En lågintensiv livsstil bra för hälsa och miljö

Jag inledde gårdagens inlägg med en fråga kring hur det kom sig att media inte lyfter upp den lågintensiva livsstilen som Åsa A skriver om med tanke på de diskussioner som annars går mediahöga kring våra eskalerande sjukskrivningstal för att inte tala om klimatet där alla morgonsoffor är eniga om att ”vi måste ändra vår livsstil nuuuu”, fast när någon de facto ändrar sin livsstil börjar det ryas om att det är provocerande och osolidariskt ”för hjulen måste ju snurra!” (Är det den här typen av beteende som etiketteras som inkonsekvent?). Lisbeth hör som bekant bön och i gårdagens AB publicerades nedan debattinlägg från två geografiforskare (ok en docent och en forskare) vid Umeå Universitet vid namn Charlotta Hedberg och Marco Eimermann. Jag tyckte att det var ett bra inspel så jag puttar alltså fram den utlovade veckomenyn tills imorgon.

"Det är med stort intresse vi tar del av debatten kring Åsa Axelsson, fyrbarnsmamman som gick in i väggen och hoppade av ekorrhjulet. Det är många kvinnor (och även en del män) som har drabbats av samma öde: utmattningssyndrom i kölvattnet av oförenliga krav på jobbet och i hemmet. Många är de som lämnar sina jobb, men det är nog – än så länge – ganska få som gör som Åsa: hittar sin kreativitet, vänder ryggen åt konsumtionshetsen, odlar sin trädgård och sina sociala relationer, och skriver en bok.

Vi ser Åsa Axelsson som ett exempel på en liten men växande skara som ibland kallas för downshifters. Det finns i dag en starkt växande medvetenhet mot att vi behöver ställa om vår livsstil mot mer hållbara val, som kräver vår tid snarare än våra pengar. Det finns ohälsotal som stiger i höjden. Och det finns forskning som pekar mot att vi i framtiden kommer att arbeta färre timmar, för att vi inte behöver pengar motsvarande en heltidslön. Downshifting handlar om att självmant gå ned i arbetstid, att växla ned, ofta från ett högbetalt arbete för att leva i frivillig enkelhet. I stället för pengar väljer man tid, i stället för konsumtion väljer man sociala relationer, i stället för karriär väljer man kreativa verksamheter, och många startar ett eget företag.

Precis som Åsa Linderborg skriver (Aftonbladet kultur 10 feb) så ligger en sådan livsstil på många sätt rätt i tiden: den är socialt och ekologiskt hållbar. Linderborgs kritik ligger i att man i och med denna livsstil utnyttjar skattebetalarnas flit, och att man dessutom riskerar att bli beroende av sin partner (läs: hemmafru) genom att bryta mot heltidsnormen. Så är det rätt av downshiftaren att låna böcker på biblioteket om man inte längre bidrar till finansieringen? Delvis har Linderborg givetvis rätt, den som väljer att inte arbeta alls bidrar inte till att upprätthålla den generella välfärden.

Men här måste vi stanna upp och fråga oss om den som växlar ned verkligen inte arbetar? Att odla grönsaker och skriva en bok är ju en arbetsinsats som (på sikt) kan löna sig, även ekonomiskt. Om inte downshifters som har gett ut en bok har (moralisk) rätt att låna böcker på biblioteket, varför skulle då andra nya författare ha rätt att göra det? Eller egna företagare innan de har blivit lönsamma?

Vi måste även försöka förstå samhällets hela komplexitet. Många i Sverige upplever psykisk ohälsa, eller har varit sjuk på grund av en ökad stressnivå i vardagslivet. Om alternativet till frivillig enkelhet inte längre kan vara heltidsarbete utan i stället sjukskrivning, då ligger man samhället mindre till last genom en sådan ny, självvald livsstil. Vi tror inte att Axelsson är så sårbar som kvinna som Linderborg vill göra gällande. Dessutom belastar de som lever i frivillig enkelhet sitt ”ekologiska konto” betydligt mindre än de flesta andra, genom att lappa och laga, plocka egna bär, minska sitt resande. Problemet är att miljökostnader och kostnader för psykisk ohälsa gärna sopas under mattan. Vi tror dessutom att personer som växlar ned ofta väljer att flytta till mindre order i behov av ny befolkning, vilket också bör vägas in i samhällsnyttan.

Samtidigt finns det rättmätig kritik mot downshifting som något som bara är för höginkomsttagare. Till detta lägger Linderborg aspekten ras och kön, att down-shifting bara skulle vara accepterat för ”den vita kvinnan”. Vi menar dock att det går att se på saken ur en annan synvinkel: medan det är riktigt att det rent ekonomiskt är lättare att gå ned i arbetstid och växla ned för exempelvis en överläkare än för en undersköterska så är det samtidigt möjligt att vara låginkomsttagare och leva i frivillig enkelhet. En sådan livsstil kräver ju per definition inte en hög inkomst.

Likadant skulle det troligtvis vara möjligt för kvinnor (och män) att leva i frivillig enkelhet även utan en partners inkomst. Vi tror därför inte att Axelsson är så sårbar som kvinna som Linderborg vill göra gällande. Man kan dessutom undra hur många förstagångsförfattare som har en heltidsarbetande partner vid sin sida. Och man kan undra var gränsen går för när de alls ska kallas hemmafruar (eller hemmamän). Samtidigt vill vi inte sticka under stol med att downshifting innebär en risk för ojämnt fördelade arbetsuppgifter i hemmet, och som samhällsvetare förespråkar vi därför, precis som Linderborg skriver, en mer jämnt fördelad nedväxling inom ett hushåll. 


På det stora hela ser vi dock fler fördelar än nackdelar med downshifting och menar att en sådan livsstil innebär delar av svaret på två av vår tids största samhällsutmaningar: den växande psykiska ohälsan och det galopperande klimatet. I en sådan tid kan det inte vara fel att växla ned för att leva mer socialt och ekologiskt hållbart."

Vad tror ni, har vi sett slutet av Ekorrhjulsgate eller kommer det att trilla på i några vändor till?

Mvh/
FruEfficientBadass

69 kommentarer:

 1. Vad är det med oss svenskar? I en värld som står inför massiva utmaningar fortsätter vi ihärdigt problematisera just aktiviteten HUSHÅLLSARBETE. Som om det vore en tillvara likt den i Gulag att sköta hemmet. Att hushållsarbete är det som gör största skillnaden i jämställdheten. Hur ignoranta kan vi tillåta oss att vara i den här fråga? Om man har downshiftat sitt hem någolunda så är det en lisa att sköta de slimmade garderoberna, torka växternas blad med en funtig trasa medan man puttrar en Puttanesca på spisen. Alltså hushållsarbete kan vara rena drömmen jämfört med att pendla till ett arbete som sliter arslet av en. De flesta golv i ett modernt hem måste inte såpaskuras på knä nu för tiden. Vi behöver inte koka lakanen i lut och skölja dem för hand i en iskall sjö längre, som min farmor var tvungen att göra. Om jag kunde välja skulle jag gärna ta merparten av det fruktade HUSHÅLLSARBETET och jobba en liten del för att det är roligt. Det skulle vara ett enkelt val. Det skulle vara frihet för mig och för många fler kvinnor. Hur orkar folk ens problematisera detta? Se er om i världen. En lågintensiv livsstil är knappast det som kommer få planeten att brinna. Snappa heads..
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är liksom BEYOND jämställdhetsfrågan. Jo det finns faktiskt frågor som smäller högre, like our survival. So shoot me.
   Sluta hushållsarbete-shama folk!
   Morsan igen (med hög morgonpuls)

   Radera
  2. SKÅl för det morsan! (Med egenodlat myntate i koppen)!

   Radera
  3. Otroligt bra skrivet! Insändare i någon tidning kanske?

   Radera
  4. Inkonsekvenserna haglar gällande detta ämne. Åsa borde tas emot med öppna armar med tanke på livsstilen, men så finns de de där gröna personerna (inte miljövännerna) som känner sig... ja vad är det de känner egentligen? Lite vad och hur de tänker vet vi ju redan. Men vad är det för känsla som dyker upp, förutom "den gröna" då?

   Frågade en vän varför han var så enormt bitter på utbrända människor. Försökte skala ned och bort precis allt för att komma till kärnan. Vet ej om jag lyckades. Till slut kved han i alla fall fram att dessa människor ju "ställt sig först i kön till pengar". Själv hade han minsann alltid varit förfördelad ekonomiskt, ända sedan han var barn och gått med konstiga kläder i skolan. Jaha, minsann tänkte ju jag då.

   Denna person är högutbildad, går ingen nöd på honom. Men barndomens "fattigskam" (hur den är möjlig med hans uppväxt, känns som ren inbillning, men känsla och upplevelse är ju subjektivt) kommer upp till ytan när andra får pengar utan att arbeta "fast de kan, de luras ju bara".

   Min tolkning: Egna negativa känslor och upplevelser är så starka att han saknar förmåga till inlevelse och identifikation med andra. Fokuset hamnar enbart på pengarna, eftersom det är det fokuset han själv har.

   /Eva

   Radera
  5. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
  6. Oooh, Theresa williams var har du varit? Har varit så orolig, du har inte svarat på mina mail jag skickat till dig.
   Jag förstår att de är de bindande stavarna som måste ha hållit dig borta från mig, ååh, Theresa williams. Skriv igen, jag saknar dig så.
   XoX

   Radera
 2. Håller med.
  Sen så har jag utvecklat en egen banbrytande teori (TM) om att vi blir deppiga och utbrända för att vi inte kan följa vår fight or flight-instinkt. Alltså när man känner sig tvingad att Vara kvar på en arbetsplats där man inte mår bra av någon anledning. Stenåldersmänniskan bröt upp och drog vidare när det inte kändes bra längre. Borde skriva en bok om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Been there. Gå på möte och redovisa något IT-projekt för ledningsgruppen. Dimsyn och svårt att andas. Köra applied tension och klara mig med nöd och näppe. Repeat (vilket annat alternativ finns det?)

   Radera
  2. Om man nu inte mår bra på arbetsplatsen så bör man ju snarast börja söka sig därifrån. Jag kan inte förstå varför man envisas med att vara kvar på arbetsplatser där man inte trivs. När jag ledsnar på en arbetsplats så har jag sedan länge börjar studera lediga jobb-annonser.

   Radera
  3. Håller med Plina. Kan dock tänka mig att många är så slut att detta med att titta efter nya jobb och orka söka dem inte är aktuellt. Man har kanske knappt skrivit ett cv förr, inte varit på en jobbintervju på massor av år och känner sig osäker och värdelös. Finns ett begrepp för det - fastbrändhet. Är du fastbränd är utbrändheten (eler annan sjukdom) bara en tidsfråga. Bäst att gå före eller senast man känner sig vidbränd istället. Skulle kalla det för ett sunt ansvarstagande för sitt liv och sin hälsa, inte att vara hoppjerka som åtminstone förr var så skambelagt. Att bränt barn sedan skyr elden är bara sunt förnuft.

   /Eva

   Radera
 3. Det bottnar nog i grund och botten i det klassiska: Du ska inte tro att du är bättre än Vi. Du ska inte tro att du kan lära Oss något.

  Och vadå inte bidrar till statskassan förresten? Vad tror de att man betalar skatt på vinst och utdelning för? Är våra pengar inte lika goda som deras?

  https://utbrytningen.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. ....och ingen av oss har väl hittat något sätt att smita ifrån alla sorters moms, vägtullar, bilskatt mm. Köp en banan - moms. Köp en liter bensin - jösses vad pålagor! Nej, lite mindre inkomstskatt för egen del, men å andra sidan mindre utsläpp för att frakta mitt ass till och från jobbet. Dessutom har jag lämnat 50 % av min arbetstid till någon annan bättre behövande, och han skattar för sin inkomst, så degen kommer intill statovic . Sedan kan han göra samma resa som jag gjort och gå ner i arbetstid när han buffrat en peng och lärt sig lite goa hacks.

   Radera
  2. Det finns massor av goa sätt att komma undan momsen! Köp ingen bil, köp bara begagnat från privatpersoner, odla egen mat på egna fröer, byteshandel, gör egen öl eller köp tvååttor (ingen alkoholskatt). Du kan även ägna dig åt dumpster diving!

   https://iblandgormanratt.blogspot.com/2018/08/basta-sattet-att-slippa-skatt-och-radda.html

   Radera
  3. Ja, hard core-versionen icke att förglömma! En del av det du räknade upp är klart inom räckhåll, andra saker görs redan. Thanx!

   Radera
 4. Ja och moms på mat och allt annat som är livsnödvändigt.

  SvaraRadera
 5. Jag började downskifta för ca 15 år sedan, har jobbat till och från under den tiden för att kunna vara ledig längre perioder och göra annat, jag är låginkomsttagare. har under alla dessa år aldrig varit sjukskriven eller fått något som helst bidrag, vilket jag är tacksam att jag har sluppit eftersom att deala med myndigheter är något jag helst slipper. Tog mitt illamående i egna händer innan det ledde till sjukskrivning.
  På senare år har jag dragit lasset i en brf och i stort sett räddat den från likvidation så där har jag väl gjort en arbetsinsats, hade knappast kunnat gjort det om jag hade arbetat full tid. På sista tiden har jag ställt upp för en anförvant och räddat denne från hemtjänsten. All heder åt dem som jobbar där men det är inte mänskligt ur det ser ut idag med olika personal som är jagade av tidsbrist och lönsamhet. Anförvanten klarar en del själv därför är det möjligt för mig att kunna hjälpa till.
  Skulle jag inte få gå på bibblan. Fanns ju gott om hemmafruar på femtiotalet skulle de aldrig fått låna böcker på ett bibliotek. Alla som ägnar sig åt det konstnärliga som kanske bara får ihop till livets nödtorft genom olika ströjobb är de berättigade till en lånebok?
  Dessutom finns det en massa folk som är arbetslösa, den som inte arbetar skall heller icke äta, eller? Som arbetslivet ser ut idag rent utav omänskligt med människor som stressar sig till sjukdomar behövs det inte en förändring? Vi som tar saken i egna händer är ett friskhetssymptom på ett utmattande arbetsliv.

  SvaraRadera
 6. Det är Sverige så därför kommer det vändas några rundor till. Precis som med FIRE där det är farligt att leva på avkastning och bidra till sin omgivning. Skatt betalar vi ändå. Punktskatter, moms, vinstskatt, företagsskatt und so weiter.

  SvaraRadera
 7. T o m går det att leva utan att jobba och med bara en vuxens sk "inkomst"= Fas3. DU har världens bästa blogg :)

  SvaraRadera
 8. Om ni undrar varför jag inte kommenterar idag är det för att jag är tårögd av alla era kloka, välformulerade kommentarer och inte har så mycket att tillägga. Vill bara förstärka Kaktus spaning. Alltså mina sista år i yrkeslivet var väldigt mycket "djur-i-bur"-upplevelse och en absolut magkänsla som sa mig att jag var på fel plats och gjorde fel sak. "Men vad är rätt sak då?" sa folk. "Omskola dig, byt jobb!" Jamen det är ju inte beslut man kan hosta upp på en kafferast mellan ledningsgruppsmötet och förhandlingsmötet med kunden från helvetet när ens hjärna suttit gisslan i corporate bullshit-fängelse i 18 år. Det måste mogna fram, som en mango.

  Samhällskontraktet, som jag ser det är:
  1. Undvik att hitta på otyg
  2. Försök om möjligt att sköte din egen låda. D.v.s. försök att vara självförsörjande, antingen via lönearbete, avkastning på kapital (som parat med låga omkostnader inte behöver vara så höga) elelr om du är extrem: off grid + grönsaksland och get. Jag har verkligen ingenting att invända mot att man som del av en community behöver hjälp av samhället förutsatt att vi inte talar bidragsfusk men det tror jag NI fattar. Om vi alla slutade springa så förbannat och bura in oss i onaturliga arbetssituationer, hade vi kanske inte behövt hamna på obestånd i lika hög utsträckning. Det är inte naturligt, just sayin'. https://www.youtube.com/watch?v=tlB1pFwGhA4

  En av de starkaste stroke-drivarna är stress. En genomsnittlig stroke kostar drygt 700 000 kronor. Du kan låna rätt många böcker för det.

  Och som Anonym 07:42 beskriver ovan: När man inte längre springer som en tetting kanske man kan kosta på sig att vara vardagsaltruist? Något som också kommer samhället till godo. Kanske inte mätt enligt de gängse mätmetoderna (vikt på blöja, BNP per capita) men för samhällets välmående. Vilket för övrigt är ett mätetal man nu diskuterar ska ersätta det obsoleta BNP som kom till under tillväxtåren efter andra världskriget. (http://theconversation.com/beyond-gdp-are-there-better-ways-to-measure-well-being-33414).

  OCH min sista punkt det Morsan sa inledningsvis: All bets are off när det handlar om miljön. Att över huvudtaget ifrågasätta minskad konsumtion och nyttjande av jordens resurser är i min värld strutsmentalitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något som skaver enormt för mig är detta att orkar man inte och får som jag, utmattningssyndrom - då klassas man som sjuk. Jag skulle vilja hävda att det är ett sundhetstecken...

   kommer osökt att tänka på Ebba Gröns "staten och kapitalet" som är en cover på Blå Tågets - "den ena handen vet vad den andra gör".

   Tempot höjs vid maskinerna,
   här drillar man eliten
   produktionen har inte plats för den
   som blivit illa sliten
   men för att ingen skall tro att det är något fel
   med de tunga ackorden
   betraktas han som ett sjukdomsfall och behandlas
   av den barmhartiga arbetsvården.

   Radera
  2. Mmmm....Ebba Grön - inte vänster, absolut inte höger, men ett uppkäftigt långfinger upp i samhällets röv!

   Tänk att FIRE och frivillig enkelhet skulle bli så punk att systemets väktare känner sig så hotade mohaha!!!!

   Radera
  3. Det är kanske det FIRE ivrarna ska göra. Typ så här: https://www.youtube.com/watch?v=8ZxMhruFXTI

   Radera
 9. Morsans kommentar överst rules! Att dra fram jämställdhetskortet varje gång hushållsarbete kommer på tal, statens indoktrinering från 70-talet med en god medborgare förvärvsarbetar och lämnar barn på dagis sitter i fortfarande. Och bidragsfrågan, don’t get me started. En sydlig region minskade bidragen till dockteatrar för att satsa på primärvården istället. My Gosh vilka ilskna artiklar i dagspressen om hur fel det är att minska på kulturen. Jag kanaliserar Lisbeth som säger ”skärp er för böveln”.

  SvaraRadera
 10. Jag blev också lite tårögd av de här inlägget och av kommentarerna, kan förstå att en del blir provocerade av att andra går emot normen, men jag blir i min tur pressad av deras avundsjuka eller vad nu är, pressad att behöva jobba för att göra rätt för mig. Att det skulle vara den enda vägen. Och då är det så otroligt fint att få läsa andras tankar på bloggar och böcker (Åsa och FFF) om detta. Hade aldrig vågat hoppa på FIRE-vägen ensam utan då bara känt mig fel som inte ”orkat” jobba.

  Gillar därför också så mycket den något gamla serien ”Kalles sex liv” för den är så otroligt positiv till olika alternativa liv.

  Heja alla er som tar ton för FIRE som jag och min familj kan ta rygg på!


  SvaraRadera
  Svar
  1. Är helt av samma åsikt. Communityt stöd, tips och lite råg i ryggen. Jag började blogga för att ge tillbaka lite av det jag fått.

   Radera
 11. Så mycket kloka saker är redan sagda här. Det är med stort intresse jag har följt debatten kring Ekorrhjuls-Åsas bok. Det var med stigande häpnad jag läste Aftonblads-Åsas drapa. Jag tror att @Eva ovan är orsaken på spåret. Av någon anledning måste Ekorrhjuls-Åsas case ha landat rätt på någon av Aftonblada-Åsas mest känsliga tår. En tå så känslig att allt vett flög sin kos. Hennes harm över ett för henne förhatligt livsval fick henne att tom hävda att bibliotek bara borde få nyttjas av lönearbetare.

  För mig blev det igen en flashback till åttiotalet då den socialdemokratiska politikern Anna Hedborg på fullt allvar hävdade att deltidsarbete var skatteflykt.

  Medborgare, vet din plikt. Arbeta i ditt anletes svett tills du stupar. Vi äger din tid och av dina pengar tar vi vad vi behöver. Som plåster på såren får du konsumera kinaplast och skräpmat.

  OK. Jag raljerar lite men ibland blir det bara för mycket....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väl talat!

   Och btw och ot: när ska vi ses IRL alla ”Firare”? På en vårpicnic på Kungliga Djurgården kanske? Eller finns det nån hemlig PR-plan med nåt sånt på gång från Katarina et al?

   Radera
  2. @Ingrid: Katarina lägger sista handen vid PR-planeringen för FIRE 2019 i detta nu, mer info inom kort men du är snuddande nära. Save the date Nationaldagen.

   Radera
  3. OMG🤩 (en förbjuden smily på det...)

   Radera
 12. ÄNTLIGEN en artikel i media som kavlar fram fördelarna med FIRE, att de dessutom är forskare får den tyngd som behövs istället för ekorrhjuls-anhängande journalister likt Linderborg.

  På tal om psykisk ohälsa tycker jag alla ska se dokumentären "Swedish theory of love" vilket illustrerar ensamheten i Sverige.

  Samhället skulle gynnas i högre utsträckning om fler sysselsätter sig med altruism än att jaga lönsamhet åt de företag som inte bidrar med direkt värde till samhället. Hjälp varann snarare än att hjälpa sig själv konsumera nästa kinapryl eller sitt ego. Alla studier visar på att psykisk ohälsa växer men det talas väldigt lite om det, men det kommer närmare in på ens liv, inte bara att folk i ens omgivning drabbas av utmattningssyndrom. Utan att det kan gå längre, i förra veckan hoppade en ung person från balkongen i vårt bostadsområde, och för något år sedan försökte en annan ung person hoppa från grannhuset vi bodde i. Det finns säkert massa olika förklaringar och inte alls ha något med stress/press att göra, men dessa händelser upplever jag sker/hör om mer frekvent idag än för 10år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hjälp varann snarare än att hjälpa sig själv konsumera nästa kinapryl eller sitt ego." Kuddbrodyr!

   Radera
 13. "Linderborg givetvis rätt, den som väljer att inte arbeta alls bidrar inte till att upprätthålla den generella välfärden."
  Det är bara att konstatera att den s.k. välfärden måste sänkas framöver eftersom det är allt färre (både relativt och absolut) som arbetar i Sverige. Planerna på fortsatt befolkningstillväxt är starka, på tio års sikt någon miljon till eller fler.
  Med högt kostnadsläge, med en arbetsmarknad som är högspecialiserad för de allra , allra flesta (dvs de som bidrar till välfärden netto) innebär det staten/kommuner/NGOs kan behöva ordna "sysselsättning" en masse framöver, helt enkelt för att upprätthålla bilden av arbete samt att hålla människor borta från andra tankar och ideer än den som är majoritetsrådande nu.
  Men stålarna, kulorna, cashen , värdet finns inte som inleverans till staten och visst kan Sverige som land låna upp många hundratals och tusentals miljarder kronor utomlands men det kokar iallafall ner till att den s.k. välfärden måste sänkas framöver. Och det oberoende om ekorrhjuls-Åsa bakar eget bröd istället för att köpa industribröd laddat med socker,
  inte heller om hon dammsuger själv istället för att låta dammråttorna äta upp katten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 11:43. "det kokar iallafall ner till att den s.k. välfärden måste sänkas framöver." Det beror kanske på hur man definierar välfärd? Om välfärd definieras som # människor i heltidsarbete och antal sålda prylar per capita så är jag för en "minskning av välfärden". Om man med välfärd menar psykisk hälsa, större gemenskap i samhället och bättre hänsyn till vår miljö, så är jag EMOT en minskning av densamma.

   Den tankevurpa man lätt gör är att vi nu befinner oss i någon form av standardläge och att all utveckling som inte är full fräs framåt, bara mer av samma vara, är att gå bakåt, tillbaka till bondesamhället (vilket jag iofs inte hade haft någe emot hemmansromantiker som man är). Vi (företag liksom individ) tar emellertid ofta två steg fram och ett steg bak i vår utveckling. Man testar något, ser bieffekter, modifierar och testar igen. Johan Norberg beskriver detta bra i Filosofiska Rummet från 13 januari i år ("Går det att vara optimist idag?") ungefär som att framtidens tillväxt kommer med största sannolikhet inte primärt handla om att vi köper mer och större, utan att vi växlar från produkter till tjänster. Vidare blir vi genomgående bättre på att hushålla med våra resurser för att nå våra mål. Tänk "lean" fast på global nivå i allt från att man skaffar en liten hushållskompost hemma till företaget som fasar ut miljöfarliga/ändliga komponenter eller investerar i förnybar energi i produktionen (delvis eftersom kwh sol idag är billigare än kwh från fossila bränslen). Som ett kök som istället för att bara laga mer mat, hittar nya recept och smartare råvaror för att på smidigaste, mest energisnåla sätt få till bra produkt till användaren. Däri inräknat miljö.

   Betänk att en stillastående bil på 70-talet släppte ut mer än en bil i rörelse idag. Våra barn kommer, i den mån de ens skaffar egen bil, att köra elbil. Vi konsumerar mindre vatten per capita, mycket p.g.a. urbaniseringen. Ju högre upp i Maslows behovshiearki vi befinner oss, desto mindre prylbehov upplever vi och desto mer vill vi förverkliga oss själva - något som verkligen inte behöver kräva så mycket plastprodukter utan snarare att vi frigör tid. Kanske vill vi under denna frigjorda tid ägna oss åt goda saker i vår närhet precis som flera och även Åsa vittnar om ovan?

   Kommer osökt att tänka på en Levengood-anekdot när han besökte ett äldreboende i Indien och frågade vad "vi som svenskar kunde göra för att hjälpa dem på detta boende" varpå nunnan sa något i stil med "åk hem och ta hand om era egna gamlingar, de är säkert ensamma." Man behöver inte gå över ån efter vatten om man är medmänskligt lagd och de beklämmande exempel Bagarn beskriver ovan (om än anekdotiska och jag är för dålig på suicidstatistik för att kunna uttala mig) gör ju att man inser att något är riktigt fel i ett samhälle där vi rent objektivt nått lyckojackpot.

   Down-shifting-trenden har nog bara börjat och vi (åtminstone i detta forum) är nog alla dess offentliga slagträn stort tack skyldiga för att vara affischansikten. Jag har då sannerligen ingen lust att vara det utan nöjer mig med att kverulera anonymt.

   Radera
  2. FruEB, "välfärden" = "offentliga sektorn" = "skattefinansierad verksamhet"
   Kärt barn har många namn bland politiker, det som du FruEB verkar uppfatta som "välfärden" tas nog emot med glädje av de styrande för det innebär ju att de varit framgångsrika i att ladda ordet med sådan diffushet att de aldrig kan bli ifrågasatta. Och att de därmed fortsatt kan använda skattemedel och höja skatter i stort sett godtyckligt
   Att vanliga människor som har ett jobb och är skattebetalare kommer att ta del av down-shifting är ju helt klart. Men knappast på det sätt som många tror, utan med tvång när skattebördan höjs och deras möjligheter att få något för skatten blir allt mindre och mindre.
   Skatta mer, få ut mindre. Det är knappast något att sk(r)atta åt.

   Att vara offentlig och få Linderborskan et al efter sig är ju knappast direkt upplyftande, de med sina totalt sett miljarder avsatta för "opinionsbildning" aka folkuppfostran aka pekpinneupplärning medelst mental aga

   Radera
  3. @Anonym 15:31: "Att vara offentlig och få Linderborskan et al efter sig är ju knappast direkt upplyftande, de med sina totalt sett miljarder avsatta för "opinionsbildning" aka folkuppfostran aka pekpinneupplärning medelst mental aga" Swang med rottingen bara, I like! Eller genom organet SVT där 52% Miljöpartister tidigt lär medborgarna hur de ska bete sig.

   "utan med tvång när skattebördan höjs och deras möjligheter att få något för skatten blir allt mindre och mindre.
   Skatta mer, få ut mindre. Det är knappast något att sk(r)atta åt." Jag tackar för den "Landet runt"-iga parentesvitsen men beg to differ ety jag hörde röster ur ett såssehövve som sa att det är finlir detta med beskattning. Så fort svenne banan känner att det tippar över flyt(t)e(a)r kapital och/eller svenne banan (förutsatt att hens skattebidrag är stort och maffigt och således attraktivt även för välfärdsapparaten att tugga i sig) utomlands så det gäller att ha fingerspitzgefühl. Därav också ett skäl till barnbidraget där alla ska känna att de får en bit av välfärdskakan. Och som någon skrev sist barnbidraget debatterades i detta kommentatorsfält: Det är dyrare att administrera en nationell behovsprövning än att bara betala ut. Med tanke på det och att vi har det största konsumtionsutrymmet i svenskens historia tror jag inte att det är att vi får mindre kvar i plånboken som kommer att stressa ut oss i downshiftingen. Snarare en mättnad på all skit vi samlat på oss och en krypande insikt om att konsumtion och karriärcharad inte ledde till någon varaktig känsla av livstillfredsställelse. Tror jag tralalala men alla får tro som hen vill.

   Radera
 14. Dessa tendenserna till att se ner på enkel livsstil ser jag även inom sfären för ekonomiskt oberoende. Dels i Sverige hos t.ex. Balansekonomi (jag gillar mycket de gör dock) att bli gärna ekonomiskt oberoende
  men att spara/downshifta sig till det ställer vi oss negativa till. Charlie Söderberg som har många kloka tankar talar negativt om att leta bra priser och tycker att man ska
  lägga den tiden på att tjäna mer. Tanja Hester som gör tokmånga intervjuer för sin nya bok just nu säger liknande saker och menar att hon inte varit sparsam uDessa tendenserna
  ser jag även inom sfären för ekonomiskt oberoende. Dels i Sverige hos t.ex. Balansekonomi (jag gillar mycket de gör dock) som en attityd att bli gärna ekonomiskt oberoende men att spara/downshifta
  sig till det ställer de sig negativa till. Charlie Söderberg som har många kloka tankar talar negativt om att leta bra priser och tycker att man ska lägga den tiden på att tjäna mer.
  Tanja Hester som gör tokmånga intervjuer för sin nya bok just nu säger liknande saker och menar att hon inte varit sparsam utan satsat på att tjäna mer. Att det skulle vara finare på
  något vis ser jag som lite underförstått. Hon är inte ensam på senare tid och det är lite av en trendspaning från mig att den frugala aspekten av FI nedvärderas
  (tänker även på Grant Sabatier och Paula Pant). Vad jag kan se runt omkring mig, är inte att tjäna mer de lågt hängande frukterna för att bli mer ekonomiskt oberoende.
  Att leva mer sparsamt kan du göra IDAG och det är ENKELT. Tjäna mer, även om det också är bra!, har ofta en längre startsträcka. Att leva sparsamt är sedan något du lär dig att göra på autopilot. Självklart får det inte gå överstyr men
  genom att ta kontroll över kostnaden för bostad, mat och transporter har du kommit väldigt långt. Det kräver lite tankemöda och tid i början. Men sedan rullar det på.
  Till exempel har jag och min man vid några tillfällen lagt tid och energi på att fundera över hur vi handlar mat med syfte att få ner kostnaderna. Nu betalar sig det systemet om och om igen.
  Du kan inte tjäna tillräckligt med pengar för att överkomma en slösaktig livsstil. Du måste ta kontroll även över hur du spenderar om du vill bli ekonomiskt oberoende.
  Men bilden av det man gör för att spara pengar är att man gnor hemma i bostaden med brödbak och städning.
  Min upplevelse av att leva med lågintensiv livsstil är att hemligheten är att göra mindre. Köp inte, gör inte. Det är vad som kommer att ge dig både tid, pengar och energi tillbaka
  (och btw du kommer bli lyckligare på köpet).

  Men mig kommer de inte åt. Jag fortsätter att minska min konsumtion och vet innerst inne att jag gör rätt. Jag är en del av lösningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katarina, du kanske skulle kunna redigera lite i ditt inlägg - som det är nu är det upprepningar och lite smått rörigt, det för inte fram dina tankar på ett så bra sätt

   Radera
  2. @Katarina: Håller med. Gillar din take på att det är omedelbara åtgärder vilket är sjukt motiverande. Plus autopilotaspekten givetvis. Gör ett inlägg om detta framåt helgen då jag precis nu i dagarna erfarit en av de billigaste månaderna på länge utan att egentligen gjort något särskilt. Slump till viss del, eftersom jag inte fått någon fet elräkning från landet e d. Men också för att det är så sjukt mycket som slagit igenom i form av mat (jajemen, fick en rekordlåg maträkning, strax efter att jag klagat på att det ballat ur), ingen månatlig IF-faktura avseende barnförsäkringar vi aldrig haft vett att använda och som du säger: inga speciella aktiviteter av typen barnkalas, resa, happening. Däremot har vi kurat hela familjen i dubbelsängen och lyssnat på creepypodden medan vi ritat. Med papper och penna. Oxytocinchock!

   Radera
  3. Håller helt med dig. Då jag varit nära den inre kretsen i Balansekonomi förespråkar de ofta istället ett lyxliv, iallfall några av dem, med resor till exotiska resmål,dyra hobbies etc och inte alls ett särskilt frugalt leverne. Där haussas att bli rik för att sen leva i lyx

   Radera
  4. @Anonym: Tack såg själv att det blev långt när jag postat. Men du orkade ändå skriva en kommentar.

   @FruFB: Paula Pant och Ramith Sethi är två andra som gärna lyfter fram tjäna pengar-aspekten. Den är bra men om du vill bli friare imorgon: Cut costs.

   @anonym2: Intressant att min iakttagelse stämmer. Det kanske är mera säljbart med bli rik genom att tjäna mycket? Uppenbarligen får den rörelsen mindre kritik än den som faktiskt lever på ett sätt som är mer hållbart för oss andra.

   Radera
  5. Ja absolut. Men framförallt svar på ordet varför? Varför ska man bli rik? Jo för att kunna leva lyxliv, resa, shoppa, slösa. Ett helt annat liv än vad jag vill leva.

   Radera
 15. Men så intressant att läsa. Började nästan fly internet efter allt hat som den där stackars rebellmamman fått utstå.

  SvaraRadera
 16. Åsa Linderborg "Hur många sekunder skulle samhället funka om alla – eller alla kvinnor – slutade jobba?".
  Hehe, hon låter som en robot. När AI utvecklas ett steg till så får Åsa L. leta fram den där rosa boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Kaktus får mig att tänka på en public service-imitation av Annie Lööf. Ibland tror jag att public services public service-medarbetare är någon form av genier. Hade man kunnat rösta på Mattias Konnebäck och Göran Gabrielsson hade jag nog gjort det. Då hade jag åtminstone haft lite kul när jag försökt följa den svenska partipolitiska "debatten".

   Radera
  2. Man kanske kan leasa stand in-politiker och journalister menar du?
   "Hur många sekunder troru va? Va! Va!"
   Robert Gustafsson skulle kanske klara den repliken. Och arga snickaren.

   Radera
  3. Hur många sekunder skulle samhället funka om alla kvinnor – slutade jobba?". Om vi säger så här istället:Vad skulle hända om alla kvinnor (eller människor) slutade dubbelarbeta? Man fick välja arbete borta eller i hemmet men arbetet fick max ta 8 timmar/dag, enligt devisen 8 timmar arbete, 8 timmar vila, 8 timmar sömn. Vad skulle hända då?

   Radera
 17. Har precis läst ut boken nu, och på det stora hela tycker jag att den är bra. Åsa skriver bra, med ett humoristiskt perspektiv på något stort som vi behöver prata mer om i samhället. Många spartips är ockdå bra, men något som stör mig hela tiden är när hon ska beskriva hur mycket de sparar på de olika kategorierna är det väldigt mycket höftade summor, som inte beskriver vad de faktiskt sparar för de vet inte hur mycket de de facto har spenderat tidigare. Jag har också lit svårt att köpa hur hon på slutet summerar allt de sparat under året hon varit ledig, och kommer fram till 333.000 kr och då har hon utgått från de grovt höftade summorna.
  Jag är övertygad om att en familj kan leva på en lön om man drar ner på sina kostnader, men ärligt talat om de levt på,de summorna som hon skriver så är det ett oerhört slösigt liv ekonomiskt sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, det är jag, författaren. Från början hade jag en bok som var dubbelt så lång med massor av detaljerade uträkningar. Men i samarbete med förlaget beslöts att skriva lite mer översiktligt och korta ner just denna bit. "Höftade summor", ja, men vem vet hur mycket man lägger exakt, på en semester, inklusive varenda bussfärd,fika,glass och inträdebiljett? Jag tycker inte summan i sig 330 000 är den intressanta. Det hade lika gärna kunnat vara 250 000 eller 200 000. Det intressanta, för att inte säga det chockerande, är att vi kunde spara ungefär lika mycket som hela min nettolärarlön.

   Radera
  2. "ett oerhört slösigt liv ekonomiskt sett"
   Ja! I min bok är det precis det jag vill belysa: hur medelklassfamiljer lever oerhört slösigt och inte bara ruinerar/skuldsätter/stressar ihjäl sig själva utan dessutom förstör jorden. Att lägga klinkergolv i villans källare, riva ut nästan nya kök o bygga nytt, åka till Thailand OCH på fjällsemester plus en och annan London-weekend samt spara till egen lägenhet i Sthlm till barnen - det är kanske en alldeles för slösig livsstil, åtminstone för planeten jorden?! Jag funderade mycket på vilket tilltal jag skulle ha i boken. Faktabok kanske? I stilen: "Villa kostar ofta XXX men man bör fråga sig bla bla bla. Kanske kan man istället bla bla bla och spara in bla bla bla." Men såna böcker finns redan! Jag valde istället att skriva om vår egen familjeekonomi och hänga ut den för kreti och pleti.Modigt? Eller dumt? Jag skildrar i boken hur jag skäms, känner mig misslyckad och ångrar en hel del. Med det perspektivet hoppades jag vinna läsarnas hjärta. Inte bli slagpåse som varit fallet här och där.

   Radera
  3. Jag menade inte att göra dig till slagpåse, jag tycker det är en bra och viktig bok du har skrivit. Men jag är själv medelklass, akademiker med rätt så,bra lön och jag har aldrig slösat de summor som ni skriver. Och vem har full koll på vad en semester kostar? Jag har!! Skriver upp alla utgifter och kategoriserar sen vid varje månads slut och vid varje årsslut så jag vet exakt vad varje kategori kostar, så,om jag skulle dra ner ännu mer på mina kostnader så skulle jag kunna säga exakt hur mycket jag sparar på att göra det.
   Med det sagt tycker jag att det är bra att du skriver exakt hur det varit för er, och tycker det är oerhört konstigt att du fått då mycket konstig negativ kritik på många ställen. Fler borde göra som ni. Och att det i Sverige idag har blivit någon slags sanning att man inte kan klara familjen på en lön är ju inte sant. Det kan man visst,,men kanske inte kan göra precis allt.
   Själv har jag levt som ensamstående mamma i 19 år och gick ner och arbetade 80% länge, tog sedan en time out på ett och ett halvt år utan att arbeta, utan att ha en man som tjänade pengar. Det gick det också

   Radera
  4. Hej Anonym! Wow, ensamstående, time out, 80% och full koll på ekonomin. Du är en sann inspirationskälla och jag skulle gärna vilja lära mig mer av dig! Men jag är bara i början av processen. När jag började skriva boken hade jag noll koll på ekonomin (som tyvärr många har), men nu vet jag betydligt mer. Vi måste ju alla börja nånstans, eller hur? Om jag skrev en bok idag skulle den bli annorlunda än den som skrevs 2016. Jag lever annorlunda och tänker annorlunda och har börjat föra bok över utgifter precis som du skriver. Jag hade gärna läst en bok av t ex dig, säg, för tio år sen - då hade jag antagligen aldrig hamnat i utbrändheten.

   Radera
  5. Hej igen! Många, t ex Linderborg, har synpunkter på vad jag skulle ha gjort istället. Varför jobbade jag inte bara 60-80% så hade allt gått bra? Varför hade jag inte gett mig in i politiken? Varför hade inte min man och jag diskat varannan gång osv? Det undrar jag också! Och det är ju därför jag skriver boken. Boken är en "undransbok", inte ett färdigt koncept. Hur går vi vidare? Vad kan vi göra? Hur ska vi leva från och med nu? Numera har vi diskschema på kylskåpsdörren, min man funderar på att gå ner till deltid (så vi kan äta grötlunch tillsammans fler dagar hi hi) och jag tror mycket väl att jag skulle orka och vilja jobba 60-80%. Kanske rent av ge mig in i politiken. Förresten ÄR min bok ett slags politiskt inlägg. Som lockat till debatt större än jag nånsin kunnat föreställa mig.

   Radera
  6. Hej en gång till Anonym,
   En gång hade vi en studiedag på skolan där den föreläsande "experten" började med att skälla ut oss lärare som sitter och "latar oss", gör "minsta möjliga" och inte erbjuder alla elever den hjälp de har behov av. Vi lärare kände oss djupt förorättade och gick till rektorn och menade att det var orättfärdig kritik när vi redan går på knäna och inte har resurser att göra mer. Då sa rektorn: "Men det var inte till ER som talet riktade sig.NI behöver inte ta åt er.Jag vet att NI gör ert allra bästa." På samma sätt var inte min bok ämnad som kritik mot ensamstående, ekonomiskt medvetna, miljömedvetna hjältar. Inte heller till de höginkomsttagare som är fullständigt nöjda och menar att de har bra balans i livet. Min bok riktar sig till medelklassfamiljer med två inkomster som KAN göra förändringar och som behöver det eftersom de mår dåligt. Det är för dem jag skrivit: till alla som åker på Thailandsresor och inte längre njuter av dem. Till alla som tvångsmässigt fortsätter renovera sina bostäder. Till alla som springer fortare i hjulet än de egentligen innerst inne vill.

   Radera
  7. Ja det är skrämmande hur okunniga många är om hur deras ekonomis er ut, vad de lägger pengar på och så mycket slösaktigt vardagsliv många har. Jag tror att de allra flesta familjer, förutom kanske i storstadsområdena med stors huslån (jo de kan också men kankse får byta boende) kan leva på en lön. Jag gillar ditt ifrågasättande när det blev norm, och en ”sanning” som alla lever efter idag dvs att det går inte utan två inkomster, och helst två heltider också. Varifrån kommer den vanföreställningen? Min dotter är på väg att flytta hemifrån så för att inte få alltför mycket pengar jag inte vet vart jag ska göra av så har jag köpt en häst också, men har även där ordnat så att kostnaden inte ska skjuts iväg alltför mycket med ett par medryttare som betalar hälften av kostnaden. Mitt mål är att arbeta ca 60%, max, fördelat på tre arbetsdagar per vecka, kanske 50%. Men att arbeta två-tre dagar per vecka vill jag göra. Ett tag iallfall, men inte mer. Måste ha tid, och ork, för livet också.
   Tog en timeout då jag kände hur utmattningsdepressionen flåsade mig i nacken, men skulle aldrig bli sjukskriven så jag löste det med att ta timeout och leva på sparade pengar

   Radera
  8. Wow, vilket härligt liv och så himla klokt du har ordnat det för dig! En finsk bekant berättar för mig att i Finland går numera var tredje människa omkring med "milt utmattningssyndrom". Kan det vara liknande i Sverige, tror du?

   Radera
 18. http://hemmahosfrug.blogspot.com/2019/02/hemmafrun.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst hemmahosfrug.blogspot.com och gjort ett inlägg där, där jag rättar alla ÅL:s sakfel om min familj. Man undrar: har ÅL ens läst boken?

   Radera
  2. Åsa, journalister brukar inte läsa böckerna de diskuterar. Devisen i branschen är "kolla aldrig en bra story" underförstått att i så fall kommer storyn (journalisten berättar) att falla samman eller åtminstone inte vara i närheten lika intressant.
   Dessutom är oftast deras egon så stora att de inte skulle kunna tro att det fanns någon som skriver bättre än vad de själva gör - och varför slösa tid på att läsa något som man redan i förväg vet är dåligt?
   Men det är ju jobbigt för journalisterna när allt fler i deras publik och bland deras läsare förstår hur det går till och hur det står till, och även säger ifrån och alltmer slutar läsa journalisternas "folkbildande" alster.

   Radera
  3. Ok, Anonym, jag tror jag börjar fatta. Tack för dina peppande ord.

   Radera
 19. Kärleksspell är väldigt enkelt och inga biverkningar, jag fick min ex att älska mig igen med kärleksspell, om du är svårt att få din man / fru att älska dig igen, kärleksspell är den lösning du behöver för att göra det hända. Du kan kontakta Dr Ekpen idag för att kasta kärleksspell för dig eftersom det fungerar för mig och jag vet också att det kommer att fungera för dig också. Kontakta honom på ekpentemple@gmail.com eller whatsapp +2347050270218.

  SvaraRadera
 20. Jag läste en kommentar online av en Amerika-baserad journalist avslöjar hur han hittar en pojkvän, 3 månader efter att hennes ex bofryiend bröt upp.
  Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Dr.Amiso eftersom jag har dessa kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde på vittnesmål är bevis i verkligheten. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  lyckligtvis för mig kom jag över Dr.Amiso e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Dr.Amiso den storslagna kärleks-stavningen, startade en trollformel för min räkning för att återhämta min ex-man med sin trollformel och magi.
  Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi slogs upp för 4 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek .
  Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att måla sig illa längre ... jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone det är som det känns).
  Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att det här fungerar också, 100% säker.
  kontakta honom genom sin personliga amail via (herbalisthome01@gmail.com)
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare, Var rik och stanna med dig för alltid.
  * Magi för framgång och marknadsföring, ingen annan utom bara du.
  * Traditionella örter och rötter för att bota bröstcancer, kropp, mun och virginal lukt / utsläpp.
  * Magisk trollformulering för bröst- och penisförstoring / minskning.
  * bota Stop Nightmare, Bad Dreams & Convuction.
  * andlig rening, fettförbränning och sockerreglering i kroppen.
  * fertilitetsmagi - FRUKT AV KVINNOR & Bär ditt eget barn.
  * Fri från att mörda & kidnappas.
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VINN-SPEL STAV
  Internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
  här är Dr.Amisos personliga e-postadress; herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 21. Jag läste en kommentar online av en Amerika-baserad journalist avslöjar hur han hittar en pojkvän, 3 månader efter att hennes ex bofryiend bröt upp.
  Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Dr.Amiso eftersom jag har dessa kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde på vittnesmål är bevis i verkligheten. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  lyckligtvis för mig kom jag över Dr.Amiso e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Dr.Amiso den storslagna kärleks-stavningen, startade en trollformel för min räkning för att återhämta min ex-man med sin trollformel och magi.
  Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi slogs upp för 4 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek .
  Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att måla sig illa längre ... jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone det är som det känns).
  Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att det här fungerar också, 100% säker.
  kontakta honom genom sin personliga amail via (herbalisthome01@gmail.com)
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare, Var rik och stanna med dig för alltid.
  * Magi för framgång och marknadsföring, ingen annan utom bara du.
  * Traditionella örter och rötter för att bota bröstcancer, kropp, mun och virginal lukt / utsläpp.
  * Magisk trollformulering för bröst- och penisförstoring / minskning.
  * bota Stop Nightmare, Bad Dreams & Convuction.
  * andlig rening, fettförbränning och sockerreglering i kroppen.
  * fertilitetsmagi - FRUKT AV KVINNOR & Bär ditt eget barn.
  * Fri från att mörda & kidnappas.
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VINN-SPEL STAV
  Internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
  här är Dr.Amisos personliga e-postadress; herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 22. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera