Hur jag lyxar 4 free

Om ni nu hoppas på ett generiskt snålinlägg som går ut på att lyx är att få andas frisk morgonluft eller att ta en slät kopp kaffe i lugn och ro på verandan tar ni fel. Jag tänker tala lyx i den mest generiska bemärkelsen a.k.a. det som folk i allmänhet anser vara lyx. Eftersom jag har ett förflutet som allmänhet kan jag svara på det: Lyx är att åka till fjärran land och borra ner fötterna i vit sant. Lyx är att checka in på SPA en veckodag och lämna mobilen i omklädningsrummet. Lyx är att få massage av en fransyska från norra Paris eller fotvård av en blondin från Borås. Samtliga dessa saker har hänt mig Moving Half Year 19/02 (=senaste halvåret på corporate bullshitiska).

Hur får man då tillgång till denna lyx? Svar: Du arbetar och drar in pengar. Sedan köper du lyx. Om du jobbar på ordentligt kan du få råd att göra lyx tillgängligt i ditt liv flera, kanske många gånger, per år. Den trånga sektorn där är tiden, att få möjlighet att ta ledigt från jobb och/eller familjeliv. Jag var förr en riktig sucker för yasuragi och brukade ta en dag ledigt per termin då jag åkte själv dit. Det var naturligtvis helt underbart and such, men jag hade alltid en gnagande känsla i magen när jag på vägen ut närmade mig markplan eftersom jag då väntade full mottagning och alla små mail- och missade samtal-notiser som bulkat upp under dagen. Ofta med meddelanden från kunder som inte var av "Hej-ville-bara-säga-hej-för-du-är-en-lattjo-tjej"-art. 

När jag fick kicken i somras insåg jag nu att det var slut med lyxen. Nya, hårda tider väntade och där fanns inte utrymme i budget för att gå på SPA. Jag var emellertid helt fine med det eftersom att kunna styra sin egen tid med allt vad det innebär med råge kompenserar för all form av SPA-lyx. Men ett halvår in i "ledigheten" upptäcker jag någe märkligt. Jag har lika mycket, om inte mer, lyx i mitt liv än tidigare. Helt gratis. Hur kommer sig detta? Låt mig ge några exempel.*

1. Yasuragi med Marknadsförar-LI november blev jag bjuden på yasuragi av Marknadsförar-L. Vaffö? Förutom att hon är en god vän bla bla så upplevde hon att jag hade varit till hjälp med hennes barn medan hon höll på att starta upp firma. Att det var ett nöje att hänga med sitt gudbarn+syskon är en annan femma, hon fick gärna bjuda mig på spa. Jag fick därmed för första gången erfara hur det var att närma sig utgången utan att känna stresspåslag. 

2. Fotvård på Gildaskolan


Strax före jul gick jag och tog en elevbehandling på Gildaskolan i Stockholm. Okej det här är en aktivitet jag hade klarat av att göra även i ekorrhjulet. Men jag gjorde det aldrig. Troligtvis för att jag dagarna innan jul hade varit rätt stressad på grund av jobbet och barnens alla julaktiviteter i skolan. Nu kunde jag helt fokusera på barnen och detta lämnade slack nog att ta en kvällstur bort till Stureplan och denna klinik för en budgetvariant på pedikyr

3. Tripp till Mallis
I januari blev jag och minstingen bjudna till Mallorca i en vecka för att sitta barnvakt åt en bedårande 11-åring. Om sanningen ska fram var det han som vaktade oss. Medan vårt skyddsobjekt var i skolan hängde vi på stranden och även om vi bara tog ett mycket snabbt dopp (det var 14 grader i vattnet) var det underbart att under några dagar få gå barfota i sand och tanka sol.


4. SPA igen
I mitten av februari blev jag av min vän A bjuden på spa med massage. Delvis för att hon är en hyvens prick, men jag hade också hjälpt henne att se över hennes privatekonomi (läs: hållit hennes hand när hon gick in på minpension.se).Om vi bortser från Gildaskolan är alla lyxupplevelser ett resultat att jag kunnat bidra med tid eller kunskap till någon som behövt det. Istället för den klassiska loopen arbeta - plocka ut pengar - köpa lyx har jag cirkulärekonomiat och givit något som sedan slagit tillbaka på det mest behagliga vis. Och innan ni rasslar igång cynikerkortet i kommentatorsfältet vill jag vara tydlig med en sak: Jag väntar mig ingenting tillbaka av mina vänner när jag erbjuder min hjälp. Men jag vet ju hur jag själv funkar - man vill gärna visa sin uppskattning. Ni är säkert redan medvetna om att modern lyckoforskning gör gällande att ett säkert sätt att höja sina nivåer av välbefinnande är att bidra till andras lycka. Jag blir lycklig av att hjälpa dem och de blir lyckliga av att hjälpa mig. Så håll käften. 

Jag skojade bara. Så kan man ju bara inte uttrycka sig i en sparblogg. Men vad tror du: Hade du kunnat byta tjänster med folk om du haft mer tid? OCH ikväll när du häller upp din välförtjänta lönecava, glöm inte att lägga upp den på Instagram #lönecava. Än så länge är det bara jag, Flow och IGMR som bidragit så skäms. Vi har en rörelse att skapa.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Det är iofs samtliga exempel men det låter maffigare att säga några.

31 kommentarer:

 1. Åh vad avis jag blir, jag kan också passa barn på Mallis en vecka!

  Det är trevlit när vänner vill visa sin uppskattning och totalt win-win. Du har hjälpt dem med ett problem och i sin tur får du något tillbaka. Helt rätt.

  SvaraRadera
 2. Det är ju gött att bli bjuden och få uppskattning av sina vänner. Oftast är ju gåvor lika mycket (eller ibland mer) för den personen som ger dom än personen som tar emot. Tänker att dina vänner som bjuder på spa njöt minst lika mycket som dig av både vistelsen och av sällskapet.
  En sak jag tänkt på är dock. Att det verkar vara en utmaning för många att kunna ta emot gåvor och tjänster också. Kan det ha något med en maktposition inom relationen? Ger man något till någon så är man den salige givaren och tar man något så är man en behövande person = om inte fult så ändå skamknutet. Eller är det så bara att det blir en känsla av något outsagd tvång till återbetalning? Jag vet inte, men ett exempel är ju julklapphysterin där det ska "bli lika" och har man fått en asful porslinskatt av någon så måste man "ge igen". Har själv kämpat med känslan av att kunna bara ta emot gåvor. Idag känner jag mer att om personen vill ge mig det här så ska den få göra det utan massa "nää men det behöver du inte, ojoj, nä nänänänänän ojoj, det hade du absoluuut inte behövt osv".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har verkligen en poäng där. Ungefär som med att kunna ta emot beröm. Bara säg tack. Det är KBT-ämne för en livstid.

   Radera
 3. Nackdelen med att ha en enda riktig vän, som tyvärr inte har råd att skämma bort mig med trevligheter. Men vi har iaf varandra att stötta i livets berg- och dalbana (minus FIRE, det förstår hen inte).

  Däremot har jag (tyvärr) väldigt många som genom åren utnyttjat min snällhet, som jag trott varit mina vänner och som jag hjälpt massor. Men jag har aldrig fått nåt tillbaka. Numera försöker jag att säga nej oftare, även om det är svårt med min labrador-attityd. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äsch, de har inte utnyttjat din snällhet, de ville bara sola sig lite i glansen av din strålande personlighet fattar du väl.

   Hellre en riktig vän än 1 000+ på Facebook som det gamla ordstävet lyder. Och att ha någon att kunna ringa i tid och otid och dryfta de mest triviala ting är mer värt än spa (även om det i den bästa av världar går att kombinera de två).

   Radera
 4. Vi fräste över till Köpenhamn i fredags och mysteryshoppåt för en massa pengar. Tips till den som vill lyxa lite då och då.

  FÖ ser jag redan fram emot Lönecavan. El Miracle då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just ja. Vi har introducerat Lönefantan för Baby I för att få med honom på second generation FI spåret.

   Radera
  2. "Vi har introducerat Lönefantan för Baby I för att få med honom på second generation FI spåret." Second generation FI! Han får starta en egen # den dagen ni låter honom göra annat än hämta pärlplattemönster på paddan.

   Radera
  3. Det lär komma när han börjar skolan. Han är så härligt analog... häromdagen ritade han ett tv-spel på ett papper. Han har alltså ÖHT ingen aning om vad ett tv-spel är.

   Radera
  4. Såg den mysterygrejen men hade precis varit i Köpenhamn i tre dagar så kom lite fel i tid ��

   Radera
  5. @IGMR embrace. Kommer osökt att tänka på när vi satt i bilen och något barn klagade över att det inte fanns något Internet och vi sa att det inte fanns någon täckning just där (tror vi var i trakterna av Älvkarleby, platsen gud glömde) varpå vårt yngsta barn, backoffice-barnet, sa att det visst fanns "en teckning" åtminstone där i baksätet där hon satt och ritade. For the record har vi aldrig haft ett TV-spel heller, lyckade avvärja ett PS här i somras. Vet inte vad jag har emot det egentligen, jag är bara emot.

   Radera
 5. Är det bara jag som har vänner som inte följer upp generöst givande av tid och kunskap med att bjuda tillbaka på något vis?

  Nu när man blivit äldre kan man inte ens vara säker på att slippa betala för flytthjälp 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyvärr också det så i min gemenskap. Kanske är det brist på tid?

   Radera
  2. Det kan också vara så att den som ber om viss hjälp snarare ser det som en förmån att jag får hjälpa dem, dvs det är jag som ska vara tacksam och som möjligen är skyldig något tillbaka. När man är ensamstående och har mer tid än barnfamiljer tycker jag mig märka av detta tänk. Hjälpen ses alltså inte som hjälp till dem, utan en hjälp från dem så att jag får mer social kontakt med dem och deras övriga kontaktnät. Även om det kan kännas lite självupptaget från deras sida, så finns det någon typ av logik där ändå. Trodde däremot inte att det skulle drabba mig. Men nu ligger jag lågt med alla relationer sedan flera år tillbaka och det på mitt initiativ. Vi är för olika och har olika behov och intressen, i synnerhet de som lever familjeliv.

   Detta med givande och tagande är något naturligt. Men att behöva ge det man inte vill ge, och ta emot det man inte vill ha är inte kul i längden. /Eva

   Radera
  3. Jag tror nog det tyvärr är ganska vanligt hos många människor att inte göra det. Jag orsakade förvåning när jag erbjöd mig att betala för en matkasse för den gemensamma middagen eller tågbiljetter när jag besökte vänner i deras alpstuga. Då hade jag åkt dit i deras bil. Det kröp fram att värdinnans syster med familj hade varit på besök i en vecka och de hade gnällt över kostnaden för liftkort och utrustning trots att allt annat var gratis. Besöker jag folk brukar jag ofta bjuda på lunch eller något. Jag tycker det är vanligt att bjuda i min umgängeskrets.

   När det gäller flytthjälp så har jag en kompis som alltid erbjuder sig men jag har anlitat flytthjälp de senaste gångerna för att det är billigt med rotavdrag och jag har inte heller personligen lust att släpa på saker eller be andra lägga deras tid på att släpa grejer. Jag umgås hellre på andra sätt.

   Radera
  4. Jodå, men försöker hålla mig undan dem. Det är roligare att umgås med generösa människor. Flyttfirma betalar jag för själv, blir mer effektivt, rätt billigt med och vill inte slita ut alla stackars upptagna människor.

   Radera
  5. Alltså detta med flyttfirma don't get me started. Det är så ytterst märkligt va, folk omkring oss som köper boenden för åttasiffriga belopp men lik förbannat ska man dra ihop kompisgänget för flytten (och då talar vi inte en tvåa som ska flyttas). Det är som om vore det nostalgi? Nu händer det rätt sällan men det var några år där som vi började undra om det vara var vi som var tokiga som tyckte att detta var ett otyg.

   Radera
  6. FruEB, det är obegripligt. Men nu med flyttfirma med skatteavdrag kanske det så sakta ändrar sig, "tänk att få tillbaka på skatten när man flyttar" kan nog vara oemotståndligt för en del

   Radera
  7. Är inte jätteglad i att rensa åt andra, flytta åt dem, transportera deras gamla trasiga säng eller bord, städa åt dem, passa deras barn&husdjur och gud vet vad mer.
   Är den som har fritt jobb så jag har en jäkla massa tid tror folk (att jag har hög lön och uppenbart gör nåt för pengarna verkar falla bort), så många såna där förslag har dykt upp. Sen ser jag som vissa hör till innersta kretsen&familjen, där är det skillnad, men alla andra är jobbiga..

   Radera
  8. Fast passa hund&barn mot en vecka på Mallis helt okej :)
   Är mer nivån här, jag köpte en valp och har nu inget hunddagis för det signade jag inte upp på när jag fick valpen, så tänkte du som ändå är hemma mycket kanske kan ta valpen medan jag jobbar? Eller, jag sticker utomlands nu, har ingen kattvakt till min okastrerade hankatt, kan katten bo hos dig?(okastrerad hankatt skvätter sina revir överallt&valpar är heltidsjobb)

   Radera
  9. @MrsD: Hade gärna gjort både ock om det inte vore för mitt osnutna side hustle som jag har vardagar och delar av helger. Han är en handful om en så säger, stor som en vuxen hund men valp i hjärnan och dessvärre inte kompatibel med andra djur.

   Radera
  10. Mysigt :) Har också hund, så inte så jag inte gillar hundar, men satte vovven i kö på en gång till hunddagis, sen adopterat flera bra hundvakter. Man får ju planera lite, funkar inte bara skaffa djur hur som och tro alla ska ställa upp.

   Radera
 6. Har vart på Gilda nu med och fått lite behandlingar. Var efter ditt blogginlägg jag bokade tid. Axelssons har massage med, bara som tips. Sen kan det variera hur bra behandlingarna är, haft tur några gånger och andra är sådär med tanke på att det är elever som gör, men hittar man nån bra kan man försöka boka in den personen flera gånger om möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Axelsson står på min frugala bucket list. "Sen kan det variera hur bra behandlingarna är," Men verkligen! Samtidigt är det något rörande med det oslipade, på sättet de liksom så andaktsfullt tar sig an uppgiften (något min ungerska fotvårdstant INTE gör nuförti'n, hon hade kunnat måla mina tånaglar i mörker så rutinerad är hon).

   Radera
  2. Har du/ni fått några tingles (ASMR) på de där behandlingarna? Tänkte på det där med det oslipade men samtidigt så andaktsfulla. Ibland kan man få tingles av en frisörelevs tafatthet. Två timmar tvätt, klipp & fön för 160 kr är inte illa och så blir håret fixat också. /Eva

   Radera
  3. En AB med frans&brynfärg kostar dock 1/3 av priset mot vad jag betalade innan. Känns rätt schysst. Kommer fortsätta med elevbehandlingar. Elisabethskolan har elevbehandlingar med.

   Radera
  4. Var går du för så billig klipp&tvätt&fön Eva? Just håret är nåt jag skulle vilja få ned priset på. Färgar utväxt var femte vecka, samt klipper kanske var tredje, men lite rädd för nya ställen då de färgat fel några gånger så man fått klippa av allt. Funderat på Björn&Axen för där har de elevbehandlingar. De är generellt duktiga, gick där många år när jag fortfarande var oekonomisk, så då borde elevbehandlingarna bli hyfsade med inbillar jag mig..

   Radera
  5. På Björn Axén är det säkert jättebra. Ska nog testa dem också. 190-220 kr för klipp & fön. Tvätt ingår inte men det lägger man väl gärna till, det är ju en stor del av upplevelsen. https://www.bjornaxen.se/prislista-elevbehandlingar

   Jag har många gånger gått till Hårakademin på Valhallavägen 151. http://harakademin.se/index.php?page=elevbehandlingar

   Senaste åren har jag dock gått till Style Education på Odengatan 33. Går inte att länka till för tillfället.

   Emellanåt när jag gått till vanlig frisör har jag blivit chockad över hur snabbt de klipper och att de inte alls nödvändigtvis gör som jag säger. /Eva

   Radera
  6. Tack Eva vilka toppentips, ska kolla upp de ställena. Vore fantastiskt om man kunde halvera hårkontot.
   Skrev visst fel, klipper var tredje månad.

   Radera
 7. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera
 8. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera