Värsta dagen i modern tid

Jag är trots allt lite glad för Di:s skull. Jag menar, alla gånger de ropat vargen kommer under de senaste tio åren, vem är jag att inte glädjas med dem åt nedan framsida? Smolket att kraschen de facto inte hände fredag den 13:e utan dagen innan, det hade smakat fågel på rubrikfronten. "FREDAGEN DEN 13:E EN LEVANDE BÖRSMARDRÖM" eller "JASON VOORHEES SLÄNG DIG I VÄGGEN - DET HÄR ÄR FREDAGEN DEN TRETTONDE DU ALDRIG KOMMER ATT GLÖMMA". Alltså check out that graph, kan man inte infoga en zombie längst ner till höger?*

Di 13/3. "Ok så värre än de värsta bombningarna under WW1+2? Värre än 9/11? Värre än Hiroshima? Eller betyder "modern tid" de senaste 12 åren? 

Nu finns det spaltmeter på spaltmeter att götta sig åt och jag är inte ens ironisk. Jag tycker att de ska göra det för det händer ju mycket nu och deras affärsidé är ju att sälja annonsplatser och ju fler som läser, desto fler annonssälj. "Den enes död den andres bröd" och gudarna ska veta att svenska tidningar behöver sälja annonser. Och de är inte de enda som gynnas av corona. Telemedicin håller på att på riktigt slå igenom och det utvecklas i detta nu en mängd teknologier för att kartlägga och därigenom begränsa virusets utbredning, vilket på sikt får ses som en förstärkning av hela den globala samhällskroppen (för det är ju varken första eller sista gången vi ser en pandemi). Så många företag - främst de små - far illa, men det är lätt att glömma att det här också öppnar upp för andra affärer. Zoom lär ju i alla fall ha hyfsat många fler nedladdningar nu än för en månad sedan eftersom detta verkar vara det nya Skype, åtminstone i universitetsvärlden.

Som vanlig svenne banan-sparare med ISK krävs det emellertid en inte helt obetydlig kraftansträngning för att motstå skiten och bibehålla sin finansiella strategi och jag fnissade gott åt Gofis kommentar i förrgår om att han gärna ville blocka sin Avanzainlogg det kommande året (inte en dum idé!). Givet de balanserade tongångarna från samma bolag, ex. genom Johanna Kulls krönika i veckan tror jag faktiskt att det är långt ifrån en omöjlighet att den funktionen faktiskt inrättas. @avanza: Jag är på riktigt beredd att betala för det!

Tänker också på Mad Fientist-podden denna vecka där J L Collins, utifrån kommentarerna på sin blogg, bedömer att ungefär 2/3 av läsarna håller sig till sin finansiella plan men 1/3 rycker ur pluggen när fallet blir för brant, trots att det rör sig av Collins-fans som i åratal marinerats i hans budskap och att man på ett intellektuellt plan fattar att det inte är optimalt. Men, som ordstävet lyder: "Man pallar inte mer"**.

Jag ska inte tråka ut er med gamla repetitiva klyschor om att buy & hold genom såväl uppgång som nedgång [i enlighet med på förhand stipulerad plan***] är vägen till långsiktig framgång på börsen eller att de mest framgångsrika investerarna är de som antingen glömt bort sina konton eller som dött ifrån dem. Ni vet allt detta. Och tillhör du den tredjedel som nu valt att sälja delar eller - gråt - hela ditt innehav, har du lärt dig något om dig själv till nästa gång, något i stil med att inte ha så mycket placerat på börsen. Men det är inte pekpinnar jag vill leverera idag utan detta:

MÄNNISKAN ÄR ETT UPPFINNINGSRIKT DJUR
Human ingenuity. En så vacker sak. Det är den som förser den självrengörande indexfonden med nya affärsmodeller i samma takt som föråldrade verksamheter dör ut. Jag har tidigare prisat systemet och staten Sverige för att man i dessa [sociala medie?]-kristider bara kör. Man ba: Krispaket in tjoff tretton biljarder. Man ba: Aha behövs det bygglov till sjukhustält, screw that upp med tälten. Major mind fuck coming up: Skolplikt? Talk to my hand bitch, ungarna ska hem (i skrivande stund inte hänt men skulle inte förvåna mig). Jag trodde ALDRIG att jag skulle få bevittna något liknande under min livstid. Och knappt ANTYDAN till PR-orkestrerat käbbel mellan partiprofilerna heller (men nu följer jag nu inte Twitter) utan föredömligt lugn samling i välskräddat på TV ("Kungens" tal hade jag emellertid klarat mig utan).

Men det är inte bara farbror Staten som tar sitt ansvar och agerar agilt som under världskrig utan även Kapitalet. Jag talade med en vän i veckan och även om det här kan tyckas vara anekdotiskt tror jag att det är signifikativt för var vi befinner oss i landet idag. Hen har det senaste året drabbats av diverse utbrändhetssymptom. Läget nu? Symptomen som bortblåsta. Hun STRÅLADE genom telefonen när vi tog ett glas vin tillsammans förrgår kväll och beskrev en arbetsplats som var som förbytt. Folk med samarbetssvårigheter är plötsligt följsamma som kissemissar och tillsammans spottar de i nävarna och uträttar storverk. Jag skulle faktiskt kunna dra slutsatsen att min väns utbrändhetssymptom varit kopplade till en känsla av leda och upplevelsen av att försöka driva på saker själv, utan gehör från kollegorna. Men nu - KASAM comin up och hon älskar varje sekund av det.

Hennes firma verkar inom en sektor som nu skriker efter personal och de har precis inlett förhandlingar med en annan stor privat arbetsgivare som har motsatt problem. En arbetsgivare som, trots sin höga svansföring i marknadsföringen, tydligen har så små marginaler att man inte klarar av en månad utan full rulle. Om vi bortser från det faktum att det kanske borde väcka en diskussion om företagsekonomi i allmänhet och survival of the fittest i synnerhet, vore det ju trist om statens stödpaket helt ska slussas in i att hålla privata, sjabbliga bolag och deras permitterade personal under armarna så lyss: Om dealen går igenom kommer min väns firma att temporärt ta över stora delar av det vacklande företagets anställda. Eventuell lönediff betalas av det sistnämnda bolaget. När corona lugnat sig och affärerna så sakteliga börjar återgå till normalläge gör de en retur och folk återgår - åtminstone i viss utsträckning - till sina ordinarie anställningar. Har ni hört så fiffigt? Om någon frågat mig för ett par månader sedan om jag trott att detta varit möjligt hade jag viftat bort det. ALDRIG! Det här luktar Boston Consulting Group och tre års välsaltat projekt lång väg. Men in kommer corona och BAM - lösning på bordet.

Har också intervjuat lokala näringsidkare som flyttar ut sin verksamhet på nätet, utmanar sig till max och går igenom obekväma men ack så kreativt utmanande processer att den skräckblandade förtjusningen osar från dem. "Jag trodde ALDRIG att jag skulle våga göra detta, men nu vill man vara med och bidra till att det här löser sig".

Och det är nu jag blir lite religiös. För man talar ju om den känsla av sammanhang och stundtals glädje svenska folket kände under andra världskriget (utan att ens vara en del av det men ok). Man bet ihop, samarbetade och körde. I den pseudotillvaro åtminstone JAG levde i under tjänstemannaåren kändes det ofta som ett spel för gallerierna. Man tröskade på i sin trögrörliga företagsstruktur och försökte undvika minfält av prestige och revirpinkeri. De här sakerna verkar i och med corona luckras upp och likt fågel Fenix stiger human ingenuity upp och visar sig i all sin prakt. Samarbetsvilja, kreativitet och solidaritet. Allt från dessa "lappar i trapphus" till äldre som behöver hjälp med handling till att folk tar avsked med ett "Ta hand om dig". Jag tycker det är vackert. Jag tycker till och med att det är värt två årslöner (än så länge, återkommer om jag tycker att det är värt tre-fyra).

Okej, bara en sista sak och det var en one-liner från J L Collins: Börsen tar trapporna upp med expresshissen ner. Lyssna på podden. Läs Avanza-bloggen. Ta hand om dina älsklingar. Resten löser sig.

Vad säger du, ser du tecken på det jag beskriver ovan eller är det bara jag?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. För övrigt blir jag GALEN när jag ser kvällstidningslöp av typen "Så mycket har HM-Stefan förlorat på börsen i år". Troligtvis har han inte förlorat en SPÄNN givet att han varit med tillräckligt länge för att veta att man inte säljer när börsen är låg. Däremot triggar det svenne bananas att trycka på säljknappen.

* Ja nu låter jag mer ballaallan än vad jag faktiskt kände mig torsdag den 12:e. Låt oss säga att jag tog ett glas chardonnay på kvällen. Och likt Gofi sitter jag på händerna för att inte slinta på säljknappen, man är ju blott mänscha.
** D.v.s. man kan endast acceptera faktumet att regelbundna krascher är priset man får betala för överlägsen avkastning så länge krascherna inte händer. 
*** Men om planen är att köpa dyrt och sälja billigt ska man givetvis fortsätta med det.

24 kommentarer:

 1. Känner ingen personligen men är med i diverse facebookgrupper för småsparare och där ser man ofta kommentarer av typen "sålt skiten nu med förlust, orkar inte mera".

  Så länge förlusten är realiserad är det ingen förlust. Jag ser denna kris som ett utmärkt sätt att stresstesta portföljen. vilka bolag sänker sin utdelning, och hur mycket då. Man skiljer agnarna från vetet, och kan senare sälja bort rötäggen och endast ha kvar kvalitet. Ack så viktigt om man tänkt leva på utdelningar. Det har funnits mycket spekulationer om hur bolagen ska göra vid nästa kris, detta får vi reda på nu. Då ska man ju använda denna tråkiga tid till något matnyttigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bara portföljen som stresstestas...

   Radera
  2. Så är det, jag trodde inte jag skulle bry mig, strategin sitter ju där som en smäck, men när man ser portföljen backa med 100-150" kr om DAGEN under flera dagar i rad, känns det lite hårresande. Det roliga var att jag satt där när börsen var som högst och tänkte (på allvar) om man skulle hoppa ur, men det kändes lite för besvärligt, så man satt ju kvar när hissvajern knipsades av och det blev fritt fall. Intressant resa detta också. Det som hade varit positivt med att gå ut vid den tidpunkten hade varit att utgångsläget hade varit bättre, då vi ligger ca 30% back. Man hade haft mer kapital att sätta i arbete. Men hela tanken med portföljen när vi går FIRE är att inte röra den utan bara föra över utdelningarna varje månad. Vill inte hålla på med en massa trading om jag inte måste. Nu stresstestar vi bolagen för att se hur de reagerar när världen brinner rent ekonomiskt.

   Radera
 2. Nä, jag känner ingen som sålt (mer än min ena bror som sålde för ett halvår sen, för han var nervös över hur mkt börsen gått upp). Däremot har jag tvingats stoppa mig själv när jag började förbereda för nästa lön. Plötsligt satt jag och räknade på hur mycket utdelning jag kunde få från olika aktier ifall jag köpte dem nu. Överst på listan var ett oljebolag (som såklart är billigt nu iom sänkt oljepris) och där nånstans började jag sansa mig och raderade hela excelarket. Varför i hela friden ska jag byta strategi just nu? Nä, det får bli samma gamla fonder om en vecka, som jag haft i flera år nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hänvisar återigen till ett bra avsnitt ChooseFI från veckan: Economic resilience, en mental krockkudde i form av cash är kanske mer värt än ev. klipp man kan göra (förutsatt att man inte har ohemula belopp att investera, då kan man väl ta en del in på börsen).

   https://www.choosefi.com/emergency-fund-and-financial-resilience-se003/

   Radera
  2. Såklart rätt. Jag ska ta och lyssna på avsnittet medan jag matar in tråkig data i excel i eftermiddag...

   Kan fö meddela att det är strålande sol hela förmiddagen, förutom den halvtimme jag var ute och promenerade. Typiskt. :-P

   Radera
 3. Vi struntar just nu helt i att logga ni på avanza och läsa nyheter för vi är helt upptagna av vårt nyfödda tredje barn!! Hurra! Föddes för en vecka sen, två veckor för tidigt. Vattnet gick när jag låg och googlade ”sätta igång förlossningen på egen hand”. Jag låg nämligen och oroade upp mig för Corona och tänkte att det är bäst att ta saken i egna händer, mer behövdes tydligen inte;-)

  I våra grannkvarteret är det som att folk börjat prata med varandra på riktigt. Vi hyr ut andra halvan av vårt parhus till en colombiansk familj och båda föräldrarna jobbar som programmerare. Mammans bolag behövde dock dra ner på personal och hon var sist in men så började hon igår prata med vår granne ute på gatan medan barnen lekte i trädgården (många är ju hemma nu) som vi inte riktigt visste vad han sysslade med och det visade sig att han jobbar med ett team programmerare spridda över hela världen (bland annat flera i Colombia) och saknade ett gäng så de bytte nummer och ska höras - fint!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men grattis Ingrid! Vilken lyhörd liten rackare.

   Radera
 4. Väldigt bra och kul spaning om att corona gör att många lever upp. Jobbet blir mer meningsfullt.
  Men det här med finansiell plan. Jag har ju tänkt köpa för lika mycket månad ut och månad in. Nu vill jag sälja barnen och KÖPA. Hur ska man tänka då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det blir svårt att sälja barnen i coronatider. De ska ju rimligen transporteras utomlands?

   Radera
  2. Utbudet av barn, billigt på blocket kommer att öka dramatiskt över tid. Vår skola har "studiedag" så lärarna kan starta sina webkameror och köra distansundervisning på måndag, och ljudet av mobilspel tränger in i vårt hemmakontor. Jag hostar och är hemma så det blir mitt jobb att sysselsätta ungarna så frugan får något gjort. Kollade mitt intranät, intetsägande men mindre onödiga postningar, så folk kanske prioriterar lite grann.

   //Ingolf

   Radera
  3. Om det duger med monatligt kassaflöde (till skillnad mot en klumpsumma) för barnen så finns det redan ett mycket välutvecklat nätverk för att åstadkomma just detta, och som är världsomspännande. Hört att de kostar 5-10.000 USD för att ta del av detta up-front, men sedan är återbetalning säkrad för resten av livet.

   Radera
 5. Det är ett utmärkt tillfälle att upptäcka hur man själv reagerar i riktiga lägen, till skillnad mot när man bara tänker att "så här ska jag göra", "så här kommer jag att känna". Det är väsenskilt som de flesta kommer att upptäcka. Och om du reagerar som du gör nu, så kan du fundera på hur du antagligen kommer att reagera/agera/känna när ditt företag börjar med uppsägningar och du blir av med jobbet om tre månader. Samtidigt som börsen är ner ytterligare 50%.

  Hitills ett bra test, speciellt för de som inte varit på börsen längre än den senaste uppgången dvs dryga tio år, att få lite självinsikt.

  Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt vansinnigt fascinerad över min reaktion. Mitt sparande står på minus även om jag klickar på "sedan start" i Avanza och ÄNDÅ känner jag mig glad, nöjd och taggad att spara vidare.

   Dock tror jag att en del hänger ihop med att jag har ett jobb som jag inte kommer bli av med (specialkompetens) i ett bolag som lär stå starkt oavsett vad som händer i framtiden. Allt blir liksom lite lättare när jag vet att 25' trillar in på kontot varje månad framöver.

   Radera
 6. Märkligt ändå att det står -11,1%. Tre ettor i rad...För den som inte fattar, kolla hur dessa siffror påverkar folk. Fyra ettor i rad ännu mer, t ex klockslaget 11:11.

  SvaraRadera
 7. Bra ide med funktionen att låsa Avanza konto. Stöttar också det. Kan tänka mig betala för det också.

  SvaraRadera
 8. Lite som den där alkoholmätaren för sms.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle jag haft vid sista mellohelvetet.

   Annars är det som en vanlig helgdag här. Lite läxläsning, lite rita och mycket soffhäng. Trotsade hostan och tränade lite lätt, kände mig inte sämre. Stekte två kg hamburgare.

   //Ingolf

   Radera
 9. Köpte en dyr lägenhet för en månad sen o hade hela mitt sparande i rena aktier . Sålde nästan allt precis innan börsen gick ner. Är nu taggad på att köpa men har ont om cash.. som pappa säger "Det är inte fel att ha tur ibland". Corona och börsfallet påverkar mig därför inte alls. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Akta dig ,,,detta har ej påverkat bostadspriser ännu,,,,
   Bostadspriser brukar följa eftersläpande börsen,,

   Radera
  2. Fast bara om Linnéa planerar att sälja snart, anonym 09:16. Har hon planerat att bo i lägenheten x antal år, så blir det samma som för oss som inte säljer våra fonder/aktier nu. Man sitter stilla i båten och väntar tills stormen har bedarrat. :-)

   Radera
  3. Nu är tanken att bo där ett bra tag, dvs det handlar inte om att investera för att snabbt kunna sälja lägenheten med vinst :) Sen vet man såklart aldrig med livet. Att lägenheten dessutom är granne med ett universitet i en av de stora städerna gör att det nästan alltid är stor efterfrågan på boenden där. Men man vet sannerligen aldrig!

   Radera