Min rekordmånad

När jag nu summerade februari månads räkningar kunde jag konstatera hur min månad kostat 12 811 kronor. Jag räknar då de räkningar inklusive matkortet som kommit in till och med 20 februari (6 611 kr) och min avsättning för allt löpande fram tills nästa 20:e d.v.s. ett schablonbelopp på 6 200 kr. Med dessa pengar - som jag kallade "fickpengar" i ett inlägg en gång* - blir min totalkostnad för denna månad 12 800 kronor. Om man från detta belopp drar av det månadspengsjusterade barnbidraget (jag använder numer barnbidraget minus 500 kronor som är barnens månadspeng) behöver jag ta 8 820 kr ur ISK:en för att gå runt. Och då hade jag ändå en skidstuga att betala denna månad, hade jag inte haft den hade jag landat på 6 620 kr ut från ISK. Ni som hänger här är väl bekanta med 4%-regeln och enligt den kan jag plocka ut runt sextusen i månaden utan att mitt kapital minskar i värde över tid. Men eftersom jag är så badass och därtill gjort min sorti ur ordinarie yrkesliv betydligt senare än early retirees av typen MMM (plus det faktum att jag kommer att gigga en del framöver) anser jag att en 7% är legio för egen del (brasklapp du måste själv hitta din %). Särskilt med tanke på att vi har en fallskärm i form av vår lägenhet som kan lösas ut från den dagen sista barnet flyttar hemifrån så det är ingen ko på isen, troligtvis inte ens om jag valt att tanka mer vidlyftiga 10%. Men bara för räkneexemplet: Om jag hade kunnat hålla mina kostnadsnivåer på ungefär den här nivån, hade jag kunnat fortsätta leva på det här viset och ändå lämna en nätt slant till barna. Nu har jag ju bara barnbidraget i en 5-8 år till, men jag skulle tro att jag har kapaciteten att dra in motsvarande peng i någon form av side hustle. I tabellen nedan har jag dessutom bara räknat med garantipension, inte med att jag kommer att få ut tjänstepension. Varför? Jag vet inte, det känns så långt bort.


Faktum är att om vi inte just i detta nu går in i en korrektion av typen 2008 kommer ISK:en knappt att beröras, trots att jag har ett såpass litet kapital. Och då är jag hängslig nog att livremma med såväl 2% inflation som 7% avkastning och lite silvertejp på det i form av två års icke-uttag på grund av CSN (en skuld jag visserligen får betala igen sen men går uthyrningen enligt plan kanske jag bara tar bidragsdelen).

Två punkter jag vill göra i detta inlägg:

1. Givet att du inte är yngre än 30 och sitter på någon form av kapital - antingen deg men även villa, bostadsrätt etc - kan det vara värt det att kolla in på Ultimate Retirement Calculator och se vart du skulle hamna. Det är troligtvis inte ett måste att kvala in såväl avseende 4%-regel i börsplacerat kapital som att sitta med fet villa som är till hälften avamorterad. Särskilt inte om du kan tänka dig att ta ett litet säsongsjobb någon gång då och då.
2. Det är en slimmad kostnadskostym kom är din biljett till frihet. Jag vet att vissa inom FIRE tycker att en del grottar ner sig överdrivet mycket i besparingsdelen och för lite i intjäningen som har obegränsad potential uppåt (medan ett sparsamt leverne som mest kan gå ner till 0 kr i månaden). MEN - när du lämnat wealth ackumulation phase är det i huvudsak dina utgifter som avgör hur framgångsrik du blir.

Gå gärna tillbaka och läs min kompletta guide till ekonomiskt oberoende enligt nedan länkar:

Tidig pension 1: 4%-regeln
Tidig pension 2: Olika scenarier
Tidig pension 3: Vad får du av staten? (OBS! Denna är ej uppdaterad med ny pensionsålder)
Tidig pension 4: Pimpa med CSN-rester
Tidig pension 5: Inkomstförsäkring
Tidig pension 6: Att kunna anpassa sig
Tidig pension 7: Sparkot
4%-regeln revisited

Mvh/
FruEfficientBadass

* I detta belopp ingår inte bara lördagsgodis och en serietidning då och då utan allt som inte är att etikettera som mat eller räkning. I mitt fall går en avsevärd del av detta belopp till barnens underhåll i form av pennor, kollektivtrafik, plåster, jeans, påfyllning kontantkort, entré badhus, nya strumpor, frisörbesök, nedladdning av något spel, nya gummisnoddar, pengar till föräldraföreningen, begagnad mobil etc. Själv unnar UNNAR unnar jag mig max fem flaskor cava i månaden, några enstaka Richefrukostar och kanske en bio då och då.

41 kommentarer:

 1. Väldigt inspirerande och rolig läsning! Har läst lite om olika "draw down"(uttag?)-strategier och känner att det är lite av en jungel. Scenario:
  Du har 4miljoner i billiga indexfonder och börsen har ett superår, +30% = en ökning av ditt kapital på 1,2miljoner. Bör man då tex ta ut dessa 1,2m för att leva på under 5-6år och låta sina resterande 3miljoner arbeta ostört? Eller ska man ta ut sina 4% årligen under dessa 5-6år? Chansen att börsen fortsätter upp efter ett sånt superår minskar ju rätt avsevärt tex. Rent matematiskt och efter 4%-regeln är det kanske inte det mest optimala, förstår tex att cash-buffert inte ska vara till någon fördel. Men psykologiskt kan det ju vara rätt gött att veta att man är "säkrad" de kommande 5-6åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vanguard har en dynamisk variant av 4%-regeln som Rikatillsammans-Jan skriver om i denna artikel: https://rikatillsammans.se/uttagsstrategier/

   Kortfattat innebär den att du höjer ditt uttag med upp till 5% extra ett bra år, och sänker uttaget med upp till 2,5% ett dåligt år. Att på detta sätt följa marknadens rörelser ska ge högre chans att lyckas leva på avkastningen.

   Själv planerar jag att använda mig av denna men skruva upp till 5%. Jag kommer nog inte ha något emot att dra in några små kronor på annat håll ett dåligt år. Jag tar hellre den chansen än att tvunget jobba mig ner till 4 eller 3 % "för att vara säker". Säker kan man ändå aldrig bli.

   Radera
 2. Ja gud, en djungel precis som du säger. Och något som är ett kärt ämne för de nördigaste i den nördigaste kretsen av FI-anhängare att sitta och resonera kring. Jag kan rekommendera kommentatorstråden till detta inlägg som kom med många bra aha:s: https://efficientbadass.blogspot.com/2018/09/4-regeln-revisited.html

  SvaraRadera
 3. Kortfattat: Applicera 4%-regeln från år till år så går du inte bort dig helt. Och kan du hålla tassarna borta ett riktigt göttigt börsår (d.v.s. inte ta ut maxat 4% bara för att börsen gått upp 30% utan hålla dig på föregående års nivå+lite guldkant) bygger du inte betydligt mer säkerhet än om du likt en skygglappad häst ab-so-lut ska ta ut de 4% du räknade ut för fem år sedan baserat på hur stor din portfölj var då, no matter what. Går du igenom en långvarig korrektion med den inställningen (särskilt tidigt i uttagsfasen) och därtill vägrar göra andra förändringar i ditt liv (exempelvis ta ett sidogig eller dra ner på någon kostnad) är du potentiellt rökt.

  Ett flexibelt sinne är FIRE:ns bästa vän. Kapitalet är blott en rejäl krockkudde som ger dig möjlighet att själv designa ditt liv. Statisk förutsägbarhet hittar du som anställd i den spanska statsförvaltningen, inte som fri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, Jo det är klart om man tar ut sitt startbelopp 120k av 3miljoner även vid uppgång på +30% så blir det ju ca 2,9% uttag. Sen om man tar ut mindre vid nedgång -30% så urholkar man ju inte sitt kapital lika mycket. Grejen är att vi då kanske hamnar på få år som man egentligen tar ut 4%. Eller? Tänker jag helt fel nu?

   Radera
 4. Psykologiskt för uttagsfas förespråkar jag utdelningsaktier istället för ta ut från indexfond, men detta är ju ingen nyhet för er som känner mig . Att behöva ”sälja” tar emot för vissa, då känns det lättare att det rullar in pengar varje månad som en plockar ut.

  Har någon testat en extremsparmånad likt MI30 gjort en gång med 90% sparkvot?


  http://miljonar.blogspot.com/2014/05/rapport-snalmanad.html?m=1

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fördel jag ser med utdelningsaktier är att innehavet "automatiskt" justerar ens passiva inkomst. Ökar utdelningen så ökar ens inkomst, sänks den så få man mindre pengar. Man får anpassa sig mer naturligt till vad man får helt enkelt. Nackdelen är väl att det är betydligt mer handpåläggning och ställningstagande till att köpa och sälja enskilda företag beroende på utvecklingen.

   Radera
  2. @Flow-FI hänge inte riktigt med i ditt resonemang kring att man då tar ut 4% rätt sällan men jag antar ja. Förutsatt att man är lite anpassningsbar (på samma sätt som Bagis föreslår med att anpassa sig efter utdelningarna) är det kanske inte så viktigt att man håller sig till en viss procent, utan mer att man har en inbyggd försvarsmekanism som gör att man inte tar för mycket i låga tider.

   Radera
  3. Jo lite rörigt. Men håller med. Bästa sättet att få 4%-regeln att fungera är att vara villig att göra avsteg från den. ;-)

   Radera
 5. Man brukar ju säga att pengar man tänker använda de närmaste fem åren inte ska vara på börsen. Personligen tycker jag att det är onödigt försiktigt. Under uttagsfasen skulle man över tid förlora stora summor på en sån strategi eftersom pengamaskinen skulle vara klart mindre än den behöver vara.

  Å andra sidan har jag själv fegat ur lite nu när jag faktiskt går in i uttagsfasen och har det jag behöver fram till sommaren 2021 i cash. Skälet till det är nog framförallt att jag tror att risken för en större justering på börsen under den perioden är ganska hög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blandar du nu inte äpplen och päron? Att inte lägga pengarna som man tänker använda de kommande fem åren är ju snarare lite svennebanan sparande. Behöver du dessa för att köpa ett hus så kanske det inte är bästa strategin att lägga dem på börsen speciellt eftersom de flesta ändå inte vet vad de gör.

   Medan FIRE utgår ju från att du gör regelbundna uttag och snarare gör åtstramningar eller extrajobbar om det skulle behövas. De flesta fire verkar ju snarare ha ett års besparingar på börsen för att slippa oroa sig vilket rimmar ju ganska bra med att den genomsnittliga korrigeringen är 200 dagar.

   Radera
 6. @Frihetsgrader: Både håller med och ligger själv lite cashtung när nu uttagen är ett faktum. Lustigt detta med mänskliga psyket. Eller inte så lustit. Det där med fem år i cash är onödigt defensivt med tanke på att den genomsnittliga korrigeringen ligger på 200 kalenderdagar https://efficientbadass.blogspot.com/2018/11/skakigt-pa-borsen.html. Fem år i cash är i min mening inget annat än kapitalförstöring.

  SvaraRadera
 7. Alla här verkar vara väldigt riskbenägna typ "Fem år i cash är i min mening inget annat än kapitalförstöring". Ingen av er som läst t ex miljonärens senaste fredagsimtervju med Jonas Lindmark och tagit intryck av den? Han sitter ju onekligen inne med en del erfarenhet. Några reflektioner på det?

  Själv komstatetar jag att alla som gör FIRE faktiskt inte har lust att knega, och det har konsekvenser på tillgångsallokeringen.

  SvaraRadera
 8. @Storugglan just det, alla vill inte knega. Jag vill det definitivt inte. Därav en cashtung tillgångsallokering för närvarande.

  Den stora frågan är ju när justeringen kommer och hur djup den blir. Min egen subjektiva erfarenhet från IT-kraschen och finanskrisen är att det tog betydligt mer än 200 dagar innan det började bli svarta siffror i avkastningskolumnen igen.

  Lite surt att sälja då för att få pengar till blodpuddingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer pengar har förlorats i att spekulera ”när kommer nästa kris” än vad som förlorats om man suttit still i marknaden.

   Radera
  2. Jag spekulerar inte i när nästa kris kommer. Jag säkrar bara mitt levebröd (en mindre del av kapitalet) för de närmaste två åren.

   Att låta dem stå kvar är ju också en spekulation. I slutändan landar det i vad som får var och en av oss att ligga vaken på natten. Risken för att förlora något års avkastning på en mindre del av kapitalet eller risken att behöva sälja med stor förlust.

   Läget är naturligtvis ett helt annat om man inte ska använda pengarna i närtid. I ett sånt scenario skulle jag aldrig hålla på att försöka flytta in och ut från börsen men i mitt fall kommer pengarna att förbrukas.

   Radera
 9. Jo sant. Jag har ju inga problem med gigaspekten, ser den som en rolig grej i mitt liv framöver. Sen beror det väl på hur stor andel fem årsomkostnader utgör. I mitt fall skulle det innebära att jag låter 60% av mitt kapital ligga utan avkastning. Är det någon som minns fördelningen aktier/räntor i Trinitystudien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I ditt fall så är du ju ung och har både lust och förmåga att ta gig. Säkert kan du också på sikt dra in lite kulor på ditt skrivande. Då är sannolikt fem år onödigt försiktigt.

   Inte heller jag har dragit ut pengar för fem år. Där kommer vid midsommar att finnas pengar för ett bekvämt liv för två av de drygt fem år jag behöver finansiera innan jag kan ta ut min pension. En rimlig kompromiss i min värld. Om justeringen dröjer säljer jag av mer i början av nästa år. Annars om den kommer så hoppas jag att återhämtningen inte blir för lång. I så fall får jag nog dra åt svångremmen lite. Kanske bita i det sura äpplet och jobba lite. Om två år kanske jag är full av energi och kreativitet. Vem vet?

   Radera
  2. Utan avkastning? Nu är jag ju inte den mest kunnige på området, men att låta fem års omkostnader ligga på konto med 0,6% ränta utan avgifter och fria uttag samt insättningsgaranti anser jag inte är kapitalförstöring i alla fall, utan en trygghet. (I synnerhet när man inte kan så mycket om investeringar och intresset är lågt.) Men visst, till viss del beror det på själva summan av det hela förstås om det är så smart egentligen. Att binda pengarna på några år till lite högre ränta kan vara en idé men då kan man inte ta ut något utan kostnad och då är inget vunnet heller. Nå, borde inte ge mig in i prat kring sådant här. Kan för lite.

   Tänkte på Storugglan direkt när jag läste om att du ansåg fem års cash vara kapitalförstöring. Tänkte att nu kommer han flygande och säger emot och se där han gjorde det! /Eva

   Radera
  3. @FEB: Humankapital är ju också kapital. I många fall kanske den har karaktären av obligation eller t o m cash. Beror på bransch och annat. Grundfrågan blir ju hur lätt det är att tappa det på reda pengar och hur förutsägbar strålen är.

   Jag tycker att alla som vill och kan knega ska lägga in humankapitalet i sin tillgångsallokering, och då blir ju den där femårsbufferten mycket mindre andel av det totala kapitalet. Så jag håller alltså i grunden med dig FEB. Men alla varken kan eller vill knega, och då behöver man säkra pengarna utanför börsen. Det gäller att känna sig själv och göra sin egen analys.

   Radera
  4. @Eva, med en inflation på rvå procent så minskar dina pengar i värde varje år.

   Radera
  5. Ja, jag kom att fundera över om inflationen faktiskt kanske var högre ändå. (Nåja, har tänk tanken förut.) Vet du vad, jag brukar tänka som så att jag är lyckligt lottad som överhuvudtaget kunnat spara ihop detta (+ annat i fonder och andra konton, har ju inte allt på detta). Nyckeln är inte minst låg boendekostnad och otrolig snålhet och förmåga att dölja det smart för omgivningen. En del av det är förstås många års ränta på ränta från tiden när de var mellan 3,5 och 5%. I tonåren var räntan över 7% på mina sommarjobbspengar och utan skatt på det.

   Men du har rätt, jag sysslar med kapitalförstöring numera, både av pengarna och min tid när jag latar mig. Har dock aldrig motiverats av att tjäna pengar, däremot av att spara för att slippa jobba så mycket. Jobb i sig är inte fel, det är bara så sällan man får göra det man verkligen vill i ett jobb, dvs vara verkligt produktiv och skapa värde. /Eva

   Radera
 10. !!OFFTOPIC!!
  Till frågelådan (jag kan inte logga in på min mail från den här datorn)

  Jag är helt inne på minimalism nu, och det finns inget vackrare än tomma ytor hemma. Om det inte spark joy så går det i soporna/donationscontainern.
  MEN jag har en kategori som jag har så svårt för: konstnärsmaterial.
  Just nu har jag inte målat på flera år. Så har det varit tidigare i livet också. Jag har inte *inspiration*.
  Det kliar i fingrarna att bli av med skiten, speciellt efter jag dragit med det i flyttlass till inte bara ett utan två andra länder (tar väl samlat upp två flyttlådor).
  Jag vet att du vet hur satans dyrt det är med diverse dukpaner, akrylfärger och pennor med kvalitetspigment.
  Jag vill kasta, men vet ju att jag i allafall tidigare fått tillbaka lusten, och kastar jag nu kommer jag nog inte köpa nytt igen, utan bara strunta i lusten och göra något annat. Waldorfbarn som jag är så växte jag ändå upp med att konstnärliga aktiviteter är det som skiljer människa från maskin.
  Hmm...när jag skrev den där meningen tror jag kanske jag är något på spåret. Att de där färgerna inte bara är en hobby för mig, utan att det också ligger något krav i att jag SKA måla, och min starka lust att slänga (=donera) handlar om att jag vill minimera min kravlista.

  Iallafall, hjälp mig kloka fruEB, vad ska jag göra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hmm...när jag skrev den där meningen tror jag kanske jag är något på spåret. Att de där färgerna inte bara är en hobby för mig, utan att det också ligger något krav i att jag SKA måla, och min starka lust att slänga (=donera) handlar om att jag vill minimera min kravlista. ". Intressant! Du hjälpte mig faktiskt nu. Jag är ju musikerbarn och spelade i många år cello (eller inte så många men hela barndomen så det kändes som en livstid). Jag har haft en cello nere i källaren komplett med tillbehör men nu inför uthyrning lät jag mina föräldrar ta upp den till landet a.k.a. tingens kyrkogård. Men precis innan min pappa kom och hämtade den var jag tvungen att sätta mig en stund och hålla på och drabbades av sådan lust att spela att jag snudd på ringde min pappa för att avboka hela manövern, jag var ju TVUNGEN att behålla den! (Nota bene - då har den stått i sitt fodral nere i källaren i tre år helt orörd, men just tanken på att den skulle försvinna utlöste någon konstig mekanism hos mig). I samma sekund som jag såg cellon försvinna ur lägenheten gick det över. Jag tror så här. Om du är musiker (då menar jag i hjärtat), då kan inget avhålla dig från att spela, dagligen. Om du är skribent, då kan inget avhålla dig från att skriva (inte ens vildkattor till barn som springer och skriker i ditt öra) och om du är konstnär/målare, kommer du att ägna dig åt skiten. Eftersom jag är dålig på balanserade tips skulle jag säga: Plocka ut ett minimalist-kit av konstnärsmaterial, typ det som ryms i en kabinväska (ex dukar då antar jag) och förvara i ditt förråd så att du kan sova gott om natten med vetskapen att du har möjligheten att skapa om andan faller på. Sälj restn på Tradera. För även andra vet att det är dyrt med material. Jag tror att du kommer att känna lättnad.

   Radera
 11. Blott två flyttlådor, om du är minimalist borde det få plats i källar eller vindsförrådet, uteförrådet, ladan.
  Om du uppskattar vad det skulle kosta att köpa allt nytt, tex 20.000:-, dela sedan den summan med tio (år), och hör med amdra i din närhet om du kan få inhysa dina två flyttlådor och att du betalar (summan/tio, dvs 2000:-) varje år som flyttlådorna står där.
  Om tio år kan du ta ett nytt beslut om du nu vill vill kasta grejerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får plats gör det, men det STÖR mig att veta att det är där.

   Radera
 12. En OT-efterlysning: Du, Fru EB, tipsade för ett tag sen om en podd med en man som pratade om typ barns behov av att leka/härja/testa fritt för att bli justa medmänniskor. Sparade den men råkade just radera den och nu hittar jag den inte bland alla kommentarer - det är så satans många som skriver hela tiden;-)

  Har du möjlighet att länka till den igen?

  SvaraRadera
 13. Storugglan, visst kör du två årsutgifter på ett sparkonto som du använder för att leva på de närmsta två åren?

  Så för 2019 så har du tvåårsutgifter på ett sparkonto som du gör uttag för från månadsvis för att betala räkningar och leva på etc. År 2021, säljer du då av motsvarande 2 årsutgifter från dina indexfonder för att sen sätta dessa på sparkontot? På så sätt minskar du riskerna för att inte urholka kapitalet. Visst, sen så kanske inte alla vill köra hängsel, livrem och e bunker som du gör.
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. @A: Jag har just nu 75% aktier. Resten cash. Kan tänka mig att röra mig mot 80%, men ser inte någon anledning att överstiga det (studier visar att den långsiktiga avkastningen t o m sjunker då). 25% cash motsvarar någonstans mellan tio och sju års omkostnader beroende på hur vidlyftigt vi lever. 20% motsvarar ungefär fem vidlyftiga år. Det känns som ett bra mål.

   Radera
  2. Okej. Låter som en bra strategi. Du tycker inte det gör ont att ha 20% cash i SEK med vår svaga valuta? Antar att dina 75% aktier mer än väl väger upp. Nu när jag själv är i ackumuleringsfasen försöker jag se till att ha rimlig privat skuldsättning, med lån på BRFen och CSN (nästan omöjligt att ha låga lån som ung och i Stockholm), och kör 100% aktier med en buffert på ungefär 2 månadsutgifter. Räknar rätt kallt in humankapitalet som finns i min utbildning och dem arbetserfarenheter ska kunna täcka upp om jag blir uppsagd. Sen är det fullt fokus på att öka intäkter och sänka utgifter, samtidigt som jag lever ett fullgott liv utan att göra i mitt tyckte avkall på något.

   Radera
  3. @A: Valutarörelser är ju helt omöjliga att agera på. Men som du konstaterar väger aktiedelen upp för ev svag krona (45% av totala portföljen är i USD).

   Det är klart att jag inser att det kostar att hålla cash. Men om det är min garanti för att fortsätta livet som lösdrivare så tar jag gärna den kostnaden. I synnerhet som jag inte behöver mer pengar. Det gäller ju, som du säger, att förstå att leva fullgott liv utan avkall. Girighet har nog inte gjort någon lycklig.

   Radera
 14. Grymt bra synpunkter och inlägg från alla här. Intressant med lite olika perspektiv och speciellt det där med humankapital och risktagande.

  SvaraRadera
 15. Storugglan, "Kan tänka mig att röra mig mot 80%, men ser inte någon anledning att överstiga det (studier visar att den långsiktiga avkastningen t o m sjunker då). "
  Det där en väldigt tung synpunkt. Bara man har tillgång till en väl fungerande bond market så är det ingen idé, historiskt sett, att köra med 100% aktier.

  Jag blir lite frustrerad över alla lyckade människor som når FI relativt tidigt. En möjlighet för oss, mig och hustrun, är att ta tjänstledigt i typ fem månader vart tredje år. Det borde räcka med att reservera en aktiestash om 1mkr. Om man tänker 4% för att avkasta 150kkr vart tredje år. Frågan är väl hur det känns under den där tjänstledighetsperioden att veta att man snart ska tillbaka till ekorrhjulet?

  SvaraRadera
 16. Jag är en bra man som älskar min fru så mycket, jag har varit gift i 10 år, jag jobbar hårt, jag känner att jag har besviken min fru, för att jag inte har spenderat tid med mitt barn och fru eftersom jag är självständigt av mitt jobb, vi försvann så nu vill hon ha separation och alla mina pengar har jag ingen nu. min mamma fick stroke 4 år sedan sedan efter en lång tid i ett hem dog hon för 2 år sedan min far fick cancer och dog. Nu har jag bestämt att gå vidare med mitt liv till ett annat land, jag har aldrig känt mig så ensam och skäms över mitt misslyckade äktenskap. Jag är en bra person, jag älskar min son, men det är hjärtskärande att lämna honom eftersom mamman tar vårdnad, men jag måste flytta för att vända sidan han är den enda anledningen till att jag vaknar upp för en annan dag. Så jag sökte efter en lösning för att ta tillbaka min ex fru hemma eftersom jag vill att min son ska växa upp med både mig sin far och min fru som sin mor som en lycklig familj, min vän vi arbetar tillsammans rådde mig att kontakta en kärleksspell caster kallad Dr.Oduduwa, han gav mig kontaktadress (dr.oduduwaspellcaster (at) gmail.com) för att kommunicera med kärleks magiska stavningskastern för att få tillbaka min ex kärlek, jag kontaktade spellcasteren, jag tror att sakerna kommer att fungera för mitt gott för att jag har positiv motiv, Dr .Oduduwa svarade på mitt mailmeddelande och han försäkrar mig att han kommer att hjälpa mig att ta tillbaka min fru inom sju dagar, han instruerade mig vad som krävs, och jag gjorde allt han sa, några dagar senare får jag ett telefonsamtal från min fru , hon grät och ber om ursäkt för att hon är så ledsen för att lämna mig och vår son Felix, hon bad mig att acceptera ryggen och hon är redo att ta hand om vårt barn och ta hand om hemmet, jag är väldigt glad idag att min fru är hemma nu med mig och vår son.
  Tack till Dr.Oduduwa för hans kärlek stava makten på jobbet. Jag rekommenderar honom starkt för alla som vill återställa förlorad kärlek idag. (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag önskar er all lycka till och jag hoppas det kan hjälpa någon annan att vara starkt kom ihåg imorgon är en annan dag framtiden är din. Jag lovade Oduduwa att dela mitt goda nyhetsbevis till alla online och vänner runt mig för att få snabb och snabb lösning till någon kärleksrelationskris.
  Obs! Endast de despirerade som försöker återställa sin kärleksrelation kan snabbt kontakta Dr.oduduwa om brådskande hjälp för att lösa följande livsproblem ...
  * Stava för att säga upp skilsmässa domstolsförfaranden
  * Stava charm att skilja din kärlekspartner
  * Kärlek stava charm att locka ny kärlek
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  WhatsApp nr: +79268011965
  (Dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 17. Jag heter Lilian N. Det här är en väldigt glad dag i mitt liv på grund av den hjälp Dr.saguru har gett mig genom att hjälpa mig att få min exman tillbaka med sin magiska och kärleksförtryck. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och sökte efter en skilsmässa men när jag kom över Dr.saguru e-post på internet om hur han har hjälpt så många människor att få tillbaka sin ex och hjälper till att fixa förhållandet. och få människor att vara lyckliga i sin relation. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning sa han till mig att han kommer att hjälpa mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara vid mig och kan inte göra någonting utan min present. Jag tycker verkligen om mitt äktenskap, vad en fantastisk fest. Jag kommer att fortsätta vittna på internet för att Dr.saguru verkligen är ett riktigt trollspelare. BEHÖVER DU HJÄLP DÅ KONTAKTA LÄKARE SAGURU NU VIA E-post: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och gör att du känner dig lycklig i ditt förhållande. Och hans också perfekt i
  1 ÄLSKA STAV
  2 VINNA EX TILLBAKA
  3 KVINNENS FRUIT
  4 FRÄMNINGSSTAV
  5 SKYDDSSTAV
  6 VERKSAMHETSSTAV
  7 GODE JOB STAV
  8 LOTTERISK STÄLLNING och STOLTFALLSTAV.

  SvaraRadera
 18. mitt namn är nåd från Seattle WA. Jag har varit skilsmässa i 2 månader efter att ha varit gift i 3 år. min man lämnade mig och gick tillbaka till sin ex fru som faktiskt lämnade honom för sin ex make. hon lämnade sin man och kom sedan för att förstöra mitt äktenskap, jag och våra fyra barn är ledsna och deprimerade och tittar på dörren och fönstret varje dag och väntar och tror att min man skulle komma till sinnet ... men det gjorde han aldrig. Vad? min syster som bor i Kalifornien berättade för mig om en psykisk som heter +1(505)900-0853 eller emil agadagaspiritualhome@gmail.com denna stavcaster gjorde en trollformel för mig som fungerade inom 24 timmar. min man kom tillbaka nästa dag och vägrar att gå tillsammans tills jag förlåt honom. Jag ringde polisen på honom och han började gråta att han vill ha mig tillbaka att han är ledsen för att ha försummat sin familj för en kvinna som lämnade honom för en annan man. det har gått fyra dagar nu och han vill fortfarande ha mig tillbaka eller så skulle han inte äta alls. han sa att han skulle svälta och dö om jag inte tar tillbaka honom. det här spelljudandet är fantastiskt, jag är så glad att min man vill komma tillbaka med alla medel. Jag älskar det här stavhjulet för att hjälpa min familj.

  SvaraRadera
 19. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera
 20. hej killar, jag är väldigt glad över att vara här och jag gillar så mycket rikt innehåll som delas här är väldigt utbildande och inspirerande, jag vill också snabbt bidra med att dela användbar information och mitt personliga vittnesbörd som jag upplevde för några dagar sedan, jag läste liknande blogginlägg på en webbplats för några dagar sedan om en stor kärleksförtrollare som hjälpte så många människor att få tillbaka sin före detta kärlekspartner och han har också den magiska kärleksförtrollningskraften att återförenas och återställa trasiga äktenskap/hem igen. jag var först inte stöder kärleksmagisk stavning tidigare eftersom jag hade en vän som sa att hon hade kontaktat några människor online och hävdade att de är kärleksstavar men de fungerar inte, jag var rädd för att inte falla i samma fälla, tills Jag läste från ett blogginlägg på nätet om den riktiga kärleksförtrollaren Dr.Oduduwa, jag gav det ett försök eftersom det inte skadar att prova något nytt, så idag är det tre dagar sedan jag hade kontakt med Dr.Oduduwa och som han lovade mig att min ex kärleksman återvänder hem för att be mig om ursäkt, jag tar det bara som ett skämt, jag gav dr.oduduwa min man bild och namn och jag gav honom min egen bild och namn, han sa att han skulle gå att lansera en kärleksförtrollning för min räkning och att min man inom 3 dagar kommer tillbaka till mig. Jag följer bara hans instruktioner och jag tillhandahåller det stavningsmaterial som krävs för att kasta en kärleksförtrollning till handling. Goda nyheter för mig idag fick jag ett telefonsamtal från min man man Showman, han har inte ringt mig de senaste 3 månaderna nu sedan vi gjorde slut, just idag fick jag ett telefonsamtal och sms från honom, han bad mig om ursäkt och lovade att komma tillbaka hem i kväll, här sitter jag med honom just nu och äter middag tillsammans, det verkar vara som en magi eller jag drömmer. Denna kärleksförtrollning av denna goda man Dr.Oduduwa fungerar verkligen för mitt bästa. Jag rekommenderar honom starkt till alla som vill få tillbaka ex kärlekspartner, återställa trasigt hem, kärleksförtrollning för sann kärlek och tillit i ett förhållande, om du misstänker att din kärlekspartner är otrogen mot dig, kontakta honom idag för en snabb brådskande lösning är säker. garanti 100%. skicka meddelande till hans personliga
  WhatsApp
  https://wa.link/q5f107

  till kommunikation med Oduduwa gratis onlinekonsultation idag, bra omedelbart resultat är säkert.

  Vill du ha snabba svar och omedelbar lösning på följande relationsfrågor?:
  Älska voodoo-trollformel för att få ditt ex att bli avundsjuk över att ha lämnat dig
  1. skilsmässa par lösning för att återförenas
  2. hur man får hjälp att få tillbaka ex kärlekspartner
  3. brådskande lösning för att återställa tillbaka ex kärlekspartner
  4. omedelbar kärleksförtrollning för att få tillbaka ex
  5. omedelbar kärleksförtrollningslösning för att locka till sig ex kärlekspartner
  6. hur man får tillbaka ex med voodoo spell
  7. Talismn ring för att få tillbaka mitt ex
  8. svart magi kärleksförtrollning för att locka ex
  9. Talismanring för berömmelse, rikedom och rikedom (för magisk besvärjelse)
  10. Talismanring för Love Dominion and Power
  11. Lotto-lyckonummer (trollformel för talismanring för att vinna spel)
  12. Botemedel mot sexuellt överförbara sjukdomar och blodsjuka (örtmedicin)
  kontakta Dr.Oduduwa andlig healer idag för onlinekonsultation och utöva kärleksbesvärjelsebön för att återställa tillit och kärlek i äktenskap och kärleksrelationer.
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 21. Jag är nöjd med hur jag litade på att Dr Sunny skulle få tillbaka min exman efter nästan ett års separation. Innan jag träffade Dr Sunny sökte jag på många webbplatser och letade efter sätt att få tillbaka min ex man efter att han ville skilja sig från mig utan någon anledning. Jag var förkrossad men Dr Sunny gav mig hopp och försäkran om att han kommer tillbaka till mig. Efter att ha gjort försoningsbesvärjelsen ringde min man efter två dagar och bad att få komma tillbaka hem till mig och våra fyra barn. Dagen efter kom han hem och jag var väldigt glad över att få träffa honom igen. Jag använder den här resursen för att uppskatta Dr Sunny för vad han har gjort för mig och även för att hjälpa så många andra människor. Jag lämnar hans kontakt så att du kan kontakta honom om du har liknande problem. Whatsapp +2348082943805 eller mail: drsunnydsolution1@gmail.com)

  SvaraRadera