Jag pratar med min man - igen

Den 14 februari var det dags att ta ett allvarligt snack med min man. Han är ju den "riktiga" ekonomen i vår familj, varför det sedan ett bra tag smärtat mig att se hur han aktivt jobbar med kapitalförstöring genom att ha runt 30% av sitt stash på ett nollräntekonto på Kuckelimuck Bank. Hans försvar liknar det som framförs av exempelvis min mamma: "Det är bra att ha ifall börsen skulle gå ner". Ja okej, jag tycker också att det är bra att ha en kontantbuffert så att man slipper kannabalisera av låg portfölj, men det finns gränser. Eftersom ni som läser bloggen vet att den genomsnittliga börsnedgången ink. vider-scenarios av typen 2008 håller i sig i 200 dagar, känns det inte helt motiverat att ha det dubbla i kontantreserv. Särskilt inte om man som min man har löpande inkomst. Hälften hade varit nog. Här har jag fram tills alla hjärtans dag talat för döva öron och han har klängt fast vid sin kontantstrategi med en dåres envishet. Han applicerar också ofta en av min mamma använd metod nämligen att påpeka för mig när börsen går ner:

- "Jisses, det går dåligt på börsen nu."

Okej. Och?

Därför ser jag det som min plikt att agera motvikt när börsen går upp:

- "Wow, det går bra på börsen nu."

Och sådär håller vi på i vår Shining-liknande tillvaro på gården i norr, sakta nötandes på varandra som droppstenar i en grekisk grotta. Det var i samband med att jag, som ett led i mitt alla hjärtans dag-firande, stack till honom en "Wow, det går bra på börsen nu", som jag gled in på ämnet "Din kontantreserv." Han malde på de gamla vanliga argumenten att "vi som familjeenhet hade en ganska bra börsexponering" (för att jag ligger 95% mot börsen ja) som jag kände att nu var det nog. Efter att ha dragit igenom statistiken för börsnedgång som jag länkar till i första stycket ovan och pekat på det absurda i att vi sammanlagt ligger med typ två årsomkostnader kontant trots att åtminstone han tjänar okej med lön, gjorde jag tankeexperimentet: Vad hade hänt om du under föregående år lagt in hälften av din snuttefilt i Spiltan? Exakt vilken avkastning hade du fått? Jag tvingade in honom i tankeexcercisen genom att spela den dyskalkylektiker jag de facto är. "Ja vad tusan blir 50% av X"?

Det blev tyst i bilen. Det belopp som på nolltid plingade upp i hans savant-hövve var helt enkelt rätt högt. Han försökte med lite lama: "Ja, men det är ju lätt att vara efterklok..." varpå jag kontrade: "Men man kan ju också försöka vara förklok. Som det ser ut nu har du avstått pengar för att istället förlora pengar genom att låta ett ohemult belopp ligga och mögla på vanligt lönekonto. Det kallas kapitalförstöring. Och även om börsen skulle störtdyka nu har vi såväl löpande inkomst som stash att klara oss igenom även en rätt långdragen nedgång, även om du hade lassat in hälften av kontanterna på börsen."

Det blev dålig stämning. Min man gillar inte att bli tillrättavisad, särskilt inte av en som inte gick natuuuur eller läste på Handels. Jag borde ha lämnat det där, för husfridens skull. Men jag är inte bara dyskalkylektiker, jag har också mild tourettes så jag kunde inte avhålla mig från ett tipz: "Jag föreslår att du under det kommande året portionerar ut hälften av din kontantreserv i Spiltan Aktiefond Investmentbolag."

Ett par veckor senare kom coronaeffekten och min man hade ånyo tillfälle att säga "Börsen störtdyker" varpå jag likt en reptil (fast snyggare) replikerade: "Perfekt, investeringsläge för dig." Vad tror ni, kommer han att lyda mitt råd?

Mvh/
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

 1. Om han köper nu, kommer han kunna säga "vad var det jag sa" i resten av ditt liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, right. Ironiskt att jag hade planlagt detta inlägg till förra veckan men skuffade fram det till idag, dagen då corona kontaminerar börsen 4 real i kombination med fallade oljepriser. Well well. Han brukar inte läsa bloggen.

   Radera
 2. I dag ser det ut att bli åka av på börserna. Oljan rakt ner i källaren exakt enligt Tony Sebas förutsägelse om 20-25 dollar per tunna råolja då överproduktionen överstiger ca 2-3% av behovet.
  58.40 in i filmen. https://www.youtube.com/watch?v=y916mxoio0E
  Själv kommer jag att fokusera på de företag som drar fördel av "Clean Disruption"/frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det skulle till fladdermusvirus för att vi ska sluta flyga och köpa olja. Dagens tips verkar vara Sandvik. Vill emellertid inte kannabalisera mer på stashet så jag överlåter till mer likvida att handla på rea, snif.

   Radera
 3. Underbart ....förstår att han blev tyst i bilen:) Perfekt köpläge. Är så himla ledsamt att jag inte har så mycket mer att handla för.

  SvaraRadera
 4. Det är juh "Time IN the market, not TIMING the market". Lycka till med husfriden. /Mika

  SvaraRadera
 5. Hahahaha …..
  Det var en rolig story, det känns precis som oss fast med omvända roller :-) Det enda jag har lyckats få in frugan på gällande placeringar var ett IPS konto med anledningen att slippa betala restskatt och skjuta den framför sig till pensionen då den förmodligen är lägre (men det var då man fick dra av insättningarna).
  Men om man tänker efter kan vi få en bättre riskspridning? En som placerar allt sparkapital i aktier och en som inte gör det?
  Jag tycker det låter vettigt, gäller bara att man håller ihop till pensionen och helst längre :-)

  Tack för ett utmärkt inlägg!
  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
 6. "Men om man tänker efter kan vi få en bättre riskspridning? En som placerar allt sparkapital i aktier och en som inte gör det?" Javars. Men om man väger in resten av familjen av typen mina föräldrar får vi en aktieexponering på typ 5% så det vill till att det inte enbart är en som drar lasset.

  SvaraRadera
 7. Hörde f ö på Medierna att försäljningen av pulvermos gått upp med 60% förra veckan så bolag av typen Orkla borde väl vara ett tipz nu när svenne banan vädrar kris. Själv har jag redan mitt prepper stash och kan fokusera på väsentligheterna i livet (väsentligheterna i livet: kolla på loppisfyndad DVD och äta popcorn, på en måndag).

  https://efficientbadass.blogspot.com/2018/02/korv-och-en-platta-ol.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men. Ett prepperstash ska väl bestå av något näringsrikt? Inte en Kajjan Special, eller?

   Radera
 8. Kan givetvis inte svara på din fråga om han kommer lyssna på ditt råd eller inte. Debatten känns igen från andra bloggar där den ena parten vill spara mer, öka investeringarna på börsen etc.
  Vad jag vill ha sagt är att var och en ska få bestämma över sina "egna" pengar även om man är gift. Dvs. själv få bestämma vad den vill lägga sina pengar på och hur mycket som ska sparas och hur (börsen/sparkonto etc). Den ena är inte dum eller trög - var och en ska utan påtryckning göra som den vill.
  /kryddisen

  SvaraRadera
 9. Jag hoppas att lyssnar på sin kloka fru EB! Sen måste man ju få göra som man vill. Efter att ha tröttnat på min särbo som tyckte att jag skulle börja med aktier (han hade inga själv) så köpte jag Swedish Match för några tusen åt honom på hans bank och se där vilket intresse det blev! Han kollar och rapporterar då och då och tycker att det är kul. Fast just nu går inte ens de uppåt tror jag.

  SvaraRadera