The Art of Frugal Hedonism Del 4 - Hitta gratisställen utanför hemmet

Jag sitter som i feberyra dagen efter hemkomst från Italienresan och försöker sammanfatta valda delar av "The Art of..." för er. Jag inser att jag nog knäckt några fler buteljer vitt vin än jag vill erkänna där nere eftersom det känns som att läsa boken för första gången. Mitt nästa nedslag gör jag i det textparti som tituleras "15. Find free 'third' places".

Det handlar om att åstadkomma omväxling i sitt liv genom att hitta externa gratismiljöer. Författarna talar om "The third place factor - a place that is not work or home, but a third kind of place where you feel at ease, and a part of the greater world." 

Visst är det poetiskt? Tänk det franska bytorget. Den turkiska hamamen. Knarkhandeln kring Plattan.*


En idiomatisk svensk översättning kanske hade varit "det offentliga rummet". Det var först när jag slutade med vidlyftig konsumtion som jag insåg hur ont om gratis offentliga rum det finns - städerna består mest av kommersiella utrymmen. Mina favoritområden är stadsparkerna - gärna storlek större. Djurgården i Stockholm, Tiergarten i Berlin, Luxembourg i Paris. Jag gillar också gratismuséer och slinker ofta in på exempelvis Sjöhistoriska eller Historiska muséet i Stockholm bara för att få lite lugn och ro i en stundtals rätt skränig hemmatillvaro. Det händer att jag till liten kostnad (en svart kaffe) köper mig ett par timmar i en hotellbar och skriver blögga där. Bibliotek är också härliga. Jag har tidigare beskrivit hur jag och en vän satt och smygdrack rödvin i en facksal på Stadsbiblioteket. Det var najs.

Har du några bra förslag på "third places?". Enligt Ray Oldenberg (som myntade termen) ska det uppfylla följande kriterier:

- Billigt eller gratis
- Enkelt att komma till
- Välkomnande och bekvämt
- Du är inte tvungen att vara där
- Ingen vikt läggs vid ekonomisk eller social status
- Du möter både bekanta och nya ansikten där
- En lekfull stämning, där konversation uppmuntras
- Känns som ett hem en bit hemifrån

Ett tips jag har om du passerar Stickholm - Kulturhusets mediabibliotek. Helt underbart - botanisera bland såväl CD- som LP-skivor och sätt dig bekvämt i någon av läderfåtöljerna, speja ut mot irret därnere och lyssna på profond jazz, strupsång eller ABBA, allt medan du tuggar i dig dina medhavda sura tefat. En multisensorisk sensation, helt gratis, minus kostnaden för tefaten. Man får konversera också, det är inte tystnadsplikt där som på andra bibliotek så det passar mycket bra till en play date.

Har du ngra tips på ”third places”?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.S: Köp indexfonder. Låt ligga i tio år. Köp mer indexfonder. Låt även dessa ligga i tio år. Klart. D.s.

* Måste jag ens asteriska den för er? Ni känner väl mig vid det här laget. Jag skulle aldrig köpa mitt knark vid Plattan.

21 kommentarer:

 1. I Malmö stranden. Jag gillar att ta promenader där. Helst innan den ockuperas av barnfamiljerna.

  Nationalparkerna och naturreservaten är också toppen. Jag har insett att jag gillar att vandra och kombinera det med att fotografera. Här kan man ta sig med lokaltrafik dit även om jag skulle säga att det inte är helt enkelt.

  SvaraRadera
 2. Skogen, eftersom jag inte gillar fölk. Men det klassas väl inte som offentligt rum? Men för mig är det ett tredje "ställe" där jag känner mig bekväm och som är gratis! Och där är jag oftast själv.
  LottaJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte offentligt rum men allmänt tillgänglig i vart fall. :-)

   Radera
 3. Låter fantastiskt det där mediabiblioteket. Vet så vitt jag vet inget liknande i götet. Synd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Botaniska trädgården i Götet. Jag vet inte hur många gånger jag passerat ingången när jag bodde där utan att någonsin besöka. Nu gjorde jag det när jag senast var i Götet och konstaterade att tänk att jag missat detta!

   Radera
  2. @Frilosofen; fast stora biblioteket är rätt fint i Göteborg. Var även inne en sväng på universitetsbiblioteket (ett stenkast från Konserthuset och konsthallen) när hettan slog till och det var lugnt och svalt.

   Radera
  3. @Plina, absolut! Botaniska är underbart och välbesökt :)

   @FEB, ja det är toppen, men mig veterligen har de inget utbud alls av LP-skivor? Tycker det är himla trevligt att lyssna på LP nämligen. Och vore toppen att kunna slå sig ner i en lugn miljö och botanisera bland album jag annars aldrig stött på!

   Finns givetvis många toppen gratisställen i GBG men tyvärr inte just detta...

   Radera
 4. Stadsparken i Örebro. Fantastisk alla tider på året. Stora holmen om man har barn (minizoo med grisar, får, kor + lekpark deluxe och minitåg). Och utomhusmuseet Wadköping - alla tider på året utom juli & augusti då det är svår turistinvasion. Alla ställen ovan är gratis att hänga på, och för mig som bor 10 min hasande långsam promenad därifrån har det blivit min trädgprd/vardagsrum. Nu har jag dessutom lärt mig att man kan ta med glass i termos (håller flera timmar!) så nu är den detaljen löst. Följ @portionenundertian på Instagram, där lär man sig sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glass i termos - splendid! Ska genast börja följa.

   Radera
 5. Jag går till efficientbadass.blogspot.com ��

  SvaraRadera
 6. När barnen var små tog jag dem till leksaks affärer helst stora, där fanns underhållning för flera timmar för dom ;-)
  Annars parker eller stranden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart. Men mycket tjat i affären?

   Radera
  2. Inte mycket fick ju testa alla leksakerna gratis 😅

   Radera
 7. Öppna förskolan! Inte så spännande, kanske, men det uppfyller kraven i listan och vi småbarnsföräldrar kan inte vara så kräsna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Det är en fantastisk institution för att bevara förståndet. Jag minns den vi gick på när vi bodde i förorten. Det var två damer som ledde sångstund varje dag och den ena kunde verkligen, verkligen inte sjunga. Det var ett nöje att gå dit och höra vad hon skulle ta sig an för sångskatt den dagen.

   Radera
 8. Älskar de där små torgen utomlands. Titta på när gubbarna spelar back-gammon eller dyl. Finns många gånger stora träd som skuggar. Jag gillar sverige men på något vis så saknas det där lilla gemytliga.

  SvaraRadera
 9. F-lediga läraren!14 mars 2020 kl. 17:04

  ca 5 km hemifrån har vi en motionscentral där de har bastu - VARJE dag (typ) året om! GRATIS! F-A-N-T-A-S-T-I-S-K-T!!! Sambon brukar springa, jag brukar gå (när jag var gravid och nu med vagn) en gång i veckan och sen basta.. Ofantligt skönt när man inte har bastu själv!

  SvaraRadera
 10. Läste första meningen och hickade till.

  För övrigt bra tankar.

  //Ingolf

  SvaraRadera
 11. Slotsskogen och Trädgårdsföreningen i Göteborg såklart. Ett par sköna stor oaser.

  SvaraRadera
 12. Hej alla


  LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
  Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

  Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

  Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

  LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
  Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

  Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

  SvaraRadera