The Art of Frugal Hedonism Del 9 - Gör dig människoberoende

Text # 30 (sid 132) heter "People who need people are the luckiest people in the world".  Författarna raljerar över folk som är besatta av att dra in så mycket deg att de aldrig någonsin behöver be någon om hjälp utan kan köpa in tjänsterna. De menar sedan att detta är en björntjänst åt såväl Self som Other. Självet eftersom du inte bygger nätverk och kan sluta dina dagar ensam och isolerad. De andra eftersom de gillar att hjälpa dig. Ett exempel som jag själv kunde relatera till då jag kvällen innan jag läste det befann mig i en snarlik situation:

Scen a: Du åker nerför huvudgatan i en okänd stad och letar efter avfarten till en bekants hus. Det är dåligt skyltat så du stannar och rådfrågar en gammal man om vägen. Mannen beskriver vägen och börjar sedan att berätta en knasig historia om någon som bott i staden för länge sedan. Du får ett gott skratt och kan dessutom återberätta historien för din vän som är nyinflyttad i området.

Scen b: Du sätter på GPS:en och kör direkt till din vän.

"Make money the dominant mode by which you satisfy needs and wants, and you start missing out on a whole lot of living".

Historien jag upplevde var att vi, trots GPS, irrade in oss i en liten italiensk stad på jakt efter ett torg där vi kunde äta middag. Min man som, av manliga skäl, absolut inte kunde tänka sig att Stanna och Fråga någon, tvingades stanna när jag i drama queen style öppnade dörren i farten. Jag stövlade in i första bästa butik vilket visade sig vara ett slakteri av något slag. Det hängde djurdelar från taket och luktade blod, slaktaren och hans mamma lyssnade tålmodigt på mina helt värdelösa italienskagissningar innan slaktaren öppnade munnen och talade perfekt engelska. Efter en stunds prat om vägen berättade han också om stadens historia. Om hur den, till skillnad från de turisttäta medeltidsstäderna i området, bombats hårt under andra världskriget på grund av tågstationen och hur staden sedan byggts upp under 40- och 50-talet vilket resulterat i nästan unik italiensk funkis.

Italiensk funkis

Det var ingen märkvärdig historia per se, men en illustration av diffen människa vs. GPS. Jag läste i en bok om evolutionspsykologi att kvinnor är mer sociala eftersom de, av förebyggande inavelsskäl, har varit de som skickats bort från grottan för att para sig med hane i granngrottan. Det gällde då att snabbt bilda sig en uppfattning om vilka som var vänligt sinnade respektive inte vänligt sinnade. Det gällde också att snabbt göra sig omtyckt, för att säkra en plats vid elden och del i bytet. Medan männen kunde sitta på sina håriga rumpor på samma klipphäll från födsel till död. Nu tappar jag fokus från ämnet - gör dig människoberoende och få ut mer av livet. Hur det sparar pengar? Du behöver inte anlita lika mycket extern hjälp till allt. Samt du kommer att leva ett friskare liv eftersom sociala interaktioner, även av det enkla slaget att du pratar med random människor på stan, är den enskilt viktigaste orsaken till ett långt liv. Kanske ska ditt nästa nyårslöfte varken ha med träning eller rökning att göra utan snarare "I år ska jag närma mig minst en främmande människa på stan per dag och inleda ett samtal." Just do it.

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Warren Buffet sa: "Någon sitter i skuggan idag för att någon planterade ett träd för länge sedan". D.s. P.s. 2: Han menar att pengar på börsen växer sig stora, men först på lång tid. Buffetts egna investeringshistorik talar för sig; det är först sedan 80- och 90-talen hans portfölj haft exponentiell utveckling D.s

11 kommentarer:

 1. Ett utmärkt sätt att lära känna grannarna. Om man gillar såna osvenska saker ;) Senast igår satt jag i grannens vardagsrum o använde deras Wi-Fi. Han städade o brydde sig inte om mig. Han lånade min tvättmaskin när hans var sönder. Människo-kontakt är allt bra!! Undrar dock ibland om grannarna tycker det är lika trevligt som jag tycker haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart de gör! Det finns forskning som visar att folk mår bra av att hjälpa andra.

   Radera
 2. Varje dag går jag in och ser efter, nä ingen där. Det känns lite sorgligt i mig fast jag inte känner människan. En saknad efter alla hennes underfundiga, tänkvärda och roliga inlägg. i flera år har jag läst och många med mig,så är det tomt. Det är ju inte så att hela min värld rasar men lite ledsen blir jag. Så visst behöver vi varandra mer än vad man förstår och inser själv ibland. Fru EB, Snålis har försvunnit(coachen), det känns i hjärtat./ M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, jag går också och funderar. Det känns så märkligt, hon var ju som en klocka ett inlägg per vecka. Det sista inlägget hav ingen hint om stundande avbrott. Det värsta är ju att man inte kan ta reda på hur hon mår eftersom man inte har en ledtråd vem hon är. Låt oss hoppas att det snart kommer ett livstecken.

   Radera
 3. Oouuuf, som min son hade sagt. Jag gillar ju inte fölk. Alltså, jag har inga problem att fråga om vägen eller om annan hjälp eller hjälpa för den delen. Meeeeen, den mesta tiden, i och kring mitt eget hus, där skulle jag vilja vara själv.... Hmmm, kanske romantiserar jag ett liv utan andra förutom min familj....? Kanske dör man lite själsligt utan andra?
  Får fundera ett varv till på det där...
  LottaJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett introvert barn och har tvingats inse att alla inte gillar socialt umgänge. Jag är en mix- skulle al-drig vilja hänga med folk dygnet runt utan har ett stort behov av att kunna dra mig undan. Däremot älskar jag att prata med random folk på stan. Jag tror att teorin i boken också handlar om att ha tillit till andra och våga be om tjänster (samt ge tjänster om någon behöver). Det är nog i linje med hur vi är skapta tänker jag. ”Kropp & själ” hade ju en prepper/katastrofspecial och där var det någon expert (?) som sa att ”vinnarna i en katastrof är inte den med flest konserver i källaren utan den med bäst nätverk och förmågan att förstå vem som kan bidra med vilken pusselbit”.

   Radera
  2. Jag är introvert och har inga problem att vara själv en helg. Faktiskt planerar jag in mina lata lördagar då det inte finns några måsten. Kompisar träffar jag på söndagar och behöver jag uträtta ärenden under helgen sker det på söndagar. Helgkonferenser med jobbet där man förväntas vara social 24 timmar om dygnet lämnar mig totalt dränerad. Reste två veckor med en extremt sällskapssjuk kompis och jag kan säga att jag aldrig kommer att göra om det. Långweekend med henne räcker. Däremot tycker jag det är kul att träffa vänner i mindre sällskap och snacka över god mat och dryck så det kanske inte alltid handlar om att inte gilla socialt umgänge utan snarare att man inte har lika stort behov av det.

   Behöver ngn hjälp så tycker jag det är självklart att ställa upp inom rimliga gränser. Just detta med att ställa upp (inom rimliga gränser) har alltid förväntats av oss.

   Radera
  3. Det låter underbart med paus-lördag. Inte helt enkelt med tre barn men jag brukar gå upp tidigt och gå långpromenad då jag pratar för mig själv.

   Radera
 4. Vilket bra tänk! Jag har alltid varit sån att jag inte vill belasta någon annan med mina saker, utan betalar hellre, men har på sista tiden börjat tänka att själv gillar man ju att få hjälpa någon annan, eller ge bort saker man ex odlat, stickat etc. Jag ska försöka tänka mer på det här, framförallt i min närhet och människor jag känner.

  SvaraRadera
 5. Pre GPS-era rullade jag i jobbet runt Sverige med hjälp av en Atlas och gula sidorna (90-talister och senare avkommor kan googla dessa begrepp). I norra Sverige nära finska gränsen var jag både sydsvensk mitt-jobb-är-superviktigt-stressad och helt vilsen. Stannade bredvid ett hus där en man krattade löv. Frågade om han visste vägen. Han svarade - Jo. Vill du ha kaffe?
  Stressen rann av och det blev en välbehövlig kaffepaus med en trevlig gubbe.

  SvaraRadera
 6. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera