The Art of Frugal Hedonism Del 6 - Bejaka din nyfikenhet

Ett mycket kostnadseffektivt sätt att rida på livsnjutarvågen är att bejaka sin nyfikenhet. Det behöver inte vara komplex skit som att åka över halva jordklotet för att dyka i ett specifikt rev - det räcker med att ta en eftermiddag och verkligen verkligen fråga ut en vän om hens barndom. Jag kom inte på det där, det står på sidan 92 i boken. Du kan också lära dig namnet på tre växter  i din trädgård. Eller låt Mihran lära dig shuffle.Mina barn har den där förmågan att bli helt besatta av saker. Äldsta barnet har under våren skapat ett miniatyrhus i storleken av ett dockskåp från Hasbro till vilket hon har karvat möbler och allehanda föremål, målat och tapetserat samt lagt golv. När jag ser henne sitta där vid sitt skrivbord och karva ut former ur glasspinnar blir jag nästan avundsjuk. Detta kreativa flow! "Om flow vore en drog, skulle det vara kokain" menar författarna till boken. De får medhåll av forskaren Corinna Peifer. "A rewarding feeling of high energy and alertness, accompanied by an improvement of concentration (and therefore performance), a carefree trust in one's own abilities...while forgetting about basic human needs such as hunger or sleep." Jag minns en period för någon eller några somrar sedan då jag blev helt besatt av asiatisk matlagning. Jag låg och googlade på nätterna och kunde inte vänta tills det blev morgon och ICA Kvantum öppnade (detta var hos svärföräldrarna och Kvantum var på 40 minuters gångavstånd - jag hade en fix idé om att promenera). Det var ljusa minnen - de vackra morgonpromenaderna genom kustlandskapet, avkodningen av de tidigare mystiska produkterna i asiatiska hyllan, mitt småplottrande i anteckningsboken på nätterna när de andra sov. Ja, jag sov väldigt lite under de här veckorna, precis som om jag hade tagit en drog. Och vi snackar recept ladies & gents. Är man präktig eller vad?

"Indulging your curiosity isn't only a less expensive way of getting that 'Getting Feeling', it is deep hedonism. As your understandings amass, you begin to sense the world around you as a dense and majestic cathedral of thrumming, interconnected functions and stories. Plus, you can revel whole-heartedly in these riches as you accrue them, knowing that they require no wardrobe space or loan repayments."

I podden The Slow Home Podcast berättar författaren om en episod som också beskrivs i boken - när hon påbörjar en nattvandring vid midnatt, rakt ut genom staden, genom förorterna för att sedan närma sig landsbygden ungefär samtidigt som solen går upp. Det hela kantat av små äventyr och dråpligheter. Jag är så sjukt sugen på att göra den promenaden. Rosersberg i gryningen...Vad ger dig flow? Och kan du tänka dig något som skulle kunna ge dig flow som du inte ägnar dig åt idag?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Glöm inte att handla på nedersta hyllan i mataffären - det är här de billigaste varorna finns. D.s.

12 kommentarer:

 1. Provar återigen att kommentera... Hoppas det funkar den här gången.

  Jag får flow när jag är med mina hästar, kan ha de mest jobbiga funderingar innan, för att när jag är med dem helt vara i nuet. Så mycket värt! /Ellinor

  SvaraRadera
 2. Att läsa! Sedan kan jag snöa mig in i olika intressen under kortare perioder men de brukar gå över när jag lärt mig tillräckligt.

  Jag tyckte också promenaden verkade intressant när jag läste om den men skulle nog inte göra den ensam. Dessutom finns det nog bara ett väderstreck som man skulle vilja göra den från Malmö annars är risken stor att man hamnar i något område där man definitivt inte vill promenera nattetid. Eller i vart fall inte jag.

  SvaraRadera
 3. Nej det är minst två och en pepparspray på den promenaden. Du verkar ha din barnsliga nyfikenhet intakt, det är ju så de gör; nördar in på något intensivt en period och sen, när de är klara, vidare till nästa. Det tror jag är essensen av vår natur och varför ett monotont arbetsliv är av ondo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kör vi inte med något så mesigt som pepparspray utan riktiga vapen ska det vara. Själv har jag slutat läsa om alla morden i tidningen.

   ”Jobbar” juli och håller på att tråkas till döds. I tisdags tog jag en oplanerad semesterdag för det tog bara emot så mycket. Fattar inte hur folk kan ha jobb där de går på halvfart. Idag kom jag fram till att Fire är målet efter pausen. Det finns ju trots allt så mycket roligare man kan göra än att jobba eller låtsas jobba.

   Radera
  2. O så spännande (FIRE alltså, inte vapen). Jag loppisfyndade en Dale Carnegietitel idag (”Hur du blir vän med livet och trivs med ditt jobb”) och han citerar Charles Evans Huges (ordförande USAs högsta domstol kring världskrigen): ”Ingen människa dör av för mycket arbete, de dör av slöseri med sig själva och av oro”. Kanske har du slösat klart med Plina för ett tag?

   Radera
  3. Kanske det! Just nu känns det i alla fall så. Är med i en FB grupp som heter kvinnliga äventyrare och det finns en hel del badasswomen där som fungerar som inspiration. Sen finns det också en massa köpa prylsnack som jag väljer att ignorera och som får minimalisten i mig att rysa. Jag såg att man kunde köpa boken för 3 dollar så jag ska nog också fynda boken. Tack för tipset!

   Radera
 4. Och där dök mitt korsstygnsbroderande upp igen! Det kan få mig i total koncentration & flow.

  Även långpass i löpning kan ge mig en känsla av flow, när tankarna får vandra fritt & det känns som man kan springa i evighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korsstygn och löpning, det är livet på en pinne det. Avundas verkligen din löparförmåga - jag får ont i knäna men minns det som ljuvligt från när jag sprang dagligen. Bäst var känslan av att skölja rent hjärnan från bröte. Promenader i all ära men inte riktigt samma power boost.

   Radera
  2. Ja, jag är verkligen tacksam för att jag kan & vill ha löpning som motionsform. Minimalistiskt också - ett par bra skor and you’re good to go.

   Radera
 5. Just åter från en veckas vandring i alperna. Fantastisk flow av ansträngningen, vyerna, tystnaden och den fantastiska naturen. Timmarna bara flyter iväg och man tänker på - nothing. Bara njuter av stunden.

  Magnus

  SvaraRadera
 6. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera