Lura din hjärna med brunch

Jag hade precis dragit igång Ledarredaktionen från 9 mars med det inspirerande namnet "Coronafeber på börsen" men lyckligtvis blev jag några minuter in i det hela (strax efter "börskatastrof" och "Kinas hämnd") avbruten av ett IGMR-sms med länk till den tidigare diskuterade meditationen av J L Collins klicka här. Kortversionen: "Fortsätt att leva ditt liv". Och på tal om det:

För ett tag sedan pratade vi om det här med lycka och tillfredsställelse, vilket ju borde vara ett topp-trendande ämne i alla landets fikarum sedan hundra år tillbaka givet den fred och det materiella välstånd vi levt i som gjort att de allra flesta av oss levande i detta land idag kan laborera med åtminstone de två översta lagren i Maslows behovspyramid. Och visst talas det lycka, men då snarare i betydelsen Nextopia-suckerae, det vill säga "nästa [insert product/exclusive experience]". Men det är inte detta jag talar om här utan mer förnöjsamhet à la Deep Year, att gräva där man står. Det som är så trevligt med er som kommenterar i den här communityn är att ni bjussar så på er själva. Var annars kan man läsa välsignade rader av nedan slag?

"Jag tror många har för mycket brus och hets runt sig och därför inte kan nå in till det den där lugna tillfredsställelsen utan måste ”köpa” något ännu mer högljutt för att bli nöjd. En fint avtorkad diskbänk, en tom tvättkorg och en skön doft av ett bröd i ugnen en ledig onsdag kan ge mig sån glädje och sånt lugn."

"Vardagslycka som jag alltmer förstår att uppskatta, är för mig att slippa gå upp på mornarna om jag inte vill, ta en kopp kaffe i gott sällskap med mig själv eller någon annan. Odla sina egna grönsaker och äta upp dom.Tänka när det är lite jobbigt, tråkigt och enahanda det är iallafall inte krig, ibland hjälper det. Slippa gå till ett skitjobb som tar död på all lust. Ha så man klarar sig, det är bra."

"Det blev en snöskotertur till vårt hemmaberg med en termos choklad! Sol i ögonen och göra upp eld och filosofera!"

"Idag har jag hittills känt mig lycklig när jag
1. Gått barnvagnspromenad i solen
2. Knådar pizzadeg sittandes på golvet och pratat med min glada bebis.
3. Kreativt skrivande"

"Nuförtiden tiden njuter jag av att känna lycka när jag dricker kaffe ur min favoritmugg hemma i soffan."

"Känslan av enkelhet. Vandra med enbart en ryggsäck och veta att en klarar sig på så lite flera dygn".

"När avdragen rabatt är större än totalbelopp som visas på willys kvittot. Hjälpa någon annan och få bekräftelse efterpå. När det inte är kö (kassa/telefon/kollektivtrafik)"


Jag kom på en annan sak som verkligen höjer mina nivåer av tillfredsställelse i vardagen och som därtill är rätt sparkompatibelt. 

ANORDNA BRUNCH

Ja jag vet, jag lär inte vinna någon innovationstävling med det bidraget, har för mig att någon annan redan har kommit på det. Men vad jag menar är att rutinmässigt och återkommande ha brunch hemmavid. Antingen själv eller med familjen. Eller så bjuder man in tredje part. Konceptet är idealiskt eftersom du kan lägga ribban precis där du själv vill. Men jag skulle rekommendera några grundelement för att höja tillställningen till något lite extra:

- Vit linneduk (köp på loppis)
- Levande ljus
- Jazzmatazz eller annan brunchig musik
- Tunt skuren frukt
- Någon form av ägg
- Imperativt skummad mjölk till kaffet
- Ett lyxigt bröd, gärna hembakt

Förr åt vi alltid lördagsbrunch men nu blir det mer sällan. Och när vi då gör brunch, säg en gång i månaden eller ännu mer sällan, blir det en i sanning spektakulär händelse i vårt hem. Barnen blir lite uppspelta, de flesta hjälper till, vi sitter länge. Och även om man kan tycka att det är en del mankemang att få till det är det faktiskt så att det blir både billigare och enklare att göra brunch, eftersom man bara behöver stå i köket två gånger den dagen och man skippar ju en måltid. Dessutom är det inte särskilt dyra ingredienser i en brulle. 

Men min slutgiltiga poäng med brunchen är att du ger familjen/dig själv en känsla av lyx och eskapism. Du förpassar ditt psyke bortom vardagen. Till en semester, en hotellfrukost på kontinenten. Därmed har din hjärna lurats att tro att den visst deltar i consumer suckerae-spektaklet av "Herregud man måste UNNNNNA sig YOLO!". För allt den (hjärnan) förmår att registrera är ju unn på högsta nivå: God mat, socialt umgänge, härlig stämning, ett je ne sais quoi! Därmed kommer Nextopia-impulsen av sig och ni kan lugna er ytterligare några veckor innan ni drar ut på stan för att sätta sprätt på några femhunkor i jakt på kvalitativt liv. Håll liv i rutinen, varva den med några kostnadsfria muséer eller andra offentliga rum i härlig miljö och ni behöver aldrig söka extern måluppfyllnad på området. 

Har du någon lyxig vardagsrutin som avhåller dig från dumheter?

Mvh/
FruEfficientBadass

17 kommentarer:

 1. Brunch er bra og helt undervurdert i enkelte kretser. Jeg satser på te. Av forskjellige årsaker (arv og dylika) har vi en og annen tekanne ++ Jeg fyller en bricka med romantiske tekopper, sukkerskål (sukrin), melkemugge og en tekanne med Irish breakfast eller tilsvarende. Man kan gjøre agurksandwicher eller helt enkelt spise kjeks til. Ikke glem tevarmer. Pakk deg inn i en filt og les for eksempel Svend Brinkmann: Ståsteder med Beethovens 7.symfoni i bakgrunnen. Enklere og billigere er det vanskelig å gjøre det! Så er vel også dette det ultimate tidspunktet å lese Kants moralfilosofi på - selvom et godt og testet alternativ er Maria Lang :)! Begrens nyhetsinntaket og ta en herlig onsdag! /Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjuan sats 2, en absolut favorit. The King's Speech - nyckelscenen.

   Radera
  2. Femman sats 2 är inte dum heller.

   Radera
  3. Sant nok! Hva med pianokonsert nr 3?
   I øvrigt: i et større prosjekt for några år sänn satt vi ute under stjärnorna på fredagskvällarna på vinteren og drakk cognac, fast spridd över hela landet og smset med varann. Det var otroligt koolt - også rent faktisk; -17 grader till exempel.
   /Ann

   Radera
 2. Haha jag får vara glad om jag hinner koka mina två ägg innan gubben har ätit frukosten färdigt så någon brunch inner vi inte med!

  ” ... lyxig vardagsrutin som avhåller dig från dumheter” dricka öl och vin hemma istället för att gå på krogen, gills den? Sker dock inte alla vardagar 😱
  Överhuvudtaget gör vi saker hemma istället för att betala dyrt till någon annan. Bastu istället för spa, laga mat istället för restaurang mm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ni bastu? Vilka lyckostar. Min konstnärliga ledare med finskt påbrå tillade, vid besök på farmen, att det som saknades var en bastu i ladugården. Kanske blir det verklighet en dag?

   Radera
 3. Bra tips med brunch! gjorde det för ett tag sedan med kompisar och deras barn, blev dock dyrt då jag köpte en hel del ingredienser som vi inte brukar äta men det behöver man ju faktiskt inte köpa.

  Jag har en slags elektrisk massage-krage-manick som masserar otroligt bra. Ibland så har jag den över nedre delen av ryggen, ligger ner på magen i sängen med en kudde under armarna och tittar på ett youtube avsnitt, del av en film eller bara lugn musik. Känns som jag får en massage på ett spa fast med underhållning samtidigt. Riktigt bra vardagslyx! /Mika

  SvaraRadera
 4. Brunch är jättetrevligt att äta hemma! Jag orkar sällan göra en hel buffé utan nöjer mig med ett par rätter vi är sugna på. Kan tipsa om Dutch pancake (googla för recept) som är både god, billig och väldigt enkel att göra.

  Min man och jag gör alltid en cocktail hemma på fredagskvällen och serverar med några olika tilltugg, som varierar från superenkla till lite mer påkostade eller tidskrävande. Vi ser löjligt mycket fram emot den där drinken hela veckan, som start på helgen. Det är kanske inte gratis, men betydligt billigare än att gå på lokal och så slipper man jobbiga människor och hög musik också. (Ja, jag är gammal.)

  Har aldrig kommenterat förut men har läst ett tag. Tack för en trevlig blogg och ett roligt kommentarsfält!

  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen in i matchen Anna och jag kan ju se att du är klockrent kommentatorsmaterial: "Vi ser löjligt mycket fram emot den där drinken hela veckan," Så talar en frugal hedonist!

   Radera
 5. Har mina systrar över regelbundet på brunch och det är himla mysigt tycker vi alla. Stående inslag är pannkakor med sylt och vispad grädde. Sedan gör jag scones eller en quich + nyköpta bullar från bageriet + en massa pålägg och grönsaker till. Kaffe och till det gör jag antingen en smoothie eller köper någon brämhults juice eller rawjuice att ha till. Det är ett himla trevligt sätt att umgås på!
  Vit linneduk har jag ingen - ska se om jag hittar på någon loppis, men tända stearinljus är en självklarhet. Tack för tipset om musik till!
  /Kryddisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scones! Tack för påminnelsen, det ska jag göra nästa gång. Med Philadelphiaost och björnbärssylt.

   Radera
 6. En favorit nu när jag inte jobbar är att fram på eftermiddagen gosa ner mig i soffan med ett mycket aromatiskt julte. Till det några fullkornsskorpor med smör och en excellent hallonmarmelad som jag fick i present. Någon CD ur samlingen som jag inte har lyssnat på på åratal. En bra bok.

  Man behöver inte mer.

  SvaraRadera
 7. Vet inte om det avhåller från dumheter men en stor bunke hemgjorda popcorn, delvis på kallpressad rapsolja, och täckta med lök och paprika pulver avhåller mig från andra och dyrare snacks.

  Brunch med familjen är svårt, när vi är lediga vill vissa sova i evigheter och jag blir hungrig, men både barnen och jag kör gärna våfflor eller ordentligt med ägg och bacon till frukost.

  //Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Popcorn rules. Bra tips med lök- och paprikapulver. Har sett att det säljs dyra popcornkryddor men varför?

   Radera
 8. Hej alla


  LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
  Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

  Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

  Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

  LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
  Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

  Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

  SvaraRadera