya GDPR-regler eller varför man serverar Lätta och inte Bregott i matsalen som alltid blir uppblåsta diskussioner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det fantastiska är ju att alla sitter och spelar med. Precis som på jobbet och det lustiga är att man diskuterar exakt samma saker där: GDPR och huruvida man ska ha standard- eller mellanmjölk i kaffemaskinerna. (riktigt exempel på ledningsgruppsdiskussion).

   Radera
 2. Blev typ helt chockad av dagens rubrik i och med att den kom från dig. Innehållet mindre chockerande. Bra skrivet även fast jag inte vet så mycket om just detta. Än.

  SvaraRadera
 3. Ska försöka ordna en affisch. Men först behöver jag avverka 8tim i ett konferansrum. God bless tjänstemannayrket.

  SvaraRadera
 4. Familjen Rotschild??

  SvaraRadera
 5. Våra tankar går idag till UtdelningsBagaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör en extra blaskig kaffe framför Netflix idag - Je Suis Bagarn

   Radera
 6. Kan hålla med om det du skriver. Dock:

  - Jag upplever de utvecklingssamtal Lilla Snålgris har på förskolan som ganska okej. Vi går igenom vad de hittat på under året, syftet med vissa typer av aktiviteter och deras spontana kommentarer kring kompisletande, lek etc. Vi är ju inte där på dagarna och kan se vad som händer, att fråga dottern ger ofta inga direkt uttömmande svar och ingen har tid att stå och snacka vid hämtning, lämning.

  - Föräldramötet avskyr jag som pest. Ser inga som helst behov av dem faktiskt. Har dock tvingats medverka på ett under 3 år och man märkte vilka som verkligen brann för att göra sig hörda och hade åsikter om den ena meningslösa detaljen efter den andra.

  - Skulle inte haft möjlighet att komma på något möte under dagtid. Såna möten får ju hamna efter "kontorstid" om man ska ha någon chans att vara med.

  - Klassföräldrar?!? Wtf är detta egentligen. Har hört rykten om det och de flesta jag känner som har lite äldre barn verkar sky detta som pest. Varför finns något öht som merparten avskyr? Kommer göra mitt bästa för att inte bli indragen i detta. Mina föräldrar var mig veterligen aldrig insyltade i detta när jag gick i skolan, och det var inga problem...

  https://snalgrisen.blogspot.com

  SvaraRadera
 7. "Jag upplever de utvecklingssamtal Lilla Snålgris har på förskolan som ganska okej. Vi går igenom vad de hittat på under året," Får mig att tänka på mitt första utvecklingssamtal med barn 1 på dagis förlåt förskolan:

  - "Hen gillar att sitt i sandlådan och konstrueeeera".
  - "...?"
  - "Alltså...göra sandkakor..."

  SvaraRadera
 8. Jag var tvungen att googla vad en klassförälder gör. Det lät som något som kan rationaliseras bort speciellt eftersom ingen vill ha det ärofyllda uppdraget. Låter mer som en amerikansk hemmafrugrej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Plina En korrekt iakttagelse. Det handlar till 95% om att skaffa blomma och presentbox från Rituals till fröknar och fritidspersonal vid terminens slut. Och ibland anordna ett disco så att de små liven kan få åka på klassresa (för att gena genom att bara skaka fram pengarna är osportsligt, det måste pliktas med mannatimmar)

   Radera
 9. Utvecklingssamtal i skola och förskola har jag ingen erfarenhet av men efter 25 år som chef har jag hållit fler utvecklingsamtal än jag vågar räkna. Det är först på senare år som jag tycker att jag har fått rätt nivå på dem så att både jag och medarbetaren kan få ut något mer än att vi bara kan pricka av.

  Nu går jag tyvärr just in i lönesamtalssäsongen. Lönesamtalen är utvecklingssamtalens psykotiska kusiner. Detta ohyggliga redskap för obefogade förhoppningar och kvalificerat hyckleri givet hur lönebildningen i staten fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går det inte att köra med ärlighet rakt på sädär? Eller är folk för sårbara eller oemottagliga för sanningssträvande kommunikation? Man behöver aldrig vara rädd och nervös så länge man står på fast mark och det gör man alltid när man går på utifrån omsorgsfull ärlighet och strävan efter att påtala verkligheten. Om någon då reagerar med ilska eller avståndstagande, vet man att det beror på den andra personen och man fortsätter stå fast. Man behöver inte ha att göra med hyckleri och "psykotiska" samtal om man nu inte väljer att spela med.

   Det kan i vissa lägen förstås finnas ett pris att betala, men här är väl ingen direkt fattig eller? ;) /Eva

   Radera
  2. Jag är en stark förespråkare för ärlig kommunikation. Problemet med just lönesamtalen är att både facket och arbetsgivaren absolut vill upprätthålla skenet av att vi har en individuell lönesättning och att man genom fina insatser kan påverka sin lön. Något som inte är sant (däremot kan man genom usla eller obefintliga insatser påverka löneutvecklingen negativt vilket ju alltid är något).

   Mitt problem är att jag som chef är en arbetsgivare. Det betyder att jag inte alltid kan säga att kejsaren är naken även när han de facto går med rumpan bar.

   Radera
  3. @Frihetsgraderna Hear hear! Och det är detta missförstånd som gör att fölk (medarbetare) kommer dragande med långa prestationslistor och tror att de ska "löneförhandla" vid det årliga lönesamtalet. Det är skrattretande eftersom "löneförhandling" är något du kan ägna dig åt enbart vid byte av arbetsgivare. The rest is noise.

   Men de så kallade "löneförhandlingarna" påhejas ivrigt av såväl kvällspress ("Så här blir du en vinnare i lönesamtalet, Gert-Åke fick upp 10 000 i månaden") som fackförbundens medlemstidningar "Så rustar du dig för lönesamtalet". Verkligheten: Får man jackpott i högen av anställda får man 2,9% istället för 2,4%. Lägg mer tid och kraft på att lräa dig två nya vegorecept istället, det lär spara dig mer på ett år än den här meningslösa charaden.

   Om jag går tillbaka in i tjänstemannacirkusen igen tänker jag hålla mig i mittfåran, aldrig överprestera utan göra precis det som krävs för att jag inte ska får kickelicken (eller kanske vid närmare eftertanke...beroende på vilken deal de skräddar åt mig) och ab-so-luuuuuut inte lägge en sekund mer än nödvändigt på att förbereda mig för utvecklingssamtal eller lönesamtal. Faktum är att ett år, när jag övervägde att säga upp mig inför min förrförra arbetsgivare på grund av offer given from elsewhere, sket jag i att fylla i den stipulerade mallen. Jag ska ärligt säga att jag hade ett övertag i det mötet. Chefen gick från att vara sitt vanliga mästrande jag till att lite osäkert ögna igenom det jag inte skrivit och liksom överslätande försöka gå vidare ändå. Resultat? Jag fick bättre ökning det året än året innan. No more f*cks to give, för att citera en SLIM-post från veckan.

   Radera
  4. FruEB, du som var på sälj hade väl möjlighet att påverka lönen i med det du gjorde, jag menar bonus kopplat till olika säljmål, upphookade nya kunder, lönsamhet på kunder osv osv. Säljtävlingar med trevliga (?) priser, maskerade på olika (lagliga) sätt för att inte dra skattemyndighetens ögon till sig. Alltså kort, inget av det uppräknade kommer vanliga kontorsråttor i närheten av - om det så är Ur och Skurdagis eller inte
   Så sälj kan påverka egna inkomsten genom eget agerande, de flesta övriga hoppas på att något magiskt ska kunna hända när de kommer med långa punktlista till mötet med chefen. Påminner lite om önskelista till jul som ska adresseras till mannen med vitt skägg med fabriken i norr med tvångsarbetande dvärgar och tillfångatagna vilda urdjur som nödproviant off-season

   Radera
  5. @Anonym 14:38 "bonus kopplat till olika säljmål, upphookade nya kunder, lönsamhet på kunder osv osv. " Let me fill ya in på "säljbonusar". Eller bonusar överlag i ett modernt corporate bullshitiskt bolag. Merparten, säg 50-70% av ett bonusmål ligger i regel på rörelseresultatsnivå. Och när jag säger "50-70%" betyder inte det att 50-70% av bonusen faller UT ifall man når årets målsättning gällande ebit, nej nej, det vore alldeles för lågt siktat, detta gäller om man ÖVERTRÄFFAR med x procent. Sen ligger vanligtvis en stege nedåt så att vid matchning mot budget = 20-30% faller ut. Ok vad mer? Omsättning. Där kanske 20% ligger i potten. Sen har vi RMF-målet för året* "# genuscertifierade utbildningar du gått" eller "GDPR-remisser skickade till Floskelavdelningen hos HK" kanske = 5% (i regel kan du påverka denna, du måste bara blunda medan du gråter) och sen återstår en fraktion som är skräddarsydd för just din roll ex. "Nykundsrekrytering" e d som du ofta kan påverka. Hos min förrförra arbetsgivare var känslan ungefär så här: Vi slet hund för att få in de där nya kunderna, åka runt och stötta existerande kunder att vässa sig tekniskt i det nya affärslandskapet med stor konkurrens från företrädesvis Asien och Ryssland (det var liksom inte "Kom igen då Bosse, köp lite till" utan "Kom igen då Bosse, investera 200k i att sätta dig in i den här nya tekniken så att du kan säkra att du även imorgon kan göra affärer med bland annat oss") och när vi helt urlakade efter året tyckte att vi gjort ett ok jobb så som det såg ut i alla månadsrapporter (gröna tal!) så kommer controllern med en liten julsurpris: Valutadiff! Alla våra inköpspriser (i Euro) har dippat under Q4 så det blev 15 millar back, ingen bonus för någon, för när resultatet blir negtivt är alla bets off the table.

   Den typen av säljtävlingar du nämner har jag inte varit måltavla för sen jag slutade med telemarketing på gymnasiet.

   OBS! Jag vill på intet vis beklaga mig över bonusupplägget. Eftersom jag är en rätt usel säljare var det är när Euron var svag och jag "nådde mina mål" som jag cashade in en masse i ISK:en.

   *Random Mode FLoskel

   Radera
 10. Klassföräldrarna är i barnens skola de som förväntas delta på skolrådet (fasa), ordna disco för att samla in pengar till klassresan till Tom Tits (ryser) och bjuda in alla till samkväm i form av brännboll och picknick (dör hellre). Behöver jag nämna att jag själv aldrig varit med på vare sig det ena eller det andra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm vänta du bara Emma tills någon förälder i din klass läst inlägget och börjar instifta den kompromisslösa "Från A-till-Ö"-modellen, då blir det du som vässar dina ansiktsmålningsskills till nästa disco. Finns tutorials på YouTube.

   Radera
 11. Har bara suttit på den mottagande sidan i dessa vederstyggliga möten. Först som elev och nu som anställd (inom staten). Det är verkligen ett spel för gallerierna. Arbetsgivaren kunde inte bry sig mindre om vad jag vill åstadkomma eller vilken fantasilön jag tror att mitt arbtee är värt. Löneökningarna är redan satta månader i förväg och samtalen om dom är bara ett skådespel som både chefer och medarbetare spelar med i fast båda vet att det inte påverkar någonting.

  Blä!

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. "är bara ett skådespel som både chefer och medarbetare spelar med i fast båda vet att det inte påverkar någonting." Ja du verkar förstå det ja, men jag har haft flera medarbetare genom åren som blivit genuint upprörda att de inte får 10% (minst) och velat ta saken vidare med VD. VIlket de ju naturligtvis aldrig gör. Och stannar gör de också.

   Radera
  2. "men jag har haft flera medarbetare genom åren som blivit genuint upprörda att de inte får 10% (minst)"

   Ja det är ju det som är det tragiska. Om alla faktiskt förstod att vi spelar ett spel skulle det förvisso vara slöseri med tid och energi i princip harmlöst. Men när aningslösa personer tar det på allvar blir förlusten större än så.

   Och vem kan anklaga dem när det i mitt underlag från HR står: "berätta hur medarbetaren kan påverka sin löneutveckling framöver".....

   Och det är klart att om de regelmässigt börjar uppträda berusade på jobbet kommer löneutvecklingen att avstanna. I övrigt är det i och för sig möjligt att byta jobb men det är normalt inte något man som chef vill uppmuntra till.

   Radera
  3. Brukar begära en orimlig ökning på pin kiv ;)

   Radera
  4. Jag gör det också för att få chefen att svettas lite.:-)

   Dessutom har jag en gång fått den där +10% höjningen inom staten när jag för skojs skull drog till med något som jag bedömde orealistiskt med en chef som ansåg att löneförhandling gick till så att han frågade hur mycket man vill ha. Han blev lite tyst och sa att han skulle återkomma. De fick fick ta det med ansvarig myndighet utanför min arbetsplats men han fixade det. På så sätt fixade han också en mycket lojal medarbetare.

   Radera
 12. Slår aldrig fel - på varje föräldramöte finns en eller flera "parents from hell". Börjar redan i förskolan. Vi hade barn på ett fantastiskt Ur och Skur dagis. På ett möte kom det fram att man hade sett en råtta på skolgården och nära skolgården. En råtta. Inget BirdBox monster utan en eller två jäkla råttor. En pappa-förälder började berätta en historia om att han kände någon som kände någon som dött av att ha varit i kontakt med råttlort, sen var det hela igång - barnen skulle flyttas in, absolut inte äta ute, etc. Fara för livet. Ville bara slå hårt på något. De har ju satt sina barn i ett utedagis. Saker händer. Grenar faller ner från träd. Man kan ramla på isiga stenar. Det är minusgrader. Råttor existerar. Lev med det eller ta dina barn till en bunker om du vill skydda dem från allt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och barnen ska vara glada att de får ha djur i sin närhet.

   Radera
 13. Ja, man undrar vem det var som kom på att barn från 6-7 års ålder själva ska hålla i utvecklingssamtalet? På vår skola skickas det också hem en lapp att utvecklingssamtalet fokuserar på det som är positivt och om man har några andra funderingar (läs att man som förälder kanske vill veta vilka ämnen som inte går så bra) så får man boka ett enskilt samtal vid annan tidpunkt. Tycker att det känns som att lärarna slipper undan lite för enkelt, ingen behöver någonsin berätta för mig att ungen ligger efter i något ämne, det kommer som en surprise när det är dags för första betyget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Blurr blurr blurr. Man tittar på mentorns mun som rör sig och jag kan riktigt höra tankarna som mal därinne ("OMG bara två samtal till idag sen får jag komma hem och trycka upp ett glas Chard och binga lite HBO, en till floskelfråga från mig själv och jag måste sluta se mig i spegeln). Nej men låt oss alla join in for the charade. Ibland tänker jag att det hade varit bra för oss att få en rejält kris. Så att saker blir på riktigt.

   Radera
 14. Jag skickar fru IGMR och säger att hon måste i och med att jag kör alla hämtning/lämning. Klart!

  SvaraRadera
 15. Men tänk om familjen Östergren utnyttjar geoarbitraget att flytta innan det är dags för sista året i skolan. Kanske till en skola där de har en annan sorteringsordning. Om de sätter det i system kommer de ju slippa vara klassförälder både i 3an, 6an och 9an (och alla andra år också). Har du tänkt på hus ORÄTTVIST det skulle vara, va?

  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man påtalar orättvisan här erkänner man samtidigt att det inte är något eftersträvansvärt att delta. Så är det ofta, rättviseförespråkarna visar på hur ärliga människor gör allt för att undvika det trista medan de mindre ärliga intalar sig vikten av det tråkiga och berömmer sig av att göra det. Är lite orättvis nu...vissa saker måste ju göras, men lite oftare kanske man kunde ifrågasätta vikten av något. Kanske är den bara 2 gram. /Eva

   Radera
  2. @Anonym 11.43: Varför tror du att vi flyttar till Hälsingland? Där sorteras klasslängden efter storlek på hemman och vi har bara en liten tomtplätt. @Eva jag förstår inte vad du säger. Vad säger du? Tycker du att jag är dum? Jag har regredierat i dessa utvecklingssamtalstider eftersom minderåriga håller i agendan så du får prata med korta ord.

   Radera
  3. Fru EB, om jag tyckte du var dum skulle jag inte dra mig för att säga det! Hittills har jag aldrig haft anledning. :)

   Håller fullständigt med om dessa utvecklingssamtal och föräldramöten. Har lyckligtvis ofta förhandlat bort mentorsuppgiften, grattis till mig för det. När jag varit mentor har jag inte direkt skrädit orden när jag funnit anledning till det. Glömmer aldrig ett möte där biträdande rektor kommit för att backa upp mig. Hon tänkte väl att jag var ung, grön och nervös. Hon stegade dock snabbt ut eftersom hon insåg att hennes närvaro inte direkt behövdes. Ärligt talat så tror jag att jag kan triggas av maktkänslan det ger att bara köra på utan gränser när jag vet att jag har rätt. Ingen sade emot. Dagen därpå var stökklassen lugn då de sett en sida av mig som sällan skådats. Hade ingen plan på fjäsk och tala om hur fina och duktiga de var. De var skit att ha att göra med och det fick föräldrarna veta utan inlindningar. Chefen var lite chockad men eftersom det fungerade så var det okej. Nu skröt jag lite här också om hur duktig jag är. (Hur arg jag kan bli och inte skämmas för det.)

   Det där klippet var talande också, även om jag tycker det kommit in lite mer professionalism och mindre flum i skolan på senare år. Nu är det snarare så att jag föredrar visst flum framför överdrivet fokus på målstyrning av varje litet moment. Eleven ska hela tiden fås att tro att den kan förstå vad allt syftar till. Om den kunde det skulle den ju vara på minst A-nivå redan innan man börjat.

   Och så detta tvingande elevledda, ser det inte med blida ögon. De åter igen riskerar att få eleven att tro att han eller hon förstår vad det handlar om, det uppstår farlig halvbildning, den värsta sortens lärande, något som
   också förnuftiga Ellen Key var så rädd för skulle förstöra ungarna och samhället. Riskerar att skapa uppblåsta små människor som kanske är bättre på att tala och därmed styra sin omgivning, än att ha något vettigt att säga. Men ska kanske inte kasta sten i glashus, är ju själv bra på detta med snacket... /Eva

   Radera
  4. Ah så skönt, var rädd att hamna i skamvrån. Kudos till sista stycket, det är exakt det som hänt/händer om du frågar mig. Är själv en produkt av detsamma (fast det var nog högskolan som skapade det floskelmonstret vill jag påstå, i princip all min corporate bullshitiska kommer från högskola och min första anställning).

   Radera
  5. Ja, ekonomutbildningen på högskola och universitet sätter blaj- och floskelskitsnackandet i högsätet.
   Producera rapporter som ser snygga ut, har "imponerande" fyrfältare och har en övertygande mängd sidor och som innehåller en "Mgm summary" på max en halv A4. Såja, nu var kursen godkänd.
   Innehåll? Vadå, JAG har ju producerat denna fina rapport. E`ru dum ellr

   Radera
  6. Då känner du kanske igen det här.
   http://www.avigsidan.com/avigsidan/floskler.html

   /Eva

   Radera
  7. Grejen är ju att du och många här fattar att det är corporate bs men det finns många som inte fattar det eller som det tar lång tid att fatta för. Å alla dessa pinfärska och naiva studenter som dyker upp på arbetsplatsen. Vi spelar spelet när vi känner för det. Eller så skiter vi att spela med.

   Min kära chef framställde i samband med en maildiskussion att det kanske är mindre splittrat om jag jobbar 60 % istället för 50 % som jag föreslagit men det är så klart upp till mig. Det har ju såklart inget att göra med att de är lite desperata som jag fått höra av kollegor. Jag planerar att komma igång med cykelsäsongens i maj så 50 % räcker för mig.

   Radera
  8. Näe, det är nån pluggin som vill kapa datorn för att utkräva lösen för flera tusen evro, sprida virusar till alla och envar speciellt de i mailen och så fysiskt växa ut ben på datorn så att den kan fly till putinland med alla återstående hemligheter, antagligen för att kunna bygga upp något slags trollfabrik (Källa SVT)

   Men du kanske kan berätta vad som står dit länken leder

   Radera
  9. Vet inte om du syftar på den länk jag hade till floskelgeneratorn. Där är i alla fall massor av roliga floskler på både engelska och svenska och som man direkt kan använda om man ska snacka strunt inför folk. Länken fungerar då jag testade igen. Får väl fixa detta med eventuella utväxter av ben. Men har kollat på sidan för många år sedan senast och utan utväxter. Eller så är det därför alla twitterkonton, från min dator sett, har kyrilliska bokstäver för det har de faktiskt. Märkligt, men tja jag kan ju läsa det så det stör mig inte så värst. /Eva

   Radera
 16. Min absolut största take-away från högskoletiden är en lärare i "Organisation & Ledarskap" (mighty advanced corporate bullshitting training) som sa: "Lämna aldrig in i förtid. Då antar man att den håller sämre kvalitet." Word bitch. Så mycket mer minns jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bara att hålla med. Att förinställa tiden så att emailen skulle gå i "rätt tid" dvs när chefen förväntade sig/förfallotid det var ett annat sånt där tricks. Då var det i princip tyst från andra änden till skillnad om man svarade någon dag "för tidigt"

   Hade läst DI kontinuerligt (den riktiga den på papper alltså) under några år innan jag gick utbildningen, och alla kurser på ekonomiutbildningen var ju det jag redan läst, allt som stod i böckerna hade jag redan läst genom DI. Det säger en hel del om nivån på utbildningen.

   Radera
  2. Är det på grund av något trix från chefen att man ofta fått svar på mail EXAKT på minuten en vecka efteråt? Har hänt mig massor av gånger. Liksom att någon inte har tid för möte förrän EXAKT på timmen 30 dagar framåt? Att det tydliggör maktrelationen och prioriteringarna? Har också märkt att vissa saker enbart sker på tisdagar - chefens maktdag? - och jobbintervjuer med fördel sker på fredag eftermiddag. Har också märkt ökad användning av vissa fraser under olika tidsperioder. För några år sedan startade nästan alla chefers kommentarer med: "Jag delar inte din bild", oavsett vad man sade. Eller: "Jag hör vad du säger, men..." Jag fick ofta känslan av robot eller papegoja och påminde mig om att chefen just varit borta på tvådagarskurs. /Eva

   Radera
 17. Jag är lärare och jag vill inte ha några presenter, inte någon otäck parfymstinkande tvål, inga vaser, inga presentkort, ingenting- annat än möjligtvis ett ärligt "tack" nån gång, för allt jag gör för eleverna. Klassföräldraskap tycker jag man kan skrota helt och hållet. Vägra ta på er det! Vägra gå till den där supermysiga urtråkiga klassförälder-knytis-brännbollsturneringsträffen. Jag vet inte vem som hittat på det. Kan vi inte införa hederliga kvartssamtal istället? Jag ska ta upp frågan i arbetslaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag ska ta upp frågan i arbetslaget." Haha. Blir ett "mem" som kidzen siger.

   Radera
 18. Åsa (Axelsson?), du jobbar/jobbade väl som gymnasielärare och på gymnasiet är det väl inga utvecklingssamtal med elevernas föräldrar? Eller klassföräldrarskap?
  Eller du kanske blandar och ger fritt mellan din lärarroll och din roll som mångbarnsförälder?
  Virrigt!

  Bra bok förresten. Ser att du tar upp FIRE på din blogg, är det så att du inte kände till något alls om det som FIRE berör, dvs att det är många i framför allt USA som sparar pengar för att hoppa av det vanliga arbetslivet, och att det hållit på i decennier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi har utvecklingssamtal på gymnasiet.Men när eleverna fyllt 18 år behöver de inte ha med sina föräldrar om de inte vill. Klassföräldrar har vi däremot inte på gymnasiet.

   Radera
  2. @Åsa. Ah the blizz, det tar alltså [delvis] slut snart. Jag har iofs kommit rätt lindrigt undan i mina dar. Minns särskilt ett föräldrasamkväm efter att vi flyttat in från förorten till stan, där vi satt och drack vin och pratade om varandra (alltså - föräldrarna pratade med andra föräldrar men vi glömde helt bort barnen). Det var sååå trevligt! Och jag tänker mig att den dagen mitt barn skulle komma i konflikt med ett annat barn i klassen hade det varit så mycket enklare att lyfta på luren och prata med den föräldern, som jag redan kände som "den där trevliga Anna/Stefan" än "den där odågan Dennis farsa".

   Radera
 19. Det där med att kidsen ska vara med och t o m "leda" samtalen, vad är det? Varför liksom? Tycker att det är läraren som ska vara i centrum här, ungarna har nog med centrumtid. Och vissa saker kanske man vill prata i enrum med läraren om. Jaja, what do I know, visserligen lärarutbildning men jobbar inte som det, dessutom född på 60-talet = stofil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha för din sista mening. Says it all. Här sitter vi, de allvetande stofilerna.

   Radera
 20. Kul att Ur och Skur får lite reklam - där jobbar jag sen mitt branschbyte för ett år sen. Jag bytte för att få lite lugn och ro i livet, närhet till jobbet och valuta för alla mina ledarskapsutbildningar (barn är de bästa ”anställda” man kan ha: bara raka puckar och inget floskel).

  Och här på Ur och Skur har vi både råttor och tåliga/friska barn.

  Nästa månad börjar våra ”utvecklingssamtal” som inte längre får heta så för vi ska inte göra någon utvecklingsplan. Tyvärr verkar det inte ha kommit något nytt namnförslag så vi säger bara ”samtal om ert barn” och JA vi ska egentligen ha barnen med men jag och min förskolepedagogkollega hoppar över den lilla detaljen eftersom vi själva har barn och därför tror oss veta vad föräldrarna är ute efter...

  SvaraRadera
 21. "men jag och min förskolepedagogkollega hoppar över den lilla detaljen eftersom vi själva har barn och därför tror oss veta vad föräldrarna är ute efter..." Well done Ingrid! Pre school teacher power!

  SvaraRadera
 22. Bah,

  Säger bara planeringsdag..
  Läggs företrädesvis direkt efter långt lov då vi stackare som inte nåt FIRE ännu får ta ut ytterligare semesterdag alternativt ”jobba hemma”.

  Jag blir lika förbannad varje år på detta. Inga vanliga privata ”serviceföretag” skulle komma på att bara stänga hela verksamheten och be kunderna lösa problemen som uppstår själva.

  SvaraRadera
 23. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera
 24. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera
 25. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  SvaraRadera