The Art of Frugal Hedonism Del 5 - Sluta tänka på pengar

Avsnitt 16 i boken handlar om att sluta tänka på pengar, vilket kan tyckas paradoxalt. Men jag kan själv vittna om hur tankar på pengar tagit mindre och mindre plats i mitt medvetande ju längre jag kommit i min kommersiella nedrustning.
"You operate on the general basis that you don't go shopping for entertainment, and you mostly just buy stuff you really need or value. You repair, repurpose, borrow and share things, buy fresh produce in season, take packed lunches and the spare money just seems to gently accumulate."


Min morsa är ju sparsam av naturen. Om ni tycker att jag är prone to disaster thinking så är det ingenting jämfört med henne. Där har stashats mat sedan skolåldern*, där hålls alltid minst halva bensindunken full, där har sparats pengar ifall ifall ifall hon inte står ut med chefen. Vi pratar deltidsarbetande lärare här, så inga astronomiska löner. Jag minns att hon vid något tillfället sa att "hon inte lyckades göra av med sin lön." Det var på den tiden jag var consumer sucka och jag drog säkert in fyra gånger så mycket netto i månaden som hon samt gjorde av med rubbet minus 500kr i någon värdelös pensionslösning insåld via broschyr i brevlådan. Jag förstod inte hur hon gjorde. Fanns där pengar kvar i slutet på månaden var det väl bara att spendera dem i närmsta galleria, vad var problemet? Men idag har jag ju blivit min morsa. Jag kör ingen budget. Jag följer inte ens upp längre som jag gjorde under de första åren. Möjligen kollar jag någon gång i halvåret totalstatus skulder/tillgångar. Pengarna är vad de är, jag vet att jag inte spenderar mer än jag vill eller behöver. Och det är så oerhört behagligt.

Tänker du mycket på pengar?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Om du strävar mot FIRE - börja redan nu fundera på ett extraknäck du kan ha under dina pensionerade år. En inkomst på 5 000kr netto per månad innebär att du kan skära bort runt en mille i besparingar (förutsatt att du tror dig kunna går runt på 15tkr i månaden). D.s

* Trots uppväxt i stabil medelklass höll hon ett lager med torrvaror i en skokartong under sängen.**
** Kan ha att göra med domedagsmormor som talade mycket om atomkring, sponatan skilsmässa från fadern och nedgrävda pengar på tomten. Det fanns ju ingen barnpsykolog på den tiden så vi lär aldrig få reda på vad som var vad.

11 kommentarer:

 1. Jag tänker nog på dem lite för mycket, men det ger mig ändå positiva känslor. Mitt mål är att landa någonstans i ditt tänk men det har varit lite berg och dalbana med inkomsterna i familjen. Maken har varit sjukskriven till och från och jag har ett par svajiga år bakom mig. Hade vi båda våra vanliga inkomster stabilt hela tiden skulle det tuffa på med en hög sparkvot hela tiden. Nu måste jag trixa och trolla lite mer för att få det att fungera. En lärdom det med.

  Min mormor är ett sådant praktexempel på sparsamhet. Jobbade deltid som korvkärring, där snackar vi låginkomsttagare. Hon sparade, snålade och hade alltid pengar på banken och det fattades aldrig något. Men så sparade hon på ALLT. Tvålrester i en burk som hon kokade ihop till en ny när burken var full. Alla förpackningar klipptes till små lappar, hon köpte nog aldrig ett paper. Etc etc. När jag var liten var mormors sparsamhet något vi skämtade om i familjen. Vilken idioti, nu har jag fattat att hon var ett geni och önskar att mina föräldrar varit mer som hon och lärt mig tidigt vad pengar kan göra och hur de ska skötas.
  " Den som spar på smått får stort" sa hon. True that granny!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här. Min mormor drack potatisavkok och allt textilt revs ner till mattrasor. Medan min mamma, visserligen sparsam, gillar att konsumera billigt på butiker av typen Dollar Store (vi pratar små onödiga prylar, ex hade vi på landet inte mindre än tre små sopar specifikt för att få upp smulor från bord; en minimalists mardröm). Det är märkligt det där med varannan-generations-beteendet. Lyssnade på Markoolios sommarprat om hur han vid första stora förskottet drog ut på stan och köpte märkeskläder. I honom var det inympat skammen över ”tvättstugebeansen” och otroligt viktigt att ta revansch på just klädfronten. Huvva. Vad kommer mina barn att göra? Äta flintastek och åka på dussincharter så fort de får chansen?

   Radera
  2. Jag hatar alla de där onödiga "billiga" prylarna. För min mamma är det snarare Rusta.Jag tror faktiskt mina far- och morföräldrars generation också har lite av det där pryltänket. Däremot kombineras det med en vägran att göra sig av med ens söndriga prylar för det kan vara bra att ha.

   Själv tycker jag det är jobbigt med alltför mycket prylar och börjar bli alltmer minimalistik.

   Radera
 2. Jag upptäcker att ju mer jag har desto mindre tänker jag på det. Jag har automatiserat ganska mycket av hanteringen och minimerat de fasta utgifterna. Jag gör dock en månadsavstämning för att se att det går framåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Optimalt. Den där automatiseringen är nyckel, det gör att det blir en kraftansträngning att sabba sin ekonomi, inte tvärt om.

   Radera
 3. Lustigt hur vi minns far och morföräldrar. Minns att min farmor bodde i en tvåa i Bromma, hade en minkpäls och matchande hatt. Men, hon lagade för hand sina trasiga nylonstrumpor (ist för att köpa nya), åkte runt stan (kommunalt) för att köpa Bregott när det var på extrapris. Sparsam men ändå slösaktig.

  SB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå. Min farmor bodde också i en tvåa i Bromma och åkte till Klippet vid Fridhemsplan för att handla på extrapris. Är vi samma person? Hon var iofs rolig på så vis att hon - visserligen som äldre - tyckte det var pinsamt att räkna och hantera mynt så hon langade default fram en större sedel i kassan och la det mottagna växel-"krafset" i handväskan. Ett krafs som jag sedan fick att förvalta på en tonårings kloka vis (stöl på Stureplan).

   Radera
  2. Haha! Min farmor bodde på Stopvägen (tror jag det hette..) och var kock på ett av de närliggande daghemmen. Hon dog för många år sen men jag minns henne med saknad...

   SB

   Radera
 4. Nu måste jag se om även jag kan resa i tiden och lämna en kommentar redan juli 2018...

  SvaraRadera
 5. Hej alla


  LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
  Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

  Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

  Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

  LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
  Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

  Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

  SvaraRadera