The Art of Frugal Hedonism Del 2 - Omkalibrera dina sinnen

"Adapt a Lean-Lavish-Lean Consumtion Rythm"


Avsnitt sex i boken gifter sig väl med det tankegods jag fick med mig efter att ha läst William Braxton Irvines "A Guide to the Good Life - the Ancient Art of Stoic Joy." Det var ju denna bok som fick in mig på potatisveckan, som av karaktärsbristskäl bara blev en potatisdag. Jag kanske inte är så bra på stoicism i praktiken, men i teorin är jag svårslagbar. Jag köper helt och fullt att vi medelst hedonistisk anpassning snabbare än blixten anpassar oss till en ny högstanivå men kort därefter känner oss redo att konsumera oss ytterligare uppåt. Uppåt uppåt, aldrig är det annat. Det går att applicera på allt från boende, kvalitet (och mängd?) på viner till storlek på läppar. Det finns emellertid ett sätt att bryta den onda cirkeln på och det är medelst omkalibrering. När du byter vindrutan på din bil behöver eventuell kamera (i det fall du har en modernare bil med lane assist e d) kalibreras så att kameran ska kunna skjuta rätt på vägbanan igen. På samma sätt kan vi nutidsmänniskor med en överdos av lekmannavälfärd behöva styras tillbaka i rätt spår då och då. Inte som ett straff, utan som ett sätt att finna uppskattning i alla de utomordentligt fantastiska saker som erbjuds oss även på de lägre nivåerna (och kanske spara lite miljö till på köpe). Det här vet förstås du, läsare av denna blogg, men jag tar med den här punkten för dina osnutna kompisar och din brackiga svärfar.
"Avoid sugar for a week, and suddenly the juicy explosion of a ripe peach is transformed into the most gorgeous ambrosia your taste buds could imagine. Don't watch TV for a month, and disappearing into a book soon becomes the most captivating escapism conceivable."
Du känner säkert någon /kvinna/ i din omgivning som uteslutit socker under en kortare eller längre tidsperiod. Jag kan dessvärre inte sålla mig till den skaran, men vad jag förstått upplever dessa personer efter några veckor utan socker att saker som de tidigare inte reagerade nämnvärt på (exempelvis äpple) smakat mycket mer än tidigare. Tips. Sluta med socker.*

Boken ger även andra tips på omkalibrering:
- Stäng av elen ett par dagar och njut av tystnaden när alla hushållsapparater tystnar och av hur vackert ljuset faller i skymningen. På samma sätt; njut av att få tillbaka elen så att du slipper dra igång spritköket för att göra en pulverkaffe.
- Gå en lång, lång promenad i naturen och njut av en medtagen smörgås.
- Ta en iskall öl efter ett gediget trädgårdspass i solgasset. På tal om det - en av de bästa filmscenerna på temat:- En dusch eller ett bad kan kännas som ett vardagligt måste, en halvtrist rutin. Men efter några dagar ute på kall camping, i vind och blåst, känns den där duschen som "a steamy Shangri-La". Jag skulle kunna gå ut och campa bara av denna anledning - för duschen efteråt.**
- Låtsas att du är på krigsransonering en vecka. Köp hem ingredienser till enkla måltider som alla lagas till hemma. När veckan är slut klär du upp dig och går ut och köper en stor glass. Njut av varenda tugga (eller säger man "slick?").
- Ta med lunchlåda men gå ut och ät någon gång då och då.
- Avhåll dig från skärm en hel helg (eller en hel vecka om du är på semester?). Att bara kunna ta del av väderappen kommer därefter att kännas lyxigt.

"Exploiting this generous agility of your body and mind is exactly what Frugal Hedonists do on a life-long basis. Just as the dedicated debauchee**** is renowned for seeking out increasingly depraved experiences to satisfy an ever more demanding appetite, frequently making frugal choices furnishes us with a more sensitive pleasure palate."

Å vad jag älskar citatet ovan. Det visar hur vi medelst vårt medvetande själva är i stånd att avgöra vad som ska ge oss känslor av lycka och tillfredsställelse - helt oberoende av budget. Om du vänjer ditt psyke med fancy pancy lunch ute på restaurang varje dag så kommer detta att kännas normalt och det kommer att krävas lyxigare och lyxigare lunchkrogsupplevelser för att du ska få någon som helst dallring i lyckocentra framöver. Men om du tar det medvetna beslutet att fimpa lunchrestaurangerna och istället tar med dig knäckebröd och pålägg några dagar till jobbet, kommer du innan du vet ordet av att börja sukta efter rester av gårdagens middag. Genialt!*****

MMM talade också om detta i ett av sina fåtaliga framträdanden. Om du inte orkar se hela klippet, gå till 10 minuter in och ta del av streckgubbarna. Som vanligt slutar hans resonemang om bortskämda västerlänningar i bäcken och katetrar. "Want a bedpan with that?".I "The Art of Frugal Hedonism" nämns en episod där ett flygplan lyfter och i planet sitter en grupp barn som inte flugit tidigare och de är exalterade som få. När planet lyfte tjoar de högt och när planet gick igenom molnen: "We're going inside a clouuuuud!!!" medan de vuxna satt och irriterat vred på sig åt oljudet, otåligt väntande på sprit- och taxfree-vagnen. Jag satt faktiskt och läste just det avsnittet på flyget med mina barn i samma modus - den längst till höger har inte flugit på sju år d.v.s. tekniskt sett inte alls eftersom hon omöjligt kan minnas charterresan vid två.


Bilden togs precis innan start och man kan riktigt se hennes förväntan inför detta mirakel som var på väg att ske. Att jämföra med den äldre man på vägen hem från samma resa som gång på gång vände sig om till barnfamiljen bakom får att klaga på att deras barn sparkade på hans stolsrygg.******

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Fokusera på det du kan påverka (ex. att leva ett hållbart liv i vardagen) framför att hetsa upp dig över alarmistiska budskap. D.s.

* Jag tänker inte göra det, någon måtta på präktigheten får det vara. Plus att det kommer att sluta med att jag står och häver i mig direkt ur strösockerpaketet nattetid. Har med min maniska person att göra, kan inte hantera frånvaro av saker.
** Jag tror att jag berättade om den gången jag var på landet utan vatten och efter en vecka lånade grannens dusch. Family Fresh kändes som världens ljuvligaste spa-produkt. Jag minns än idag den här duschen som en av mina topp tre vattenupplevelser (och då har jag ändå badat skumbad med delfiner i miniregnbågar).***
*** Nej, det har jag inte. Men nästan - jag har varit på många span, hamams och dylikt. Det enda jag inte hann med som consumer sucka var vin-spa i Bordeaux - när man får vin och kärnor sprutade på sig medelst högtryckstvätt. Att jag inte kunde prioritera bättre då det begav sig.
**** Nej, jag vet inte heller vad jag betyder och google translate vägrar samarbeta på denna. Gissningsvis något i stil med "bortskämd person".
***** Ett annat tips är att läsa Jerker Virdborgs "Sommaren, syster". En "Mitt Sommarlov" du sent kommer att glömma. Låt mig säga som så att du nog inte kommer att klaga över din kosthållning framöver. Särskilt inte efter huggormsepisoden. 
****** Ja jag vet, det är sjukt enerverande med någon som sparkar en i ryggen. Men eftersom jag själv varit den där föräldern vet jag att det inte alltid är så enkelt att få ett barn att sluta göra något genom att säga till barnet att sluta göra det och eftersom det inte anses politiskt korrekt att sammanföra barnahänder och ben medelst buntband är det en svår nöt att knäcka. Däremot fattar jag inte varför flygbolagen inte skapar barnfamiljssektioner i planen, med vattentäta skott till vuxensektionen. Jag hade betalat mer för de biljetterna både om jag åkt som barnfamilj (ångesten i att ha ett skrikbarn på en långflygning) och om jag åkt som vuxen utan barn (ångesten i att vara i samma kabin som ett skrikbarn på en långflygning).

24 kommentarer:

 1. Har du några bra spartips eller "lifehacks" med anknytning till det soliga vädret och den ihållande 30gradiga värmen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar du kaffe kan jag tipsa om att inte hälla ut sista kaffeslatten ut kokare/bryggare utan ställa den i kylen. Senare på dagen är det bara att gå loss med is, ev mjölk och socker (+ glass och choklad/kolasås om det är söndag :)) Kalla kaffedrinkar är livräddande dagar som dessa. Går även ta ned till stranden i termos.

   Radera
  2. O bra tips Mia, ska testas omgående! Jag upptäckte att min vetepåse från hälsokosten (ni vet en sådan man värmer i mikron och lägger på ryggont) även funkar motsatt: 2h i frysen (i en påse) och du har 45 min svalka. Borde funka med en blöt handduk i påse också. I övrigt ligger jag i hammock och lyssnar på Sommar.

   Radera
 2. Instämmer verkligen! Åt lyxfrukost utomhus på café i kulturmiljö i veckan. Njuter fortfarande av minnet. Risig ekonomi och utmattningssyndromet gör ju att jag inte gör sådant längre alls numera. Slentrianätandet på lokal hoppas jag kunna hålla mig ifrån även när jag blivit frisk. Det blir faktiskt godare ju mer sällan man äter ute. Är dig evigt tacksam också för omkalibrering av hudvården. I veckan var jag på ÖoB och fyllde på badrumsskåpet - 400 ml HTH lotion för 29 kr (rea, ord pris hela 39). Vill inte ens tänka på vad samma storlek Biotherm bodylotion kostat mig i det tidigare livet. Och så blev det rexona deo och Nivea ansiktskräm. Kom nätt och jämt upp i 100 kr för allt och min hud känner ingen som helst skillnad! Då när jag bytte märken från fin till fulkem kändes det tufft men nu har jag svårt att se framför mig att gå tillbaka. Möjligen till Vichy deo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och jag i min tur är så glad över Jeanettes kokosoljetjat. Har f ö vidareutvecklat den eftersom det blev så kladdigt att hålla på med Markattaburken. Efter vår Italienresa var resesprayburkarna med solkräm slut och då rengjorde jag en sådan och hällde över kokosolja (lägg burken i varmt vattenbad innan för att få i flytande form - ej helt nödvändigt nu i dagarna) i den så nu puffar jag min kropp med den istället. Funkar givetvis med vilken gammal finkemssprayflaska som helst - en du använt till solkräm, till spraybalsam etc.

   Radera
  2. Skulle gärna testa om det inte vore för doften, får kväljningar av kokos! 😀

   Radera
 3. För något år sedan höll jag upp med kaffe en vecka och jag minns fortfarande den första kopp kaffe efter uppehållet - det var i sällskap med en vän på cafét i stan som har bäst kaffe. Jisses, vad gott det var och jag minns det fortfarande tydligt.

  Efter en vecka med fasta på old school hälsohem och den första grönsakssoppan efter det hemma. Jisses amalia vilken god soppa jag gjorde! eller..

  Så är det som d säger - att när vi medvetet utesluter saker en tid så är upplevelsen av den samma sedan helt fantastisk!

  Anna

  SvaraRadera

 4. Minns min första flygresa till Mallis,det var tidig vår och jag var sju år. Vid hemkomsten till Arlanda var det fullt med snö. Kan lova att jag var den enda som jublade och skrek - jag ska ta fram skidorna!
  Jag är pank och fågelfri, så mycket av det du skriver om tillämpar jag redan. Varför dyrbara nöjen, när man kan gunga i sin hammock alldeles gratis.
  Har en kompis som är skogstokig, hon är tokig i skog och allt som finns där, iallafall det som är ätbart. När andra pratar om sin tjusiga semestrar, och allt de vill hinna med. Tänker hon på all skog hon aldrig kommer att hinna promenera i under sin livstid. Skogen är gratis och svalkar skönt i denna värme,likaså ta sig ett dopp i närmsta sjö, vilket jag har i närheten.


  SvaraRadera
 5. Detta inlägg fick mig att tänka, vi ska snart på fjällvandring med tält. Då snackar vi primitivt. Stormkök och liggunderlag och ingen uppkoppling. Inte ens utedass. Och som jag längtar! Men jag vet att det ibland kommer kännas kärvt. Jag inser att hälften av mitt längt, troligen är den där känslan av att när man sedan är tillbaka i civilisation igen uppskattar att sitta vid ett bord och äta mat. Ta en varm dusch! Få lite uppkoppling och då yr-appen kommer kännas lyxig.
  Men nu ser jag fram emot att få gå, jobba med kroppen, dricka morgonkaffe utanför tältet utan att någon stör.... Ahhhh! Det är nog min kalibrering.
  LottaJ

  SvaraRadera
 6. Ja skog och natur är nog som att trycka på reset-knappen i våra huvuden.

  SvaraRadera
 7. Hahaha just så där lyckliga barn var på planet jag flög i tisdags till Budapest. Planet gick en del upp och ner på väg upp och barnen tjöt precis som om det vore en berg-och-dal-bana! Charmigt, och ändå lite avledande när man själv är övertygad om att vi ska störta och barnen upplever en tur i Balder.

  Stänga av all elektronik alltså? Bara jag som tänker tanken om frysen och allt spill av mat? I övrigt kanske jag också skulle låna den där boken, fanns tyvärr inte på storytel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får passa på att frosta av Limpan, det är frugal week och hedonistisk konst i ett.

   Radera
 8. Just nu bor jag ett halvår i ett minikollektiv. Stället är bra på alla sätt men vi saknar köksbord, köksstolar och en soffa. Ingen plats för något av det. Så nästa gång det finns ett köksbord i min bostad kommer jag första veckan i alla fall njuta till max haha. Har aldrig tidigare i mitt liv insett hur grymt bra det är att ha ett köksbord. Nu sitter vi istället med något drömmst i blicken och ler lyckligt vid tanken på att en dag kunna sitta och äta med på stolar vid ett bord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Shit vad o-svennebananigt; att glädjas över random köksbord när gemene man klurar på vilket korttidslån som bäst lämpar sig för shopping spree på Mio.

   Radera
  2. F.ö. ett exempel i boken: börja i ett tält. Du måste rodda om alla dina prylar för att sova, laga mat, diska, tvätta osv. Om du i detta liv skulle få en enkel liten hylla att ha dina köksprylar på upplevs detta som ett lyft. Därtill en tvättlina och du är kungen. Klipp till: ett hem med säng, bord stolar. Jackpott!

   Radera
  3. Konstigaste är ju också hur man vänjer sig och lika snabbt vänjer sig tillbaka. Hursomhelst, köksbord, soffa och köksstolar är något vi alla borde njuta mer av att ha. När vi har det.

   Radera
 9. Jag är sofflös för tillfället, vilket är smått irriterande. Känns som man bor i sängen. Det är inte riktigt lika bekvämt att ligga på yogamattan för att tala om att halvligga, läsa en bok och dricka kaffe.

  SvaraRadera
 10. Någon gång - i mitt superminimalistiska liv - vill jag ha tatamimatta till allt det du nämner ovan. Säger inte att det kommer att funka, men skulle vilja testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det komiska var att jag sarkastiskt hashtaggade det minimalism på Instagram och fick folk från minimalismkonton som gillade. Jag är relativt minimalistisk men i denna lägenhet behövs normalt en soffa.

   På tal om slöseri har jag gått igenom matförrådet eftersom jag försöker äta upp så mycket som möjligt. Jag insåg ganska snart att jag hade en del grejer vars bäst-före-datum passerat för några år sedan. Helt användbara men inget som man vill ge bort till någon och jag har ingen lust att baka. Irriterande helt enkelt! Man skulle behöva gå igenom skafferiet lite oftare.
   /Fröken som kommer att äta mannagrynsgröt de närmaste veckorna till frukost

   Radera
  2. På ett säger jag fniss och på mannagrynsdomen; tror det finns en app för sånt dvs om du ska resa bort och har kyl och skåp med ätbara prylar (behöver inte vara toppfräscht utan kan vara halvfull mjölk etc), så kan du ställa dem utanför dörren (porten?) så kommer någon (”först till kvarn”) och hämtar. Funkar kanske inte överallt och heller inte i den här värmen. Någon som vet vad den heter?

   Radera
  3. Mannagrynsgröt är ok trots allt och billigt. Frukostkostnaden går ner i jämförelse med att äta yoghurt. Jag kommer nog att lyckas äta det mesta med lite udda maträtter då och då.

   OLIO verkar appen heta.

   Radera
 11. **** betyder vällusting. Jag orkar inte med alla märkliga formuleringar som Google Translate hittar på. Jag går direkt till tyda.se om det är något ord jag inte kan översätta.

  SvaraRadera
 12. Hej alla


  LIGHTSTREAM det bästa online-lånet företaget är här för att ge dig det lån du har letat efter utan stress eller mycket pappersarbete.
  Har du störd var du kan få lån? avvisas av banker på grund av din låga kreditpoäng? eller är du orolig för lånen online.

  Oroa dig inte mer för LIGHTSTREAM LÅN ger dig lån för en ränta på så lågt som 3%. Kontakta oss (lightstreamloansinc@gmail.com).

  Våra tjänster inkluderar. Affärslån, Billån, Huslån, Studielån, realfinansiering, fastighetsinvesterare, bygglån, bostadslån. Konsumentlån, FHA-lån, personliga lån, billån annat.

  LIGHTSTREAM erbjuder lån utan dolda betalningar från 1 000 till 20 000 000 EUR / USD / POUNDS under en period av 1 till 20 år. Vi är tillgängliga för dig alla dygnet runt. Våra metoder är enkla och korta vilket innebär att du kan ansöka och få ett lån inom 24 timmar.
  Tveka inte, låt inte den ekonomiska bördan dränka dig. Låt inte finansiera stoppa det företaget, beröva dig den maskinen, en ny bil eller ett nytt hus.

  Kontakta oss idag på (lightstreamloansinc@gmail.com)

  SvaraRadera