Coronaspecial: Hur bibehåller du din mentala hälsa just nu?

Jag hade planerat ett inlägg om "home bias", d.v.s. om hur man föredrar att köpa inhemska aktier. Men jag känner mig inte så sugen på att prata investeringar i nuläget. Vilket är SYND eftersom det är rea på börsen och det borde vara en fröjdens tid på en sparblogg. Men trots Ullared på börsen känns det ändå som att man har fullt upp att hålla psyket i schack när en mig nära ICA-butik satt maxtak 2 toarullar/person och tre omgångar lärare ringt mig idag för att säkerställa att vi har Internet hemma (vem har inte Internet?) (okej, vi har bara kontantkort Hallon men det funkar det med) för future home schooling som just nu låter mysigt men jag känner på mig att det inte kommer att vara så mysigt om tre veckor. Så låt mig dela med mig av några av veckans snuttefiltar:

1) En kurva där du kan följa vilka länders coronakurvor som börjat plana ut (ursprungligen från min favoritleverantör av kurvor). Jag vill inte vara dumoptimistisk men ser inte Sverige ut att börja sträva österut?

2) Jag har ju tidigare talat om Scott Trench, min idol på house hacking-fronten. Han har en podd och häromdagen fick jag ett poddtips från IGMR (han skrev även om det i ett inlägg) som var nästan lika lugnande att lyssna på som J L Collins guidade meditation när börsen faller. Hör det här.

3) Lyssna gärna på Ekots lördagsintervju (något daterad, från 7/3 men ändå värd att lyssna på) med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson (22 minuter in):

"Två-tre procents dödlighet. Man börjar liksom uppifrån, man hittar de som dör. Sen börjar man se 'hur mycket finns det här'. I framtiden kan man titta på antikroppar [hos folk] och ser då att det finns ytterligare en grupp som haft infektionen [utan att veta om den]. Ju längre det här lider desto 'färre' kommer att avlida, det är sannolikt att röra sig nedåt*. De som har störst risk att drabbas är de "äldre äldre". I Italien, de som har avlidit är 85% är över 85 år. Det visar att det finns sköra grupper och det är där vi riktar vårt fokus."

De som är >85 och därtill ofta tillhör riskgrupp av typen hjärt- cancer- diabetespatient dör ibland inte på grund av den primära sjukdomen utan till följd av något trivialt som lunginflammation, säsongsinfluensa eller till och med vinterkräksjukan. Och nu då: Corona. Det är givetvis en tragedi när någon dör i förtid, jag säger inget annat. Jag ville bara dela med mig av siffran för att minska på graden av dödsångest hos de av er som är hypokondriker och under 80**. Eller ni som är rädda för att era barn ska förgås för enligt min statistik är det cirka 0% av barn under nio som trillar av pinn.

Men nu är jag nyfiken: Hur har just DITT liv förändrats den senaste tiden? Jobba hemma? Bunkra toalettpapper?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Här avses om jag förstår rätt att statistiken inledningsvis blir skev på grund av bristande initial inrapportering då sjukdomen ibland passerar relativt obemärkt, särskilt bland yngre. 
** För övrigt tycker jag att det är gamlingarna som verkar minst nojiga över corona. Man ser dem överallt: På parkbänkar i solskenet, i butikerna, på systemet, på vårdcentralen, lojt promenerande i parker och längs med kajkanter, medan vi "yngre" förskansar oss hemma, googlandes dödskurvor med våra sönderspritade händer. Så sent som igår blev jag mer eller mindre jagad av en gammal dam som prompt skulle ge mig mitt parkeringskvitto, stod och knackade på bilrutan och jag ba "Hallååå, förstår du inte jag kanske är en vektor, symtomfri, här för att smitta dig med läderlappsvirus!" 

61 kommentarer:

 1. Arbetar som läkare på en Hälsocentral , det är business as usual. Har "planerat " ?? in att få Corona v 17 för då är jag ledig ( jamen Spanienresan får väl skjutas på). Jag vill "göra bort " det i vår, då har jag livslångt skydd. Känner mig inte det minsta orolig för egen del, går helt efter statistik här. Blir ju paus i sommar och sedan tar det fart igen i höst, då är det ju bra att ha haft det så man kan fokusera på annat.Har inte hamstrat något eftersom jag ju som sagt vill ha Corona. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen tack Gud för alla läkare i läsarkretsen, comes in handy. Jag trodde poängen med hamstringen var att man skulle gnaska på den under karantän, inte nödvändigtvis medan man är sjuk? I Frankrike måste man ju ha någon form av utegångstillstånd för att röra sig på stan (iofs osäker på om detta gäller promenad till butiken).

   Radera
  2. Är planen att att alla ska bli smittade så småningom? Isåfall kan man ju lika gärna ta smällen på en gång. Fast nu senaste dagarna verkar det vara isolering som gäller och isåfall borde man göra allt för inte bli smittad. Det är så dålig kommunikation så det enda man vet är att man ska tvätta händerna (och det gjorde jag redan innan).

   Radera
  3. Hej alla


   LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
   Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

   Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

   Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

   LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
   Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

   Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

   Radera
 2. Bibehåller sin mentala hälsa? Jag försöker men det är inte lätt. Det här dock inte att göra med att aktierna faller (det ger mest en känsla av reapuls, lite som NKs mellandagsrea gav förr när jag kom hem med löjliga mängder doftljus (?) Till överpris ,innan jag visste bättre...). Det som stör min vardag är:
  1) det går inte att handla normalt. Vårt toapapper tog slut. Det enda jag kunde hitta var ett toapapper med blomdoft i en utländsk butik... en tanke slog mig på Willys igår, varför är te x pasta, tonfisken och makrillen slut, men inte glass, nötter, och choklad? DET är ju mycket godare och kaloritätt. Ris, potatis och andra kolhydrater finns oxå, men vad är hang-upen på pasta?
  2) vi är mitt uppe i en budgivning av ett hus. Som vi verkligen vill ha. Och bombarderas av SMS från ängslig svärmor om att KRISEN KOMMER, 90-TALET ÄR TILLBAKA, KÖP INTE, JAG (alltså svärmor) ÄR OROLIG!!!
  Så jaaaa... vad är det med folk? Det är en influensa, inte ett krig. Eller har jag missat nåt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Så jaaaa... vad är det med folk? Det är en influensa, inte ett krig. Eller har jag missat nåt?" Exakt! Lyss bara till läkaren ovan. Och jag håller med om din spaning angående hamstringsvanorna. Jag har tänkt på det tidigare när jag sett amerikanska preppervideos där de bunkrar grönsakskonserver av typen gröna bönor. Det man borde hamstra, om man menar business, är som du säger näringstäta prylar av typen power bars och godis. Själv har jag bara två saker i mitt stash: Pulvermos och rapsolja. Går att tillaga även på spritkök (värmer bara vatten) och i med massor av olja och grillkrydda så är man mätt länge och orkar gräva skyttegravar på tomten när coronasmittade zombies kommer.

   Radera
  2. Förlåt om jag pissar på din parad men.. Det är inte som en vanlig influensa då ingen är immun ännu (eller iaf väldigt få), det smittar väldigt effektivt och procenten som behöver vård är väldigt mycket högre än vid vanlig influensa (även om procenten som dör med vård är bara 2-3 gånger högre). Så sjukhusen kommer bli överbelasted precis som i norra Italien, där kör det faktiskt vård efter "krigsregler" redan nu. Dessutom så ökar varslen i sverige enormt nu och just nu ser det ut som att arbetslöshetsvågen som kommer av detta kommer bli större än vid 90tals-krisen. Varför tror du att det regnar stödpaket från alla håll just nu?

   För att behålla min mentalahälsa så håller jag mig uppdaterad men hänger inte onödigt mycket på internet då det fort blir undergångskänsla av det. Sen är jag förberedd. Förberedd innebär att jag redan kört mycket mot FIRE så jag har låga kostnader och buffert vid behov. Finns redan mat hemma osv så jag kan undvika att handla på någon vecka om jag blir sjuk eller bedömmer läget som så illa att jag inte vill gå ut och handla just då. Jag kommer nog bli sjuk men vill vänta ut det så länge som möjligt så jag inte ska smitta andra.

   Radera
  3. Ursäkta men "Dessutom så ökar varslen i sverige enormt nu och just nu ser det ut som att arbetslöshetsvågen som kommer av detta kommer bli större än vid 90tals-krisen."
   Källa?

   Radera
  4. bland annat:
   https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7430765 och då har AF inte hunnit få med alla varsel i sin statistk ännu. Det är alltså inte lika många som varslats som under 90tals-krisen men hastigheten på varslen och storleken på dem har ett högre tempo.

   Sen ska man också lägga på alla permitteringar och folk som jobbar på timmar som helt enkelt inte får några fler timmar (enligt artikel ovan berör det 10 000 till). Det här är bara början om ekonomin inte börjar rulla snart.

   Radera
  5. Se där. En månad in, jag behåller min cynism och ser det som överdrivet och chansen att rensa upp lite bland anställda.
   "Bättre att varsla nu - om en månad är apokalypsen ändå här"

   Men förstår såklart att restaurang och turism är nervösa, dom drabbas väl som vanligt först om/när det blir lågkonjunktur.
   Men du missade en sak i rapporteringen: "Mellan 1985 och 2009 blev en av fem som varslats arbetslös och under finanskrisen 2008-2009 var det två av fem som blev uppsagda, enligt Arbetsförmedlingen."
   Vidare går att läsa: "Den kraftiga
   uppgången av antalet varsel blev dock kortvarig och redan under försommaren 2009 var antalet varsel tillbaka på mer normala nivåer". Källa: https://www.arbetsformedlingen.se/download/18.4b7cba481279b57bec180003566/varsel_30mars2010.pdf

   Kollar vi börsen så började raset den runt 19e februari, en månad sedan. O nu ska det till att redan börja sparka folk?

   Skit hursomhelst, men vi får läsa allt och inte fokusera på bara det negativa. För det här kommer bli de nya skräckrubrikerna överallt "STÖRSTA JÄVLA VARSLEN SEDAN 2008 DU KOMMER ATT DÖÖÖ OCH TOAPAPPRET ÄR SLUT". Min poäng är att det finns mer än löpsedelsrubriker att hänga upp det här på.

   Radera
  6. En sak till, du målar "fan på väggen" efter två veckors varsel och förutspår att det blir värre än 90talet. Det är mycket lite data att förutspå framtiden på. Det här är också en pandemi med rädsla som främsta vapen som påverkar ekonomin, inte en faktiskt bubbla som spricker som Lehman/bostadsmarknaden eller liknande. Eventuell återhämtning kan komma snabbt. Spridningen av viruset verkar även plana ut och fler o fler blir friskare än sjukare.

   Att slå på domedagstrumman om att "värre än 90talet" är inte bra, alls. Sprid inte paniken. Sprid fakta.   Radera
  7. Att diskutera trenden i arbetslöshet/varsel och vart det kommer leda om vi inte gör något är lite som att diskutera trenden i covid-19 Och hur många som kommer dö eller smittas. Allt beror på vad som händer och det är bättre att förbereda sig och agera efter ett dåligt scenario men hoppas på ett bra. Ursäkta om jag målar fan på väggen men säger hur jag ser på trenden. Vi får väl återkomma om en månad och hoppas att jag hade fel.

   Radera
  8. @Oberoendefrihet. På placera.nu hittar du Handelsbankens chefsstrateg som tror att BNP-fallet nu blir värre än 2008
   https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2020/03/18/bnp-fallen-blir-storre-an-finanskrisen.html

   Radera
  9. @Oberoendefrihet och igår på aktuellt var jämförelsen från vd på tredje ap-fonden tyskland på 20-talet eller usa på 30-talet mot var vi är påväg. Läget kan helt enkelt bli illa väldigt fort, men vi är inte där ännu.

   Radera
 3. Bortsett från pappa 80+ som kommit på att alla gamla nu har mer tid att träffas eftersom de pjåskiga medelålders barnen satt barnbarnen i karantän är det mentalt lugnt. Min fru jobbar hemifrån och jag har avslutat ett långskift och är nu ledig hela veckan.

  Har varit en tur till biblioteket och förbereder brädspelskvällar vilket kanske mest är önsketänkande från min sida, eftersom ungarna har sina abonnemang. (Borde rycka deras simkort när de sover, stänga routern och berätta för dem att grannen var över med besked om att regeringen beordrat nätnedsläckning för att minska på panikspridning och fake news.)

  Skämt åsido, så funderar jag på att extraknäcka lite, jag är redan i vård och omsorg, och grannkommunerna behöver folk. Enkla pengar för något som sannolikt behövs. En effekt av slopad karensdag och slopat sjukintyg dag 8-14 är nämligen klart ökad okynnessjukskrivning.

  Ledig idag som sagt, skjutsar barnen till skolan, tar hand om ett par döda tallar, tränar lite, och börjar deklarera (om jag orkar, jag har lång ställtid där...)

  //Ingolf

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Borde rycka deras simkort när de sover, stänga routern och berätta för dem att grannen var över med besked om att regeringen beordrat nätnedsläckning för att minska på panikspridning och fake news" Haha, perfekt! Jag snor den rakt av.

   Radera
 4. Extraknäcka vore bra.

  Det börjar kännas som The Truman show. Jag känner inte någon som blivit sjuk. Vet ingen som känner någon som blivit sjuk. En del på jobbet har haft vanliga förkylninfar. Eller har de verkligen det? Det är ett experiment.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det, iscensatt av världens egentliga ledare, Illuminati och familjen Rothschild.

   Jag ser fram emot att se effekterna av de här temporära tälten som satts upp utanför sjukhus i länet. Kommer någon någonsin att gå dit? Jag menar: Antingen får du lätt sjukdom och då a) märker du det inte b) stannar du hemma eller så är du gammal och blir svårt sjuk och inte tar du då rullstolen från äldreboendet till ett TÄLT? Då är det väl blåljus in när du väl har andnöd. Det är som att vi VILL lajva.

   Radera
 5. Sverige "går österut" på kurvan då man slutat testa folk som inte är på sjukan redan. (Dvs de som kommer in som misstänkta fall samt de som misstänks ha smittats av vederbörande om tester visar sig vara positiva.) Andelen smittade är alltså mycket högre än vad som visas.

  Att man plötsligt ser en massa gamlingar ute beror på att man nu fokuserar på dem. De har alltid funnits där... Det är som när man ser barnvagnar och gravida överallt när man själv blivit gravid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Anonym 07:38: Du har en poäng*2.

   Radera
  2. Heter "The Baader-Meinhof Phenomenon".

   Radera
 6. Har alltid ett par balar toapapper i förrådet, köpta på extrapris, då behöver jag aldrig nödköpa, har man tidningspapper hemma så går det i nödfall att skrynkla dem för mjukare konsistens och torka sig med, har inte hänt sen barndomen, bunkrar alltid toapapper.
  Är inte orolig för egen del har ju mitt på det torra, men tänker på all arbetslöshet och skit som kommer med det här, kostnader för samhället. isoleringen, att inte få träffa folk på stan är ju förödande tråkigt.Visst förstår att det måste tas till drastiska åtgärder men det känns samtidigt lite överdrivet,den känslan kan ju bero på att jag inte oroar mig speciellt. Vi får väl se när vi når kulmen hur det ser ut, om det går att få viruset att plana ut så att vi får smittan i lagom takt./En

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men tänker på all arbetslöshet och skit som kommer med det här, kostnader för samhället. isoleringen, att inte få träffa folk på stan är ju förödande tråkigt." Jag tänker på den drabbade besöksnäringen och alla eventbolag, frisörer etc. som drabbas. Det är tufft! Jag påstår inget annat. Men när detta blåser över kommer folk att börja gå på bio och klippa håret igen. Tror jag i alla fall. Kostnaderna för samhället är ett problem, särskilt om man nu skulle stänga grundskolor och förskolor för då riskerar ju samhällsnyttiga funktioner att drabbas, inte bara mumbojumbo-funktioner som idag kan jobba hemifrån. DET ser jag som ett stort problem. Och att matproduktionen/importen av kraftfoder från ex. Italien kan komma i gungning, då kan vi på riktigt ha ett försörjningsproblem av mat i Sverige (även om det inte blir en helt oäven påminnelse till såväl politiker som näringsidkare att vi är ALLDELES för beroende av import - jag har varit inne på det spåret när jag tidigare skrivit om prepping och vår sårbarhet ifall elen skulle krascha gm ex. solstorm vilket omöjliggör intag via hamnar etc). Så förhoppningsvis för corona med sig lite lärdomar för vårt samhälle på lång sikt. Och vi får öva på krisberedskap. Och där måste jag säga att jag är impad över vår statsapparat. Denna handlingskraft! Jag hade, om jag behövt spåna på scenariot, trott att detta skulle bli ytterligare ett tillfälle för politiskt PR-spel på Twitter men icke. Hatten av för systemet!

   Radera
  2. Att vi som land inte är mer självförsörjande är att ha vaggats in i en falsk trygghet. Odling och självförsörjning upp på schemat. 1917 när det rådde hungerstrejk och svält odlades gräsmattorna upp kring Karlaplan, kanske inget vidare att odla där idag med all trafik, men det finns ju många andra grönområden ifall att det skulle bli kris,och då behövs det kunskap.

   Radera
  3. Vi som land är också mer självförsörande än vad många tror. Grejen är att vi inte är självförsörjande på vad folk vanligtvis äter. Vi har ganska mycket kött, havre,råg osv men väldigt lite kaffe, mango, avocado osv. Så i rent kalori per invånare klarar vi oss ganska bra (givet att bönderna har grejer för att hålla igång), men då måste folk ställa om kosten och vara villiga att betala för den.

   Radera
  4. Jag tror på spannmål, att vi bör gå tillbaka till att äta mer av detta så som vi gjorde för 100 år sedan. Mer fullkorn, som dessutom innehåller järn förutsatt att det bakas på traditionellt vis av typen surdeg. Kan odlas på nordliga breddgrader, har lång hållbarhet, kräver inga dyra och miljödåliga transporter. Keep It Simple. Vi ser ju redan tendenser till matnörderi av detta slag - ost från det lokala mejeriet, kött från slaktaren i närområdet (åtminstone i H-land).

   Radera
 7. Ack covid-19. Så mycket den förändrat mitt liv...

  Eller inte. Det är pinsamt hur lite folk jag träffar vanligtvis. Jag kan nästan säga att mitt liv inte ändrats öht. Det enda jag går och väntar på är att företaget jag jobbar på ska sätta ned foten och kräva att alla som kan jobba hemifrån gör det. Just nu är jag hemma en dag/vecka och jag hade gärna varit hemma mer. Men utan direktiv så känns det fel att vara hemma bara för att jag har lust.

  En kompis tyckte att man skulle passa på att vara fejksjuk. Ingen som kontrollerar en och ingen karensdag. Men jag är för ärlig, suck.

  Det enda jag faktiskt ändrat i mitt liv är att jag slutat hoppa och galoppera fort ute. Dvs jag har minskat risken för att skada mig vid ridning, så jag inte belastar vården med en skada. Jag har hittills aldrig skadat mig allvarligt vid ridning, men jag tror också att det hänger ihop med att jag varit väldigt obenägen till risktagande. Jag sitter tex inte upp på en häst som är alldeles tossig och som jag redan innan känner att jag förmodligen kommer få mig en flygtur.

  Gällande bunkring lever jag som vanligt, dvs jag har några veckors mat hemma i frys, kyl och skafferi. Har inte köpt toapapper på en månad, för jag köper storbal när jag väl köper. Försöker undvika affärerna så gott det går, för folk är fasiken galna...

  Hoppas ni har det skönt i huset även när det blir "husarrest". Det är nu man verkligen testas på ifall man bor där man vill. Själv längtar jag tills jag får jobba hemifrån alla dagar och njuta av hästarna på lunchen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det enda jag faktiskt ändrat i mitt liv är att jag slutat hoppa och galoppera fort ute. Dvs jag har minskat risken för att skada mig vid ridning, så jag inte belastar vården med en skada. " You daredevil! Ja, jag försöker också undvika vårdkontakt. Lyckligtvis hade jag Q1:s hypokondribesök avklarat för två veckor sedan så jag kommer inte att vara en belastning förrän till sommaren och då ska corona, enligt läkarexpertis ovan, pausa.

   Radera
 8. Är glad att kunna köpa billigt i dessa tider. Trodde inte vi skulle få se ett sådant här läge så snabbt och djupt på många år till. Det är nu miljonärerna skapas.

  Märker att vissa IG konton och ett par bloggare helt plötsligt blev kortsiktiga och säljer, wtf?. Är dem helt från vettet. Det är just detta scenario vi inom fire predikat i x år att vara lugnt och istället fylla på om möjligt. Nåja visar väl på vilken effekt detta har psykologiskt.

  Nöjd med hemarbete, nu får jag testa på det en längre period, minst 2v. Får se hur jag känner om en vecka. Tror jag kommer sakna det sociala. Därav förstärks strategin att jobba deltid för att få den dosen när fire är nått.

  SvaraRadera
 9. Som hyfsat introvert trodde jag att jag skulle känna att det fungerade bättre än vad det gör - att det skulle kännas bättre helt enkelt. Pollensäsong, gråväder, alla nya bud, media, ont i knät, mormor på ortopeden och svårt att få besked och sånt. Det frestar på.

  Acceptans, kontrollera vad man kan kontrollera och vara ute mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ont i knät trots dina övningar? Själv har jag tagit upp pilates igen och det är min stora lycka just nu. Känns som att återstarta kroppen var tredje dag.

   Ett tipz för stugsittare/fejksjuka: Living with yourself på Netflix https://www.youtube.com/watch?v=5w54yW2Ur50

   Radera
 10. "Märker att vissa IG konton och ett par bloggare helt plötsligt blev kortsiktiga och säljer, wtf?." Jo, jag ser det också. Det är som att den totala acceptansen för börsens risk (d.v.s. att den då och då kraschar) omärderas för "det här är annorlunda". Precis som J L Collins säger i sin aktieserie. "But it is extremely volatile, crashes routinely and most people lose money due to their psychological tendencies. Still, if we toughen up, ride out the turbulence and show a little humility regarding our investing acumen this is the surest path to riches."

  Det är som att det finns en inbyggd tanke-fuck-up som gör att folk när de investerar in normala tider liksom längtar till en krasch på ett teoretiskt plan. Men när kraschen väl kommer så blir de ändå day-traders och tror att de ska överlista marknaden på en massa sätt. Försöka förutspå vilka länder och bolag som kommer att gå vinnande ur det. Obegripligt, om man från början redan accepterat börsens karaktäristika och ännu mer obegripligt om man avhållit sig från cherry-picking av enskilda bolag eftersom breda diversifierade indexfonder per definition kommer att parera omstruktureringar av typen "vilka bolag kommer att klara sig". Framgång på börsen=10% strategi, 90% psykologi.

  SvaraRadera
 11. Jag som är fire-pensionär blev ombedd att komma tillbaka till jobbet. Det är kaos redan, efter bara 4 dagar. Vet inte riktigt hur man ska ställa sig till det? Större risk för smitta än att gömma sig hemma. Men alla kanske blir smittade förr eller senare oavsett?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fast vad jag förstår skulle en flockimmunitet ta 11 år så det verkar vara en framkomlig strategi att hålla sig hemma och sprida ut skiten.

   Radera
 12. I en självvald karantän i stugan i Härjedalen fortsätter levt som vanligt. Man är van med att man inte kommer ned till affären varje dag och har alltid ett lite lager.
  Sedan värkar det inte vara så mycket hamstring i vår lilla affär och har inte sätt några tomma hyllor heller.

  Nu skall jag först bara lägga in några ordrar för botten fiske.Sedan ta på mig sidorna och dra upp på fjället. Sol, vindstilla och mycket snö, även uppe på kalfjället.

  Vi kommer nog att vara kvar här uppe till några veckor efter påsk eller så länge snön håller.

  Så det känns inte helt fel att vara pensionär.

  SvaraRadera
 13. Det är just det att lunginflammation inte är trivialt för den som är riktigt gammal. Min gamla svärmor gick bort i komplikationer som orsakades av lunginflammation (fore corona-krisen), likaså min morfar för många år sedan. Båda var 85+.

  Angående sparande: Jag har för första gången sedan jag började intressera mig för FIRE och sparande inte hållt fast vid "buy and hold" + regelbundet sparande i fonder och aktier. Har parkerat en del på sparkonto med ränta för att begränsa förlusterna och avvaktar med att köpa mer indexfonder och aktier. Känner mig genuint orolig för de långsiktiga ekonomiska effekterna.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra, för jag förstår det som att du inte säljer utan bara pausar köp? Jag är också orolig för de långsiktiga effekterna. Men då menar jag på taktisk nivå, 2-3 år. Jag är emellertid inte orolig på strategisk sikt, för när det här har blåst över kommer folk att fortsätta att leva och konsumera. Kanske inte bara exakt samma produkter eller hos samma leverantörer. Har man valt indexfonder behöver man inte bry sig om vilka näringar som kommer att gå vinnande ur krisen och de som permitteras idag kommer med största sannolikhet att behövas på andra håll när hjulen börjar snurra igen. Om inte annat hos de bolag som överlever elddopet och går stärkta ur det. Det blir som en genomlysning av affärsmodellerna. En del start-ups lär ju ryka i förtid också.

   Lyfter man blicken och tänker samhällsbygge tror jag att det även finns en del goda saker som kommer ur det här. Vi får på riktigt lära oss vad det innebär att utsättas för ett hot och träna på lösningar. Hur ser vår matförsörjning ut? Hur mycket påfrestning tål vår sjukvård? Är det verkligen nödvändigt att sitta på ett kontor 9-5 eller finns det verksamheter som kan speeda up sin övergång till aktivitetsbaserade verksamheter? Mer tid för kärnvärdena: Familjen, lokalsamhället, skydda de svaga.

   MSB kom ju med en uppdaterad folder för ett par år sedan ("Om kriget eller krisen kommer") om att man ska vara förberedd för elavbrott/Internetkollaps/pandemi. Gick folk man ur huse och bunkarde enligt rekommendation? Nay! Nu? Ge mig toapapper! Nästa gång är det kanske inte något så FÖRHÅLLANDEVIS oskyldigt som corona utan något luftburet skit. Då kommer vi förhoppningsvis ha lärt oss såpass mycket av detta att vi betydligt snabbare kan agera och sätta in fungerande åtgärder. Vilket i sig borde verka lugnande för börsläget då.

   Tycker jag tralala.

   Radera
  2. Sålde faktiskt en del, både aktier och fonder. Är lite för gammal tyvärr för att bara kunna tänka strategiskt. Kan tänka mig att kliva in igen (för sent kanske men ändå), och då kanske med en litet annan profil. Har dock aldrig (direkt)ägt bolag inom olja, flyg eller hotel.

   Magnus

   Radera
 14. OT, är rubriken "Värsta dagen i modern tid " på något som kommer från dig FruEB inom kort? Såg att den låg i en länklista hos en av dina bloggrannar

  SvaraRadera
 15. Jaa du, var ska man börja.
  * Strikt karantän i minst 15 dagar.
  * Tillåtet att handla mat och medicin på närmsta(!) butik och apotek.
  * Böter på 600-30000€(!!!) för att vistas utomhus utan legitimt ärende.
  * Eventuell deportering av turister och spanjorer från andra orter.
  * Militär inkallad och kontrollerar gående och bilar.
  * Allt flyg och båttrafik inställd för transport av människor.
  * Inresa till Spanien förbjuden för icke-spanjorer.

  Saknar egentligen bara Zombies för att apokalypsen ska bli komplett.

  Från den ljusa sidan så har vi
  * Fint väder på terrass/balkong där man kan njuta av sol och lukter.
  * Applåder för arbetarna i sjukvården varje kväll kl 20 från balkonger och i fönster i hela stan. Som ett gigantiskt fyrverkeri.
  * Sparat massa pengar på att göra absolut ingenting. :-)

  Blir något att berätta för barnbarnen det här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite mer på allvar hos er ser jag!

   Håll ut men du verkar vara vid gott mod. Finns det varor i den där närmsta butik och apotek då?

   Radera
  2. @POF: Men ni blir inte deporterade va?

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 17. Hela allt kommer väl döpas om till (sociala) mediakrisen i efterhand. Än ser jag inga svärmar av grässhoppor, eld falla från skyn eller 4 gubbar komma ridande med sina hästar så gissar vi går miste om apokalypsen även denna gång, hur gärna media än försöker framkalla den.

  Få verkar minnas att vi snart firare 75-års dagen av "V-day" (slutat av VK2) då hela Europa låg i en rykande ruin och 10-tals miljoner människor hade dött, så vi har överlevt värre saker i historien om vi säger så.

  Skulle tyvärr gissa att de åtgärder som satts i efterhand kommer orsaka mer skada än själva viruset. Hur som är detta något som kommer granskas / forskas på i årtionden framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "så gissar vi går miste om apokalypsen även denna gång, hur gärna media än försöker framkalla den." Hear hear. Men som jag kommer skriva i morgondagens inlägg så är det väl behövda annonspengar som trillar in i mediabranschen nu.

   Radera
 18. Kommer att få sittsår på händerna innan detta är över.
  Sitter på dessa för att inte slinta med säljknappen.

  Undra om man kan ringa till avanza och be om att inte kunna logga in med bankid förrän om 12 månader?

  Minns finanskrisen och då vägrade jag att sälja. Men när jag var uppe på noll i förlust igen så sålde jag och köpte premieobligationer istället eftersom jag tänkte ”aldrig mer”.
  Så jag tänker att jag borde klara detta denna gång också även fast kapitalet har ökat med faktor 10. (Hade varit ännu mer om inte fadäsen med premieobligationer hade gjort att man tappade ett par år innan man slog in på den samma vägen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Gofi: Föredömligt agerat, både nu och faktiskt under finanskrisen. Du LÄRDE dig något.

   Radera
 19. Äntligen får man jobba hemma så mycket man vill och slippa det där förbajade kontorslandskapet!

  När jag ändå sitter hemma och njuter av att få vara introvert så passar jag på att läsa om Linus Jonkmans böcker, han har en ny på gång snart.

  Min egen influensa börjar gå över och bara mamma 80+ har varit på operation nästa vecka och allt gått bra så ska jag andas ut. Det är jättebra om hon slipper covid också.

  Bunkra och bunkra, det mesta jag har hemma räcker för två veckor och mer än så tänker jag inte planera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller tummarna för din mamma! Var själv på ortopeden i Hudik med ett barn i veckan och där var det business as usual. De tar ju inte emot folk med symptom men var man väl inne var det handslag och glada miner.

   Radera
  2. Och den mentala ekonomiska hälsan klarar jag genom att inte logga in på mina konton och fortsätta spara enligt tidigare strategi. Det funkade ju 2008 fast då var jag ju inte så intresserad av pengarna som jag är nu 😱😱

   Radera
  3. Jag älskar också att få jobba hemma mycket mer. Hoppas just den effekten av coronaviruset håller i sig länge...

   Radera
 20. F-lediga läraren19 mars 2020 kl. 08:24

  Har verkligen gått i min egna f-lediga bubbla här hemma.. Inte förstått hur mycket detta påverkat världen utanför förens nu i veckan när min (alla) skolor stängde ner. Men nu blir det lite mer sällskap om dagarna när sambon (också lärare) är hemma med :) Jag och lillan håller oss dock utanför folksamlingar, främst i hemmet eller skogen. Pysslar med nytt broderi, bakar bröd och kakor, kollar på TV och de sedvanliga bebissysselsättningarna (ammar och byter)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att kunna ha en bebis nu. Det sätter saker i sina rätta perspektiv.

   Radera
 21. Livet har förändrats nu när Skatteverket öppnat för årets deklaration, dock inget toapapper men ett flertal lakan är att däremot att vänta

  SvaraRadera
 22. Strikt no information diet. Får reda på det viktigaste ändå och jag har kommit till insikten att kolla hur mkt börsen går upp eller ner kortsiktigt inte ger någonting. Detta för att jag inte ska sälja och just nu har jag köpt så mkt jag kan.

  SvaraRadera
 23. Ja du, själv är jag riskgrupp så håller mej hemma o jobbar, har gjort i flera veckor nu. Sonen hållit sig hemma från skolan från förra veckan eftersom folk går till skolan med feber pga "viktiga prov", men nu är det ju hemskola för honom som går i gymnasiet. Mamma 78 år är sjuk med hosta och feber och det går inte att få tag på Alvedon för att folk hamstrar som galningar. Väntar bara på att min multisjuka pappa 83 år också ska bli sjuk. Den mentala hälsan är väl sådär kan man säga. Men men, bara att acceptera och anpassa. //Lisa

  SvaraRadera
 24. GÅ MED I ILLUMINATI666 BRODERHOOD? !!!
  Whatsapp: 8616573430472 oss eller E-post: (illuminatitemple@usa.com)
  Är du en affärsman eller kvinna, är du en pastor
  eller en konstnär ,, vill du vara känd eller vill du
  att vara rik eller mäktig är det bättre att du blir en
  medlem i Illuminati och få din dröm att komma
  Sann . det här är chansen för dig att nu bli en
  medlem av templet KUNGARIKET och få vad du
  sök från oss. om du är redo att bli medlem
  av Illuminati och förverkliga din dröm då-: whatsapp
  oss eller e-post: (illuminatitemple@usa.com)

  fyll även i följande:
  NAMN....................
  NÄRMAST ANHÖRIG...................
  ADRESS.................
  SÄKERHETSSTATUS .............
  LAND.........
  STAT..................
  OCKUPATION................
  MOBILLINJE ............
  ETT NYTT MEDLEM FÅR SUMMET AV
  5 MILJONER DOLLAR, EN BIL OCH ETT HUS I NÅGON
  DEL AV VÄRLDEN. OBS: VI Tvingar INTE
  NÅGON FÖR DETTA. OM DU INTE är intresserad
  ANVÄND INTE

  SvaraRadera