Frugalt vinhack 1:2

Jag har en bekant som är sommelierutbildad och jobbar med vinimport. Sist jag träffade henne bad jag om hennes bästa frugala vinhack och jag fick så mycket material att det räckte till två hela inlägg.

1. Bag in Box-vinernas dåliga rykte härstammar delvis från användningen av sulfit - den kemikalie som lägger sig som ett lock över vinet så att det inte blir dåligt där i boxen. Ytterligare en faktor som drar ner BIB-ryktet är när man börjar tala "vinfabrik" och när det på en box anges ett importörs-namn, ej ett vingårdsnamn. Exempel för den svenska marknaden är vinet "Tre apor" som är en svensk paketering, påhittad av Enjoy Wine & Spirits för en svensk publik (det finns således ingen gård "Tre Apor"). Riktiga finkännare vill ju inte ha en vinfabriksprodukt, man vill ha ett genuiiint vin, producerat på en ekologisk liten farm i Portugal med en vinfarmare som ser ut ungefär som nedan.*


Any Heuw, många BIB-viner köps in på spotmarknaden vilket innebär att du aldrig på förhand kan säga att vinet är dåligt eller av sämre kvalitet än buteljerat vin. Det förekommer fall där ett fint vin på grund av felaktiga prognoser behöver säljas till BIB-bolagen varför du, om du har tur, kan dricka finfin för 250kr/boxen. Det är emellertid svårt att på förhand veta huruvida det är finvin i eller ej, men jag väljer att anamma en positiv livssyn och utgår från att det är finvin i alla de boxar jag köper.

2. Köp alltid det näst billigaste vinet på krogens vinlista. Det finns en rätt genomgående strategi i krogvärlden och det är att "husets vin" är det vin som krögaren har överlägset bäst marginal på. Om du däremot kan tänka dig att sträcka dig till det näst billigaste vinet får du i regel ett betydligt bättre vin och du kan vara så säker på att krögaren gör ett betydligt mindre påslag på dessa. Jag har faktiskt KBT:at mig till att säga "Jag tar ert näst billigaste vita vin tack" när jag är på krogen. De brukar titta konstigt på mig, men vad ska jag göra, inte mitt fel att jag är frugal weirdo. Plus att deras blick har redan bleknat i mitt minne imorgon, vilket inte siffrorna på mitt kontoutdrag har gjort.Inte heller champagne har i regel så stort påslag på krogen. En kuriosa är att svenskar, enligt min kontakt, har svårt för situationer där man potentiellt skulle kunna göra bort sig. Det gör att man gärna tar ett vin med ett kort och enkelt namn när man går på krogen. Därför har aldrig tyska viner riktigt slagit i Sverige trots att de i regel är bra, på grund av de novellånga namnen. I del två imorgon får ni de specifika tipsen från systemets sortiment.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Vissa menar ju att det inte finns något klockrent samband mellan "ekologiskt" och "bra för miljön" inom jordbruket även om det beror lite på hur man definierar "bra för miljön" (ex. är det bra för mångfalden att ägna sig åt ekologiskt jordbruk). Men inom ekologisk vinodling försöker man att undvika syntetiska bekämpningsmedel och använder i vissa fall istället tungmetaller. Dessutom kanske man i en liten produktion inte har råd att i samma utsträckning förnya maskinparken (traktorer etc) vilket leder till större utsläpp på såväl mark som ut i atmosfären. En annan aspekt är enligt min bekant att man på en liten vingård kanske inte har råd att städa själva vintillverkningslokalen lika noga med högre grad av jästpartiklar som följd vilket tydligen inte är bra. Med detta sagt: De icke-ekologiska BIB-vinerna kanske inte behöver vara så hemska ändå.

54 kommentarer:

 1. För en som är så glad i såsen som jag så är BIB, oavsett kvalitet, en ond frugal fälla! Har upptäckt att kostnaden går ned om vi köper på flaska för det finns som en inbyggd spärr för att öppna en flaska till så där lite sent ni vet?! Men är en BIB en gång öppnad så är det som att det läcker ur ett mystiskt osynligt hål.. Ser fram emot del två med tips på hacks i sortimentet! /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, har observerat samma lilla hål hemma i vårt skafferi. Jag köper rätt ofta halvflaskor - blir ett ytspänt glas var, perfekt. Min vita favorit är El Cortejo 39kr (Argentina, nr 6012) och röda är Vina Maipo 38 kr (Argentina, rn 16510).

   Radera
  2. Förlåt Chile ska det var på Vina Maipo.

   Radera
 2. Instämmer med Anna här ovan om BiB, kör nästan uteslutande på flaska. När man umgås i lite större sällskap kan det dock vara smidigt att dela på en bag in box.
  Visste inte om tipset om krogens näst billigaste vin! Blir till att köra samma replik som dig, blir kul att se reaktionen.

  Ett frugalt tips kan vara att inte vänja sig vid för dyra viner. Vara tacksam för att man har det rätt jäkla bra ändå. Sen när tillfällen uppstår där finare vin serveras så uppskattar man det ännu mer vid tillfället.
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Blir till att köra samma replik som dig, blir kul att se reaktionen." App app app, du är i reproduktiv ålder Studenten A, detta är ett säkert sätt att skrämma bort potential mating partners. Uttala bara vinets namn, det blir bra.

   Radera
 3. Vi har också lämnar BIB för flaska, vi har en i hushållet som typ diar ur tappen om det finns en sådan. Inte särskilt nyttigt. Man kan också göra som blivande franska mammor, spilla lite vin i vattnet till middagen. När man testat det några gånger blir det ganska gott, lite vinsmak men försumbar alkohol. Bra alltså för bilkörare som ändå vill få en liten vinsmak i gommen. Extremfrugalt dessutom.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite som spanjorens "Tinto de Verano" en av mina favoriter. Hälften rött vin och hälften soda och en massa is. Härlig sommardrink som påminner om Sangria fast utan allt meck.

   Radera
  2. @Morsan: Genialt! Minus att man ju då inte blir glad i hatten vilket ju för vissa har jag hört är en av de huvudsakliga poängerna med att dricka vin. Annars kan man ju dricka tranbärsjuice eller vad vet jag. Men att blanda 50750 är jag med på. Kan rekommendera hälften vitt och hälften Schweppes Mohito till fördrink. Som SLIM skriver: Inget meck (du behöver inte hålla på och göra dig till med myntablad ans shit det blir supergott ändå).

   Radera
 4. Var det inte någon snackis för ett par år sedan om tillsatser i vin?
  Har för mig att slutsatsen många drog utifrån det var att billigt vin och BiB lika med massa kemikalier och tillsatser. Jag som ändå sysslar med dryckesframställning (öl) på hobbynivå vet såklart att "tillsatser" varken är ovanligt eller farligt. För att få fram rätt vattenprofil för vald ölsort tex kan du behöver reglera vatten med olika sulfater osv. Det är väl i fall som där gelantin används för att för drycken klarare som det kan vara schysst att berätta att man använder animaliska produkt i sin dryck tex. Det här "problemet" diskuteras såklart inte inom öl-världen då öl inte är så fint i kanten som vin. Vegan-Vera dricker sina 2,8or från Lidl utan att bry sig om hur eller med vad Fürstenhoff trollat fram denna ädla dryck. Vin ska ju som du säger komma från finaste "terroir" med mysfarfar porträtterad ovan som andaktsfullt beskär sina rankor för hand med sekatören. Wake up and smell the covfefe, det är en industri som allt annat.

  *Edit, hittade nu: https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/vill-inte-uppge-vad-vinet-innehaller

  SvaraRadera
  Svar
  1. "med mysfarfar porträtterad ovan som andaktsfullt beskär sina rankor för hand med sekatören. Wake up and smell the covfefe, det är en industri som allt annat." Haha, exakt så. Måste nu googla covfefe.

   Radera
  2. Glöm "covfefe". Ett "stable genius" som inte kunde stava till "coverage" (eller var det "coffee") när har twittrade mitt i natten.

   Magnus

   Radera
  3. @Magnus Haha ja jag kunde härleda det till mannen med amfetaminmissbruket men sen tog det stopp.

   Radera
 5. Jag är tacksam över att vara nykterist. Billigt och bekvämt. /Fluff

  SvaraRadera
  Svar
  1. O I envy you. Alla tidpunkter på dygnet utom just den då jag hör ploppet v en kork och det efterföljande kluckljudet av rödvin som slår i glas. (f.ö. svenskarnas favoritljud i en undersökning för några år sedan, vinkluck)

   Radera
  2. Samma här, blev för gammal för bakrus när jag fyllde 46 så jag slutade slösa pengar på alkoholhaltiga drycker för tre år sedan. Kroppen och portföljen mår mycket bättre. Måste vara ett samband där.

   Radera
  3. @Elizium: Har iofs känt av vissa sömnproblem efter rött de senaste åren varför jag kan ha börjat överdosera cava. Är väl bara en tidsfråga innan man får problem av det också och då får man väl börja med annat. Cannabis?

   Radera
  4. Haha, vi får väl se om Sverige legaliserar cannabis innan man kryper ner i sarkofagen. Med tanke på våra bäst-i-klassen-på-känslor-istället-för-fakta-politiker så får vi nog inte uppleva det under vår livstid.

   Radera
 6. No BiB! Och aldrig, aldrig ett vin som heter Tre Apor. Jag tar det som en personlig förolämpning. Jag tror faktiskt att man dricker mindre om man använder flaskor, eftersom en Bag in Box motsvarar fyra flaskor.

  Tror att det ligger mycket i att gå upp ett snäpp i pris men inte för mycket. Däremot bär det mig emot att be om det "näst billigaste vita". Man vill ju välja ett vin som passar. Ta bara Chardonnay. Känn skillnaden på en krispig Chablis (tänk skaldjur)och en "fet" Bourgogne (tänk fisk med gräddig sås).

  Se'n är den där knotiga vinstocken och lika knotige vinfarmaren en illusion. Vintillverkning är en stor livsmedelsindustri. Något annat ska man inte inbilla sig.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med Magnus! Fast en passande BIB kan inhandlas om vinet ska räcka till många.

   Radera
  2. @Magnus: "Känn skillnaden på en krispig Chablis (tänk skaldjur)och en "fet" Bourgogne (tänk fisk med gräddig sås)." Jamen nu är ju du inne på svenne banan-territoire och DYRA viner. Om jag hade fått välja mellan det vita jag imorgon kommer att rekommendera (OMG Magnus du kommer att avfölja blögga) och att dricka Chablis blir det ju det senare alla dar i veckan. Men då börjar Chablierna på 139 kronor också. Skräddare, bliv vid din läst!

   Radera
  3. Tycker nog inte att Chablis är svenne banan-terroire. Ska jag vädra fördomar så blir det en Amarone om man ska "styla". Har inget emot goda budgetviner. Mitt inlägg var snaras menat som att om jag ska ta ett glas på krogen och de skiljer någon tia eller två mellan två sorter så väljer jag den jag gillar eller tror passar (eller, yes I'm weak, kyparen rekommenderar). Att ta den "näst billigaste" känns lite oengagerat.

   Magnus

   PS. Avfölja bästa blögga finns inte på kartan.

   Radera
  4. @Magnus ok du är förlåten. Personligen är jag en Sancerresucker utan dess like om firman betalar (vilket den dessvärre gör rätt sällan sen jag slutade jobba). Är det svennigt?

   Radera
  5. Sancerre är favoriten här med. Lyckligtvis är sav. blanc också en favorit-druva som finns många ungdomliga mer frugal-vänliga förpackningar.

   Radera
  6. Aah tur att man har lunchbesök (låt oss säga det åtminstone) så att det serveras El Cortejo. Annars hade jag varit tvungen att gå ut och tjacka lite vitt för snabbfrysning, så sugen blev jag av denna tråd.

   Radera
 7. Hej!

  Det var ett intressant och bildande inlägg. Tyckte särskilt det där om näst billigaste vinet var intressant, blir nog till att testa den strategin :)

  Kul info om Tyska viner också, kanske svårt att beställa en "Qualitätswein mit Prädikat" om man är lite på lyran hehe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha "kvali...vahetter kvali...kvalitäschwajn...m-mit...prädisch...prädisch...". Eller varför inte ett "Weingut Donnhoff Niederhauser Hermannshohle Riesling Grosses Gewachs" när vi ändå ska beställa? (jag googlade "långa tyska vinnamn")

   Radera
 8. Gud vilken trevlig inläggsserie, "frugalt vinhack"! Har aldrig tänkt på att husets vita/röda är det vin de har bäst marginal. Bra tips, ska komma ihåg det till nästa gång det blir ett krogbesök.

  Angående ekologiska viner så har jag lite tappat förtroendet för den märkningen sedan jag och maken kröp runt på vinodlingar i Tyskland och Frankrike för några år sedan. Vinproducenterna stoltserade med sina "ekologiska" märkningar men jag såg dem gå runt i hazmat suits och spraya som om livet hängde på det. Och jag tror inte det var vatten i de där behållarna på ryggen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Och jag tror inte det var vatten i de där behållarna på ryggen..." Nej, det var vatten, rosenbladsextrakt och bikarbonat såklart. Härligt med en vinresa till Tyskland och Frankrike. Är ni pensionärer? (bara skojaaaa, jag är mest avundsjuk)

   Radera
  2. Haha, ja och ättika! Vi var tämligen ensamma som 20-åringar på den resan ska jag väl erkänna.

   Radera
  3. @Simplicitas & @Fru EB: Låter som min drömresa! (Minus att se hur korven blir till)

   Radera
 9. "De brukar titta konstigt på mig, men vad ska jag göra, inte mitt fel att jag är frugal weirdo."

  Blev påmind om när jag en gång var på en turkisk restaurang.

  Jag: "En falafeltallrik, tack"
  Servitören: "Dricka?"
  Jag: "Vatten, tack"
  Servitören: "Vi har enbart vatten på flaska, kostar 10kr"
  Jag: "Då tar jag kranvatten, för ni har väl kommunalt vatten i kranarna?"
  Servitören: "Tyvärr, vi erbjuder bara vatten på flaska"
  Jag: "Hämta din chef så får jag tala med han"

  Servitören springer iväg....10min senare kommer han tillbaka med två stora glas kranvatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Och jag i min tur kommer att tänka på när vi var på Kinakrog i Gävle och våra barn hade fått läsk till maten vilket typ aldrig händer men premissen är att har man druckit ur sin läsk får man vatten inte ny läsk. När vår försynte och överdrivet välartade 14-åring dricker upp sin läsk ber han att få gå från bordet för att fylla på sitt glas...på toaletten...nawh, ibland känns det som att vi frugal weirdoar sönder sönder barnen. Eller så är det så här man ger dem TRUE GRIT!

   Radera
  2. Barnen får läsk mycket mer sällan än andra barn!? Tänk på det sociala stigmat om de i det sociala väljer vatten och framstår som fattiga. Och tänk på skammen om det talas om ny läsk och de inte redan smakat den? För litet kolhydratintag kan ge trötta och inaktiva barn. En 14-åring som är välartad trotsar sina föräldrar i sin strävan efter självständighet och ber absolut inte om lov till något, utan övar på sin förmåga till egna val. Detta utan att behöva ta de trista konsekvenserna om de misslyckas vilket ökar modet till ännu mer till synes vilda men mer autentiska val. Inskränker du på barnens frihet? Att vara försynt är att ha ett outvecklat ego, vilket kan göra det svårt att hävda sig på andras bekostnad och kan göra en mer omtyckt och respekterad än fruktad, vilket är att ta en alltför stor risk på en konkurrensutsatt marknad. ;)

   /Eva

   Radera
  3. @Eva Jag skriver under på allt. Var skickar vi honom? Till Evas Jordan P-skola? (smajley)

   Radera
 10. En god vän till mig, tillika munskänkare (stavas det så?), påstår att man hittar prisvärda viner i Systembolagets beställningssortiment då de är attraktivt prissatta så att volymen kommer upp. Först då kan de bli intagna i ordinarie sortimentet, tydligen. Men visst, då är det kanske inte 60 kr/flaska vi pratar om längre.

  Jag är inte finsmakare och dricker vin både från BiB och flaska utan problem. Nu är frun helnykterist så när en BiB väl är öppnad får jag ligga i :-)

  /R, originalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @R, originalet: Ja visst , det är pärleporten de måste igenom så det är där man kan fynda. Jag har emellertid inte fattat var man kan se beställningssortimentet som en lista. Ok om jag känner till en artikel som jag vill ha, men att scrolla runt i? Vet du?

   Radera
  2. Jag provade nu att söka på Systembolagets sida. Där kan man välja vilket sortiment man vill söka i. Sen var det bara att fylla i fler sökalternativ, t ex förpackning, land, mm. Sen är det bara att välja något som verkar spännande. Helflaskor från 54 kr. Beställer man till butik så verkar frakten fri, om jag förstod det rätt.

   /R, originalet

   Radera
  3. @R, originalet: Latheten, min ständiga följeslagare. Ska cruisa in snart, tack för tipset. Om din vinconnaissör till polare har några bra budgettips får du gärna inflika det i morgondagens inlägg där vi kommer att röra oss ner på artikelnummernivå.

   Radera
  4. Jag träffar honom i morgon kväll på en middag :-) Jag skall se om jag kan styra in ämnet på viner ur beställningssortimentet. Jag har dock teflonminne, så hoppas inte för mycket.

   /R, originalet

   Radera
  5. Nu blev det en släng av influensan i vår familj istället för middag, så jag ber att få återkomma med tips ur beställningssortimentet. Eller så kör du på som du gjort hittills. Nämligen att botanisera i det sortimentet på egen hand.

   /R, originalet

   Radera
 11. Det intressanta med vin är ju, vad jag känner till, att vin är den enda drycken som blir så oerhört mycket bättre när den kombineras med rätt utvald maträtt. Det konstiga är att resultatet inte blir som 1+1 =2 utan det blir i det närmaste 1+1 = 150. Jo, du läste rätt, etthundrafemtio.
  Tyvärr är det ju i princip så gott som omöjligt att detta kommer att inträffa på kvarterskrogen nere på hörnet, eller för den delen pizzerian med utskänkningstillstånd.
  Nu är det ju även tyvärr så, tyvärr eftersom man ju är ett frugalt weirdo, att det nästan endast inträffar på Guide Michelinkrogar med en stjärna eller flera stjärnor. Varför kan man fundera över, men läs vidare för möjlig alternativ lösning.

  Å andra sidan blir det nu väldigt lätt att motivera sig att varför kvarterskrogen inte alls är prisvärd, eller ens måttligt intressant att besöka längre. Överhuvudtaget, utom i extrema undantagsfall.

  Sommelierutbildad personal tillsammans med riktigt bra kockar som kan kombinera mat och vin på ett sätt är nästan oöverträffat. Men det verkar som att det endast är när dessa två jobbar tillsammans, väldigt nära ihop som det magiska kan ske.

  Nu finns det som tur är en räddningsplanka för oss frugala weirdos som fått prova på när smaklökarna formligen exploderar och det är att det faktiskt går att laga mat hemma och som tillsammans med några få utvalda viner gör samma sak som Guide Michelinkrogarna. Men det är både tålamodsprövande och inte så snällt mot plånkan. Ingredienslistan och tillredningen är omfattande och utsträckt i tid. Aktuella viner återfinns ju inte heller i BiB-sortimentet. Men det blir mindre pengar totalt sett, om man räknar bort tid för inköp och arbetstiden i köket som krävs, än stjärnkrogen.

  Så hur skulle man kunna beskriva skillnaden mellan vinet man dricker hemma från sin BiB, maten och vinet på random krog nere på stan, jämfört den matchade maträtten och vinet på en Guide Michelinkrog?

  Ja, det är svårt att i text beskriva, men kanske om du tänker dig att dricka dricka handljummen vodka i form av snesegel rent, jämfört med en god drink serverad av en bartender som vet hur goda drinkar blandas. En annan liknelse skulle kunna vara att att vara kär och ha sex, jämfört med att plocka upp någon random kvart-i-tre-ragg och ha fumlande knapplöst knull.

  Det är tillräckligt motiverande för mig att för att inte sitta och suga på någon BiB, eller "husets". Handljummen snedsegel, någon?

  FruEB har ju tillbringat en hel del tid i Frankrike, där matkulturen är minst sagt god. Det finns många Guide Michelinkrogar där, FruEB kanske har besökt någon och kan berätta för oss läsare hur hon upplevde att det var?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 14:16: Snedsegel? Fattar inte vad det är. Inte heller "kvart-i-tre-ragg", vad åsyftas? Nej, inga Michelinkrogar i Frankrike är jag rädd, bara habila kvarterskrogar på vilken jag en gång fick en jättejobbig hostattack som aldrig tog slut och det blev awkward. Italien är matlandet för mig och de kan tusan inte misslyckas, inte ens på det sunkigaste av turisthak på en avsides strand i Cecina. Det blir alltid bra och vinerna...omgomgomg. Har varit på Michelinkrog i norra Italien en gång och det var ingen gastronomisk höjdpunkt i mitt liv i alla fall. Jag var höggravid och temat var inälvsmat så jag kunde äta typ hälften i deras grund/grå/orangea "avsmakningsmeny". Ärligt talat är jag ingen stor fan av fine dining (Noma, 28+ etc). En riktigt bra Pasta Putanesca med ett glas rödtjut är mer min melodi. Och sen älskar jag Miss Voon men det är för hela stämningen, konceptet, det asiatiska köket osv.

   Radera
  2. Jag är enig med dig Fru EB. Jag har dinerat på fina restauranger på olika ställen runt om i världen inklusive någon Michelin-restaurang. En i norra Italien faktiskt. Kanske samma som du? Och visst, det har smakat bra, men jag tycker sällan att det egentligen är värt de pengarna det oftast kostar.

   Annars verkar man kunna hitta bra mat nästan överallt, men är man inte i ett vinland, passar det oftast bäst med en kall lager eller pale ale istället för vin. Och Italienarna kan producera riktigt fint öl också. Jag testade ett par sorter i höstas på ett litet mikrobryggeri med restaurang i Rom. Servicen kunde de jobba lite på, men maten och ölen var det inget fel på.

   Jag insåg för något år sedan när jag satt nere vid strandkanten av Gardasjön att Italienarna verkar lyckas med det mesta, förutom politik. Mat, vin, sportbilar, humanitärt arbete i medelhavet, kaffet (espresson då), mode, design, arkitektur, vackra kvinnor och så gör de gott öl också.

   Kunde de få ordning på politiken och det eviga filmandet på fotbollsplanen, så skulle jag allvarligt överväga att flytta till någon mindre ort i norra Italien eller i Toscana. Men jag får aldrig med mig min bättre hälft dit, så det får nog passera som en dröm. :-)

   R, originalet

   Radera
  3. "Jag insåg för något år sedan när jag satt nere vid strandkanten av Gardasjön att Italienarna verkar lyckas med det mesta, förutom politik." Fast det är ju lite av en italiensk tradition, har det inte varit politiskt kaos sedan 1100-talet? Såg att det italienska öl jag instagrammade i somras fanns på systemet. Verkligen inget finbryggeri utan en ljus lager, troligtvis deras motsvarighet till Pripps blå. Men gött i värmen.

   Radera
  4. Vin är på dödligt allvar i Italien. Som de själva säger: ”anni, amori e bicchieri di vino, nun se contano mai”. År, älskare och antal glas vin må aldrig räknas.

   Radera
 12. Tack för bra insider tips om näst billigaste flarran. Jag har för mig att för en liten tid sedan (ok kan vara 20 år) hade anställda på systemet ett hemligt språk på hyllkantsetiketten som visade på sämre viner. Jag känner en minneshjärncell vibrera om att det var några speciella ord man skulle kika efter för att undvika bajs. Min systembolagschef C hävdar att hon aldrig hört talas om detta. Illuminati? Eller kan minnet vara ett resultat av berusade feberdrömmar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag önskar sååå att det stämmer, hur coolt vore inte det? Jag får be min kontakt kolla upp. Lite som att läkarna har särskilda akronymer för Hispiga Hypokondriska Hyndor (jag får ofta HHH i mina journaler).

   Radera
 13. Nej nej nej, din bekant har så fel!
  Eftersom gemene hen tycker att det är pinsamt att beställa det billigaste vinet, tar hen därför det näst billigaste! Detta vet krögaren om och hen har alltså som mest marginal på det näst billigaste vinet, inte det allra billigaste.

  //Fd krögare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! "Det näst billigaste" är alltså i realiteten "Husets" och "Husets" är bara en tom, blaskig kuliss som ligger där för att mota upp folk till det riktiga husets. Så vad vi bör beställa är "Det näst näst billigaste" glaset? Makes sense...Tack f.d. krögare!

   Radera
 14. Hittade vad jag sökte, men är det sant: https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/QlgAkq/smak-av-applen-det-ar-ett-skitvin

  SvaraRadera
 15. Å underbart Lana jag suger i mig som en svamp. Glöm att jag köper jordigt vin framöver haha!

  SvaraRadera
 16. Hej vänner, jag är Antonio Laura från Heidelberg, jag är en sjuksköterska. För några dagar sedan läste jag online-postad kommentar på en relationsrådgivningsblogg. en kvinna från München-Italiensk baserad journalist avslöjar hur hon permanent Cured Weak Erection & Quick Ejaculation inom tre veckor efter att hans fru lämnade honom på grund av sjukdomen medan hon fortfarande läste sin historia sa hon ... mannen som hjälpte henne att uppnå allt detta heter Överstepräst Oduduwa tar tillbaka sin exkvinna efter separation. Jag har tur att kopiera Dr.Oduduwa personlig kontaktadress för att kommunicera med honom personligt för hjälp (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag kommunicerar med samma präst Oduduwa på grund av mina utmaningar i äktenskapslivet behöver hjälp mirakulöst.
  För sju månader sedan såg min man Anderson rakt mot mitt ansikte och sa att det var mellan oss att vi var färdiga med vårt äktenskap, han tog bort min son Felix och reser vårt land för att bo i Spanien, sedan dess har jag försökt att ringa och skicka meddelanden till honom via telefoner, sociala medier och e-post men helt blockerade min linje från att nå honom, jag var så frustrerad och behövde hjälp att åtminstone prata med vår son Felix, jag läste att be om ursäkt även när vi båda vet att han har felit mig, han tog min son bort från mig i över 7 månader inga ord inget brev. denna situation dödade mig varje dag jag var deprimerad och jag behövde desperat akut hjälp och lösning för att lösa detta problem så jag kontaktar e-postadressen till Dr.Oduduwa som jag tror att han bara kan hoppas
  för att hjälpa mig att ta tillbaka min make hemma med min son tillbaka. DrOduduwa försäkra mig om att han kan hjälpa mig med att ta honom hem, jag lyda och följa hans instruktioner steg för steg, 2 dagar Efter att Droduduwa hade lunchat en Magic Love-stavning på min vägnar i sitt tempel ringde min man Anslund mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, han var ledsen för allt han gjorde för att skada mina känslor och han återvänder hem till mig med son Felix, jag är så glad idag att jag har återställt min familj och min man och jag älskar varandra mer än någonsin tidigare nu. Tack vare Dr.Oduduwa kärleksspell för att få tillbaka min mans hem. Jag och min kärlekspartner är alltid tacksamma för Oduduwa-biståndet.
  Jag lovar att dela mitt goda vittnesbörd om att berätta om världen om Droduduwa förmåga att återställa äktenskapet tillbaka till livet, jag insåg att det skulle vara bra att dela ut här som jag vet att det kommer att inspirera andra också som jag finner i mig nyligen, Jag är medveten om att det fungerar för mig, min man återvänder hemma inom sju dagar älskar stavningsproceduren.
  Oduduwa har en lösning för att lösa följande kärleksproblem
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  * Framgång och främjande magisk stavning
  * Lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * förbannelseupplösning, andlig rensning från ond ande.
  * Traditionella rötter och örter för att bota sjukdom, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * Fruktbarhet magi - FRUITS OF WOMEN har barn.
  * Dekretiserande magi, SPEL LOTTERI & VINSPEL SPEL
  här kan du skicka meddelande till Oduduwa för att hjälpa dig direkt lösning inom 42 timmar
  Oduduwa personlig e-postadress (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera
 17. Hej Alla, jag heter Safa El Sadat, jag är gift i 20 år med min man och vi har två son, äldste en 16 och yngre är 11 år. Min man älskade mig mycket, men det kommer till en punkt när han deltar i affärer med en kvinna som är hennes medarbetare. Jag har aldrig föreställt mig det, men på något sätt förändrade hans inställning till mig och barn, mina sena arbeten fick mig att tänka på frågan, även vid mitt 20-års bröllopsdag i mars håller jag mig borta från sex när vi lovar att göra det på bröllopet årsdag, 15 dagar före bröllopsdagen erkände han det ja, han hade sex med sin kollega.
  Han tog med henne i min säng när jag var ute och arbetade, det betyder att mina känslor var helt värdefulla mot honom. Mitt mentala tillstånd är fullt av plågor, jag tror att jag inte kan glömma och återhämta smärtan. Den här kvinnan var i full kontroll över henne och jag ville aldrig göra det med våld, hon vill vinna över mig när hon är skild, hon sa att hon var avundsjuk på vårt förhållande och hon kommer att förstöra mig genom att ta min man. Jag var tvungen att diskutera det med en vän som bad mig att hitta en bra stavningskastare, först och främst trodde jag aldrig på den här Cast-stavningen, men jag måste försöka tills jag kom över PROPHET NOSA UGO-e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex-tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen och göra människor glada i deras förhållande och några andra historier om andlig sjukdom och mer.
  Jag förklarade min situation för honom och han hjälpte mig att utföra några böner, några örter och rötter och ett litet offer som jag gjorde, och inom 7 dagar kom han tillbaka för att be om ursäkt och det var bara som ett mirakel för mig, är glad idag att han hjälpte mig och jag kan stolt säga att min man nu är med mig igen och han är nu kär i mig som aldrig tidigare.
  Har du behov av hjälp i ditt förhållande som att få tillbaka din man, fru, pojkvän, flickvän, vinnande av lotterier, växtbaserad botemedel mot sjukdom, hiv, sjukdomar, astma, artrit, fybroid, stroke eller någon form av sjukdom, andligt problem , Jobbsökande, tittare som läser mitt inlägg som behöver hjälp när det gäller några livsutmaningar borde kontakta PROPHET NOSA UGO och du kommer att vara glad att du gjorde.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com
  WhatsApp: +34631686040

  SvaraRadera