En perfekt indexsplitt

Ni kanske minns att jag för ett tag sedan hade ett index outburst och att det då i kommentatorsfältet dök upp lite funderingar hur man ska välja indexfonder utifrån marknader, exempelvis skrev PalmaOnFIRE: "Intressant är kanske vilka indexfonder man ska äga och hur korrelationen mellan dem bör se ut? 70-20-10, Global (US50%), Emerging markets, Kina? Eller annat? Hur tänker alla ni andra?" och Larson kontrade med "Jag har ungefär USA 30% Sverige 30% Europa 20% tillväxt 10%, rasket 10% totalavgift 0,1625%".

Ni minns kanske också att jag tidigare i år skrev om boken "101 tankar om aktier" och bara någon månad därefter tangerar unge Hr Ludvig frågan om börsregioner i sin/Danske Banks podd, avsnittet från 19/2. Det övergripande budskapet grundas i Sharpe och hans Capital Asset Pricing Market Equilibrium (den effektiva marknadsteorin) och att all information återspeglas i aktiekursen varför enda sättet att slå aktiekursen är att ha tur. Det tål att återupprepas:
"All information återspeglas i aktiekursen varför enda sättet att slå aktiekursen är att ha tur"
Av detta skäl är det mycket önskvärt att så långt det bara är möjligt försöka efterapa marknaden i stort och för att slippa lägga timmar och dygn på att handplocka den mycket extensiva aktiebuketten detta inneburit kan det vara smidigt att välja indexfonder. Här är några punkter från podden:

1. Man vill ha exponering mot hela marknaden.
2. Man vill inte ha en exponering som går emot det marknadsviktade världsindexet.
3. Ett globalt börsindex får styra.
4. Se till att du (likt Larson) har med cirka 10% tillväxtmarknader (eftersom de utgör drygt 10% av ett globalt index).
5. En del indexfonder följer MSCI World för att det är billigt. Men väljer du en indexfond som följer MSCI All Countries får du med även tillväxtmarknader.
6. Alternativt så kompletterar du med lite tillväxtmarknad vid sidan om.
7.  Även småbolag kan behöva läggas in.

Vad betyder det här rent konkret? Maria Landeborn (senior strateg Danske Bank) och Ludvig Rosenstam Åhman menar:
- Lägg in 50% i en indexfond USA.
- Fyll på med andra marknader, ex. Europa, Asien.
- Addera småbolag och ev. mer Sverige om du hör till dem med Home Bias (se inlägg framöver).Vidare kan man använda en Rika Tillsammans-split av typen nedan:
- 80% Avanza global
- 10% Avanza Emerging Markets 

- 10% Handelsbanken GI småbolag index


Den allra mest kostnadseffektiva splitten är naturligtvis #2 givet den starka posten Avanza Global med avgift 0,11%. Relativt små poster Avanza Emerging Markets (avgift 0,29%) och Handelsbanken GI småbolag (0,68%) är riktigt bra sett till totalen. Den genomsnittliga avkastningen på ovan tre fonder var under 2019 runt 15% (att jämföra med Spiltans dryga 40%), men är det en världsindexspegel man vill åt så får man ju lita på att det på lång sikt är en god idé att göra en sådan fördelning.

Personligen fortsätter jag att klänga fast vid 80% Spiltan Aktiefond Investmentbolag och resten i Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära. Möjligtvis hade jag kunnat fila till skiten lite till men har för fullt upp med Lifvet. Dessutom tror jag på investmentbolag som en turbo i portföljen och hittills har det stämt. Möjligen skulle jag av principskäl kunna slakta min Länsförsäkringar Global Indexnära mot Avanza Emerging Markets eftersom den förra speglar samma index som Avanza Global. Kanske en splitt mellan denna och ett småbolagsindex för att få en fin spegling.

Tror du att det lönar sig att hitta en absolut avspegling av världsindex eller räcker det med de stora penseldragen a.k.a. rubbet i Avanza Global e d?

Mvh/
FruEfficientBadass

25 kommentarer:

 1. Hellre en perfekt bananasplitt än en perfekt indexsplitt ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej alla


   LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
   Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

   Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

   Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

   LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
   Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

   Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

   Radera
 2. Alltså jag vet inte om det är för att det är måndag. Men jag orkade liksom inte ta till mig texten eller ens försöka skriva en vettig kommentar.

  Jag har precis lagt om mina fonder och nu jobbar jag på att låta dem vara ifred ett tag. Ska försöka formulera lite tankar om det på bloggen. Snart. Typ jättesnart. Ska bara äta banana split, för nu gjorde anonym mig sugen på det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är rådande börsklimat som tar luften ur en lite, men kan dela med mig av nuvarande fondfördelning i alla fall.

   AMF Aktiefond Småbolag 5%
   Avanza Emerging Markets 20%
   Avanza Europa 10%
   Avanza global 40%
   Avanza Zero 10%
   SEB Sverige Indexfond 10%
   Spiltan Aktiefond Investmentbolag 5%
   Det har jag labbat mig fram till en bra fördelning genom avanzas förnämliga analyssida där de gräver upp och grupperar underliggande data https://www.avanza.se/min-ekonomi/analys/fondportfoljanalys.html

   Sedan så är det inte hela sanningen ty jag ägnar mig även åt stockpicking, baserat på min egen fingret i luften strategi.

   Radera
  2. @Fri: Nog en kombo plus coronatajm. Jag orkade själv inte läsa texten.

   Radera
 3. Poppade fö popcorn igår. Första gången på ett år som jag äter popcorn och jag kommer inte alls ihåg när jag åt kastrullpoppade senast. Måste ha varit på 90-talet. Herregud vad goda!!!

  Det krävdes dock lite offrande av majs innan jag hittade rätt temperatur på min induktionshäll. 6 av 9 skulle det visst vara på värmen, 2 msk rapsolja och knappt hela kastrullbotten fylld med majs (för det poppade nästan över på slutet). ROLIGT att höra poppandet också. Måste nog poppa mer ikväll...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var liten hade vi en popcornkastrull som vi bara använde till att poppa popcorn i. Det är viktigt med popcornsort också - den bästa är Bonnie Lee, amerikanskt utseende på påsen. Går att hitta i välsorterade butiker och på GeKås.

   Banana split var länge sedan jag åt. Tycker nog att marängsviss är godare, med glass och banan i tillägg till grädde, chokladsås och maränger.

   /Malin

   Radera
  2. Just det ja, Bonnie Lee, med amerikanska flaggan. Finns på Willys, en påse kostar 12kr och räcker för tre fredagsmys med fem popcornslukare per tillfälle.

   Jag har f ö aldrig fattat skillnaden mellan marängsviss och banana splitt. Tror vi kör en kombo, marängsviss med banan.

   Radera
  3. Banana split är banan skivad på längden, splittad så att säga, och med glass och valfria tillbehör uppepå. Kan bli mycket mäktigt och ersätter, kalorimässigt, en hel måltid.
   /Malin

   Radera
  4. Jamen just det ja! It all comes back to me now" Tack Malin. Gärna serverad i för ändamålet långsmala skålar, non?

   Radera
  5. Japp, det var Bonnie Lee jag köpte. Mums! Ska dock prova att poppa i en större gryta nästa gång (poppade igår också), för i min vanliga kastrull blir det inte tillräckligt mycket popcorn för att jag ska vara nöjd.

   Kanske blir det majs jag hamstrar i slutändan. ;-)

   Radera
 4. Det är nog ett faktum att det lönar sig. Men inte baserat på stockpicking av regioner utan på var man kommer att konsumera för pengarna. Man vill ha någorlunda samma konsumtionsutrymme som sin omgivning samt diversifiera valutaexponeringen. Dvs riskhantering.

  Jag hoppas f ö att din man gläder sig fullt ut åt sina likvidera.

  SvaraRadera
 5. Jag kör diversifierat med 60% Avanza Global, 5% Avanza Emerging Markets, 5% Swedbank Robur Access Asien, 20% Spiltan Aktiefond Investmentbolag, 5% DNB Teknologi och 5% Proethos. De sistnämnda är lite dyra men har gått väldigt bra (jämfört med index). Hade en period där jag låg vaken på nätterna och funderade på om jag inte borde öka 5% mer i X, eller kanske ta in 5% av fond Y, men det gick över när jag läste en bloggpost om 100 rekommenderade investeringsfördelningar och insåg att det finns verkligen inget facit. Så länge man månadssparar och återställer fördelningen en gång om året och inte säljer, så blir det säkert bra.

  SvaraRadera
 6. Förlåt om jag skriver inte helt enligt inlägget, men blev lite förvånad över Bert Karlssons val att sälja allt han hade på börsen för en dryg vecka sedan. Säger sig nu vilja gå in på börsen med pengarna när det vänder. Han om någon borde väl veta hur det funkar. Eller gjorde han verkligen en smart grej där? Man blir förvirrad när en sådan känd affärsman paniksäljer. Går ju emot allt man hittills lärt mig om börsen, sitta still i båten, tänka långsiktigt, investera istället för spekulera, ha is i magen och vänta på uppgång även om det dröjer uppåt 200 dagar eller mer osv.

  https://www.expressen.se/gt/noje/bert-karlsson-fast-i-karantan-pa-teneriffa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag intervjuade en private banker förra veckan och han sa att urtypen av kund som ringer och flåsar nu är Man, 60+ som ser världen i svartvitt. "Allt går åt helvete, jag säljer rubbet, NUUUUU!" Bert Karlsson: Man, 74 år, kanske inte decennier kvar att leva (eller så överlever ahn oss alla). "Kvinnor är mycket bättre på att ta råd och vänta", menade han. Om man nu får vara könsstereotyp.

   Radera
 7. Jaha FruEB, det blir till att studera hemifrån nu? Men antar att redaktionsgiget inte görs hemifrån - färre tågavgångar men nu har ju bil numera så det är väl ett icke-problem.
  Hur är det med era småttingarna - inga förändringar ännu så länge vad gäller skolnärvaro (skolplikt) men det kanske meddelas annorlunda om en timme eller så......

  Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajemen, det blir Zoom resten av terminen. Inte mig emot! Och bara dagar kvar av praktiken, idag kör jag dessutom hemifrån och imöra med. Man kanske inte får säga så men jag gillar upplägget. Eftersom jag som bekant har svårt för geofencing av människor.

   Radera
  2. Precis nu ringde skolan och frågade om vår Internetuppkoppling så det är väl bara timmar ifrån lockdown. Vilken vår detta blir! Lilla huset på prärien! Måtte det finnas toapapper nog bara.

   Radera
 8. Avanza har nu utökat sitt utbud av index ETF:er. Smaskigt värre! De har Vanguard t.om.

  SvaraRadera
 9. ETF:er. Hur jag än försöker kan jag inte få in i mitt huvud vad det är. Ja, det är en börshandlad fond, men vad är skillnaden mot en ETF och en vanlig fond, att det går snabbare? Vilken är usp:en (om man inte har bråttom)? Och i fallet Avanza: Hur ligger avgiften?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm jag vet inte riktigt. Det verkar finnas väldigt många ETF:er, och namnen talar om vilket index det rör sig om, ej typ "global jätte bra fond". Vilket för min del gör det lätt att jämföra fonderna.
   Avanza, har Vanguards S&P500 som har avgiften 0,07% (total expense ratio). Men man betalar för att köpa och sälja också. ETF kan ha utdelning också om man gillar sånt.

   Radera
 10. ETF-fond kan man köpa och sälja lika snabbt som aktier. Plötsligt kunde man daytrada fonder. Och plötsligt kunde förvaltarna få in lite courtage igen. Ni kan tänka er hur smart t ex Jack Bogle tyckte det var.

  Jag har ingen Emerging Market-fond. Hur vet man att det är värt den extrea avgiften?

  SvaraRadera
 11. Hej alla


  LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
  Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

  Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

  Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

  LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
  Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

  Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

  SvaraRadera