Case study: Expat med FIRE-drömmar

Ciao suckerz :)

Som ni vet har jag lite ordningsregler här på blögga:
1/ Inga omotiverade "z" i ord.
2/ Inga smileys (det som inte går att uttrycka i ord förtjänar inte att uttryckas).
3/ Om man vill gå off topic i kommentatorsfältet, d.v.s. att i en tråd om hemgjord glass börja diskutera tjänstepension, ska kommentaren OT-märkas, annars blir jag alldeles förvirrad.

Jag har nu en fjärde regel på ingång: Om du har ett case du vill diskutera med dina medmänniskor vill jag gärna att du istället för att slänga iväg den i kommentatorsfältet, mailar mig på fruefficientbadass AT gmail.com så att jag får snygga till den lite och ta bort eventuell kritik av mig. Plus att jag formligen älskar case studies så jag tycker att de för lite oförtjänt lite plats om det ligger och skrotar i en gammal tråd som ni Nextopia suckaz till läsare i 90% av fallen inte kommer att se eftersom ni redan kastat er in i nästföljande dags inlägg. 

Any Heuw, i förrgår fick jag nedan kommentar i tråden till "De-clutter with Maniac" och jag tyckte att den förtjänade ett eget inlägg. Jag har ju redan facit, ink. kalkyl och allt, men jag tänkte att även ni andra skulle få chansen att laborera lite...(smiley som kallsvettas av lögn). Take it away XoX:

Så, jag vill också slippa ekorrhjulet. Råttracet. Jag har alltid haft vaga drömmar om att "bli rik" och "ha makt", bara för att kunna få göra vad jag vill, när jag vill. Det har alltid varit drömmar “i framtiden”, oftast långt i framtiden. Jag har av någon konstig anledning sett på mig själv som ett barn, eller tonåring. Jag gör det fortfarande, trots att jag är närmare 40 än 30. 


Det kanske är det som slutligen har fått mig att bli mer realistisk? Hederlig ålderskris? Jag vet inte riktigt var jag ska börja, vilka förändringar jag kan göra. Min situation är inte som de flesta andras jag läser om. Med andra menar jag FI-bloggar. Jag har inte fast lön, jag har inte fast jobb. Det är svårt att planera på detaljnivå som jag märker att många är förtjusta i. Det är svårt att sätta ens vaga mål.

Jag bor inte i Sverige. Jag bor i ett land där inflationen drivit priserna 2-4 gånger så höga som i moderlandet, och detta inkluderar bostad. Jag betalar 20k i månaden för vår lägenhet. Bostads-kostnaden kan inte sänkas då hyreskontraktet löper 2,5 år till (ja, lite annan bostadsmarknad än jag är van vid). En rimlig månadsbudget för sparsamt leverne landar nog på 30k. Jag tjänar bra, kring 100k (heltid) -150k (mer än heltid) i månaden innan skatt (50%), dvs 50-75k i handen. Men jag är fortfarande löneslav, och timbetald. Vill jag tjäna mer pengar måste jag alltså byta mitt liv mot pengar. På det sättet är mina villkor likadana som en undersköterska med 20k i månaden.

Jag har precis startat inom yrket, efter lång utbildning. 2018 jobbade jag åtta månader och lyckades betala av en privat bankskuld på 180 000, samt spara 100 k. Det här året startar jag skuldfri förutom ett CSN lån på en halv miljon. Med tanke på den låga räntan har jag inga planer på snabb återbetalning på det. De 100 000 sitter inne på indexfonder, genom landets motsvarighet till ISK. Jag satte över det i december, typ den 20 eller en av de här dagarna som börsen hade gått tokner på. Hade verkligen tur att jag fick infall just den dagen.

Så, mina planer för det här året… Ja, som tidigare nämnt är det svårt för mig att spika planer, då jag inte vet exakt hur mycket jobb jag får, och med det följer att jag inte vet hur stor inkomst jag kommer ha. Drömscenariot är att spara 30k per månad, alltså 360 000 på hela året. Det tillsammans med ränta och mina tidigare sparade pengar blir ju nästan en halv miljon. Vilket skulle kännas extremt motiverande. Januari och februari har gått helt bort på sparfronten, eftersom jag hade en planlagd 3 veckors semester på andra sidan jordklotet, följt nu av en veckas obligatorisk (obetald) utbildning. I mars kommer det en veckas skidsemester, och en till vecka obetald, obligatorisk utbildning. Jag hoppas ändå kunna komma ikapp med sparande i april, då jag har mycket jobb planerat. Ska plocka upp så många extraskift jag kan under närmsta veckorna också.

Skriver här för att hålla mig själv ansvarig, gamla goda knepet. Kanske få lite pepp, eller lite tips? Checkar in igen om några veckor när något har hänt.

Min reflektion: Jag är ju nyfiken så att jag håller på att döööö om den här personen. Var bor hen? Är hen eskort? Lite av en utmaning att ge feedback i och med så många variabler är så...variabla so to speak. Men låt höra vad ni tycker så får vi se vad jag tycker.

Och i vanlig ordning var den ordningsamma Studenten A snabbast på pucken och gav igår kväll nedan feedback till XoX (för att ge er andra lite food for thought som man siger i kontorslandskapen):

"Kul att höra din story. Jag sitter inte på svaret men såhär 4år in på min egen FI-resa tänkte komma med input.
Trivs du i landet du bor i? staden där du har din lägenhet?
Isåfall är det bara köra på från där du är just nu. Försök leva lokalt, äg en cykel så du kan ta dig runt på ett effektivt och billigt sätt.

Dra i de största utgifterna först
-Bostad
20' av 50' netto är 40% av inkomsten, tjänar du 75' så är du nere på 26,7%. Man brukar säga att svensken i snitt lägger kring 30% av sin inkomst på bostaden så tycker det låter rätt rimligt. Har du som mål att bygga upp lite kapital sikta på att öka intäkterna också.
-Transport
Hur fungerar kommunaltrafiken? cykel som tidigare nämnt. Ett par bra skor inte heller dumt =) Måste du äga en bil? Om så är fallet kör på beggad bil som du betalar med cash.
-Mat
Laga mat från grunden. Hälsosamt, nyttigt och bra för plånboken. Nu vet jag inte hur priserna ser ut för att käka ute i landet du är i men aldrig fel att kunna laga några riktigt schyssta rätter.

Fira delmål längs vägen och se till att du har ett rikt socialt liv där du har djupa relationer med dina nära och kära. Ett bra mindset kommer man långt med, se resan som en del av målet, personligen så är min strävan mot FI något som jag gör utan att jag känner att jag går miste om något.

Lite kort kring investeringar:
Inflationen du beskriver låter läskig, hur ser landets ekonomiska förutsättningar ut? Även om du drar in bra med deg så kan ditt sparande urholkas på grund av skenande inflation.
Spika din investeringsstrategi, breda globala indexfonder är inte alls dumt. Tiden därutöver lägger du nog bäst på andra delar av livet, lönecava, läsa böcker, umgås med vänner, träning eller dylikt.

Lycka till!"

Hallå! Jag igen. Jag kom att tänka på en grej gällande det Studenten A nämner om inflationen. Om du har möjlighet att investera i en andra bostad som du sen hyr ut är det bra i ett land med hög inflation eftersom såväl hyran som bostadens värde rör sig med inflationen vilket skulle kunna ge dig crucial cash i såväl börsuppgång som nedgång. Det skulle underlätta att veta vilket land/stad vi talar om både utifrån denna aspekt samt mat & transport. Vi är rätt inlyssnade på ChooseFI och olika landsförutsättningar så utmana oss! (Jag har ny gissning: Du är ortoped i Dubai).

Mvh/
FruEfficientBadass

38 kommentarer:

 1. Vad kan han vara... Finanskille i Moskva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kaktus: "Han?" Har du inte fått gå din statligt stipulerade genuskurs än? Jag fick av min dotter skäll för att jag könade ett löv i höstas.

   Radera
  2. Helt säker på att det är en han. Men jag vet inte riktigt varför.

   Radera
  3. Klart det är en han. Om det är en hon ska jag äta upp min Bergmantröja.

   Radera
  4. Det kanske är James Bond?

   Radera
  5. Inkomstskatt i Dubai: 0%, så, nej, det är nog inte Dubai vi pratar om. Norge?

   Mvh

   Egon

   Radera
  6. Hmm... faller på inflationen... Svårt. Spännande.

   Mvh

   Egon

   Radera
  7. Have you being seeking to get loan for so long and you are finding it difficult to get, here is an opportunity to get one, Global Loan Access can give you a loan today. They gave me a loan of $25,000 within few days at the rate of 2% you can give them a try today to get your loan. Email contact via: globalloanaccess@gmail.com

   Radera
 2. Om det nu är Dubai så skulle jag förslå ett par saker. Snegla på hur enkla gästarbetare gör (handla i Filippinska mataffärer, ät på indiska gatukök). Åk tunnelbana. Undvik shoppingcenter, bada på stränder utan inträde, dra ner på drinkarna vid socialiserande, ägna dig åt billiga nöjen (museeum t.ex.) och se över ditt umgänge, dvs häng med de personer som ägnar sig åt gratis/ billiga aktiviteter. Sen undrar jag hur dit liv ser ut, hobbies? Mycket nätverkande på klubbar eller är det mer löprundor som lockar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Have you being seeking to get loan for so long and you are finding it difficult to get, here is an opportunity to get one, Global Loan Access can give you a loan today. They gave me a loan of $25,000 within few days at the rate of 2% you can give them a try today to get your loan. Email contact via: globalloanaccess@gmail.com

   Radera
 3. Sådana här höga inkomster är ovanliga och jag tycker därför att den här personen ska börja i andra änden än normalt, dvs fokusera på att försöka maximera inkomsterna framför minimering av utgifterna! Om man antar att en heltid är 160 h/mån så motsvarar en arbetsdag om 8 h hela 5000 kr! 2 extra pass i månaden ger exempelvis 10 k brutto, smack in i ISK:en! Kontra att lägga motsvarande tid på att prisjaga på på-det-där-landets-Lidl, ta cykeln överallt, laga matlådor, prispressa elbolaget etc. Jag gissar också att för att nå de här lönenivåerna så behöver man prestera som en elitidrottsman. Alltså att det inte funkar att komma kånkandes med Clas Ohlson rygga, fotriktiga skor och matlåda för att ta sig vidare karriärsmässigt. Utan man ska vara välklädd, vältalig, högpresterande och allmänt smälta in i miljön man är i. Klart man ska ta de lågt hängande frukterna på kostnadssidan, men överlag fokusera på inkomsterna. Tex verkar personen resa mycket vilket kostar mycket i utebliven inkomst. Kanske kan dra ner på detta en del (5 dagar semester=> 25k)? Se det här som en elitidrottssatsning och kör på hårt några år för att bygga upp ett kapital. Utgår man från de 100 k som finns och 25 k i sparande så dröjer det ca 3 år innan första miljonen, 5,5 år till andra och sen är bollen rejält i rullning... /QQ

  SvaraRadera
 4. Läkare i Norge kanske? Det låter som det är rätt mycket brus och andra planer/prioriteringar just nu.

  "Januari och februari har gått helt bort på sparfronten, eftersom jag hade en planlagd 3 veckors semester på andra sidan jordklotet, följt nu av en veckas obligatorisk (obetald) utbildning. I mars kommer det en veckas skidsemester, och en till vecka obetald, obligatorisk utbildning. Jag hoppas ändå kunna komma ikapp med sparande i april, då jag har mycket jobb planerat."

  Ett råd är att skala av och fokusera och prioritera. Dels din målsättning med ekonomisk frihet men också vad som egentligen är värt dina pengar. Förstår att resor osv är inbokade just nu, men valen du kan påverka är kommande semestrar tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra input från QQ och Flow-FI. I början av sparresan är det så omåttligt motiverande att få det där embryot till snöboll i rullning. Beta av dina betalda resor och stålsätt dig för ett snöbollsbyggarår där du, nästan lite martyriskt, biter ihop och avstår onödiga distraktioner. Det får dig också att skilja agnarna från vetet inför framtida reseprioriteringar - vad skänker dig maximal lycka och tillfredsställelse? Kanske finns det vissa resor du kan skära ner på helt eller delvis?

   "Alltså att det inte funkar att komma kånkandes med Clas Ohlson rygga, fotriktiga skor och matlåda för att ta sig vidare karriärsmässigt." Det här är något jag faktiskt brinner för tro det eller ej. Jag är stor anhängare av tesen att människan är lat och dum i huvudet och merparten av oss förmår inte gräva djupare kring en persons kompetens än en rudimentär okulärbesiktning och "analys" av personens hållning, sätt att tala och uttrycka sig i eventuell skrift. Jag skickade min man på personal shopper-styling en gång och det var ett lyft kan jag säga. Oklart om det gav någon bäring på hans karriär men nog tror jag att hans slipade fasad gav honom en del gratis. Så även om det går stick i stäv med vad jag annars förespråkar (köp 2nd hand, nöt tills det faller sönder) medger jag ett undantag för folk som är nya i arbetslivet, särskilt i en formell miljö. Ingen kickar ass som en välskräddad (kanske hos skräddare modifierad) kostym och en statementväska i prisklassen minst 5tkr. DET ser jag inte som shopping, det är en investering i din varumärkespositionering. Finns säkert frugala hack där också (Tradera+efterföljande skräddarbesök) men i regel säljs inte de snygga, klassiska it-väskorna billigt på Tradera/Blocket såvida det inte rör sig om kopior och du ska aldrig, aldrig köpa kopior av en mängd skäl.

   "Utgår man från de 100 k som finns och 25 k i sparande så dröjer det ca 3 år innan första miljonen, 5,5 år till andra och sen är bollen rejält i rullning..." QQ, jag måte hämta mitt näsdukspaket från Lidl, det var så vackert skrivet.   Radera
 5. Norge och Dubai har inte hög inflation, Watson. Inte USA eller ostasien heller. Så lite mer åt väster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, mångmiljardär i Venezuelanska Bolívar!!! FI, here I come!

   Radera
  2. Hehe. "hallo mr. bank man, my name is Torbjörn. Do you have what we in Sweden call an ISK?"

   Radera
 6. En kommentar från Lana som har lite problem med att kommentera och därför ibland mailar mig sina kommentarer: "Att låta resan vara en del av målet som Studenten A säger ovan är in line med vad ukrainska terapeuter pratar om, nämligen att se det som en process. Sätter man mål riskerar man att bli grymt besviken varje gång man får ett bakslag och helt enkelt överger målen (speciellt om man är lite labil som några av oss är). En process har inget mål men däremot en uttryckt riktning, skulle kunna vara mot Fire i detta fall. Jag inbillar mig att detta tänk skänker tröst de gånger man är på väg att ge upp, kunderna slutar vilja ha eskort, benen håller sig obrutna eller betkampanjen på sockerbruket i Danmark avslutar säsongen."

  SvaraRadera
 7. Svenska EXPATS, lite exotiskt och spännande är det allt.

  Minns när jag satt på flyget mellan Charles de gaulle och Göteborg en solig dag i Mars. Jag hade varit vaken ett dygn efter en vecka i Amerikatt. Nermalen efter Powerpoint presentationer, traglande jag in på det fullsatta lilla Bombardie planet. En passagerare saknades och platsen bredvid min var tom. Efter diverse "final call" och "Mr Strömblad", kommer en illröd kraftig Strömblad infössd på planet och sätter sig bredvid mig.

  Strömblad: "Jeeekla gött komma hem änna"

  Jag: "Jaha"

  Strömblad: "Var har du varit dööö"

  Jag: "USA, själv då?"

  Strömblad: "Jag jobbar på en oljerigg utanför Brasilien, förmånligt som fasiken. Vi jobbar 5veckor och är ledig 5veckor så nu ska jag hem och fira med krök och golfande i Bohuslän."

  Jag: "Tjänar man bra på oljeriggar nu för tiden?"

  Strömblad: "Lite sämre nu än förr, men jag får kanske motsvarande 150 000 SEK för en 5-veckors period. Och då är jag ganska senior i min roll som service reparatör."

  Strömblad: "Så gött det ska bli med ett par jäger när jag kommer till Landvetter "

  När vi kommer fram framåt 11.30 tiden är vi sist ut från planet. När jag närmar mig utgången av terminalen tittar jag bak och ser Strömblad sätta sig i Olearys baren och försöker få bartenderns uppmärksamhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tippar på att det är inte alltför mycket skatt som betalas till svenska skatteverket direkt på dom pengarna.
   Men, men, men hur ska det gå för honom, då blir det ju väldigt lite pensionsrättspoäng i det svenska statliga skattesystemet....stackarn.....och han säkert inget svenskt kollektivavtal heller, det som är det bästa i hela världen....oj,oj,oj, vilken förlorare.........

   Radera
  2. Obetalbar historia! Du har inte sparat hans nummer, min man har nämligen sagt upp sig så jag känner att det är dags att se om mitt hus...

   @Anonym: Jag ler men samtidigt mår jag lite lite illa eftersom det här är exakt den typen av argument en får av fölk om man ifrågasätter work-til-72-normen. Om Strömblad fortsätter kröka som han gör kommer förlorade pensionspoäng att vara ett mindre problem skulle jag tro.

   Radera
  3. FruEB, tur att systembolaget finns, det är ju så att sådana som Strömblad ska skyddas. Det borde dom ha även i Brasilien "the swedish system". Så att statligt skatt tas in via högbeskattad alkohol även från skattesmitarna......

   Radera
  4. Kan verkligen se denna figur framför mig XD

   https://utbrytningen.blogspot.com

   Radera
 8. Tack för att jag fick mitt eget inlägg, och tack för alla svar! Jag såg efter jag postat kommentaren att det fanns något som heter läsarforum, och där hade det nog passat mycket bättre. Hade tydligen missat den innan i min iver att få skriva av mig om mina drömmar om FIRE.

  Har under dagens obligatoriska utbildning spenderat tiden väl genom att istället för att bry mig om kursinnehållet tänkt vidare på det här med vad jag egentligen önskar och vill. Så jag drar lite mer information om mig, så caset blir lite mer fylligare/tydligare.

  Jag är kvinna (det här har ingen relevans för caset, men jag är mest nyfiken på vad det var som var manligt i min text, och förstås på om fruEB kommer posta video på när hon äter Bergmanskjortan).

  Jag är gift, min man tjänar 20-25k i månaden. Jag står för alla fasta betalningar, han ger mig 10k i månaden som sparas för vår gemensamma framtid (nystartad ordning år 2019). Jag lobbyar för att han i rätt snar framtid ska gå ner till deltid (han gillar ändå att jobba, och viss ekonomisk independence är bra) för att bli hemmaman och ta hand om mig resten av tiden.
  Min man är väldigt sparsam, och tycker jag är väldigt slösaktig. Han kommer ursprungligen från ett av världens fattigare länder, och kan ibland komma med “du vet inte hur det känns att vara fattig, det fanns faktiskt stunder när jag inte hade mat när jag växte upp”.
  Nåja, jag vet att hans familjs finanser hade upp- och nedgångar genom åren, men jag vet också att han gick på privatskola, så jag ser på såna uttalanden lite som https://www.youtube.com/watch?v=26ZDB9h7BLY

  Jag tycker om mitt jobb, och även om jag hade pengar skulle jag jobba med det. Bara inte så mycket, och bara när jag hade lust.
  Det är också som QQ skriver, lönen kommer med ett pris, jag kan inte lalla omkring utan det krävs felfri prestation från start till slut (undantaget under små fikapauser som jag trots icke-svensk kultur lyckats få in på mitt schema). Den pressen sliter i längden.

  Jag har nog varit mycket inne på det som QQ skriver, att med tanke på min timlön (600 kr/h dagtid, 1200/h i övrigt), lönar det sig inte för mig att byta tid mot att spara pengar. Jag har till och med tänkt på att skaffa städhjälp, men
  a) min man är stark bromskloss till all konsumtion
  b) jag tycker det känns som intrång i privatlivet
  c) har man så mycket prylar att man inte orkar hålla reda på dem själv är det ett tecken på att man har för mycket prylar

  SvaraRadera
 9. Iallafall, det jag har kommit fram till är väl att jag kommer betala för att få gjort sånt som jag tycker är tråkigt + som inte är värt min tid. Jag tycker tex inte om att laga mat, så jag har inga problem med att betala för utemat när jag jobbar långa dagar. Tyvärr finns det också en negativ hälsoaspekt med att bara äta utemat, och pågrund av att jag gått upp massa i vikt har jag ändå tänkt försöka ordna matlådor mer, för att få nyttigare mat.
  Något som närmar sig min timlön däremot, och som jag inte har något fasligt emot att göra själv, kommer jag göra själv. Kan inte direkt komma på något nu bara? Fotvård kanske? Har en gång i mitt liv fått en professionell fotfilning. Det var amaze-balls, och jag skulle gärna få det igen, men det kostar väl närmare 500-700 kr för en behandling. Så en timmas jobb mot en timmas behandling? Nej, då skaffar jag egen pimpsten.

  Jag har ingen bil, har aldrig haft, och har heller inget körkort. Jag bör skaffa ett, dels för bra att ha generellt, men också för att det ger nya möjligheter för mig i jobbet. Jag har tänkt börja ta körkort nu i vår, men ska jag jobba mycket ger det lite tid till att fokusera på annat.
  Jag är också lite orolig att jag kommer bli lockad att skaffa bil om jag får körkort, och det vet ju alla hur det påverkar sparandet…

  När det kommer till shopping ligger jag godkänt. Vi har flyttat två gånger på två år, och bägge gångerna körde jag en Marie Kondo på flyttlasset. Lyckades inte helt, och har en del onödiga prylar som bara ger dåligt samvete.
  Båda flytterna hade jag dålig ekonomi (var ju fortfarande student en av dem), och jag märker att min inställning till ting nu har förändrats. Kastade jag något tidigare KUNDE jag INTE skaffa en ny om jag behövde den igen. Det kan jag nu, och det har gjort det så ofantligt mycket lättare att göra mig av med saker.
  Det köps lite onödig skit, men inte särskilt mycket. Jag är svag för pynt, så typ kring påsk, halloween och jul och sånt gör jag av med pengar på skräp som jag ofta inte hinner hänga upp för jag jobbar så mycket, och så ligger det orört till nästa år. Jaja, man lär så länge man lever. Nu njuter jag av negativ space hemma, och tomma ytor är målet överallt. Det ger ro i själen.

  Vad jag kom fram till medan föreläsaren pratade kommunikationsstrategier, var iallafall att det jag går och lurar på nu i stort handlar om: Ska jag jobba hårt nu för att få det lättare i framtiden, eller ska jag redan nu börja chilla lite och njuta av livet?

  Jag räknade på mina arbetsdagar förra året. 194 pass (á ca 8h) på 8 månader. Det låter inte som så mycket (?) då det ger ett snitt på 24,25 om månaden. Men sen såg jag att ett arbetsår ska vara 224-229 dagar.

  Jag kände det som att jag bara jobbade och jobbade 2018. Men, samtidigt handlar ju det också om att jag 1) flyttade 2) till nytt land och 3) började på nytt jobb. Tre ting som var för sig tar extremt mycket krafter.
  Jag är alltså väldigt taggad på att jobba hårt och spara ihop ett kapital, men samtidigt är det dumt att slita ut mig för...ja...för att jag har dåligt tålamod. Inom mitt yrke ( internationell eskort-spionage-oljeborrare) blir man aldrig arbetslös, trots osäkra anställningar och ibland tuff arbetsmiljö. Men jobb kommer jag alltid ha, det är inget jag måste “passa på” med nu.
  Själv vet jag inte helt vad jag kommer göra, jag tar det lite som det kommer. Som Lana skrev, det är processen som är det viktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du träffat på Herr Strömblad på Copacabana? Hälsa från mig.

   Radera
  2. Du jobbar som läkare efter en lång utbildning. Inte i USA verkar det som. Städhjälp och manikyr är billig där (här) och något som jag prioriterat men jag sparar på andra saker. Jobba och spara mycket nu när du är ung. Man vet aldrig vad som händer i framtiden.

   SB

   Radera
  3. Aha, läkare. Trodde inte de jobbar per timme.

   Radera
 10. "Inom mitt yrke ( internationell eskort-spionage-oljeborrare) blir man aldrig arbetslös, trots osäkra anställningar och ibland tuff arbetsmiljö." Haha bästa kommentaren evva. Och är det okej om jag delar Bergmantröjan i tio likadana delar och äter dem med några dagars mellanrum? Vet faktiskt inte varför jag så tvärsäkert trodde du var man. Jag hade hela bilden klar för mig: En cendréfärgad ynglig med sportig stil, lite slacker, kanske rentav lite Player. Kudos till mänskligheten när dessa egenskaper är en kvinnas.

  Det känns ju som att du har det fantastiskt förspänt med din partner som inte enbart bidrar till en privatekonomiskt fördelaktig tvåsamhet men också ankrar detta med vad lämplig konsumtionsnivå är. Jag förstår det som att han är mer än på tåget.

  Din stora fundering rör "bita ihop nu och få igång snöbollen" eller "halv-bita-ihop-nu och fördröja snöbollsbygget". Jag är inte så bra på balanserade svar med en massa abers utan säger rakt upp och ner vad jag tycker och det är utan tvekan alternativ ett. Vaffö?

  1) Du säger det ju själv: Du är ung och energisk och sugen på att hugga i. Sådan var jag också under de första 10 åren av yrkesliv. Synd bara att jag parallellt med denna geist satte sprätt på varenda spänn. Hade jag fattat grejen redan då hade jag varit fri vid 30. Kör så det ryker!
  2) Att FI och frugal weirdoness är ett motsatsförhållande till att leva nu håller varken jag eller lyckoforskningen med om . Vi blir lyckligare av att ha mat på bordet och kläder på kroppen ja. Men för någon vars nedersta steg av Maslows behovspyramid är uppfyllda kan man nå så oändligt högre nivåer av lycka genom att skapa sig en minimalistisk livsstil, däri inbegripet pengar. Studenten A:s förslag är toppen. Du gillar fotfilning; kosta på dig en proffsig fil och några fotvårdsattiraljer och YouTuba dig fram till att bli din egen, privata fotvårdstant med access 24/7. Det är dessa små utmaningar i vardagen som leder till varaktig tillfredsställelse. Som en soduku (sodoko?sudoko?) du måste lösa. Sköjsköj, inte deprivation.

  SvaraRadera
 11. Heh. Det var märkligt. Vi kanske kan få se ett handstilsprov.😄
  Men hallå - "Jag är gift, min man tjänar 20-25k i månaden. Jag står för alla fasta betalningar, han ger mig 10k. " - du disponerar 60k-85k och han 10k?😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, allt sparande går till vår -gemensamma- framtid, men fördelningen visar tydligt på vem av oss som tror sig veta bäst och som också har störst kontrollbehov.
   Fick min man disponera över sin lön helt själv skulle han spendera allt på ett hus till sina föräldrar. Det visar vilken ädel själ han har, men i och med att vi inte har en egen bostad än är det något jag bara inte kan gå med på.

   Radera
  2. Oj. Jobbigt. Jag hoppas ni lyckas få ihop alla prioriteringar framöver. Jobba inte ihjäl dig! Låter som det kan bli för mycket "ansvar" på dig.

   Radera
 12. Om livsstilen, ni verkar så frugala, vilja ha frihet och tycka det är kul att spara. Så jag förstår inte konflikten?

  SvaraRadera
 13. Have you being seeking to get loan for so long and you are finding it difficult to get, here is an opportunity to get one, Global Loan Access can give you a loan today. They gave me a loan of $25,000 within few days at the rate of 2% you can give them a try today to get your loan. Email contact via: globalloanaccess@gmail.com

  SvaraRadera
 14. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera
 15. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera