Frugal wins corona

Med risk att behöva springa gatlopp över att ens formulera en sådan rubrik alternativt straffas av Pastafarimonstret gm att själv drabbas och dö (ligger iofs just nu hemma med huvudvärk, snuva, nys och potentiellt lite muskelvärk så vem vet, kanske genomlever jag fladdermussjukan i detta nu) tänkte jag här sammanfatta mina tankar om corona som en sparfrämjande åtgärd (det är trots allt en sparblogg).

Inte bara är det gyllene köpläge och jag är GRÖN av avund för de av er som fortfarande har en lön att lassa in. Jag tänker mer på besparingar i en lock down-tid som denna. För:

- Inga restaurangbesök.
- Inga bio/teater/opera/evenemangsbesök.
- Enkelt kök - för du kommer inte bjuda in folk du ska imponera på utan knaprar i dig din bulkköpta Willyspasta med diverse tillbehör (tydligen ska alla svenskar leva på bönor i tomatsås nu framöver om man får tolka de tomma hyllorna).
- Inga köpcentra eller shoppingresor (ok nätet finns fortfarande men med din självdisciplin blir det inte problem, dessutom: vem vill stå i kö hos postombudet i dessa dagar?).
- Kanske ingen utlandsresa till sommaren utan istället det som jag och andra bloggare i den här nördosfären vurmar för nämligen HEMESTER.
- Personligen slipper jag lösa pendlarbiljett för 1 500kr/månad resten av terminen på grund av distanskurser.

Nej, istället kurar vi inomhus och umgås inom familjen (förhoppningsvis inte bara tiktok), spelar spel, eldar brasor, börjar vår-röja i en ev. trädgård, lagar kläder, putsar skor, läser tysk grammatik, odlar ärtskott, skapar capsule wardrobes av det vi har eftersom vi inte kan shoppa (å andra sidan har vi ingen att klä upp oss för så...men i förebyggande syfte ifall det blir ett liv efter detta), bakar eget bröd (för vi har tid att sätta en deg), rensar i röran och skapar feng shui-inspirerade miljöer eftersom vi nu kommer att tillbringa mer tid hemma och då vill ha det vackert omkring oss. Låter det här bekant?

Jovisst, det är ju The Frugal Hedonist Style of Living! Deep Year! Jobba med det du har, gå till botten med det!

Så passa på, tratta alla stålars du nu sparar genom lockdowns och social distansering i breda, fina indexfonder som kanske INTE kommer att innehålla så mycket flygbolag i framtiden men väl företag som jobbar med streamingtjänster och annat coronakompatibelt alt. lägg pengarna i din nödtorftsfond som kommer att vagga dig till sömns under oroliga nätter året/åren som kommer.

Vi pratade ju om det lite i fredags, men har den sociala distanseringen medfört några frugala bieffekter för just dig?

Mvh/
FruEfficientBadass

20 kommentarer:

 1. Både och. Gör mindre men nätshoppar mer. Nettoeffekten beräknar jag till noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så kul att både du och jag erfor en sorts shopping-revival nu i coronatider. Gårdagens köp för din del är iofs mer att betrakta som en frugal investering. Själv gick jag bananas på Tradera för ett par veckor sedan, ekiperade min man med allehanda märkesplagg, men jag ser det som ett billigt sätt att hantera ångest och undvika oönskade Avanzaaktiviteter. Äfven solen har sina fläckar.

   Radera
  2. Jo. Igår gick jag bananas med både en Kitchen Aid och trädgårdsmöblemang. Dock begagnat och jag tror att Kitchenaiden kommer betala sig...

   Vi bestämde oss häromdagen när vi var sjuka att köpa utemat med hemleverans - pizza. Det har vi inte gjort på länge och det gick som det gick.

   Det var inte en margarita och två vegetariana som kom hem utan en konstig funghi med kaviar (!) och en ananaspizza med knäckt ägg i mitten (!?). Margaritan kom dock som den skulle. Kalla var de också.

   Flera insikter och frågor.

   - Ofta betalar man för att bli besviken när man fikar/äter ute.
   - Det är dyrt att köpa mat på lokal. 315 kr inkl hemleverans + besvikelse.
   - Vad är det för knäppon utan smaklökar som beställt dessa pizzor och vad tyckte de om våra pizzor?
   - Ännu fler frågor och insikter som jag inte ens örkar skriva.

   Iaf ikväll tar vi pizzarevanch med kalljäst deg på finmjöl och himmakokt tomatsås.


   Radera
  3. Instämmer med IGMR.

   Tror jag blivit besviken fler gånger när jag ätit ute eller beställt hem än överraskad.

   En inser mer och mer att det är bättre göra saker och ting själv för att få det som man vill och till rätt kostnad.

   Radera
  4. Men verkligen! Sist jag åt hämtpizza fick jag ont i magen. När pappan till mina barn gör pizza sjunger det små änglar på Sicilien. Svartkål, mozzarella, inte ett knäckt ägg i mitten så långt ögat kan nå. Givetvis varma och mer än hälften så dyra trots stundtals exklusiva råvaror.

   Radera
  5. F-lediga läraren30 mars 2020 kl. 16:00

   Kan verkligen rekommendera att investera i en pizzasten/pizzastål.. Värm upp i maxad ugn med grilleffekt och skjutsa in pizzan på! Blir sjukt mycket bättre! :)

   Radera
 2. Min sparkvot går upp en del nu pga
  a) Inga fler månadsbiljetter kollektivtrafik
  b) Äter alla måltider hemma eller ute i naturen med stormköket
  c) Handlar mer sällan, har tid att planera måltider
  d) Färre tvättar då jag inte behöver byta skjorta varje dag. Nu kör jag vandringsbyxor och norrlands-fanell all week long!
  e) Lägre förbrukning av IPREN, eftersom jag slipper lyssna på all corporate bullshit numera

  Med kommande renovering lär kvoten dock rasera något, men kan jag spara några rödingar är jag nöjd ändå. Strategin är följande
  a) Fynda majoriteten av inredning på loppis / marketplace / blocket
  b) Material, undvik köpa på ordinarie pris
  c) Låna verktyg
  d) Låt det ta tid

  SvaraRadera
  Svar
  1. "e) Lägre förbrukning av IPREN, eftersom jag slipper lyssna på all corporate bullshit numera" Fast du kan behöva köpa Alvedon i det fall du får covid19. Svårt att avgöra här vad som är värst.

   Radera
 3. FruEB, om är så att Batman har slagit till, eller är om det endast är Robin som kom förbi med sina fladdermösskompisar så har du väl sjukskrivit dig?
  Det är bra för frugala weirdon då:
  CSN/Försäkringskassan:
  "
  Studerar med studiemedel - Lägre krav på studieresultat
  Vi räknar bort de veckor som du varit sjuk när vi prövar dina studieresultat. Det innebär att kravet på studieresultat blir lägre. Även om du inte varit frånvarande så länge, kan frånvaron ändå påverka när CSN prövar dina studieresultat. Därför är det viktigt att du alltid anmäler sjukdom.

  Veckorna räknas inte som använda
  CSN räknar inte de veckor du har varit sjuk som använda med studiemedel, så du kan ta igen studierna senare.
  Lånedelen skrivs av från och med 31:a sjukdagen

  CSN kan skriva av lånedelen i studiemedlen efter 30 dagars karenstid. Det innebär att om du är sjuk i mer än 30 dagar behöver du inte alltid betala tillbaka det lån du får från och med sjukdag 31. Om du är sjuk mer än en gång inom 20 dagar får du inte någon ny karenstid.
  "

  Men det har du väl redan gjort FruEB?

  Anonym

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Nu tar jag iofs inte lånedelen, men planerar att göra det till våren då jag plockar ut mina sista 20 veckor av CSN i detta livet. Det som förbryllar mig en smula med ovan är tiden. Nu är jag ingen coronaexpert, men är det inte så att de flesta blir friska efter två veckor cirka. Åtminstone tillräckligt friska för att kunna logga in på Zoom och ta del av tjugominutersföreläsningar (som mina - tidigare schemalagda tvåtimmarspass lustigt nog komprimerats till)? Om man är sjuk i covid19 mer än dessa två veckor, uppemot en månad, är det väl fara för liv och lem och då träder väl CSN:s vanliga sjukskrivningsregler in (för utgår från att man även tidigare fått dispans vid allvarlig sjukdom)?

   Men nu när du säger det, dag ett in i kursen (förra veckas ömklighet tog slut i helgen, visst lagg i inläggen, så det var praktiken som dröp på mållinjen) har läraren återkommande nämnt att vi måste höra av oss till honom om vi blir sjuka. Har väl med det du nämner att göra kan tänkas.

   Radera
  2. Vilken bra kommentar. Nu pluggar jag förvisso inte, men det där låter som bra att ha-kunskap! Tackar för den!

   Radera
 4. Håller med dig/er om besparingarna förutom en sak och det är att våra matkostnader gått upp. Det beror på att vi dels inte orkar springa i flera affärer och jaga extrapriser, och dels på att Willys är så slutsålt hela tiden att ofta vänder oss till betydligt dyrare Coop. Ingen av oss orkar riskera att inte få tag på allt på listan och vi vill handla så sällan som möjligt. Jag har därför de senaste veckorna köpt såväl toapapper som mjöl till ordinarie pris, något som aldrig hänt förut vad jag vet. :P

  Sen stödköper vi dessutom hämtmat och en del annat så vi slösar därigenom också, men för de flesta lär det bli betydligt billigare att vara Corona-skraj.

  SvaraRadera
 5. Exakt samma inköp av mat, hygienprylar och alkohol, men andra tider på dan. Det enda jag behöver som jag drar mig för är kalsonger. Funkar kanske på nätet.

  Barn hemma med små snuvor innebär lite annan mathållning.

  Tänker faktiskt köpa lite fonder framöver. Spiltan ligger bra till.

  Något man kan göra om man faktiskt går på restaurang ibland är ett större stödköp mot framtida avräkning och viss rabatt. Bygger i och för sig på att företaget har en bra prognos. Annars är det ren välgörenhet.
  Kontanter i handen är här att föredra.

  //Ingolf

  SvaraRadera
 6. Snarare anti-frugala bieffekter. Stödäter på restaurang och stöddricker kaffe på café. Ingen trängsel direkt. På något sätt har spenderandet fått en annan charm när det är liktydigt med gå mot strömmen. Lite mer FIRE-aktigt.

  SvaraRadera
 7. På minuskontot- mer vin går åt
  På ”plus”-kontot - jobbar numer 7-dagarsveckor utan att få mer betalt, men heller inte tid att göra av med några pengar heller. Mindre bensinräkning då jag jobbat mer hemma..

  SvaraRadera
 8. "På ”plus”-kontot - jobbar numer 7-dagarsveckor utan att få mer betalt, men heller inte tid att göra av med några pengar heller. " Förklara för mig för jag fattar inte - du jobbar mer men med samma lön? Hur kan det rimligtvis hamna på pluskontot?

  SvaraRadera
 9. Har lite pengar att investera men vet inte vad jag ska satsa på, hjälp önskas!!! Vill inte sätta in dem i indexfond. Någon som har tips?

  SvaraRadera
 10. Därav ”plus”....
  Får se det som en investering i att ha fortsatt arbete!

  SvaraRadera
 11. Hej tittare, jag är Nelson och håller på att dela mitt vittnesmål här, min mamma introducerade mig för Great Baba Ogbogo när hon upptäckte att jag inte kunde få min fru gravid efter 3 år av vårt äktenskap. Sedan förde dessa så mycket problem i mitt äktenskap och ledde till en skilsmässa. hon sa, han är mycket andlig och kan få min fru att återvända till mig i glädje och vi kan få barn tillsammans. Till att börja med tvivlade jag inte förrän jag kontaktade honom och sedan kastade mäktiga trollformler på mig och fick min fru att återvända till mig efter att ha gjort det som begärdes av mig och det behövande. Nu är vi också nöjda med vackra barn. Redan från dagen arbetade Great BaBa Ogbogo för mig och löste mina problem. Jag gjorde ett starkt löfte om att så länge jag lever, jag kommer att fortsätta att vittna om godheten i hans stora verk, och för de där ute som står inför förhållanden och äktenskapliga svårigheter ska snabbt kontakta honom och bli en lycklig vittnesbörd som jag. Jag släpper hans kontakt här, e-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com eller hans WhatsApp-nummer. +447440557868 ...

  Han fick min ex fru att återvända till mig i glädje

  Han botade mig från en impotent man till en riktig man.

  SvaraRadera
 12. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

  SvaraRadera