Övernattningslägenhet eller ej

För ett tag sedan hittade jag en bortglömd flik i mitt master Exceldocument, det titulerat "Sparplan 2011" som jag startade efter att ha läst Tobias Schildfats "Vägen till din första miljon". I den ryms kalkyler på längden och tvären, ett sorts terapi jag sysslande med under ledningsgruppsmötena. Lite kul att gå tillbaka till. Från de första trevande kalkylerna där jag knappt räknar med aktier alls utan mer lägger pengar på hög i någon skitränta hos Kuckelimuck bank, till mer avancerade beräkningar ink. lägenhetsförsäljningsnetto efter att alla uppskjutna skatter et al är betalda. MEN en kalkyl som särskilt fångade mitt intresse var den där jag estimerar vår kapitalkostym inför flytten till landet. Som ni kanske minns sålde jag in hela landet-idén till min man på det sätt man rimligen säljer in saker till en ekonomichef: Jag gjorde ett PM (en PM?) med kalkylerna i bilaga och skickade honom en timme innan han skulle på ett flyg så att jag visste att han var tvungen att läsa igenom hela skriften utan att kunna approchera mig med motargument. Efter landning fick jag ett av de vackraste sms jag någonsin fått av honom: "Ok, vi kör på det".

Anyheuw, det jag förvånades över i min initiala kalkyl var att jag där lagt in post "Övernattningslägenhet i Stockholm" i alla tre budgetalternativ. Va? Jag tänkte alltså att vi a) skulle hyra ut vår egen lägenhet alt. sälja den men samtidigt b) Ha en lägenhet av typen SKB "bara för att". Bara för att kunna dra till Stockholm lite spontant och slagga om abstinensen efter storstaden bleve för stor. Och detta var i vårt två-årsscenario, d.v.s. att jag befarade att vi inte ens kunde härda ut att vara utan primärboende i Stockholm ens under två år!?

Tanken är skrattretande idag. Vi är iofs tillbaka rätt ofta i Stockholm. Hittills har det löst sig alldeles utmärkt med vänners övernattningslägenheter i respektive bostadsrättsförening, vänners soffor (om jag rest själv, vilket blivit alldeles otippat trevligt, fnissigt som i ungdomen) eller hemma hos mina föräldrar. Min man bor ju på hotell om han är där på uppdrag av förre arbetsgivaren. Min poäng är denna: Närhelst jag numera kommer till stan börjar jag längta tillbaka till landet inom loppet av en-två dagar. Jag har blivit som en riktig Hudikbo som imperativt säger "Jag gillar storstan, men jag skulle inte vilja bo där". Kan bero på att jag har allt mitt i Hudik nu: Familjen, katten, huset, min minimalist wardrobe, min sysselsättning, mina höns. Om vi tagit vårt pick och pack och flyttat tillbaka till stan hade jag nog återanpassat mig. Det är bara slående hur avlägsen tanken på att "behöva" en övernattningslägenhet i stan känns.

Har du någon erfarenhet av att flytta från storstad? Har du då behållit en lya eller klippt cold turkey?

Mvh/
FruEfficientBadass

20 kommentarer:

 1. Nu var det drygt två år sedan vi flytta ut på landet. Upplever det Jobbigare och jobbigare att besöka platser med mycket tempo/puls och skönare och skönare att komma hem till lugnet. Har funderat på det och misstänker att jag håller på att förlorar eller skalar bort hjärnans uppbyggda förmåga att skärma av och sålla bort information. Kan idag vara helt matt efter en dag på stan i Stockholm eller som när jag var i London en helg senast. Antar att jag skulle börja bygga upp mentala skygglappar igen om jag skulle flytta tillbaka till en större stad med mer intryck. Men just nu känns det rätt skönt att gå åt andra hållet och öppna upp för intryck än att behöva skärma av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "misstänker att jag håller på att förlorar eller skalar bort hjärnans uppbyggda förmåga att skärma av och sålla bort information." Ja något sådant är det.

   Radera
 2. Min tidigare plan var att skaffa en övernattningslägenhet i stan när jag flyttar ut till min särbo men jag tvekar mer och mer eftersom minsta lilla lägenhet kostar åtminstone 5000 spänn per månad och det är vad jag betalar till brf för den jag har nu fast jag betalar ränta och amortering också. Så just nu tänker jag behålla en för stor lgh tills det är dags och då blir det nog att klippa cold turkey (trodde aldrig jag skulle använda de orden om en flytt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. "och då blir det nog att klippa cold turkey" Min erfarenhet av cold turkey är uteslutande bra. Sluta snusa, sluta bo i storstan (4 now), sluta löneshoppa, dussinchartra och hundra andra saker jag slutat med i projekt FIRE. Jag säger som Edith P: Je ne regerette rien.

   Radera
 3. Jag och min sambo planerar att flytta från storstad till Norrlandskusten under året och just övernattningslägenhet är nåt jag funderar mycket på. Så det är väldigt lugnande att höra om era insikter!
  /AK

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Vi har väl inte klippt navelsträngen till storstan helt i och med att bådas jobb fortfarande ligger mitt i smeten i Stockholm, men om ett par månader flyttar åtminstone min uppdragsgivare en bit utanför stan. Jag kommer behöva åka "in till stan" ibland ändå pga. jobb, men i övrigt skulle jag klara mig alldeles utmärkt inom en mils radie kring hemmet. Ibland kan jag känna små styng av avundsjuka av glammiga människor som gör glammiga saker, men sen kommer jag ihåg hur det kändes att vara en av dem (hu)...landet for the win!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "av glammiga människor som gör glammiga saker" jo precis, jag känner styng varenda gång jag ser någon gå i höga klackar. Själv har jag tappat bort samtliga pumps, troligtvis nere i källarförrådet i stan. Men är man lycklig för sig själv eller för att visa andra att man är lycklig/lyckad? Inte alltid helt lätt att svara på den frågan. Prestige är en biologisk drivkraft och ska inte förringas.

   Radera
 6. Ser fram emot flytt till en mindre stad. Tror aldrig jag därefter kommer återvända till en "storstad" d.v.s >200 000 invånare.

  Jag hatar trängsel och många människor på en liten yta. Bara tanken av en fullsatt restaurang får mig stressad. Nej, slappnar av gör en när det är lite människor i omgivningen.

  Om det inte vore för bekvämlighet skulle jag nog må bäst av att bo i en timmerstuga i skogen utanför Bollnäs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen.

   https://www.hemnet.se/bostad/fritidsboende-2rum-jarvso-bollnas-kommun-tomterna-9860-16336938

   Radera
 7. Oklart hur det räknas... men nu ca 20år i mindre stad och liten skrubb kvar huvudstaden. Dock har den tidvis varit kostnadsneutral aka uthyrd på mer eller mindre tvivelaktiga grunder.

  Dock kan jag inte annat än att hålla med ovan. Efter 2 dagar längtar man efter skogen. Sen känns det för varje år som går som att det blir mer och mer uppenbart att det enda som finns att göra i storstaden är att konsumera. Allt går ju ut på att göra av med så mycket pengar som möjligt, och det känns ju inte så rätt längre. Speciellt inte då man nu ser fram emot skogen 2.0, dvs att flytta till mindre torp för att elda i vedspisen i köket och odla egna grönsaker.. detta i samband med dag ett av möjligt uttag av tjänstepension i kombo med att påbörja länsningen av ISK.

  Allt för att inte tiden ska ta slut innan pengarna gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart det låter: "mindre torp för att elda i vedspisen i köket och odla egna grönsaker." Detta i kombination med liten skrubb i syfte att kunna tanka puls i det fall man behöver låter som en vinnande kombination.

   Radera
 8. Kan relatera till det som utlandssvensk. Det beror helt på hur mycket ni är hemma. Just nu hyr jag ut min bostad och bor hos nära och kära när jag är hemma, ger lite mindre frihet dock och man blir indirekt inbunden i deras planering.

  Är ni inte hemma särskilt mycket kan det vara billigare att lösa med korttidsboende eller rent av hotell. Har en god vän som bor på hotell när han är i Göteborg för att det som helhet är bäst lösning. Rör det sig om mer än 2 veckor åt gången eller mer än 4-5 veckor per år kan det dock vara jobbigt för bägge parter att behöva dra på nära och kära.

  SvaraRadera
 9. @Utlandsutd: Precis, hotell! För löpande kostnad av 3-5000 kr varje månad kan man få rätt många hotellnätter/vandrarhemsnätter och man slipper då jidder med underhåll, föreningskäbbel etc.

  SvaraRadera
 10. Allt tack vare Dr Ajayi kunde jag återfå min man, det verkar som en dröm när det hände för att vi var separerade i nästan ett år och den perioden var bland min värsta stunder i livet eftersom jag verkligen älskar min make. Jag säckade honom för att komma hem för att vara med mig och mina barn men han vägrade. Min vän Doris berättade för mig hur hon kunde vinna tillbaka sin man med hjälp av stavagern Dr Ajayi eftersom de gick igenom skilsmässa, hon sa att han hjälpte henne att få tillbaka fred i sitt hem. Jag har inget annat val än att ge stavbeslagen Dr Ajayi ett försök, jag skrev honom på hans WhatsApp-nummer: +2347084887094 och förklarade saker för honom. Han berättade för mig att vara lugn och vissa saker som behövs för att återfå mitt hem följde jag hans instruktioner, efter tre dagar av trollformeln kom min man hem med en stor nallebjörn och bad mig förlåta honom för alla hans fel och utifrån det till denna dag har min familj fyllts av kärlek. Kontakta Dr Ajayi stavsagare idag, han har lösningar på alla livsproblem, var inte blyg för dina problem, du bör kontakta honom på WhatsApp: +2347084887094 eller E-post: drajayi1990@gmail.com för en varaktig lösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får inte riktigt ihop stavagern Dr Ajavi (vad är det för yrke/titel) med temat: flytt från storstaden. Någon som kan förklara?

   Radera
 11. Jag har alltid tänkt att jag ville ha en liten lägenhet i stan och ett litet hus på landet. Men när jag väl köpte mitt hus på landet var det ju där jag ville vara. I stort sett jämnt. Här ör det lugnt, min kropp och mitt huvud kopplar av. Ibland känner jag kust efter stan, men då jag bor ganska nära både Malmö och Köpenhamn kan jag ta mig dit över dagen, eller bo på hotell någon natt. För att sedan vända hemåt till mitt lilla hus på landet igen och känna mig rätt nöjd med storstad för ett bra tag framåt. Så den kostnaden en lägenhet innebär känns rätt bortkastat. Iallafall för mig

  SvaraRadera
 12. Alltid undrat vad chefer gör på alla svinviktiga LG möte, tack nu fick jag det bekräftat: inget av vikt

  SvaraRadera
 13. Bör vara en pm, men alla säger väl ett. En promemoria!

  SvaraRadera
 14. Hej alla


  LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
  Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

  Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

  Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

  LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
  Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

  Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

  SvaraRadera