Mat 2.0. 2.0

Innan jag börjar. Jag är nu inne på femte potentiella hitdagen i min nya regim. Lördagens kyckling slukades. Söndagens broccolisoppa likaså. Måndagens fish & chips à la Sejva fick stående ovationer och nioåringen la sig som en boaorm under köksbordet efter middagen för att smälta all mat hon satt i sig. Igår - raggmunk, var även det en hit. Jag är tvungen att nypa mig i armen. Det bästa av allt: Jag är helt chill! Det är liksom: Jaha idag var det detta som skulle göras, fnula fnula. Känner mig som medhjälpare på ett scoutläger: "Är det alltså korv stroganoff de ska ha till lunch, då är det bara att sätta igång då!". Det är som att jag alienerat mig från matproduktionen och jag älskar't. Det blir lite fel ordning nu när jag skriver om saker som kommer längre ner i inlägget but I just can't HELP myself jag är så exalterad.

Okej var var vi, jo, jag hade alltså rollbesatt såväl torsdag (ärtsoppa) som onsdag (bolognäs) och fredag (sushi). Jag ville gärna få in en renodlad potatisrätt också eftersom det är något alla gillar och det är billigt. Så det blev raggmunk med lingonsylt på tisdag. Fisk-tacosen ligger på måndag, som en liten upplyftare när veckan känns som tråkigast. Helgen tänkte jag inledningsvis skulle lämnas fri eftersom man då kanske vill vara lite mer balla allan och koka ihop något extra trevligt. Tills jag kom på att vi är ungefär lika oinspirerade på helgerna som under veckorna varför jag på lördag lade in post "kyckling". I den stående beställningen lägger jag även in gröna oliver (ni vet, den där billigaste sorten som barn älskar).

Därtill en burk crème fraiche och därmed har man rätt stora möjligheter att skräddarsy en halvspontan lördagsmiddag med antingen klyftpotatis och stekt kyckling med en lätt basilikasås (minns att jag alltid lagerför frysta kryddor) eller en ugnsform med kyckling i olja, oliver och rosmarin, ett recept som är sjukt skalbart utifrån vad du har hemma. Som du vet är det stort nej-nej att jaga småingredienser. Stora penseldrag bitte. På söndagen blir det broccolisoppa. Barnen har påstått att de gillar det. Int' vet jag men vi testar. Till det Flow FI-brödet. SÅ summerat ser matschemat ut som nedan:



Ja det syns inget vidare men principen är en rad för "rätt" och en rad för "i skafferiet" och sedan veckans alla dagar. Exempelvis:

Måndag: Fisktacos. Vit fisk, ägg, pommes, tortilla, sallad, tomat, gurka, avokado, burkmajs.
I skafferiet: Ströbröd, grillkrydda, remouladsås.

Distinktionen mellan "Huvudingredienser" och "I skafferiet" ligger mellan de saker du troligtvis behöver köpa hem varje vecka och saker du kanske inte behöver köpa hem mer än någon gång varannan månad. Jag får helt enkelt ögna igenom listan framför skafferi och kylskåp innan jag lägger order varje vecka vilket känns görbart även för en ann.

Tisdag: Raggmunk. Fast potatis, morötter, ägg.
I skafferiet: Lingonsylt, margarin.

Onsdag: Spagetti Bolognäs (en batch till två veckor). Liten köttfärs, morot, fyra tetror smaksatt krossad tomat, 3 gula lökar, 4 vitlöksklyftor.
I skafferiet: Tomatpuré, lagerblad, japansk soja, rödvinsvinäger, buljong, spagetti*2, lite röda linser.

Torsdag: Ärtsoppa med pannkakor eller våfflor (en batch till två veckor). 1 kg gula ärtor, 3 gula lökar, 4 ägg, 2 dl grädde, mjölk.
I skafferiet: Lagerblad, timjan, sylt, glutenfritt mjöl, bakpulver.

Fredag: Sushi. Sushiris, 1 fryst laxbit* och några surimisticks**, avocado, gurka, 1 paket Noriark.
I skafferiet: Japansk soja, wasabi, mirin, risvinäger, sesamfrön, srirachamajonnäs.***

Fredagsmyyyz: Egenpoppade popcorn och Fun Light. För barnen alltså.

Lördag: Kyckling.
Ingredienser: Fryst kycklingfilé, potatis, ris eller nudlar, crème fraîche (?), gröna oliver (?). Om vi känner för att tweeka kycklingen en smula är det lätt gjort att gå ut och köpa vad vet jag, ett paket skogschampinjoner eller en röd chili. Men det är bra mycket helgigare att gå ut och köpa en ask champinjoner än att stå och skjörta upp sig i delidisken klockan 17:15 på ICA Maxi.

Söndag: Broccolisoppa. 1 broccoli, 1 potatis, 1 gul lök, 1 dl grädde.
I skafferiet/frysen: Hembakat bröd, buljong.

Vän av ordning noterar att vissa av ingredienserna markerats med grönt och det betyder att dessa varor inte behöver köpas in mer än en gång varannan vecka. Med köttfärssåsen och ärtsoppan säger det sig självt, eftersom jag gör två middagar åt gången. Sushiriset från Blue Dragon räcker emellertid perfekt till två sushimiddagar liksom ett fyrpack laxfilé räcker till en hel månads makirullar, särskilt om vi drygar ut med surimisticks. Ett kilo fryst kycklingfilé räcker till tre middagar för oss och på Mathem kan man köpa pommes frites av märket "Budget" 2 kg för 41 kronor. Lär räcka till minst två Fish à la Sejva och eventuellt en liten strölunch under helgen.


Apropå lunch så har jag inte lagt in något för detta på helgerna och det har i huvudsak att göra med att jag vill att vi som familj ska äta ur resterna. För rester blir det nästan oundvikligen under en vecka och de ska ner i resthålet. Och skulle inte det räcka har jag ett nödlager bestående av ramen-nudlar och Barilla Olive (den i mitt tycke godaste Barillasåsen) som man kan servera med lite spagetti. Eller bastricket: Koka upp en omgång potatis i början av helgen som man steker med olika kryddningar i tid och otid, kanske med ett stekt ägg och lite srirachamajonnäs. Love it!

Jag hade tänkte göra en prisjämförelse mellan vad ovan skulle kosta på Willys respektive Mathem men jag kom bara till Mathem. Dels för att det enligt mina beräkningar brukar landa på samma när Willys lagt på sina 10% viktavvikelser (har aldrig tid att kolla om de verkar stämma dessutom) och 149 kronor i plock och frakt. Och...Mathem har Frukt & Grönt andrasorteringen. Så ovan gick i runda slängar på 670 kronor om man då viktar in att vissa av ingredienserna sträcker sig över 2-3 veckor. Ibland behöver emellertid skafferivaror införskaffas igen så säg 750 kronor per vecka = 107 kronor per middag = 21 kronor per person. Jag har för mig att ChooseFI brukar prata om ett riktmärke på $2,5 vilket i dagens pengavärde är runt 23 kronor så det får väl anses vara godtagbart. Särskilt med tanke på att vi genom ovan manöver slaktar behov av take-away-sushi, något som det historiskt har tjatats om. En sådan kostar för vår familj om fem runt 500 kronor och ett par sådana per månad och det drar iväg.

En annan positiv sak är att vi nu har tre helt vegetariska dagar, utan att för den skull känna oss bönbiffiga. Jag menar - raggmunk, ärtsoppa och broccolisoppa känns ju bara som rätter, inte särskilt krystade som vegetariska rätter, något som jag och min man inte har något emot men som barnen sniffar sig till på mils avstånd. Vi får också in fisk och skaldjur två gånger per vecka. Vi har bara en dag som har nötkött och det summerar till 50 g per person och tillfälle så det känner jag att jag kan leva med.

Vid sidan av dessa middagsingredienser har jag ju ett antal frukost- och förbrukningsitems. Tror att en vanlig vecka behöver: 4 stora mjölk, 1 paket cornflakes, 1 påse havregryn,1 refill äppelmos, 1 jordgubbssylt, snabbkaffe, kalkonpålägg, ost, Bregott, jäst, ägg, morot, glutenfritt börd, folköl, toalettpapper. Jag gjorde någon form av överslag och det bör landa på runt 250-300 givet att flera av varorna ovan inte behöver köpas veckovis utan snarare varannan vecka.

Totalt landar jag då på runt 700+300=1 000 kronor per vecka och 4 000 kronor per månad. Ungefär 5 350 kronor under det Konsumentverket anser att vår mat bör kosta. Man kan ju tycka att det är lite väl gnidigt, att vilja ligga mer än hälften under vad ett statligt verk anser att vi bör kosta. Men besparingen - förutsatt att vi lyckas - under en månad motsvarar ungefär en 30%-ig tjänst som barnskötare i Alingsås. Blotta tanken på att byta blöjor på barn i Alingsås 1½ dag per vecka fyller mig med djupt obehag så jag håller mig till min nya veckoplan. Håll en extra kik på Instagram om ni vill se tömningsgrad på tallrikarna hos barnen.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Ett litet tips på vägen som jag stulit på Instagram av Plånbokssmart: En markerad plats i kylskåpet för saker som ska ingå i planerade rätter. Så genialt! Jag har tidigare vid upprepade tillfällen slitit mitt hår när min planerade sushi måste ställas in alternativ kompletteringshandlas inför då min man spontan-svängt-ihop en sallad med gurkan och den perfekt ätmogna avokadon. Saker som inte ska vara i kyl (exempelvis tomater och avokado) har jag gömt på ett speciellt ställe högt upp i ett köksskåp, på tillräckligt lång avstånd från tomatknaprande små glin och avokadosugna män.



* Och du behöver inte ha specifik sushilax, all fryst lax går bra. 
** Det här älskar barnen och det är suuuperbilligt (troligtvis på grund av att det är havets motsvarighet till falukorv men jag väljer att se även detta som miljövänligt - man äter även det som annars hade kastats), köpte 100 gram för 9 kronor på Mathem. 
*** Min nya fix tipsad av Maria, supergott, smakrikt och starkt och en stor flaska för 41 kronor som aldrig tar slut (man använder rätt lite på grund av styrkan). På sushi toppar jag de vuxnas bitar med denna delikata sås.

62 kommentarer:

  1. Stön, jag tror jag hakar på detta. Vårt minimonster här hemma har blivit överdrivet kinkig vid bordet senaste tiden. Den ungen kan du servera vad som helst, PÅ RESTAURANG! Allt går ned, obskyra havsdjur, råhyvlat älghjärta. Allt som kostar fläsk och serveras med en chablis (ja till morsan då) äts gärna och alla imponeras av ungens öppna matsinne. Tills vi kommer hem. Lasagne brukar väl ungar älska? Mais non, inte den här gourmetgommen i miniatyr. Det går i men inget jubel. Spagetti med köttfärssås, går ner men inget jubel. Kungskrabba med brynt smör , jubel! En portion kungskrabba är typ veckobudgeten för oss så det går liksom bort.

    Det jag kan sätta på en veckomatsedel som går ned med åtminstone ett halvhjärtat handklapp skulle kunna vara:

    * Brocollisoppa. Äter ungen med glädje, fråga någon annan varför.
    * Pytt i Pappa. Egen take på vegospråk. Potatis, morot, röd lök, paprika, broccoli, en halloumi till hel långpanna, några tomater om det finns. Kör allt i ugn bara med olja och goda kryddor, vår go to-rätt, alla äter den.
    * Pannkaka o ärtsoppa. För att det är billigt.
    * Tacos. Åtminstone lite billigare än fisktaco.
    * Pot au Feu med fisk. Billigt, man behöver väldigt lite fisk för att få god smak, alla älskar.
    * Bönquesadillas. Ungen älskar men hen får i sig för lite färskt grönt. Bönorna är ju bra. Morotsstavar före funkar iockförsig..

    Sen är det blankt. Noll matinspo nu eftersom det rynkas på lillnäsan så mycket. Jag vill ju bara göda familjen på bladrönt för att de ska bli friska och starka och så smygäter de chips med ranchdip istället.
    Va fan liksom.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha låter som att ni fått en high maintenance wife på halsen. Mina vill åtminstone ha billig mat på krogen, gärna en bytta deg med slev som jag minns från något sketchartat barnprogram när jag var liten. Nu går vi iofs typ aldrig på krogen (förutom i Italien i somras då vi hade krog-orgie i dagarna sju och då åt de allt, men fattas bara, Italien liksom). Jag nor pytt-i-pannan. Pot au feu låter väldigt sofistikerat, måste googlas. Gillar att liten skvätt dyringrediens spiller över på de frugala råvarorna. Jag tänkte göra i lite samma anda idag när jag spär ut den redan kött-slimmade bolognäsen jag storkokade förra veckan med ytterligare en tetra krossad tomat. Spar plats i frysen också, om man gör en batch men sen kan göda den med lite annat vid servering.

      Jag ska ge dina bönquesadillas en till chans. Genom att addera minuscule amounts av köttfärs kan jag nog få barnen att tugga dem i sig.

      Radera
  2. Vad härligt att matprojektet går så bra! Sänkta matkostnader är så himla tillfredställande. Speciellt kombon nyttigt, billigt och att barnen tycker om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nu också börjat plita ner i kanten av A4:at mina inköp så att jag har lite koll. Mitt självbedrägeri hittills har varit att jag "bara" handlar för 1 000 kr/vecka men sen drar man ju förbi närbutiken både nu och då ochhandlar för 63, 78, 102 kronor var och varannan dag. Jag är åtminstone så ärlig mot mig själv att jag alltid handlar på ett och samma kreditkort så den räkningen ljuger inte.

      "Sänkta matkostnader är så himla tillfredställande." Men det är ju som att få gratis pengar! Kommer ett inlägg senare i veckan men som nu hade jag en rätt låg matkostnad för januari (drygt 4 000kr). I samma veva skulle jag betala skidstugan 2 100kr. Hade jag handlat som en vanlig månad hade bara handlingen landat på närmare 7 000kr. Nu får jag handling+skidstuga för MINDRE än det vilket betyder att jag får köpa en flaska Cava till mig och hen och en flaska cider till barna till på fredag. Win-win-win=frugal win.

      Radera
    2. Nyckeln till lägre matkostnader är verkligen planering. De där kompletteringsinköpen fler gånger per vecka kan verkligen mörda en matbudget. Att som vi, bo 7 km från närmsta närlivs (som dessutom enbart har öppet under arbetstid) tvingar en till att vara kreativ i köket när livsmedel saknas kl 18:05. När ni flyttar till landet kommer det säkert bli mycket enklare att hålla nere kostnaderna. Kommer du odla något?

      Tänk vad många cavor du hade rymt i den budgeten om matkostnaderna landade på 3500 :- istället.



      Radera
  3. Kan tipsa om Icas pommes, 1 kg för 13 kronor. Billigare än mathem.
    Kan också tipsa om ugnspannkaka med riven potatis i (typ 5 st), den blir riktigt mättande och för vår storätarfamilj räcker en långpanna till middag och två matlådor!!
    /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man känner sig sjukt inspirerad går det ju bra att göra egna pommes också. Antingen i gryta eller i ugn :)

      Ugnsbakade sötpotatispommes ^____^

      https://utbrytningen.blogspot.com

      Radera
    2. @C: Vad serverar ni till ugnspannkakan? @Han: Dessvärre är jag sällan sjukt inspirerad men jag gör notis. Trodde att man behövde fritös om jag ska vara ärlig. Hade grannar i förorten som hade två tonårspojkar. De stod ute och friterade i alla väder (knde tydligen inte ha den inomhus) "för de äter bara om det är friterat", haha.

      Radera
    3. Lingon och rivna morötter, såklart ;-) jag vet, smiley!
      /C

      Radera
  4. Jag är ond och OT:ar dagens inlägg innan jag ens har läst det (sorry Fru EB, lovar att läsa sen), då jag behöver hjälp med en grej.

    Ingrid undrade vart jag tagit vägen. Tack hjärtat! Jag var iväg på semester en sväng, sen började det mullra på jobbet om en intressant tjänst, så jag blev nojjig och vågade inte kommentera här på arbetstid. Man vet aldrig vad de snokar reda på...

    Men jag har läst idogt och håller med i de kloka inlägg och kommentarer som kommer. Ni är verkligen bästa motivationshöjarna! Håller även på att läsa Åsa A:s bok (e-bok via bibblan) och om du läser Åsa, så älskar jag verkligen hur du skriver. Skrattar högt ibland och var tvungen att citera delen med arsenik i kaffekoppen. Kompisen tyckte det var skoj ända tills jag råkade nämna att du lämnat läraryrket. Tydligen är hon på Anetts sida, som lärare ska du dö på din post. ;-)

    Anyhow (<--- ditt fel fru EB), jag har bestämt mig för att börja blogga. Eller, jag bloggar ju redan, men inte anonymt och inte om FIRE. Nu vill jag göra det. Har börjat skissa på några inlägg, men behöver hjälp med vad sjutton jag ska kalla mig själv. Först var jag inne på nåt med Katniss Everdeen ("the girl on FIRE"), men jag är för bövelen snart tant, det går ju inte!

    Så är det nån som har ett bra tips? Annars riskerar det att bli nåt lamt i stil med "Trebarnsmorsan från landet".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det uppenbara är ju såklart "The Lady on FIRE"

      Gört!

      https://utbrytningen.blogspot.com

      Radera
    2. @Ellinor: Nu kommer IGMR ge mig stryk för att jag outar det här namnet men om det är någon tröst IGMR så är jag tydlig med att detta är din idé. Han frågade för ett tag sen hur det kommer sig att ingen svensk FIRE-bloggerska tagit namnet "Frihetsgudinnan"? Annars gillar jag "Han":s förslag eftersom det tydligt visar vad det handlar om. Eller om du frågar mig, något som faller sig rätt i mun för just dig. Antar att du vill vara anonym som 99% av alla andra förutom Sparo (som egentligen inte är FIRE-bloggare), men säg "Lilla E slår sig fri" e d, som en parafras på någon fånig barnbokstitel. "Tant E upptäcker friheten" (om du nu vill bejaka tanten).

      Radera
    3. Något självständigt och könsneutralt namn tycker jag. För att sökmotoroptimera bör det vara ett namn som säger något om innehållet på bloggen (om du tycker det är viktigt att bli hittad). Varför könsneutralt och självständigt namn då?
      Jo jag har funderat på: varför kallar sig så ofta kvinnor på webben (blogg, instagram etc) något med fru/mamma/morsa? Vi har väl egna identiteter som inte bygger på att vi är "någons"? Eller är det så viktigt att vara någons? När jag hade matblogg så var den döpt med mitt efternamn bla. Det var många som trodde jag var en man pga detta (och att jag inte skrev om min familj och mina relationer bidrog väl) utan bara om matrelaterat och resor. Smått komiskt (jag är hetro cis-kvinna).

      Radera
    4. Åh vilka underbara inspirerande idéer ni kommer med! Min hjärna började genast gå på högvarv och prestera grejer som "Hay on FIRE" (bara jag som tycker det är roligt va?). Men på nåt konstigt vis landade jag i...

      The Fire Escape. Men jag antar att det namnet redan är taget? Hm...

      Håller med Maria om att man lätt fastnar i sitt kön på nätet. Jag är förvisso också hetro cis-kvinna, men en period i min ungdom var jag inte så säker på det. Kanske den osäkerheten finns kvar i bakgrunden trots allt och så måste jag "bevisa" att jag är kvinna. Hm... Intressant psykologiskt sidospår.

      Gudinna är det sista jag känner mig som, mer som bondmora, så det namnet får nån annan gärna ta. :-) Lady känns också lite för fint för en som ständigt skitar ned sig, haha.

      Mtp mitt och Fru EB:s fokus på hemmagjord glass så borde jag kanske heter "FIRE and icecream". Ja, ni hör ju. Jag har svårt för att hålla mig seriös.

      Radera
    5. Det finns redan en sparblogg med namnet Frihetsgudinnan: http://frihetsgudinnanspara.blogspot.com - tämligen låg aktivitet, men i alla fall.

      Radera
    6. @Ninni Aargh jag visste det, det var alltså för bra för att vara sant.

      Radera
    7. "Fru Gal" ?
      Redan taget månne? För obvious?

      Radera
    8. Något med horse boot lady on fire eller där du kombinerar lady eller princess med något enklare för att tona ned det fina och prydliga som du inte gillade, t ex simple, tough. Eller något med on horseback, riding with fire, with mare(?) on fire... Äh, det var inte så lätt det där. Att ha ett namn på svenska är ju inte heller fel. /Eva

      Radera
  5. Ser bra ut! Känner igen problemet med att en ingrediens man trodde fanns i kylen plötsligt är puts väck, men det var inte jag i vår familj, så det problemet är history. Gillar allt utom fryspommes (ugnsstekta potatisklyftor är väl både godare och billigare?). Och personligen använder jag bara fyllda oliver i Dry Martini (två stycken ska det vara).

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Och personligen använder jag bara fyllda oliver i Dry Martini." Jag hade kunnat utfodra mina barn med enbart drinktillbehör. De äter oliver och lime en masse, liksom all sorts frukt man garnerar glasen med. Salta pinnar, nötter och chips såklart. Man skulle kunna tro att jag hängde i baren när jag och min man hånglade första gån...eeh...så var det visst ja.

      Radera
  6. Alltså detta med mat. Kan man inte bara sluta äta? På något sätt lyckas jag ju trolla fram hemlagad mat varje dag, men lite på bekostnad av härdsmälta. Maken äter inte fläsk, inte kolhydratrik mat, vägrar ha soppa i matlådan och vill helst ha ALLT ekologiskt. Sonen hatar fisk, allt med smält ost eller ägg. Dottern är lyckligtvis ganska resonlig och äter så länge det inte är för het kryddning. Jag mår bäst om jag undviker kolhydrater, samtidigt som jag vill hålla nere kostnaderna så mycket det går, fast prioriterar kostnader före hälsa... Sa jag härdsmälta? På något sätt tycks det ändå gå ihop hyfsat (mat i magarna och sänkta matkostnader), genom att handla på Willys och göra många bön-/linsgrytor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehehe jag fnissade högt åt din kommentar Emma. OMG du har det värre än jag. Få se nu: En gluten, hyfsat lätt. En som inte gillar asiatiskt. En som inte gillar bönor. En som bara gillar tråkigt matris. En som inte gillar pytt i panna. En som inte gillar lasagne. Det finns säkert fler jag förträngt. Men jag håller helt med dig. Var finns detta innovativa företag som hittar en tablett som alla kan svälja och slippa matlängtan? Det räviga är att de sprider ut sina preferenser. Hade de kunnat klustra dem, som att "2 gillar inte asiatiskt" (ok då skippar vi det). "3 gillar inte pytt-i-panna", ok stryk den. Men nu är det i regel ett antal som längtar efter en viss sorts mat och så sitter EN som en bromskloss och tar ner stämningen. Därav denna matsedel. Alla tål, alla gillar, håll käften och ät, mamma ska bara fixa en sak i garderoben så länge (klunk klunk).

      Radera
    2. Jag tycker vi ska forska fram det där pillret... Tycker det ständigt är situationer där jag ska göra nåt och kommer på att jag måste laga mat och äta innan. Tar sån himla lång tid! Även om jag "bara" snor ihop en pasta med färdig sås (alltså sås som jag gjort innan), så tar det 20 min innan pastan är klar och så ska den bli tillräckligt sval för att jag ska kunna äta och så vips har det gått 45 min.

      Radera
    3. Haha, Ellinor! Känner igen det där. Men inte ens Gud har så där bråttom när han vill ha ett projekt utfört. Minns inte vem det gällde, men en av Israels profeter i Gamla Testamentet fick ett uppdrag och blev exalterad och ville genast springa iväg. Gud hindrade honom och uppmanade honom att först laga till och äta en bastant måltid. Kanske är det ett sätt att bevara ödmjukheten och att den som utför något "stort" ändå är beroende av de fysiska förutsättningarna med alla dess begränsningar. Tror att det där pillret skulle kunna bli ett djävulens påfund. När väl ett "problem" lösts i den mänskliga tillvaron verkar det dyka upp fler. Lyckoriket finner vi aldrig här på jorden. Problem ska inte alltid lösas, de ska upplösas.

      /Eva

      Radera
    4. "tablett som alla kan svälja och slippa matlängtan"
      Kan upplysa om att det redan finns och har funnits ett bra tag nu. Tyvärr inte hälso- eller ekonomkompatibelt och är nog heller inte att rekommendera till barn vad jag vet, men jag tror inte det har utförts några längre och omfattande tester på denna grupp, så det är möjligt.
      Eller till någon egentligen som vill leva ett någorlunda normalt liv inom (den svenska) lagens råmärken. Har dessutom nackdelen - eller fördelen för den som lagd så - att du inte behöver tänka på pensionen. Alls.

      Inköp sker med kontanter, oftast på mer undanskymda ställen och vanligtvis genom yngre personer, även om undantag kan förekomma. Högkostnadsskydd gäller inte för denna produktgrupp och bipacksedeln där biverkningarna ska stå noterade kan utebli, oftast beroende på att förpackningen är så liten att de nog fått undantag från regeln om bifogad dokumentation.

      Radera
    5. @Anonym 12:00 Aha jag tror att du pratar om knarkelur. Jag har f ö hört i flera olika trovärdiga sammanhang att heroin i sig inte är dödligt eller skadligt för kroppen vid måttlig konsumtion. Det som ofta drar ner en i skiten är de levnadsvanor du drar på dig i övrigt för att få råd med drogen samt att du överdoserar. Dock ej frugal-kompatibelt. Annars har ju några av mina största idoler varit heroinister. Chet Baker exempelvis.

      Radera
    6. Visste väl att Eva skulle komma med nån jobbig sanning igen. ;-) Men jag hade varit nöjd med att äta en gång/dag istället för tre gånger/dag. Värst är ju att jag räknat ut att det är billigare med lagad mat (läs: ris och tonfisksås) än min klassiker fil och flingor. Så det är bara att slava vidare vid spisen...

      Radera
    7. Tack för ditt tålamod Ellinor, kan ju tänka mig att det finns en och annan som av ren artighet bara gäspar osynligt bakom skärmen och låter det passera. ;)

      Men vet du vad, det här med att äta bara en gång om dagen är en ätstil som jag läst en del om på bloggar för ett par år sedan. Har dessvärre helt glömt var. Min pappas kollega var en sådan typ, åt bara stor lunchlåda på jobbet, hemma åts ingenting varken på morgonen eller på kvällen, aldrig! Han var väldigt ekonomiskt, praktiskt och förnuftigt lagd, var sällan sjuk och var allmänt en sund person, gift och hade flera barn. Så det går att leva så uppenbarligen. Och så de hårdtränande bloggkillarna jag läste om som satt i system att träna hårt, spara tid och pengar och äta just bara en gång per dag men då enorma portioner förstås.

      Har också tänkt på att detta med fil med tillbehör är ett dyrt middagsalternativ. Har till och med funderat på att bojkotta vissa matvaror en viss tidsperiod av besparingsskäl. Om man bestämmer sig för att inte äta fil, eller yoghurt med klassiska tillbehör som flingor, äter man istället annat som är naturliga substitut, dvs vanlig mat, gröt eller smörgås. Kan innebära inte så små besparingar. Yoghurt är dessutom sockrigt och alltför gott, en liter tar slut i ett nafs.

      Har märkt att jag äter minst 1 kg mindre ost i månaden, mindre bregott (eller bregottsubstitut) och minst fem brödlimpor färre per månad sedan jag infört grötfrukost som standard. Enormt vad mycket billigare sådan frukost är, även om jag ibland är extra hungrig på morgonen och även kan äta ett ägg eller äggmacka till också. Har sedan länge tomatförbud, dvs jag tittar inte ens åt färska tomater i affären. Standard är bara morötter och något grönt eller vitkål. Tomat får jag ändå i mina ständiga rätter med tomatkross och/eller tomatpuré. Gurka köps några få gånger per år, när den är som billigast. Den innehåller ju ändå nästan bara vatten.

      /Eva

      Radera
  7. Å Emma I feel you! Om hämtsushi varje dag var hälso- och ekonomi-kompatibelt skulle jag köra på det 7/7. Glad ungen, ingen planering. Jag tror det är våra låga d-vitaminivåer som får oss att krokna lite extra. Bara vi får blotta vår barm i solen kommer vi nog igen som idésprutande matmatriarker framåt vårkanten.
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket troligt. Jag tycker iofs att sommarmat (om det nu finns någon specifik sådan) är ännu svårare eftersom det för mig är synonymt med fräscha sallader och grönt, något som barnen per definition inte röstar för.

      Radera
    2. Om det bara vore så enkelt att vi behövde D-vitamin, men vi trycker i oss tillskott dagligen. Verkar inte hjälpa mot idétorka, men vi är väldigt sällan sjuka (peppar, peppar)! Sushi går dock inte hem hos någon annan än undertecknad, så några skenande hämtsushikostnader är det ingen risk för. Tacosallad skulle alla kunna äta dagligen, men det är ju svindyrt (för enbart nötfärs duger såklart).

      Radera
    3. @Emma vår egen husläkare på bloggen Thz (som lyst med sin frånvaro ett tag) menar att det bara är humbug med dessa D-vitamin, även i stark dos som jag tagit och fick så bra resultat från mitt årliga blodprov. Kan placebo driva upp nivåerna tro? Det ska ju funka för allt säger di ju.

      Radera
    4. FruEB, jag tror inte på att det är humbug. Det låter ju inte heller så om du fick bra resultat på blodprovet. Är det nu bara placeboeffekt så funkar den skitbra i alla fall, för jag minns knappt när vi var sjuka sist (bortsett från enstaka lindrig förkylning). https://www.dietdoctor.com/se/d-vitamin Pigg kan jag inte påstå att jag är ändå, men det beror ju på att jag lägger mig för sent i förhållande till när jag går upp...

      Radera
  8. Bara för att retas lite = pommes ica basic 2 kg kostar 20 kr :)

    SvaraRadera
  9. Inspirerande! Måste tipsa om att skippa sushiriset och använda vanligt rundkornigt grötris i stället. Samma sak men en tredjedel av priset.
    Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Lotta: Testade detta på nyår med dåligt resultat - det blev hårt. Men jag kanske kokade fel/för kort. Hur länge kokar du?

      Radera
  10. För att faktiskt kommentera nåt om dagens ämne också. Rotsaker i ugn? Köpte för några veckor sedan en kasse med ekologiska rotsaker (ja, jag är REKO-beroende) och har gjort flera omgångar med potatis, palsternacka, morot och små ljuvliga rödbetor i ugn. Går precis lika bra att ha sötpotatis också. Superenkelt, gott, nyttigt och om man köper på willys även billigt.

    Fö låter det riktigt trevligt med ett veckoschema med samma mat. Jag är inte riktigt där än, speciellt som jag behöver ha matlådemat fyra dagar/vecka. Får jag den här tjänsten (intervju imorgon, gaah) så ska jag lyxa med köpelunch á 67 kr en gång/vecka. Men det är ändå 13 måltider som ska komponeras. Jag kan inte ens skylla på kinkiga ungar. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar laga under helgerna så att jag kan äta matlådor under veckodagarna. Är jag riktigt duktig någon helg så kan jag leva på matlådorna i nästan två veckor.

      Radera
    2. @Ellinor: Håller tummarna! Och nej, rotfruktsblandningar är inte jättepopulära hos barnen (men väl hos oss så den läggs till empty nest-listan).

      Radera
    3. Och Plina är du tebaks? Du låter väldigt jordad. Men enligt Insta bor du på lyxhotell.

      Radera
    4. @Plina: För att förtydliga. Jag lagar alltså en matlåderätt varje lördag, ibland även en på söndag. Sen varvar jag de jag har i frysen, så jag får ny mat varje dag. I veckorna finns noll tid att laga nåt, då är det värma lite snabbt (som sagt, på 45 min alltså) som gäller.

      Sen får man inte glömma att jag endast har en kokvrå, så det går inte riktigt (men nästan!) att laga flera rätter samtidigt. Däremot försöker jag tänka till, så idag när jag jobbar hemma så kokar jag ris både till middagen idag och till lunchen imorgon. Planering är verkligen A och O. Jag planerar alla veckans luncher och middagar på måndag förmiddag (ja, förutom måndag lunch som är planerad veckan innan), då infinner sig alltid en lugn i mig. Typ "åh så skönt, jag får mat även denna vecka". Försöker alltid att stämma av med Willys erbjudanden, så jag passar på och utnyttjar så mycket som möjligt av vad de har billigt just den veckan.

      @Fru EB: Ah, dessa rackarns ungar. Plötsligt är jag tacksam över hästarna som snällt äter hö varje dag. Dessutom gnäggar en av dem lyckligt varje (!) gång jag kommer med mat. Vilket på helgerna är fem gånger/dag. Hehe.

      Radera
  11. Nedan kommentar bör bara läsas av de som är synnerligen intresserade av matscheman! Annar ber jag dig vänligt med bestämt att hoppa till nästa kommentar!

    Halloj Ellinor! Roligt att höra ifrån dig igen!

    Alltså det är ju så roligt att så många startar bloggar på FIRE-temat! Underbart! Jag röstar för Hayonfire!

    Och detta med matschema är precis lika kul! Och häftigt att många verkar befinna sig i samma fas. Vi/jag i d-vitaminfattiga februari i Sverige kanske behöver inspiration till att få ändan ur och göra nåt nytt. Är klar med januari-röjandet, i mars kommer träningspaniken. Vad göra i februari?? Vi gör ett schema om nåt - funkar alltid!

    Vi kör på ett väl utarbetat 2-veckoschema där vi bara ändrar lite i varje rätt för att få variation men egentligen är det samma ingredienser.

    Måndag: helstekt kyckling i ugn med ris/kycklingklubbor i ugn med ris

    Tisdag: Fisktaccos/panerad fisk med potatis och sås

    Onsdag: Pasta med två olika såser

    Torsdag: Risotto med räkor/risotto med svamp

    Fredag: köttfärstacos med mjukt bröd/med hårt bröd

    Lördag
    lunch: sill och potatis/hemmagjorda potatisbullar
    middag: sushi/poké bowl

    Söndag
    Lunch: rester/något med stekt potatis/fried rice
    Söndag: Gryta i två varianter

    Och till alla måltider har vi alltid gröna blad i nån form, syrade morötter (ibland gör vi själv) och massor av plockgrönsaker

    Vi köper fjällkokött från en gård på landet och delar en ko med en sjtärnkrog (!). Vi har tidigare hjälpt till att leverera lite fjällkomjölk upp till Stockholm från landet. Korna handmjölkas till och med. Och vi äter köttet med gott samvete. Och till ett bra pris också. Speciellt om vi köper kon innan slakten för då får gården slakta hemma själv och slaktkostnaderna är en stor del av priset, vad jag förstått.

    Min bror gick på Grythyttan och när jag hälsade på träffade vi en professor Rickard Tellström, som var med i Historieätarna (och hittade på idén kanske?). Hur som helst frågan en i vårt gäng hur man kan få barn att äta? Han sa att det är ett relativt nytt påhitt att servera saker upplagt på en tallrik i form av en ”maträtt”. Innan detta nya tog man lite vad som helst och alla fick kombinera hur de ville. Vet inte viken riktigt tidsålder han syftade på, kanske jägar/samlarstadiet, vad vet jag. Hur som helst så har vi efter det ställt fram alla möjliga saker på bordet och så får barnen testa och äta och plocka men händerna.

    Det finns även en bok (sa ju att det skulle bli ett långt inlägg). som heter smakäventryet av Ann Fernholm, som handlar om hur man får snö barn att äta alla olika smaker. Jag tycker boken funkar för stora barn också. Och i boken skriver hon om en fransk metod som heter Sampere, där man lär franska barn olika smaker för att de ska äta all mat. Metoden går ut på att man smakar, luktar, känner och pratar om tex rättika och barnen ska försöka beskriva smaken utan att använda orden gott/äckligt. Testat på våra barn men de äter ändå mest bröd, majs, ärtor och gurka och använde orden, blä, jag är mätt, får jag gå nu.

    Angående ert matchema EB, blir jag imponerad av på hur lite mat ni verkar klara er! Kycklingfiléer som räcker i en månad - måste testa!!

    I övrigt tänker jag sno med mig alla bra mattips från era kommentarer ovan: pytt-i-panna, ärtsoppa, broccolisoppa, ugnspannkaka mm!!

    Over and out. På ett tag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Ingrid: VIlken kalaskommentar. Ja var ska man börja. Jag är helt star struck av att du umgåtts med kändiskockvetenskapsmän och tror ab-so-lut att det ligger något i det han säger. Ett tag när de var riktigt svårt och de hade svårt för grönsaker brukade jag sätta dem vid bordet tio minuter innan middagen så att de kunde göra "grönsaksgubbar" d.v.s. på tallriken skapa gubbar med hjälp av morotsstavar, gurka, tomat, majs (dock ej rättika). Såklart att de åt upp gubbarna sen! Däremot har jag varit dålig på plockmat av olika slag.

      Nej kyckling får vi nog köpa en gång varannan vecka, men ett 4-pack lax funkar nog i en månad givet tt man inte behöver mer än en filébit för att fylla fem makirullar.

      Radera
    2. Får kanske ha en omröstning om namnet. ;-)

      När jag läste på universitetet för hundra år sedan, så fick vi lära oss att den vanliga människan (alltså även vuxen) kan behöva mellan 5-10 tillfällen att smaka nåt innan det blev en vana att äta. Men det fanns dessutom riktigt tveksamma individer som kunde behöva upp till 50 (!) tillfällen innan de vågade lita på en ny smak. De hade överlevt utmärkt på stenåldern, men nu tror jag föräldrarna sliter sitt hår över dem...

      Radera
  12. Herregud, dom där potatispåsarna. Fullkomligt vidriga. Såhär; Dela potatisarna på längden. Lägg platta sidan neråt och vinkla kniven åt höger, skär en klyfta. Skär i mitten och vinkla kniven vänster, skär. Tre perfekta klyftor per halva, nästan som trolleri. Lägg potatisklyftorna i blöt 1-2 timmar, byt vatten 2-3 ggr. Koka potatisen 7-10 min. Häll av vattnet och låt svalna. På plåt i ugnen, rapsolja och lite timjan, 220* i 30-40 min. Salta på slutet. Man kan iofs skippa blötläggning och kokning, blir i alla fall bättre än köpe.

    Vänligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då är det ju inte industriproducerat som barnen gillar? Helst vill de ha "räfflad" pommes, så att man alldeles säkert vet att ingen människa varit i närkontakt med produkten. Frågar du mig föredrar jag ditt recept.

      Radera
  13. FruEB OT nästa vecka är det sportlov för barnen i Stockhomsområdet, blir ni i stugan norrut, mannen tar väl några semesterdagar/tar ut sparade barndagar och åker på dagsutflykter till skidberg-anläggningar i närheten?
    Eller är ni mer åt hållet enkeltur med taxi till plattan för barnen på måndagen för att sedan fira barnfritt hela veckan, du och mannen din?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vattnet har frusit så det blir till att stanna hemma i stan. Några budgettips på vad man kan göe?

      Radera
    2. Jag kan höra med min VVS-man ju! Återkommer.

      Radera
    3. Är det avlopp eller inkommande vatten?

      Är det avlopp kan man ånga upp det a la budgetvariant. Sätt en gammaldags kaffekokare på spisen och dra en slang från den till toan så kommer den varma ångan ner i toan👍🏻

      Är det inkommande vatten får man INTE göra så. Då är typ enda sättet att ringa en större firma.

      Radera
    4. Fast det finns säkert fler lösningar, bäst att ni rekar med lokala experter.

      Radera
    5. @Ingrid: Jag uppskattar omtanken men jag har rekat med lokala experter (fick hans Tinder-historier på köpet) och felet ligger på inkommande troligtvis under en asfalterad väg hundra meter bort så det blir till att invänta våren. Detta lärde jag mig i år: Att tjälen går ner längre under asfalt. Då spelar det ingen roll hur många elkablar du installerat på väg ner i marken, du måste vara där och spola för att vattnet inte ska frysa. En erfarenhet rikare yay.

      Radera
    6. Var sak har sin tid helt enkelt!

      Radera
  14. Jisses, tusen grejer att kommentera - fast jag inte har barn!
    När jag inte arbetar på det vanliga arbetet händer det oftast att jag typ äter bara en gång om dagen (kvällen). På jobb äter jag frukost vilket jag aldrig annars gör (antagligen för snål att låta bli då det är gratis)

    Ellinor - jag har saknat din röst i kommentarsfältet! Ellinor on Fire?

    Ang. mat så har jag svårt att få tiden och entusiasmen att räcka till att laga mat varje dag. Således blir det ofta en veg. lasagne (är vegetarian) som sedan äts 4 dagar i rad, eller en linsgryta etc.

    Äh, fick inte med hälften tror jag.
    /kryddpåfyllaren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter ju asslimmat, både för plånbok och Kryddpåfyllarkropp. Men du med din arsenal av kryddor måste väl ha några smakhöjande tips till min veckomeny. Vad har man i en broccolisoppa för att få den att nå nästa nivå? Raggmunk? För att inte tala om att krydda kyckling i valfri riktning?

      Radera
    2. Broccolisoppan jag gör gillas bäst med grädde i (vispgrädde eller imat) + örtsalt och eller grönsaksbuljong.
      Raggmunkar har jag inte så mycket erfarenhet av - hur krydda kyckling svarar nog någon av de andra bäst på då jag inte äter fågel.
      /kryddisen

      Radera
  15. Började för tre veckor sedan med billig soppa med bröd på kvällarna. För två veckor sedan bytte jag ut 85-100 kronors utelunch mot innelunch, oftast soppa med bröd under tian. Bonus var alla härliga människor att prata, äta och skratta med./frivilligpensionär

    SvaraRadera
  16. @Anonym: Jag tror att jag hade ballat ur om jag varit själv. Typ ätit gröt och potatisplättar två veckor i sträck bara för tillfredsställelsen att komma ner under tusingen. Tur kanske att man har di där glina ändå.

    SvaraRadera
  17. För att få riktigt god broccolisoppa så krossar jag ner en rå vitlöksklyfta och saltar med örtsalt. Reder gärna med grädde, cf eller philadelfiaost.
    Ja fy satan middan är ett pussel här med en barn med extrema matallergier, en man som ska ha sås och kolhydrater och jag som inte vill ha kolhydrater. Som tur jobbar maken extra på en grönsaksmarknad på söndagar så vi får frukt och grönt gratis. Jag måste nog ge matplaneringen en till chans. Jag är en sån som går in i köket och då bestämmer vad som ska lagas. Sen går ju en hel del pengar till apéro kontot / La Parisienne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å det bästa med att bo i fransktalande länder, söndagens marknader. Tänkte på det igår när jag var på badhuset. Fransmän är så roliga. Söndagen - åtminstone om du är man - innebär först "du sport". Du tar antingen på dig avancerad cykelutrustning och cyklar några meter, eller så går du till simhallen, tar på dig tighta simbrallor, badmössa och simglasögon och så ställer du dig i den grunda delen av bassängen och pratar med dina kompisar. Sen passerar man marknaderna på vägen hem och köper kött/fisk, grönsaker, vin, efterrätt, bröd. Och sen söndagslunch timmar i stäck och sen kanske en liten dodo. Le savoir vivre, så långt ifrån våra stressade aktivitetsscheman man kan komma. Aaargh om det inte vore för fransmännen hade jag övervägt att flytta dit.

      Radera